Şimdi Ara

CPU C3/C6 Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
8.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Son bios güncellemesi ile CPU C3/C6 Enable Disable olayı geldi.

Kısaca Bios'dan CPU C3/C6 Disabled yapmak, turbo boost'u kapatmak mı oluyor ?

Cevaplarınız için teşekkürler.

• C3 state kısaca şöyle özetlenebilir. Makine kullanılmayan çekirdekleri durduruyor. kullanılması gerektiğinde tekrar aktif ediyor. c1e state durumu ise makinedeki çekirdeklerin yük duruma göre voltaj ayarlaması ve mhz ayarlaması yapıyor. mesela yük altındayken işlemciyi 3200 mhz'te calistiriyor. yük kalktıgında 800 mhz'e düşürüyor. buda elektrikten kazandırıyor.
  • Tam tersi olacaktır, C3/C6 özelliğiniz ''Disabled'' konuma getirdiğiniz takdirde, işlemciniz tam randumanlı bir şekilde çalışacaktır. ''Speed-Step'' özelliğinin benzeri bir özelliktir. Yeni ''İntel'' işlemci ( Bloomfield, Lynnfield vb. çıkacak işlemcilerde ) ailelerinde bu adla geçmektedir. Fan sesi yine bir miktar daha fazla duyulacaktır. ( Turbo Boost özelliği ile bu isme bürünmüştür. )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 7 Ocak 2011; 20:28:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: manyakurt

Kısaca Bios'dan CPU C3/C6 Disabled yapmak, turbo boost'u kapatmak mı oluyor ?

quote:

Orijinalden alıntı: makedonn

Tam tersi olacaktır, C3/C6 özelliğiniz ''Disabled'' konuma getirdiğiniz takdirde, işlemciniz tam randumanlı bir şekilde çalışacaktır.

İşlemcinin tam randumanlı çalışması demek, sürekli güçte çalışması, yani yük binmediğinde diğer çekirdeklerden enerjiyi kesmemesi demek değil mi ?

Yani sorduğum soruya "evet" gibi bir cevap vermişsiniz, ama "tam tersi olacak" diyerek de "Enabled" yaparsam turbo boost kapanır, tam performans çalışır gibi bir cevap olmuş. Beni maruz görün kafam karıştı, cevabınızı net anlayamadım.

ikinci olarak,
    Şu anki durumda İşlemci Hızı (GHz) 1,73, Maks. Turbo Boost Hızı (GHz) 2,93 olarak geçmekte
    Turbo boost kapatıldığında, 2.93'e sabitlenecek mi demektir bu?

Son olarak, turbo boost'u kapattığımızda, artık hangisi ise, işlemciye bir zararı olur mu?

Cevabınız için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manyakurt -- 8 Ocak 2011; 0:41:47 >

• C3, C6. This is a deeper sleep with a complete core(s) shut down (Gate off) and no voltage/Data at all. harder to recover from quickly, previous data is cached elsewhere and needs to be re-cached in L3 memory

c3/c6 işlemcinin kendini daha derin bir uyku moduna alması anlamına geliyormuş. 0 voltaj veriliyor. data alışverişi yok ve datalar başka bi yere aktarılıyor ve tekrar L3 belleğine geri dönmesi gerekiyor. yani bu moddan tekrar çalışır hale gelmeside uzun sürüyor. yani disabled yapıldığı zaman işlemci tam güçte çalışır ve uyku moduna girmez
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

C3, C6. This is a deeper sleep with a complete core(s) shut down (Gate off) and no voltage/Data at all. harder to recover from quickly, previous data is cached elsewhere and needs to be re-cached in L3 memory

c3/c6 işlemcinin kendini daha derin bir uyku moduna alması anlamına geliyormuş. 0 voltaj veriliyor. data alışverişi yok ve datalar başka bi yere aktarılıyor ve tekrar L3 belleğine geri dönmesi gerekiyor. yani bu moddan tekrar çalışır hale gelmeside uzun sürüyor. yani disabled yapıldığı zaman işlemci tam güçte çalışır ve uyku moduna girmez

Cevabınız için teşekkürler,

Peki bunu disabled yapmanın işlemciye zararı var mıdır?
  • rica ederim.

zararı yoktur tabiki hatta yararı vardır bile diyebilirim sonuçta işlemciyi kapa aç kapa aç daha zararlı bile olabilir benim görüşüm böyle.
  • Zaten kapatmamdaki amaç,

günlük işlemlerde, ufak bir program açıyorsunuz, film yada openoffice tarzı birşey, hemen turbo olayı devreye giriyor hızlanıyor, oda fana yansıyor fan hızlanıyor, zaten fan sesindeki anlık iniş çıkışlar beni rahatsız ediyor.

