Benim kuzen de pc mühendisi donanım seçen internet kafe açıyor falan diyordu 6-7 yıl önce |
CENG yazmayın (2. sayfa)

-
-
Zaten artık zorunlu olarak donanım da yazılım da temelini alıyorsun ve gömülüyü falan donanımdan sayarsak iş ilanı da görüyorum genelde aslında
Tabi mesela işlemci mimarileri üzerine ülkede sayılı profesör varken sırf bu alanı kasmak da biraz risk
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Gerçekçi bir yazı
Az bilinen alanlarla uğraşmak gerçekten riskli ve aynı zamanda yorucu, benim de yönelmek istediğim birkaç alan var fakat tam istediğim şeyleri bulamıyorum, bu arada staj nasıl gidiyor hocam ? beklediğiniz verimi alabiliyor musunuz
-
Bir yandan niş alanlarda para çok düşüncesi ama niş alan diye girebilecek misin düşüncesi
Staj çok şükür gayet iyi hocam, mentörler haftalık program yapıyorlar, benden bir hafta bir şey üzerine çalışmamı istiyorlar ben de feedback ala ala ilerliyorum, hatta yaptığım şeyi ofisin toplantı odasında diğer yazılımcılara anlatmam istenince baya şaşırdım ama iyi bir deneyim de oldu
Şunu da unutmamak lazım, hobi niyetine boş vaktinde bu işlerle uğraşan insanlar var iyi okullarda okuyan. Yani siz köpek gibi çalışmazsanız uyduruk üni + boş portfolyo vs iyi üni + iyi portfolyo durumu oluyor. (X kişi taşradan aselsana girdi geçerli argüman değil, o okuldaki 100 kişiden 1 kişi giriyor onun da torpille olma ihtimali çok yüksek, veya taşra kontenjanı dolsun diye de olabilir). Gerçekten ilgi duymuyorsanız yazmayın. Günümüzdeki her mühendislik için geçerli bu.
Aman aman para da yok zaten, ortalama esnaf daha çok kazanır. Hedefiniz paraysa hiçbir mühendisliğe bulaşmayın. Seviyorsanız (bu çokomelli) ve ortalama gelir sizi tatmin ediyorsa olabilir, gelir düzeyiniz muhtemelen ileride yükselir zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 20 Temmuz 2025; 0:57:20 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam insanlar bilgisi olmayan konularda konuşmayı severler ama ııı tobb etü galiba dekanı oğuz ergin hoca istatistiklerini paylaşmıştı çok çok az bir kısım yazılım dışında bir alana yönelmiş. Ama mantıklı tarafında bakarsakta bu ai destekli kodlama işi olmadan önce yazılıma ihtiyaç inanılmaz fazlaydı ve bu istatistikleri görmek çok normal. İşin bence merak edilesi kısmı 5 yıl sonra bu verilerde top sektörler neler olacak. Cidden prompt engineering yapacak arkadaşlar olacak mı yoksa çoğu ai engineer dediğimiz alana mı yönelecek hepsi bu alana yönelirse dahi bence yeterli çalışma oranı sağlanamayacak çünkü ai engineer dediğimiz arkadaşlar da çoğu işini yapay zeka destekli halledecek. Geriye tek elektronik + yazılım alanları kalıyor ve bence gelecekte topic olacak kısımlar onlar ama sizin de konu hakkındaki düşüncelerinizi dinlemek isterim.
