Şimdi Ara

Cinsel Yönelim Doğuştan mı Gelir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Mesela kişinin eşcinsel olması ya da cinsel yönelimi doğuştan mı geliyor? Yoksa yaşanılan çevre mi etkili oluyor? Bilimsel açıklaması nedir? Biyoloji ne diyor? Mesela videodaki kişi erkekmiş. Fakat kız gibi hissediyormuş. Hatta erkek bedeninde doğan kız olduğunu söylüyor. Cinsiyet değiştirdi ve kız oldu, mutlu görünüyor. Doğuştan böyle yönelim olduğu için mi yoksa başka şeyler mi? Nedir?

• Muhtemelen doğuştan ve genetik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son yapılan ve en geniş örneklem evrenine sahip bu araştırmaya göre, evet, genetik:

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=3381AA95AA23DB0958D17CD872EEE74B.journals?aid=9625997&fileId=S0033291714002451

818 gay katılımcı ile yapılan bu laboratuvar çalışmasında, X kromozomu ile 8 nolu kromozomda dikkat çekici bir örüntü buluındu. Örneklem grubu kardeşleri ve her tür ikizi içeriyor.

Her 2 kromozomda bulunan SNP'ler (Nükleotid Polimorfizm) ike cinsel yönelim arasında yakın bir ilişki olduğu hipotezi ortaya atıldı. Ama tabii bu tespitin başka saha ve lab araştırmalarıyla da desteklenmesi gerekiyor.

Daha once de eşcinselliğin genetik olabileceğine dair daha küçük çaplı araştırmalar yapılmıştı. İlk kez bu büyüklükte bir araştırma söz konusu.

Benim şahsi görüşüm, tüm vakaların genetik kökenli olmayabileceği, bazı vakaların çevresel etkiler yoluyla görülebileceği yönünde. Bunu tespit edebilmenin yolu, her eşcinselin çocukluğunu çok iyi ve nesnel bir biçimde analiz etmekten geçiyor. Çoğu eşcinseli dinlediğimizde, cinsel yönelimlerinin çocukken başladığını söylediklerini görüyoruz. Yani eşcinsellikleri reşit olduktan sonar ortaya çıkmamış, bizzat çocukken ortaya çıkmış. Bu durum, eşcinselliğin genetik bir kökeni olduğu tezini doğruluyor.

Öte yandan çevresel etkilerle eşcinselliği seçen örnekler de olabilir. Evet, bu grup eşcinsel popülasyonunun çok küçük bir kısmını oluşturacaktır ama yine de bir olgu olarak önümüzde duruyor bence. Hiç kız çocuğu olmayan annelerin en küçük oğlan çocuklarını kız gibi yetiştirmeleri, kız kıyafetleri giydirmeleri, sürekli kızlarla oynamak zorunda bırakılması, eşcinsel bir ailede yetişme veya büyüyünce heteroseksüel ilişkiden sıkılıp, değişiklik arama ihtiyacı, aşırı liberal ve hedonik bir çevreye sahip olma vb. gibi bir dizi tetikleyici etken de eşcinsel eğilimlerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Tabii bu türden eğilimler kalıcı olmayacaktır muhtemelen. Fakat cinsiyet değiştirecek kadar gözünü karartmış olanların, doğuştan eşcinsel olarak hayata başladıklarını düşünüyorum.

• bence doğuştan olamaz

tamamen tercihtir

ben mesela neden gidip tercihimi travesti olmaktan falan yana kullanmıyom? demek ki tercihmiş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

Muhtemelen doğuştan ve genetik.

Büyük oranda genetik, ufak oranda çevresel olamaz mı?

Küçük yaşlardaki bazı olayların yönelimi etkilediğine dair veriler var.

Ama öte yandan ikiz doğanların aynı yönelime sahip olduğuna dair veriler de var.

• quote:

Orijinalden alıntı: Civitas Terrana

quote:

Ama öte yandan ikiz doğanların aynı yönelime sahip olduğuna dair veriler de var.

Benim gördüklerime, okuduklarıma göre çevresel etki çok az veya geçiçi değişimlere sebep oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Messsiii

bence doğuştan olamaz

tamamen tercihtir

ben mesela neden gidip tercihimi travesti olmaktan falan yana kullanmıyom? demek ki tercihmiş

İyide verdiğin örnek cinsel yönelimin tercih olmadığını kanıtlar nitelikte.

