|
Herkese merhaba aklıma takılan bir şey var bir bilene danışmak istedim. Elimde bir adet yılbaşı süs ışığı var 3xAA pillerle çalışıyo 1.5V luk. Üzerinde bir adet switch var switchin diğer ucunda ise bir adet direnç var. Soru şu, bu direnç neden var ? Niye orda ? Ne işe yarar ? Bizi çarpan şey akım mı yoksa voltaj mı ? 5v 1a lık kabloya dokununca çarpılmıyoruz peki 1v 5a lık kabloya dokunursak gene aynı şeymi olcak ? Diğer bir soru ise gene elimde 1.5V luk duracell AA piller var bu arkadaşı multimetre ile ölçünce gene 1.5 gösteriyo ama devre ile kullanınca devre çalışmıyo mouse ye taktım ondada kırmızı pil bitik ışığı aldım. Sonra öğrendim ki 100ohmluk bir direnç ile pillerin gerçek değerini öğrenebiliyomuşuz 100ohmluk direnç AA AAA ve 9v luk piller için ideal ama 3v luk CR2032 piller için 4.7k ohmluk direnç kullanılması gerekliymiş. Neden ? 100 ohm kullanarak ölçsek ne olur ? Kafamda deli sorular. Okulunu okumadan direnk bodozlama girince konulara aklıma onlarca niye neden soruları geliyor. İşin içinden çıkamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Keyifli forumlar |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt