Şimdi Ara

Cuma namazına gidenler işten kovuldu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
59
Cevap
0
Favori
2.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle kaynak AHABER (Kıl olanlar var)

Son dakika haberine göre Tekirdağ’da faaliyet yürüten “Promar Tarım Tekstil Ürünleri” şirketinin 18 çalışanı, cuma namazına gittikleri gerekçesiyle işten kovuldu. Şirketin daha önce de namaza gidenlerden ücret kestiği ortaya çıktı

Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde bulunan ve dünyadaki birçok ünlü marka adına üretim yapan, ayrıca 26 ülkeye ihracatı bulunan Promar Tarım Tekstil Ürünleri şirketinin 18 çalışanı, 11 Kasım günü işletme müdürünün bilgisi dâhilinde cuma namaza gitti.

Ancak iddiaya göre işçiler, namazdan döndüklerinde firma sahibi B.Ferdağ Acar tarafından hakaret edildikten sonra, sözlü olarak işten kovuldu.

Firmaya, noter aracılığıyla ihtarname çeken işçiler adına açıklama yapan Sedat Kalan her cuma olduğu gibi 11 Kasım'da da işletme müdürünün bilgisi dâhilinde ve kartlarını basarak namaza gittiklerini belirterek yaşananları şöyle anlattı:

Cuma namazına gittik. İbadet için dışarıda olduğumuz süre zaten maaşımızdan kesiliyordu. Namaz dönüşü firma sahibi B Ferdağ Acar, önümüzü kesip nereden geldiğimizi sordu. Cuma namazından geldiğimizi söyleyince, 'İlkokul mezununun arkasında namaz kılıyorsunuz. Kuran'da cuma var mı, bunun açıklamasını yapın. Hangi ayette, hangi Kuran'da cuma farzdır diye yazıyor? Yıl olmuş 2022, siz hâlâ bunlara inanıyor musunuz? Cumaya giden sizin gibi cahil insanlarla çalışmak istemiyorum. Tazminatınızı alın, defolun gidin' diyerek bizi fabrikadan kovdu. Ama paramızı vermediler.

İşletme müdürü 'Ben buraya cumaya gittikleri için işten çıkarıldılar yazamam. İstifa edin, ben sizin kıdeminizi, ihbarınızı yatırtırım, işsizlik sigortasından da faydalanmanızı sağlarım' diyerek, boş kâğıda imza attırmak istedi. Biz kabul etmeyince, giriş çıkış kartlarımızı toplayıp tazminatlarımızın en geç salı günü yatacağını söyledi. Ancak ödeme yapmadılar. Ardından da işçileri arayıp, 'Hiçbir şey ödemiyoruz, gelin işbaşı yapın' yanıtı verdiler.

İşçilerin avukatı da yaşanan durumda, işten çıkarmanın haricinde kişilerin inanç hürriyetlerine hakaret de olduğunu ifade ederek, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Firma sahibi B.Ferdağ Acar'ın, daha önce de sendikaya üye olmak isteyen işçileri, 'Gerekirse fabrikayı bir yıl kapatarak buna engel olurum' deyip, beyzbol sopasıyla kovaladığı ve çok sayıda işçiyi işten attığı öğrenildi.

İddialarla ilgili SABAH, Promar Tarım ve Tekstil Ürünleri şirketine ulaştı. Şirketten yapılan açıklamada cuma namazından dönen çalışanlarla "planlı olmayan, anlık bir konuşmanın" yaşandığı, yaşanan diyalog sonunda 18 çalışana pazartesi gününe kadar "mazeret izni" verildiği kaydedildi.

• Bir kişiyle oturup burda sabaha kadar bir deist olarak dinlerin gerçek olmadığını savunur dini elestirebilirim.

Ama bir insanın inanç dünyası üzerinden yargılamak ve bu şekilde vurmak son derece utanç verici bir durum.

Eğer bu haber gerçek ise yazıklar olsun. Yine de haberi yapandan ötürü kesin konuşmayayım farklı bir durum olma ihtimalini bir kenara ayırarak bu yorumu yapıyorum. Umarım bu patron bu kadar insanlıktan cikmamistir. Çok rencide edici ve insanlık dışı, çağ dışı bir durum.

