Şimdi Ara

## D-SLR > Terimler & Teknik bilgi ##Çekim teknikleri ipuçları (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
9
Favori
42.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • gerçekten çok güzel paylaşımlar olmuş..bende eve gittiğimde arşivimde farklı bir şeyler bulursam paylaşayım..
  • 17mm gözün odak uzaklığı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Frostbite

    17mm gözün odak uzaklığı



    Ancak FF 18mm nin görebildiğinden daha geniş açıya sahip göz. YAnılmıyorsam 152 derece.
    Ayrıca bence bir yanlışlık var 8mm 180 derece denmiş ki bu imkansız gibi. Öyle olsa compact makinalarda 8mm nin altındaki değerlre birşey ifade etmezdi çünkü 180 dereceden fazlasını zaten hiçbir lens alamaz. Biraz araştırmak gerek diye düşünüyorum.
    Bana mantıksız geldi ama emin değilim bilemiyorum.
  • Mükemmel bir konu olmuş stalker eline sağlık. Yenide bir başlık sıkı takip ettiğim birçok konudan biride bu olacak DH'de
  • Bahsettiğiniz 8mm hesabı, 8mm merceğin kavisine sahip fakat tüm resim yuvarlağını kapsamayan objektiflerdir onlar, sensor küçük olduğu ve sadece resim yuvarlağının ortasını aldığı için derece hesabı birebir uygulanmaz, tüm lenslerde elde edilen resim aslında yuvarlak olup, sensörün düştüğü kareyi kullanırız. Ucuz lenslerdeki vignetting )etrafın kararması ya da açılması) gibi sorunlar bundan kaynaklanmaktadır.
  • Lens bilgileri de güzel olmuş.

    Yalnız Tokina ve Pentax'ın kısaltmalarını aradım bulamadım bilen arkadaşlar var mıdır?
  • Crop faktörlü makinelerde insan gözünün yakaladığı açı için 35mm en doğru seçenek olacaktır.Yani 50mm civarı olarak kabul edilir. İnsan gözünün oldukça geniş bir açıyı algıladığı ama tamamını net göremediği unutulmamalı
  • Ayrıca 180 Derece tek FF 8 mm olan Sigma 8mm f/3.5 EX DG Circular ı merak edenler için

    http://www.shutterbug.com/newsletter/062607sigma/
    http://www.photodo.com/topic_174.html

    180 Dereceden fazlası zaten imkansız, 8mm den fazlası yemez, neyme lazım bunlar vs diyenler bundan sonrasına geçmesin

    Nikon 6mm f/2.8 Fisheye Nikkor (220 Derece)

    http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/fisheyes/6mmf28.htm
    http://www.nearfield.com/~dan/photo/wide/fish/index.htm
    http://www.cameraguild.jp/nekosan/6mm.htm




  • İyi Fotoğraf Çekmenin Yolları

    1* Bakış noktanızı iyi seçin. Bunun için fotoğrafını çekeceğiniz konuyu nasıl göstermek istediğinizi düşünün. Sabit bir konunuz varsa (bina, çeşme vs) etrafında biraz dolaştıktan sonra en iyi açısını bulmaya çalışın. Perspektif hatalarını hesaba katmayı unutmayın!
    Farklı bakış açıları geliştirmeye çalışın. Ortalama uzunluktaki bir insanın göz hizası yerine, çok daha yukarıdan ya da aşağıdan da çekimler yapmayı deneyebilirsiniz.

    2* Herhangi bir konunun fotoğrafını çekerken, kompozisyonu yatay ya da dikey oluşturmanız konusunda önceki bilgi ve deneyimleriniz size yol gösterecektir. Bazı konular yatay çekildiğinde bazıları ise dikey çekildiğinde doğru ve güzel fotoğraf verirler. Bunun için ilk başta konunuzu kadrajladığınızda, büyük boşluklar kalıp kalmadığına ve konunuzun kesilen yerlerine bakabilirsiniz.

