Şimdi Ara

Özgüven aileden mi gelir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
1.529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • fikriniz nedir



  • Evet.
  • Bence gelmez.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Genetik olarak değil ama aile yetiştirme biçimi kesinlikle etkiler.Sorumluluk duygusu yüklenmeyen ve özgür olmayan çocuklar (örnek ben) daha özgüvensiz ve pısırık oluyor.Fikirleri önemsenen ve bir duruşu olan çocuklar daha yırtıcı ve girişken oluyor.
  • Evet.Hem genetik hem yetiştirme tarzı olduğunu düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İçinden gelir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence kişiden kişiye değişir. Ailesi bir şey yaptırmasa bile özgüveni olan yok mudur?

    Ben de yok mesela. Bendeki sebebi sosyal fobi ve fırsatsızlık diye düşünüyorum. Ulan babam gider 300 lira borç verir millete, bize vermek aklına gelmez.

    Milletin annesi, babası çocuğu evden dışarı çıkmadığı için şaşırır; bunlar heralde ben dışarı çıkarsam şaşıracak. Kısıtladıkları yok ama sanki bizim elimizdeymiş gibi tek başıma kurtulmamı bekliyolar.

    3 yılda toplasan 5 kişiyle diyalog kurmamışımdır ailem dışında. Dış dünya yabancı geliyor.
  • Ailenin kesinlikle etkisi var. Zaten özgüven %70 çevreyle ilgili, karakterinin ilk oluştuğu yıllarda da (0-7) ailen dışında pek kimseyi görmüyorsun.

    Genetiğin de karakter yapısında etkili olduğunu düşünüyorum ayrıca.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bubam sivil polisti
    tip yerindeydi bir de 70 li yılların modasını yakından takip ederdi
    açıkça anlatmazdı ama anamdan gizli çok ceviz kırdığı belliydi

    ağabeyim de hababam sınıfında ki ahmet karakteriyle aynı tip idi gümrük polisiydi
    ancak çok içe kapanıktı garı gız muhabbeti yoktu ortamlara girmezdi

    ben tip olarak ne bubama nede abime benzemem hatta anamın dediğine göre kaza kurşunuymuşum kürtaj yaptırmayı düşünürken abim kardeş isterim diye tutturunca vaz geçmiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sarı Bıyık

    Bence kişiden kişiye değişir. Ailesi bir şey yaptırmasa bile özgüveni olan yok mudur?

    Ben de yok mesela. Bendeki sebebi sosyal fobi ve fırsatsızlık diye düşünüyorum. Ulan babam gider 300 lira borç verir millete, bize vermek aklına gelmez.

    Milletin annesi, babası çocuğu evden dışarı çıkmadığı için şaşırır; bunlar heralde ben dışarı çıkarsam şaşıracak. Kısıtladıkları yok ama sanki bizim elimizdeymiş gibi tek başıma kurtulmamı bekliyolar.

    3 yılda toplasan 5 kişiyle diyalog kurmamışımdır ailem dışında. Dış dünya yabancı geliyor.
    ah be güzel insan seni çok iyi anlıyorum
    hangi şehirde yaşıyon tabi ona yaşamak denirse
  • Bir insanın karakterini büyük oranda yanında büyüdüğü kişiler belirler.
    Belli yaşa geldiğinde kendi tercihlerinle birlikte özgüvenin dahada yukarıya veya aşağı gitmeye başlar ama temellerini ve gövdeyi büyük oranda ailen oluşturur diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aile cevre kalitim davranis patternleri travmasal ogrenmeler dna dizilimine kadar belirleyiciler var. maddesel uyaricilarin tumu. agac yasken egilmemis bende. kritik donem ogrenmeleri yuzunden kriz yonetimi stres yonetimi yapamiyorum ozguven gerektiren durumlardan kaciyorum. babasizlik ve travmalar hakim. bilissel olarak ne kadar gelistirsen de kendini duyussal alan kaliplari bozuk ve hatali. benim gibilere omur boyu antidepresani dayiyorlar. anti psikotikle beraber. ustune fiziksel olarak direncsizim bu ilaclara o da ayri konu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Etrafındaki insanların sana sürekli güvensizlik aşıladığını düşün. Sürekli bunlarla yaşarsan kendine güvenin olmaz.
    Sorumluluk sahibi olamazsın. Türk Ailelerinin en kötü yanı bu bence. Aman çocuğuma bir şey olur mantığı yüzünden çocuklar sorumluluk sahibi olamıyor.
    Kesinlikle aile ile alakalı bir durum. Sana güvenmeyen bir anne veya bir baba olursa hayatında kendine güvenin olması çok zor.
    Benim bir arkadaşım vardı yanıma gelirdi ve annesi sürekli arar çocuğu rahatsız ederdi. Çocuk bildiğin diken üstündeydi sürekli.
    Ama babası tam tersiydi ve sanırım babasının o tavrından ötürü babasının işine sahip çıktı ve sonra evlendi kurtuldu.
    Bazen denk geliyorum kafam almıyor yani. Bir insan sürekli çocuğunu arayıp neden nerede olduğunu sorar. Ki bu erkek çocuğu.
    Kız çocuğu olsa hadi yine ara falan ama bu sık boğaz etme durumu çok farklı. Çocuğun hata yapacağı yoksa bile annesi yüzünden yapar.

