ceng yazmayin ceng yazilmaz gibi bol keseden laflari sallama isine girisenlerin staj yoktan daha iyi arguman sunmamalarina gicik oluyorum. ai bilgisayardan yapilmis bilgisayar muhendisliginden anlar yani |
CENG yazmayın (3. sayfa)

-
-
hocam sene boyunca cidden kaliteli isimlerle bu soruyu tartışma fırsatım oldu. Benim anladığım kadarıyla 10 kişinin işini 2-3 insanın yapacağına insanlar inanıyor ve bunun gerçekleşeceğini bekliyorlar. Hiçbir sektörün ölüp bitmesi olmaz hiçbir zaman ama istihdamın azalması ve sonucunda junior enflasyonu gibi şeyler yaşanabilir. Özellikle tr bazında yıllardır büyüyen bir sektöre hala kontenjan arttırıp iyi üniversitelerimizde daha da fazla bilgisayar bölümü açıyoruz. Bu kadar mezunun olduğu ve sektörün daraldığı değiştiği dönüştüğü bir süreçte bu tarz endişeler sizce normal ve anlaşılır değil midir? İşin sonunda savunma sanayi istemeyen her hocamız özel sektörün acımasız kollarına düşmeyecek mi ?
-
kod yazmayı bilen zaten mobil sektörlere girsin, deli para kazanır. üni seni ne kadar geliştirir bilemem ama gelişeceğine inananlar girsin.
-
bahsettigin durumdan muzdarip olmayan bi bolum soylesene
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amanallahim3 -- 21 Temmuz 2025; 13:13:30 > -
Gecen sene tıpın asiri vizyonsuz bir tercih olduguna inanan biri olarak tip demek istiyorum
top tier muhendislikler harici harbi trde durumlar asla ic acici degil ozellikle gariban aile çocukları icin. ( gariban diye vurgulamamin sebebi hazirliktan 1 yil staj bulabilecek torpile sahip arkadaslarim oldugunu gordugum icin
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
CENG
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ya tüm mesajları okudum her iki tarafta da haklı argümanlar var ama her iki tarafın da abarttığını düşünüyorum.
7 senelik tecrübeli bir mühendisim, ODTÜ çıkışlıyım, TÜBİTAK'ta çalışıyorum. Açıkçası bizim hala adama ihtiyacımız var, AI destekli araçlar kullanmamıza rağmen. Bizim camiada da işte yazılımcılar öldü yok piyasa bitti vs gibi geyikler dönüyor işte yazılımcıların işini AI elinden alacak vs. ben çok aşırı doğru bulmuyorum. Ben de mesela ChatGPT kullanıyorum evet verimliliğimi çok ciddi anlamda artırdı. Ama benim işimi elimden alabileceğini düşünmüyorum. Yani Ama ben bu AI hype'ı biraz durulunca ve taşlar yerine oturunca ya kardeş aslında o kadar da yazılımcıya ihtiyaç kalmadı halde değiliz noktasına geleceğini düşünüyorum.
Yazılım sektörü artıp azalan bir sektör, geçmişte de oldu. 2018-2023 yılları arası en azından benim zamanım için yazılımın zirve yaptığı yerdi ama benden daha tecrübeli arkadaşlar mesela türkiyede yazılım sektörünün 2010'lu yıllar başında yerde olduğunu söylüyor. Bundan sonra bence artacağını ben düşünüyorum evet şu an bir durgunluk var, ama bu sadece yazılım sektörü için geçerli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tüm dünyada resesyon riski, yüksek faizler vs olduğu vakitte tüm sektörler etkileniyor doğal olarak. Ki siz sanmayın ki bu yapay zeka sadece yazılımcıların işi için geliyor, asıl operasyona girmeyen doktorlar korksun :) çok korkutucu şeyler var söyleyeyim, çok yüksek doğrulukla teşhis yapan yapay zekalar var. Ben arkadaşlara hep şunu söylüyorum: Eğer yazılımcıların işi elinden alınmışsa, zaten diğerleri de alınmıştır ve genel bir problem vardır :)
Bu genel olarak ekonomik de bir şey aslında sadece Türkiye için söylemiyorum şu an tüm dünyada teknoloji devleri dev işten çıkarmalar yapıyor, ama bunun ben AI ile alakalı olduğunu hiç sanmıyorum mesele tamamiyle ekonomik. Covid ile gelen balon patladı, faizler yükseldi 0 faizli krediler bitti vs ben bundan olduğunu düşünüyorum.