    3* Çekilecek konuya göre doğru objektif seçimi çok önemlidir. Bazı konular yakından, bazıları ise uzaktan fotoğraflanmalıdır. Bir futbol karşılaşmasında ya da vahşi hayvan fotoğrafları çekerken mutlaka belli bir uzaklıktan fotoğraf çekmemiz gerekir. Bunun için tele objektiflere ihtiyacımız olur. Doğru objektif seçimi için, objektif çeşitlerini ve nerelerde işimize yarayıp yaramayacaklarını iyi analiz etmeliyiz.

    4* Özellikle insan fotoğrafları ve portre çekiyorsanız, arka planlarının sade olmasına dikkat edin. Karışık bir arka plan, konumuzla karışacak ve belirginlikten uzak, seçici olmayan sıradan bir fotoğraf karesi olacaktır.

    5* Yakından tanıdığınız ya da ilk defa karşılaştığınız birinin fotoğrafını çekerken konunuzu rahatlatmaya çalışın. Kendinizden emin olun ve karşınızdaki kişiyle bir şekilde iletişim kurmaya çalışın. Fotoğraf çekerken kurulan iletişim sadece konuşarak değil, göz temasıyla ya da beden diliyle de yapılabilir.

    6* Yakından çektiğiniz portre fotoğraflarda göze netlik yapın. Gözlerin net çıkması diğer alanlardan çok daha önemlidir.

    7* Fotoğraf konunuza göre deklanşöre basma anınız değişebilir. Bir manzara ya da hatıra fotoğrafında başka, hız ve hareket olan fotoğraf konularında ise çok daha dikkatli deklanşöre basmak gerekir. Kısaca “kritik an” dediğimiz konu, zamanlama ile ilgilidir. Konunuzu veya olayı iyi takip ederek en can alıcı noktasında deklanşöre basılmalıdır.

    8* Bir daha tekrarlanamayacak önemli bir konu çekiliyorsa mutlaka deneme çekimi yapın ve normal zamanlardan daha fazla sayıda fotoğraf çekin.

    9* Güneşin tam tepede olduğu saatlerde (daha çok 12.00 ile 14.00 arası) mümkünse fotoğraf çekmemeye çalışın. Özellikle insan fotoğrafları üzerinde hoş olmayan sert gölgeler belirginleşebilir.

    10* Fotoğraf çekmek için geniş vaktiniz varsa, yanınızda bir tripod taşıyarak fotoğraflarınızı tripod ile çekin. Böylece kadrajlarınızı daha kontrollü yapma ve yüksek diyafram değerleri kullanma imkanınız olur.

    11* Seyahatlerinizde çantanızda mutlaka mini bir tripod bulundurun. Nerede gerekeceği hiç belli olmaz!

    12* Tripodunuz olmadan elde fotoğraf çekerken, enstantane değerlerinizi mutlaka kontrol edin. Enstantane değeriniz en azından kullandığınız objektifin odak uzunluğuna yakın olmalıdır. Örneğin, 50mm için 1/60sn, 200mm için 1/250sn, 300mm için 1/500sn gibi…

    13* Özellikle portre çekimlerinde ışık konunuzun arkasından geliyorsa konunuz ters ışıkta kalacak ve yüzü nerededeyse tamamen karanlık çıkacaktır. Eğer portrenizin yüzünü karanlık değil de daha aydınlık şekilde göstermek isterseniz en basit yöntem olarak dolgu flaşı kullanabilirsiniz. Böylece portrenizin yüzü de arka plan ile dengeli şekilde aydınlanacaktır.

    14* Fotoğraf çekimlerinizde bir tripod kullansanız bile deklanşöre basma anınızda bir titreşim meydana gelebilir. Bunu önlemek için kablo deklanşör, uzaktan kumanda ya da hemen hemen tüm fotoğraf makinelerinde olan “self timer” modunu kullanabilirsiniz.

    15* Çok büyük ya da çok küçük şeylerin fotoğrafını çekerken karemizin içerisine, konunun boyutunu gösterebileceğimiz ve herkes tarafından bilinen referans alınabilecek bir nesne koymakta fayda var. Örneğin, çok küçük bir obje çekerken, kibrit çöpü ya da bir bozuk para kullanmak gibi…

    16* Ufuk çizgisi, fotoğraf karesinin alt kenarına paralel olmalıdır. Aksi takdirde hoş olmayan yamuk bir fotoğraf karemiz olur.

    17* Özellikle ters ışıkta ve güneş ışığının çok parlak olduğu yerlerde fotoğraf çekerken mutlaka objektifinizin parasoleyini (güneşliğini) kullanın.

    18* Panoramik çekim yapacağınız zaman makinenizi (daha çok kullanılan) yatay yerine tripodunuza dikey olarak bağlayın. Böylece çekmek istediğiniz alanda daha fazla fotoğraf çekebilecek ve perspektif bozulmalarını da en aza indirmiş olacaksınız.

    19* Hızlı konuların (spor karşılaşmaları, araba yarışları… fotoğrafını çekerken makinenizin obtüratör hızını kontrol edin. Enstantaneniz en azından 1/500sn olsun!

    20* Önemli ve hızlı fotoğraf karelerini kaçırmamak için makinenizin (drive) modunu önceden seri çekime getirin. Netliği konunun gerçekleşebileceği yere önceden yaparak da zaman kazanabilirsiniz. Böylece objektifiniz netlik yapmak için ekstra zaman harcamayacaktır.

    21* Fotoğraflarınıza hız efekti katmak için, nispeten düşük obtüratör hızlarında (1/30, 1/15… makineniz ile konuyu takip edip uygun yere geldiğini düşündüğünüzde deklanşöre basın ve takip etmeyi biraz daha sürdürün. Böylece pan tekniğini kullanmış olursunuz. Bu teknikle konunuzun bazı yerleri ve arka alanı netsiz çıkacak ve konunuz hareketli gözükecektir.

    22* Özel mekanlarda çekim ve tripod kullanmak için mutlaka izin alın. Başınızın derde girebileceği yerlerden uzak durun.

    23* En zor fotoğraflanabilecek konulardan biri bebek ve küçük çocuklardır. Çok hızlı ve sürekli hareket ettikleri için fotoğraf karelerine ya çok flu ya da istenmeyen bir anda çekilmiş halleri yansır. Yeni doğmuş bir bebek fotoğrafı çekecekseniz kesinlikle flaş kullanmayın ve flaşınızın kapalı olduğunu bir kez daha kontrol edin.
    Çocuk fotoğrafları çekerken de onları oyalayacak bir şeyler bulun. Oyuncaklar bu işe yarar! Arada bir de size bakması için ona seslenin. Unutmayın, küçük bir çocuğun dikkatini sürekli olarak aynı noktada tutamazsınız.

    24* Çekeceğiniz objeyi fotoğraf karenizin tam ortasına getirmeyin. Bilinenin aksine konuyu ortalamak yerine karenin alttan, üstten, sağdan veya soldan 1/3’üne yerleştirmek çok daha iyi bir sonuç verir.

    25* Ormanlık veya ağaçların çok olduğu alanlarda fotoğraf çekiyorsanız çıkan sonuç genellikle gözümüzün gördüğü kadar güzel olmayabilir. Ağaçların arasından süzülen parçalı ışık fotoğraf karenizde delik deşik (açık-koyu bölgeler) bir görüntü oluşturabilir. Çektiğiniz fotoğrafları mutlaka kontrol edin. Parçalı ışık etkisini yumuşatmak için flaş da kullanabilirsiniz.

