Şimdi Ara

depoda akü buldum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdi depoda geziyordum neyse işime yarar bir şey bulur muyum diye. işte buldum üzerinde 6v 4ah yazıyor. şimdi bunun çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım? bir deşarj voltajına cycle:7,2-7,5 standby 6,75-6,9 diyor şimdi bu ikisinin farkı nedir? yani hangisiyle şarj etmeliyim? mantığı nedir?
    cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

Düzenleme: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 1 Haziran 2014; 20:10:26 >
    bir de yeni konu açmiyim 6voltu 5e nasıl düşürürüm? 7805 7volt ile çalışıyor diye biliyorum ama bazı datasheetlerde 5vto35 bazılarında 7to35 yazıyor.
  • İlk mesajda 9v dememin sebebi şok şarj içindi, genelde ölmeye yaklaşmış akü hücrelerini (sadece kurşun-asit aküler için söylüyorum) şarj gerilimini kısa süreli de olsa yüksek tutmak canlandırabilir. Tabi bunun da bir sınırı var.
    Normalde ise şarj voltajını 7.5 civarı uygularsınız. Akü amperinin 10da 1i ölçüsünde akım uygulayarak 12-13 saat şarjda tutabilirsiniz. Bu sırada üst kapaktan bir miktar gaz çıkışı normaldir.

Akünüz şarj tutmuyorsa 1 gün içinde şarjı hemen kaybeder, iş görme gerilim sınırının altına iner.

Orijinalden alıntı: Hesher

ölçtüm 5,5 volt çıktı 7 volt verdim başta akım geçmedi sonra 0,2 geçmeye başladı şimdi akünün voltajı 6,55lerde dolanıyor. hala akım geçiyor şarj tutmama durumunu nasıl anlayabilirim?
    bir de yeni konu açmiyim 6voltu 5e nasıl düşürürüm? 7805 7volt ile çalışıyor diye biliyorum ama bazı datasheetlerde 5vto35 bazılarında 7to35 yazıyor.

Evet 7805 iş görmeyebilir, bazı yerlerde böyle küçük voltaj düşümleri için seri diyot bağlama yöntemini duymuştum. Bir denemek lazım.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    7805 entegresinin gnd bacağına seri olarak 1n4001 bağlayınca 0.7v çıkış up oluyor. yani 7v girdi, 4v çıktı ise,, bu yönteme ihtiyaç duyulabilir.http://img818.imageshack.us/img818/4251/grgaz.jpg
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hesher

... bir deşarj voltajına cycle:7,2-7,5 standby 6,75-6,9 diyor şimdi bu ikisinin farkı nedir? yani hangisiyle şarj etmeliyim? mantığı nedir?
    .

Çevrim şarjı yani dolunca şarjı kesen bir devre ile 7.2-7.5 volt verin, sürekli şarjda tutatn bir devre ise 6.75-6.9 Volt verin demek.

Çıkıştan bir veya iki diyot kullanarak akım çekerseniz yükte yaklaşık 1 volt kadar düşer 5 volt elde edersiniz. O aküden 4Ah/20H= 200mA sabit akım çektiğinizde durumuna göre 20 saat akım verebilmesi gerekir (yeni yıpranmamış ise). Akü kapasiteleri hep böyle belirtilir yani kaç Ah lık ise o kapasitesini 20 saate bölüp çıkan akım değeri kadar akım çektiğinizde 20 saat dayanmalı. Eskidikçe bu süre düşer. Ama bir de kapasitenin %80 ninden fazlasını kullanıp aküyü deşarj ederseniz akü geri dönülemez şekilde bozulabilir. Yani 20 saat * 0,8 = 16 saat normaldir.

• Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Nasıl yani anlayamadım şimdi aküyü tamamen bitirirsem akü bozulur mu?
  • Evet derin deşarj özelliği olmayan piler de dahil tüm aküler tam deşarjda kısa sürede kapasite kaybı ardından bozululurlar. O nedenle voltajları 12 volt için 10.5 volt altına , 6 volt için de 5 voltun altına düşürülmeyecek şekilde devre tasarımı yapılarak kullanılır. Sıfırlanana kadar yükte kalırsa kısa sürede kullanılmaz hale gelir.
    Anladım o zaman benim eski akü o yüzden bozuldu lityum piller bitince şarj edin diyorlardı bende aküye kısa devre yaptırdım bitsin diye. Pek de doğru değilmiş. Bir şey daha sormak istiyorum acaba bu aküyü şoklasam çıkan gaz zehirli midir? Devreleri yatak odamda yapıyorum. Dışarı çıkıp mı yapmalıyım?
    edit: İnternette aradım biraz three stage charging diye bir yöntem varmış ama açıklayıcı bir yer bulamadım. Rica etsem nasıl yapıldığını yazar mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 2 Haziran 2014; 20:39:10 >
    İstanbul içi akü servis hizmetiwww.ucuzaku.com
  • Doğru, aküdeki sülfürik asit (H2SO4) sülfürlü gazlar olarak dışarı çıkabilir. Asit Yoksa nasıl çıkacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cowsmilk -- 20 Ağustos 2014; 23:13:50 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.