• kendi yorumum olarak ben de cumaya gidiyorum ve gördüğüm kadarıyla da bazı kişiler bu durumu suistimal ediyor.

mesela bu durumu suistimal eden 3 harfli market çalışanlara şikayet de bildiriyorum ve sonraki hafta yerlerinde olmuyor.Cuma namazına gidenler işten kovuldu. 

• Bir kişiyle oturup burda sabaha kadar bir deist olarak dinlerin gerçek olmadığını savunur dini elestirebilirim.

Ama bir insanın inanç dünyası üzerinden yargılamak ve bu şekilde vurmak son derece utanç verici bir durum.

Eğer bu haber gerçek ise yazıklar olsun. Yine de haberi yapandan ötürü kesin konuşmayayım farklı bir durum olma ihtimalini bir kenara ayırarak bu yorumu yapıyorum. Umarım bu patron bu kadar insanlıktan cikmamistir. Çok rencide edici ve insanlık dışı, çağ dışı bir durum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arrap masallarına inanmayanları üç harfli market çalışanlarına yerinde olmuyor

• Buna "Yok yahu bu da olmamıştır artık" diyenler 28 Şubat Dönemini yaşamamış demektir. Şu anda bile Cuma namazına gidiliyor diye işçilerine Cuma günleri 1 saat fazla mesai yaptıran firmalar olduğunu duydum.

• hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt

Ben eski balnak diye firmada çalıştım

Cuma gidiyorum diye yemeğe çıkmıyorsun

Cuma gidersen yemek yemezsin diyorlardi

• İş sözleşmelerini imzalamadan önce çok iyi okumanızı tavsiye ederim. Sözleşmede biz bir üretim firmasıyız cumaları arasız çalışıyoruz dese tabi ki bu kadar kısa net demez de imzalasanız ama daha karpuz kesemiyorsunuz Vatikanda ya da Mekke'de bile olsanız çünkü kanunlar geçerli öyle söyleyeyim. Etik olarak uygun mu şu ortamda ayrı konu ama kimse kimseyi filmlerdeki gibi kanunsuz kovamaz siz bir şekilde resmi rıza göstermedikçe. Elon Musk kovar adam başı 38 milyon dolar tazminat öder para var huzur var o ayrı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tazminatını verir kovar ona kalmış birşey vermessede Mahkeme söke söke verir.Onun dışında işyerlerinin böyle bir hakkı olmalı bence.Yani neticede orası bir işyeri ve insanlar oraya para kazanmak için gidiyor başka bir amaç olmaması gerek.O dinine inanıyor bu patron dinine inamıyor eee adamın işyeri orası okadar para dökmüş yatırım yapmış birileri sırf dini inancını yaşamak istiyor die adamın hakkı nolucak? Fabrika kurmuş üretim yapıyor onunkimi hak sırf dine inanıyor die bu işcilerinmi hak? Cuma namazlarının belli bir saatide yokki saatleri devamlı değişiyor diyane sana şu saatte atıyorum 30 dk sürücektir die beyanda vermiyor hani dersiniz kişinin 1 saat mola hakkı var mola halkları sözleşmedede bellidir fabrikada üretim verimiliği için bütün işciler aynı aynda çalışıp aynı anda molaya çıkmak zorunda yoksa orda üretim düzgün birşekilde ilerlemez attıyorum bir bantın başındaki adam çalışıcak diğeri o çalışırken olmuyacak neden cumada dini inancını yaşıyor bahane bu.Hiçte geçerli bir bahane değil saçma.Kim nederse desin İşverenin böyle bir insanı çalıştırmak istememesi hakkıdır. Ama kovuyorsa tazminatı verecek o konudada kesin haksız veya baştan almıyacak işe.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Aslında sıkıntı şu, bu tarz haklar aslında çalışma hukuku/kanununda net olarak belirtilmelidir. İbadet izni de bir izindir sonuçta. Lakin kanunda bu konu ile ilgili bir madde düzenlenmemiş. Çalışma mevzuatı bir çok konunun düzenlenmesini işçi ve işverene bırakmıştır. Dolayısıyla cuma namazı izni de işçi ve işverenin aralarında yapacakları iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile serbestçe düzenlenebilir ancak. Eğer düzenlenmemiş ise cumaya gidemezsiniz. Bu böyle.
    20 yıldır en incige karışan iktidar gerçekten değişmesi yahut eklenmesi gereken hususlarda ortada yok. Sadge...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SPAWN-TheUndead -- 18 Kasım 2022; 13:31:3 >
  • Ülkenin %90'ı aynı 1 inanç içerisindeyse yapılabilir. Farklı inanç sahipleri de cuma günü fazladan yemek molası kullanabilir yahut cumaya gidenler o gün yarım saat geç çıkarlar işten vesire... Yani elbet bu tarz düzenlemeler yapılabilir. Bir hak kaybına uğranmaz.