    26* Çiçek fotoğrafları çekerken rüzgarın hızını hesaba katın. Çiçeğin arka alanına ve üzerine düşen ışığa dikkat edin. Bazı çiçekler ters ışıkta daha güzel fotoğraf verebilir.

    27* Sis, duman ve ters ışık fotoğraflarının her zaman ilgi çekeceğini unutmayın.

    28* İnsan ve yaşamlar üzerine fotoğraflar çekiyorsanız, sade kıyafetler giymeye özen gösterin. Gösterişli fotoğraf çantaları ve büyük fotoğraf makineleri işinizi zorlaştıracaktır.

    29* Hemen her kompakt dijital fotoğraf makinesinde bulunan dijital zoom özelliği gerçek zoom demek değildir. Bizim tek bakacağımız optik zoom özelliğidir. Objektifin içerisindeki mercek sistemlerinin ileri geri gitmesiyle optik zoom (yani gerçek zoom) yapılır. Dijital zoom ise, çekilecek olan konunun yazılımsal olarak büyütülmesiyle elde edilir. Görüntü kalitesini negatif yönde etkileyeceğinden dijital zoom özelliğinin kapalı olmasında ve hiç kullanılmamasında fayda vardır.

    30* Dijital fotoğraf makinelerimizdeki LCD ekranlar pil tüketimini en fazla artıran kısımdır. LCD ekranları mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. Her fotoğraf çekildikten sonra otomatik olarak gösterme özelliğini kapatın, ihtiyaç duyduğunuzda siz LCD ekrana getirin.
    Özellikle fotoğrafa yeni başlayanlarda LCD ekranın sık kullanılması istenmeyen kötü bir reflekse dönüşecek ve “nasıl olsa kötüyse siler yenisini çekerim” gibi bir anlayışa yol açacaktır.

    31* Seyahatlerinizde, depolama işinizi nasıl yapacağınızı ve ne kadar fotoğraf çekebileceğinizi hesap etmeye çalışın. Gideceğiniz yere göre taşınabilir bilgisayar, taşınabilir hard disk veya diğer depolama ürünlerini kullanın. Kısa seyahatlerinizde ise sadece hafıza kartlarınız da işinizi görebilir. Birden çok hafıza kartı taşıyın. Ancak onlarca hafıza kartı ile çalışmak işinizi güçleştirecek ve hata yapmanıza sebep olacaktır. En az 2GB hafıza kartları alın!

    32* Hafıza kartını takıp çıkarırken dijital fotoğraf makinenizin mutlaka kapalı olduğundan emin olun. Aksi takdirde hafıza kartınızdaki bilgiler kaybolabilir, kartınız ve fotoğraf makineniz bozulabilir.

    33* Hafıza kartlarınızı silmek içerisindeki bilgileri güvenli şekilde silmeye yetmez. Hafıza kartlarınızı formatlayarak kullanın!

    34* Yeni aldığınız bir dijital fotoğraf makinesinin kullanma kılavuzuna mutlaka göz gezdirin. Hatta üşenmeden hepsini okuyun! Makinenize özel veya daha önce hiç kullanmadığınız bir özelliği olabilir.

    35* Uzun seyahatlerinizde yanınızda yedek pil bulundurmaya çalışın. Eğer makineniz kendi özel şarjlı pili ile çalışıyorsa akşamları mutlaka şarj edin. Kalem pil ile çalışan bir makineniz varsa da kaliteli alkalin piller kullanın.

    36* Karanlık ortamlarda fotoğraf çekerken, genellikle 3-4 metreden uzak mesafelere flaşınızın gücünün yetmeyeceğini unutmayın. Konularınızı daha yakında çekin.

    37* Makinenizin üzerine takılan bir flaşınız varsa, direkt olarak konuya doğrultmak yerine yansıtmalı olarak kullanmaya çalışın. Bunun için duvar ve tavanları kullanabilirsiniz. Bazı üreticilerin flaşlara takılabilen yansıtıcı ve yumuşatıcı gibi aksesuarları da işinize oldukça yarayacaktır.