Ayrıca hızlanmasını beklerken anlık takılmalar olaibliyor film yada oyunlarda, gerçi bir kereye mahsus oluyor, ama sinir olunabiliyor kısaca.

Eger bu c3/c6 state'indeki amaç, sadece güçten tasarruf ise, prize takılı kullanan kimseler için kapalı kalması daha mantıklı olabilir, tabiki bir zararı yoksa işlemciye.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tabiki güçten tasarruf için. prize takılıysa açmaya gerek yok. fakat bunu kapadığınız zaman fan sesindeki ani iniş çıkışlar devam edicek diye düşünüyorum. fan sıcaklığa göre ayarlı olduğu için öyle oluyor laptoplarda önüne nasıl geçilir bilemiyorum. benim laptopta sabit bir fan sesi elde edememiştim bir türlü. bios ayarlarında yoktu çünkü. sizinkinde vardır belki kaparsınız sıcaklığa göre ayarlanan fanı.
  • Disabled olarak bir süredir deniyorum, evet dediğiniz gibi iniş çıkışlar gene var. Zaten evet mantıklı düşününcede olması doğal ama gerçekten fark ettiğini söyleyebilirim.
    Yani normal çalışması olarak, Enabled olduğundan biraz daha sesli. ama yük bindirince işlemciye fanda doğal olarak bir artış oluyor, yalnız kabullenebilir bir ses, bu kadar da olur daha ne olsun diyorsunuz. Yalnız Enabled lı halde, yani turbo boost da o devreye girmek için harcadığı çaba ve fan sesi inanılmaz diyebilirim.

Yalnız bir cpu test programı ile "CPU speed pro" test ettim işlemciyi, 1.72 gördü. Yani eğer ben 2.93 lük verimi alamıcaksam, o zaman eski haline dönmek daha mantıklı olaiblir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi manyakurt -- 8 Ocak 2011; 1:20:41 >
  • ''Disabled'' konumda bulunmasının zararı elbette yoktur, enerji tasarrufu amacı ile bu teknoloji geliştirilmiştir. Notebook'unuzu ''Turbo Boost'' özelliği ile tam performans kullanmanızı sağlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: makedonn

''Disabled'' konumda bulunmasının zararı elbette yoktur, enerji tasarrufu amacı ile bu teknoloji geliştirilmiştir. Notebook'unuzu ''Turbo Boost'' özelliği ile tam performans kullanmanızı sağlar.

Cevabınız için teşekkür ederim, çoğunlukla prize takılı kullanan birisi olarak sürekli disabled'a alıyorum o zaman. Zaten son bir gündür bunu deniyorum ve fan sesinde bariz bir rahatlama hissettim.
  • Bu arada Denetim Masası > Güç Seçenekleri bölümündeki ''Yüksek Performans'' seçeneğini işaretlediğiniz takdirde, BİOS'tan ayar dahi yapsanız ( Enabled ), bu seçenek devre dışı kalacaktır, yani ''Disabled'' konuma düşecektir. CPU-Z adlı yazılım ile işlemcinizin çarpan sayısı çalışma frekansı vb. değerleride öğrenebilirsiniz.

''Dengeli'' konumunda bırakmak daha doğru olacaktır.
  • C3 state kısaca şöyle özetlenebilir. Makine kullanılmayan çekirdekleri durduruyor. kullanılması gerektiğinde tekrar aktif ediyor. c1e state durumu ise makinedeki çekirdeklerin yük duruma göre voltaj ayarlaması ve mhz ayarlaması yapıyor. mesela yük altındayken işlemciyi 3200 mhz'te calistiriyor. yük kalktıgında 800 mhz'e düşürüyor. buda elektrikten kazandırıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.