Onlar da tercih etmiyor. Öyle hissediyorlar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Özgüven aileden mi gelir ?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Civitas Terrana

quote:

Çevresel etkenler, genetik olarak kişide bulunan eğilimi baskılıyor olabilir.
  • hormonlar . ne hormonmuş şekilden şekile giriyor insanlar
  • genetikten ziyade yetiştirilme tarzı olarak düşünüyorum ilkokulda bir arkadaşımız vardı 2 ablasının yanında büyümüştü sanırsam
    davranışları normal erkeklerin aksine değişik idi (oturup kalkması konuşması neredeyse herşeyi ile)
  • dav kullanıcısına yanıt
    O zaman kız çocuğunu 1 yıl askeriyenin içine koyun, beton gibi olur.
  • ya eşcinsel arkadaşlar seneledir avutuyorlar kendilerini sinir oluyorum

ben eşcinsel olsam hiç doğuştan diye bahanelerin arkasına sığınmam, pompalatıyom kendimi kardeşim sizene derdim
  • Leo11l kullanıcısına yanıt
    50 yaşından sonra olmayacağın ne malum ?
  • Ben bu konuyu biyoloji hocama sormuş.Kendisi de genetik olduğunu düşünüyor ve hatta dinimizde de böyle kabul görülüyormuş.Örneğin bahsedilen kişi son zamanlarda hangi cinsiyetine yakınsa cenazeside ona göre kaldırılıyormuş

• Kendi çıkarımlarımı yazayım, ikisi de.

Doğuştan gelen bir bozukluk nedeni ile kadınsal/erkeksel hormonların daha fazla ağır basması nedeniyle, eşeysel bir sorun ortaya çıkabilir. Bedende bununla ilgili belirtiler bulunabilir. Kıl azlığı/Kıl çokluğu, Meme büyümesi, Ses incelmesi gibi. Bu sorun tedavi ile düzelebilir mi bilmiyorum, araştırmadım. Diğer bir neden ise Psikolojik etkilenme sonucu eşeysel yönelimdir. Her şey buna etki edebilir. Yaşadığın travmatik bir olay, yaşadığın çevre(insanlar, hayvanlar, mimari yapılar), yaptığın seçimler, yediğin yemek, öğretilen estetik anlayışı, öğretilen eşeylik anlayışı. Eşcinsel yönelimin fetişlerden bir ayrımı yoktur, bir tür fetiş diyebiliriz. Olağan koşullardan daha çok zevk ve haz verir insana. Yani bir kadın bir erkekle olmak yerine bir kadınla olmaktan daha çok zevk ve ruhsal bir haz alabilir. Buna etki eden psikolojik neden bulunursa tersi bir etki uygulanarak tedavi şansı doğabilir. Yine de bu zor bir iş, çünkü buna etki eden her şey olabilir.

• Cevap siyah ya da beyaz degil, grinin bir tonu :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1966 yılnda , David Reimer 8 aylıktı. Sünnet olurken operasyon son derece başarısız olmuş ve penisini kaybetmişti. Psikolog, John Money, David’in cinsiyet değiştirmesini önerdi. Ebeveynleri de bu konuda hemfikir oldu, ancak Money’i gizli gündemi olan, cinsiyet kimliğinin doğuştan değil, çevre ile şekillendiği iddasını kanıtlamak için bir deneyin parçası olduklarını bilmiyorlardı. David, adını Brenda olarak değiştirdi, cerrahi bir operasyonla bir vajinası oldu ve hormon desteği aldı. Ancak deney trajik bir şekilde sonuçlandı. “Brenda”, çocukluğu süresince basmakalıp bir erkek çocuk gibi davrandı, Reimer ailesinin 14 yaşında hayatları kararmaya başladı. Brenda’ya gerçeği söylediler ve tekrar David’e dönmesi konusunda karar aldılar. David 38 yaşında intihar etti.

Yorumum--Deneyde görüldüğü üzere tabiri caizse kendini bildi bileli kadın olan ve öyle yetişen bir insanın bile doğuştan gelen erkekliği baskılanamıyor.Acımasız ve etik dışı bir deney fakat çok önemli bir sorunun cevaplanmasına yönelik en somut deneylerden biri.--

Kaynak:http://brainz.org/10-psychological-experiments-went-horribly-wrong

Türkçe Kaynak:http://erkantozluyurt.com/sonu-korkunc-biten-10-psikoloji-deneyi

• cakiyyyy C kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:46:51 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.