    38* Otomatik ve manuel olarak kullanılabilen ISO ve WB (White Balance-Beyaz Ayarı) özelliklerini çekimlerinizden önce kontrol etmeyi unutmayın!

    39* Özellikle zor ışık şartlarında fotoğraf çekiyorsanız RAW formatını kullanın.

    40* DSLR fotoğraf makinelerinde objektif değiştirirken hızlı davranmaya çalışın. Mümkünse tozun en az olabileceği tuvalet ve banyo gibi ortamlarda değiştirin.

    41* Fotoğraf makinenizin temizliğine önem verin. Dijital fotoğraf makinelerinin en büyük düşmanlarından biri tozdur. Özellikle objektiflerinizi temizlerken elinize ne geçerse onunla temizlik yapmaya çalışmayın. Kolonya benzeri çözücü maddeleri asla kullanmayın. Sadece objektif ve optik malzemelerin temizliğinde kullanılan özel kimyasalları ve kağıtları tercih edin.

    42* Fotoğraf makinelerinizi ve objektifleri fotoğraf çantasında taşıyın. Fotoğraf çantanızın su ve toz geçirmemesine, darbelere karşı korunaklı olmasına dikkat edin.

    43* Uzun yürüyüşlerde ve seyahatlerinizde sırtınızda, iki omuzda taşınabilen fotoğraf çantalarını tercih edin. Uzun süre tek omuzda taşınan ağır bir fotoğraf çantası belinizde ve sırtınızda ağrılara neden olabilir.

    44* Fotoğraflarınızı depolarken kendinize özgü bir sistematik geliştirin. Önemli fotoğraflarınızı hem hard diskte hem de CD/DVD ortamında saklayın.

    45* Kumsal ve çöl gibi ortamlarda fotoğraf çekiyorsanız makinenizi korumaya özen gösterin. Çekiminiz bittikten sonra mutlaka fotoğraf çantanıza yerleştirin.

    46* Uzun süreli fotoğraf çekimlerinden sonra makinenizin bakımını yapın. Özellikle DSLR fotoğraf makinesi kullanıyorsanız görüntü algılayıcınız (CCD/CMOS sensör) kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda da en ufak bir toz tanesi bile fotoğraf karenizde kocaman bir leke olarak görülecektir.

    47* Fotoğrafınızı internet üzerinde kullanacaksanız (web sayfası, mail vs) görüntü boyutunu düşürün ve mutlaka JPEG çekin.

    48* Yağmur altında fotoğraf çekerken fotoğraf makinenizin ıslanmaması için özel yağmurluklardan faydalanabilirsiniz. Makineniz ıslandığında da bir an önce kuru bir bezle temizlemenizde fayda var.

    49* Soğuk havalarda ve özellikle de kar altında fotoğraf çekerken pillerinizin sorun yaratabileceğini ve sizi yarı yolda bırakabileceğini unutmayın. Yanınızda mutlaka yedek bir pil bulundurun. Ani hava değişikliklerinden uzak durmaya çalışın. Çok soğuk bir ortamdan çok sıcak bir ortama geçtiğinizde, fotoğraf makinenizi direkt olarak ısı kaynağından uzak tutmaya çalışın.

    50* Objektiflerinizin önünde koruyucu filtre olarak UV ya da Skylight’i kullanabilirsiniz. Böylece objektifiniz dış kaynaklı sorunlara (çizilme, tozlanma, kırılma… karşı korunmuş olur.


    spirit of nature Konusundan alıntıdır




  • harika bi başlık olmuş yaw, valla helal, konuya iyice hakim arkadaşlar,
    fotoğraflar üzerinden bu yazılı bilgilerin kimi kısımlarını örnekleyerek anlatma yoluna gider ve konuya daha da bi renk katarsa artık tadından yinmez bi konu başlığı olur..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 4 Ağustos 2008; 13:13:57 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ardicli2000

    Bir sorum olacak:

    özümüzün merceği takribi kç mm?