Bazı arkadaşların dediği gibi küçük ve orta ölçekli şirketlerdeki yapılan yazılımlar özgün değil, orada evet yazılım ihtiyacı düşecektir. Ama yüksek teknoloji üreten e-ticaret siteleri, bankalar, telekom şirketleri, savunma sanayi gibi yerlerde ben hala yazılımcı açığının fazla olduğunu düşünüyorum, TÜBİTAK olarak bizim var yani onu net söyleyebilirim :)
-
Sonunda gerçekçi bir yorum. Buradakilere kalsa öldük bittik, bu yıkık mentaliteyi anlamıyorum hocam, sanki şu anki durgunluk sonsuza kadar sürecek, şu anda top 6 dışında ceng okuyanlar taş kemirecek. Dilinize sağlık, dedikleriniz işime geldiği için demiyorum bunu, objektif bir şekilde durumu değerlendirdiğiniz için. Çocuksu yorum görmekten hasret kaldık bu tarz yorumlara.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
++
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
hocam dediğinize iki yerde karşı çıkabilirim. Eğer ki başımıza aşırı çağdaş bir başbakan gelmezse devlet her zaman teknolojik değişime en geç adapte olan yer olarak kalacaktır. Yani tıp hekimlerinin endişede olması için önce abd ve avrupada devletlerin bu sistemi uygulaması daha sonra endişe yapmaya başlanması ve trye gelmesi gibi bir süreci beklememiz gerekir. Ki sayın devletimiz orada da asla bence hastalarına doktor değil de robotlar bakıyor dedirtmez :)) itibardan tasarruf olmaz sonuçta.
İşin diğer kısmında da küçük-orta firmaların etkilenebileceğini ama tübitak telekom yüksek teknoloji üreten siteler gibi sitelere dokunulmayacağını söylemişşiniz. Türkiyede bir yılda kaç bin bilgisayar mühendisi çıkıyordur ve bu şirketlerin 0 tecrübeli yetiştirmek üzere aldığı kaç mühendise ihtiyacı oluyordur? Ek olarak bu arkadaşların kaç bini kendini iyi geliştrirsen oraya girebilirsin hayali ile büyütülüp iyi üniversitedekilerin yattığını düşünüyordur? Top tierler için ( itü odtü bilkent koç boun belki ytü hacettepe ) okunabilecek bir bölümken bir alt tierı ( gebze teknik ege istanbul üni gazi marmara ) gibi gençlerin okuması hala gerekir mi? Üstüne üstlük itüye bir sürü siber güvenlik veri analizi bilgisayar mühendisliği ytüye yapay zeka bölümleri açılıp iyi ünilerden mezun olan öğrenci sayısı arttılırken?
Ai'ın hype olduğu konusuna katılıyorum ama arz talebi geçince sektör sarpa sarmaya başlar. Tarihte çokça örneği görülmüştür inşaat mühendisliği fizyoterapistler avukatlar diş hekimleri. Yine mühendis olduğundan inşaattan örnek verirsem dünyada inşaat asla bitmedi ve hala aşırı iyi kazanan mühendisler var ama sektörün halini ve yeni mezunların durumunu görüyorsunuz. Arz talebi geçiyorsa ve o kısmı yazmak için aşırı iyi gerekeçeleriniz yoksa standart olacaksanız ( evet kendini geliştirip standart olabilirsin ) mantıklı mıdır?
Bu arada hala sektörün yazılımcıya ihtiyacı olacağı iyi insanların iyi yerlere geleceği konusunda hemfikiriz ama dünyanın çok toz pembe olmadığını galiba erkenden kabul etmek gerekir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X