    Benim annemle babam mesela bana çok güvenirler. Her şeyden önce yalan benim hayatımda yoktur bunu çok iyi bilirler.
    Üniversite ilk yıllarında atlardım arabaya İstanbul dışına kız arkadaşımın yanına giderdim. Annem beni bir defa arar neredesin diye sorardı.
    Babam akşam üzeri annemden duymuşsa arardı sorardı o kadar. Ama bu iş birazda karşılıklı oluyor tabi. Şimdi onlar bana güvendi eyvallah ama bende hata yapmazdım. Adam gibi gider, arabayı adam gibi kullanır, beladan uzak durur, efendi efendi gider gelirdim. Beni sürekli arayan, darlayan bir ailem olsaydı eminim ben hata yapardım.

    Eğitim veya iş hayatı ile ilgili durumlarda yaptığım işlerden dolayı beni takdir etmeleri, benim muhatap olduğum insanlar karşısında çok rahat tavırlar ile konuşmama, insanları ikna etmeme sebep oldu. İnsanların karşısında rahat davranıyorum ve hareketlerime yansıdığı için karşı tarafa olumsuz bir etki bırakmıyorum. Çünkü ailemin bana güvendiğini bildiğim, arkamda olacaklarını bildiğim için ayrı bir özgüven duyuyorum.




  • Hocam bende de yoktu 3 Mart'ta 19 yaşına giriyorum baktım bu hayat böyle gitmeyecek son 2-3 yıldır yavaş yavaş açılıyorum. Bence kesinlikle yetiştirme ile ilgili ben küçükken bizim evde şiddet hakimdi korkak birey olarak yetiştim.Cok fazla içime kapanıktim ama kendi kendime düzelmeye çalışıyorum şuan.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çocukla babanın iletişimi büyüyünce çocuğun dış dünya ile iletişiminin nasıl olacağını gösterir.

    Mesela Ben babamla zorunlu olmadıkça konuşmam ve çok resmi konuşurum, normal hayatta da zorunlu olmadıkça kimseyle konuşmam.
  • bence zeka gibi hem çevresel hem genetik.Mesela baba sessiz ise çocuğuda sessiz olur bu da sosyaleşmeyi etkiler gibi.Çevresel ise baskıcı aile olumsuz yönde çok etkiler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamamiyle ailenin yetistirmesiyle alakali. Mesela simarik, kendini bir sey zanneden cocuklarin evine gidip ailesi ile tanisirsaniz surekli cocuklarini size karsi pohpohladigina sahit olursunuz, bos bos overler surekli cocuklarini sizin yaninizda, kendi basarinizi anlattiginiz anda kucumseyip "EHEHE E BIZIM OGLAN SUNU YAPTI DAHA IYISI" gibi sacma bir cevap alirsiniz. Bu tarz aileler de genellikle cocuklari gibi 16 yasindaymis gibi davranir cocuklarina hakli haksiz laf ettirmezler. Cok karakterli arkadaslarimin evine gittigimde ailelerininde cok karakterli ve mutevazi oldugunu gordum, bana da kendi cocuklariymis gibi davrandiklari bile olmustu. Pisirik ozguvensiz arkadasimin evine de gittim, benim yanimda surekli cocugu azarlarlar, benim basarilarimi sorup bak gordun mu arkadasin ne kadar iyi ve basarili, sen neden oyle degilsin? diye kucuk dusururler. Bunlar istisnasini bile gormedigim ornekler. Baskalari farkli tecrubeler edinmis olabilir ama ben hic farklisini gormedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-B7BA8EA93

    Genetik olarak değil ama aile yetiştirme biçimi kesinlikle etkiler.Sorumluluk duygusu yüklenmeyen ve özgür olmayan çocuklar (örnek ben) daha özgüvensiz ve pısırık oluyor.Fikirleri önemsenen ve bir duruşu olan çocuklar daha yırtıcı ve girişken oluyor.
    Yetiştirilme tarzı kısmen.

    Bizim iki komşunun çocukları var biri 9 yaşında diğer 4 yaşında.

    9 yaşındaki olana annesi babası öz güven vermek için poh pohluyorlar şımartıyorlar ama nafile çocuk iki kelimeyi rahat konuşamıyor çok çekingen.

    4 yaşındakinin annesi babası her gün dövüyor bağırıyor çocuk git gide özgüveni artıyor, çocuğu ne kadar sindirmeye kalkarlarsa çocuk daha da güçleniyor.

    Benden öz güvenli diyebilirim.

    Ama çok yaramaz, annesini tokatlıyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Genetik %30, aile yetiştirme biçimi %70 etki eder.
  • Genetik etkisi de vardir fakat genelde yetiştirilme ile ilgili. Erkek çocuk ile ilgili konuşursak baba sevgisi olmadan,babasinin arkasinda oldugunu hissetmeden büyüyen çocuğun özgüvensiz olma ihtimali yüksek. Psikologa da giderseniz soracagi ilk şeylerden biri babanla ilişkin nasil? olur. Sadece özgüven de değil çoğu psikolojik problemin sebebi yetiştirilme tarzidir,erkek cocuk icin de bunun büyük kismi baba ile olan ilişkisidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3042DE2E5 -- 2 Mart 2020; 5:52:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.