    35mm denklikde ve doğal haliyle kaçar mm yazarsanız sevinirim.

    Bu arada üzel paylaşım sağolun.


    İnsan gözünün görüş açısı 50mm olarak biliyorum. (35mm format eş değeri)
  • ARkadaşlar 18-55 mm lens neyi ifade ediyor 55-200 mm lens neyi ifade ediyor ve kullanım alanları neler?


    bir k100d süper alsam yanında gelen 18-55 mm lens ile çeksem her fotomu ne eksigim olur..bu lensle makro durumu nedir ?

    Arkadaşlar slr ye geçmek istiyorum açıkçası..manuel kompaktlarda tamamen bütün manuel ayarları el ile ayarlayıp kullanabildigimi dusunuyorum..bi metrelik tripoda avuc kadar alet takmak artık abes geliyor bana..

    saolun şimdiden
  • bunu alıcağın markanın topiğine yazsaydın keşke daha saglıklı cvplar alırdın
  • Çok teşekkürler
  • büyük emek çok yararlı bilgiler .elinize sağlık tşkler
  • güzel paylaşım teşekkürler,
  • Gerçekten güzel bilgiler :)
  • elleriniz dert gormesin.... Süper bi yazı olmus
  • Gerçekten çok yararlı bir konu olmuş.
    teşekkürler.favorilerime ekledim bile.

    kolaylıklar diliyorum...
  • ÇEKİM TEKNİKLERİ


    PORTRE


    Portre, fotografı çekilen kişinin kişiliğini, karakterini, duygularını; iç dünyasını ortaya koymalıdır. Fotografı çekilen kişinin güzelliği ya da çirkinliği söz konusu değildir. Önemli olan portrenin kişinin iç dünyasını yansıtabilmesidir. Eğer bunu başarabiliyorsa fotograf başarılıdır. Portre fotografta önemli olan fotografı çekilen kişinin doğal hali ile fotograflanmasıdır. Yapmacık pozlar hemen kendisini belli eder ve fotografı bozar. Fotografın doğallığını sağlamak, fotografı çeken kişinin işidir. Bu nedenle portre fotografçılığı“insan ilişkileri”üstüne kuruludur. İnsanlarla konuşarak onları rahatlatmak, özellikle köy vb. yerlerde, insanlardan fotografın çekilmesi için izin almak ve fotografı kısa sürede çekmek doğal pozu yakalamayı sağlar. Geniş açı objektif ile çekilen portre fotograflarında - konuya olan yakınlık nedeniyle - yüz hatlarında deformasyon oluşacaktır. Burun olduğundan daha büyük görünürken, gözlerde kenarlara doğru kaçmalar olacak ve yüz distorsiyon etkisi nedeniyle uzayacaktır. Buna karşın uzun odaklı bir objektif kullanmak ise yüz hatlarını toplayacak ve daha doğru bir fotograf çekmemizi sağlayacaktır. Bu nedenle en güzel portre fotografları 105 - 135 mm objektifler ile çekilir. Yine de konuya yaklaşmak gerekeceğinden insanlarla ilişki kurmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Yüzün girintili çıkıntılı şekli nedeniyle alan derinliği pek çok kez sorun olmaktadır. Bu nedenle portre fotograflarında netlik gözlere yapılır. Portrede gözler net ise sorun yok demektir. Arka planın flu olması portreyi daha çok algılanır yapılacaktır. Ancak tele objektifin “ perspektif yığılması” etkisi nedeniyle arka planda bulunması muhtemel, kontür hatlarını bozacak objelere de dikkat etmek gerekir. Direkt ışık yerine hafif yandan aydınlatma yüz hatlarını ve ifadeyi daha iyi vurgulayacağından daha iyi bir aydınlatmadır




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.