Demokrasi dediğimiz şey de zaten çoğunluğun sözünün geçtiği, azınlıkların ise temsil haklarının olduğu bir yapıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SPAWN-TheUndead -- 18 Kasım 2022; 17:33:53 >
  • SPAWN-TheUndead kullanıcısına yanıt

Böyle bir durumda cuma'ya gidenlerde gitmemeye başlar Cuma namazına gidenler işten kovuldu. 

• Olay gerçek mi bilmiyorum ama lise zamanı plastik fabrikasında çalışıyorduk 12 saat cuma günleri namaza gittiğimizde yorgunluktan camide yarım saat daha duruyorduk.Zaten 1 ay dayandım direkt çıktım.suistimal varmı yok mu bilemem.

• BalkanGöçmeniBirBey kullanıcısına yanıt

en ahlaklı türk

• Bizim işyerindeki uygulama şöyle; cuma günleri isteyen öğle arasını cuma namazına göre ayarlayarak kullanıyor, isteyen normal zamanında. Namaza gidenlerin yemekleri ayrılıyor, gelince yemeklerini yiyorlar, sonra hemen işbaşı! Kimseye namaza gidecek diye ekstra bir izin süresi tanınmıyor yani, öğle tatili 1 saat zaten, o 1 saatlik süreyi namaz için kullanıyor, bu da onun kendi tercihidir. İşveren sen namaza gittin otur 1 saat dinlen demez! Bu düzene yıllar içerisinde gelindi ve en son işçilerle mutabık kalarak karar verildi. Çünkü, namaza diye gidip avm'de gezen mi dersin, arka sokaktaki parkta uyuyan mı dersin, 20 dakikalık namazı bahane edip 2 saat arazi olan mı dersin, neler neler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AE08F0836 -- 18 Kasım 2022; 15:21:22 >
  • Seküler bir hukuk ülkesinde bedelsiz cuma namazı izni olmaz.

İnanan var, inanmayan var. Cumaya giden var, gitmeyen var.

Ya herkesin hakkı hukuku korunur ya da hiç kimseye imtiyaz tanınmaz.

• Bazi arkadaşlar demis ki patron para kazanmaya çalışıyor hak falan.
    Bakın ben deistim.Yetkili bir tır servisinde çalışıyordum. Eski iş yerimde sırf cumaya gitmedim diye millet cuma çıkışı çay kahve icerken orada olan müşteri baskısı ile yuzlesip benim gibi cumaya gitmeyen az sayıda arkadaşımla öğle tatilimin içine ediliyordu.
    Hatta ben tam 1 saat mola yapıyordum o da yarım yamalak.Ama cumadan gelen gruplar ben mesaiye başladıktan 15 dakika kadar sonra ise basliyordu.
    Evet bu konuda haklısınız. Patronun, yatırımı yapanın verdiği maaşın karşılığını isteme hakkı var. Hatta şirket içinde benim yasadigim durum gibi huzur da kaçırıyor. Cuma günleri kendimi keriz gibi hissederdim.

Amaaa ! Bu demek değil ki sen adamı inanıyor diye asagilar tavır sergileyeceksin, inanc dünyasından vurabileceksin, rencide edeceksin veya böyle seylere inanan adamla ben çalışmam falan diyeceksin. Otur çalışanınla dini tarris, en ağır şekilde elestir. Ama kişiyi inanç dünyasını gerekçe göstererek haktan mahrum bırakmak, ekmeğini elinden almak, son derece onur kırıcı bir davranis. ABD de ve Avrupa'da bu sözleri çoğu ülkede ağır cezalandirilma sebebi. Özellikle ABD de ciddi bir suç.
    Sen adamı çalışma saatlerine uymuyorsun diye yasal süreç içinde cikarabilirsin. Ama " cuma da neymiş " bilmemne tarzında inancımı gerekçe gosteremezsin.
    Haklı olmak yatırdığı paranın karşılığını almak, istemek başka şey, iç dünyasını öne surerek rencide etmek, işsiz bırakmak başka şey.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.