Şimdi Ara

@@Debriyajli Bisiklet Projesi@@

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar,
    Baslamak istedigim bi proje var suan daha onbilgi asamasinda.Basliktada okudugunuz gibi debriyajli bisiklet.
    Projedeki amacim, tek vitesli bisikletin pedal gucunu tekerlege yavas yavas iletilmesini saglamak yani araba gibi deviri arttirmak icin.
    Insaninda bisiket kullanirken bi devir araligi vardir,maksimum tork ve hp gibi.Bu devir araligini kalkislarda yakalamak icin ve gerekirse yokuslari yarim debriyaj cikmak icin.
    Proje sadece keyif amaclidir hem burda bi beyin firtinasi yapalim ortaya ne cikicak.
    Sizce hangi motorlu tasitlarin debriyaj balatasi ve volani bisiklete daha rahat uyarlanabilir ve akliniza gelen ne varsa soyleyebilirsiniz herturlu yoruma acigim. (Ayni konuyu Motosiklet ve Bisiklet bolumunede aciyorum)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • İlginç bir düşünce bence. takip edicem şimdiden kolay gelsin.
    Anladığım kadarıyla vitesleri tamamen iptal edip tek bir vites yapacaksınız-mesela sadece 18. vites olacak öyle mi ?
  • Günaydın. güzel bir fikir olmasına karşın maalesef ki yanlış bir uygulama olacaktır. Araçlarda debriaj kullanılmasının ana nedeni, motorun güç üretebilmek için belirli bir devirde çalışma zorunluluğudur. Motorunuz "0" devirden, 650-900 devir bandı arasına kadar güç ve tork üretemez. bu nedenle kullanılan yakıt türüne göre motorlar minimum 650-900 devirde rölantide çalışma zorunluluğuna sahiptir. ancak bu devirlerde güç ve tork üretimi olacaktır. Siz aracınızı "0"km hızdan itibaren hızlandırmak istediğinizde ise....motorun dönüş hareketini birden bire tekerleklere iletemeyeceksiniz. Yani...min...650 devri birden bire tekerleklere iletmeniz halinde pistonların her patlama esnasındaki oluşan itme kuvveti motorunuzu ilerletmeye yetmeyecektir. bunun için motorunuzun motor içindeki patlamalardan elde ettiği itme kuvvetini birim zamanda güce çevirmesi gerekir. bunun içinde devir yapması şart. Siz bu gücü motoru durdurmadan yumuşak bir şekilde ancak debriyaj sistemi ile araca aktarabilmektesiniz...

    bisiklette ise durum biraz farklı. bisikleti hareket ettirmek için siz bacağınızla itme kuvveti uygularsınız. sizin kuvvetiniz sürtünme v.s. etkenleri yenerse...bisikletiniz hareket edecektir. sizin güç elde edebilmeniz içinse belirli bir zaman diliminde (mesela dakikada) belirli bir pedal çevrimini sağlamanız gerekir. Ancak bunu sağladığınızda oluşan gücü arka tekerlere iletmek istediğinizde....bacaklarınızı hiç yavaşlatmadan çevirmeye devam ederek debriyaj yardımı ile aktarma sağlamanız gerekecektir. bu pek mümkün değil. zira....sizin önceden pedalları belirli bir devirde çevirmeniz...akabinde debriyaj yardımı ile zincire iletmeniz gerekir. durağan halde iken boşta pedal çevirmek....biraz zor olsa gerek :)

    Diğer taraftan....pistonun her aşağı inişinde.....ateşleme sonunda benzinin yanma hızı...min değeri bellidir. bu değerin altında yanma süreci olmaz...(motorlarda rölanti devrinin oluşumuna etken diğer neden budur) Oysa siz bacağınız ile uyguladığınız kuvveti dilediğiniz gibi pedal hareketinde artırıp azaltmanız mümkündür. buda kontrollü bir güç aktarımı sağladığından...araya ek bağlantı ihtiyacını ortadan kaldırır...




  • yokuşları daha kolay çıkmak için vitesi düşürmeniz yeterli. en düşük viteste zaten yeterli yumuşuyor pedal. bu yumuşama da yetmiyorsa uygun bir dişli takın. debriyajdan daha etkili ve kolay olacaktır.
  • Aslinda bunu yapmayi istemem icin bi neden yok sadece aklima geldi ve olabilirligini tartismak istedim ve gayet mantikli cevaplar aldim sagolun :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektrikli motosiklet tavsiyeniz
    3 yıl önce açıldı
    elektirikli bisiklet seçimi
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.