Bunu örneklemem gerekirse 2015 yıldız mezunu bir abi japonyada yüksek yapıyor doktoraya başlayıp bırakıyor şuan uzaktan çalışıyor bir yandan dünyayı geziyor çünkü alanında inanılmaz niş birisi ama bundan 5 yıl sonra tr şartlarında hangi kısım öne çıkacak ve ve o kısımda uzmanlaşacağız yoksa yurtdışında yükseği zorunlu tutup yurtdışında sağlam ve niş bir uzmanlık seçmeye mi çalışacağız... Bilmiyorum bölüm derslerine dair inanılmaz bilgilerim yok henüz 1. sınıfa başlamadım ama bu yıl kendi okulumda 3 boğaziçinde 1 yıldızda 1 olmak üzere toplam kariyerimle ilgili 5 etkinliğe katıldım. Yıl içinde benim kafamda aşırı bir şey pek oturmadı. Mesala kariyer nette galiba kıdemli mühendis bir abi ( mevkisi farklı olabilir emin değilim ) 10 kişilik işi 3 4 kişinin yapacağına inanıyordu. O 6 kişinin işşiz kaldığı durumda ki çoğunun alaylı olduğunu düşünürsek adapte olmaya çalışacaklar ve işin teknik kısmına pek hakim olmadıklarına inanıyorum sadece ilk popüler alanda feci deneyimli alaylı yazılımcı enflasyonu yapacaklar. Yeni bir mezun onlarla kapışabilir mi? Yine kariyer netteki abinin de içinde bulunduğu 3 kişilik gruba bu yapay zekanın ne kadar ileri gidebileceğini ve nasıl bir hayat yaşayabileceğimizi sorduğumda ( daha detaylı bir soruydu ) öncelikle önümüzdeki 5 yılı kurtarmaya bakalım gibi yavan bir cevap almıştım. Eğer ki sektör yarınını kurtarmaya çalışmaya adanacaksa ve özgür bir şekilde cidden o geleceği kodlayan deniyordu artık geleceği tasarlayan olarak bahsedeceğiz galiba hissini yaşamayacaksam sektörde aşırı mutsuz olacağımı hissediyorum. Bu kadar şeyi niye anlattım düşünceleriniz değerli ve sizin görüşlerinizi daha detaylı duymak isterim anlattığım konular özelinde.
-
Yani ai'ın sektörü ele geçirmesi durumuna ben de net bir şey diyemem, evet belki ileride daha sağlam olacak ama geçen sene hocamız sektörde işler sizin düşündüğünüzden daha kompleks demişti, aradan 1 sene geçti halen daha o işleyişler kendi halinde devam ediyor, bir de AI'ın gidip fullstackte basit veritabanları işlemlerini kendi kendine yapması tabi ki bir gerçek ama genelde orada da sürecin tıkandığı nokta sistem mühendisliği tarafı oluyor, yani teknik tarafta projenin sıfırdan planlanması, risk analizi, maliyet hesabı, hangi mühendislik disiplinlerinin beraber çalışacağı vs vs çok fazla konu var ve bunlar o anki duruma göre çok değişken. Ayrıca robotik ve gömülü gibi bir ucu donanıma dokunan alanlar ve siber güvenlik gibi hassas alanlar da öğrenmesi zor ve uygulama alanı çok değişken yerler.
Tabi Türkiyede saf donanım geliştiren çok bir yer yok, bu alan biraz da ee tarafına kayıyor zaten ama sonuçta derslerde bunu anlatıyorlar ve üstte dediğim donanıma yaklaşan alanlar için çok çok önemli bir temel, evet kağıt üstünde herkes öğrenebilir ama sorun kaç tane alaylı programlamadan başka işlemci mimarilerinin tasarımını biliyor, kaç tane algoritma biliyor, bu algoritmaların performans analizini yapabiliyor, hocalarla proje yapıyor ve en sonunda belirli bir ortalama ile diplomasını alabiliyor? Yani en başta bu mesleği Web geliştirme olarak görmeyin dememin sebebi de oydu, bu başlı başına bir Mühendislik ve içeriği gerekiyor ki adamlar 48 sene önce bu mühendisliği kendi adıyla Türkiyeye getirdiler.
AI için de evet herkes ai yapmaya başladı bile bölümlerde ama şöyle bir şey var, bitirme projelerinde insanların yaptığı ai projeleri muhtemelen 5 sene önce tamamen hayalden ibaretti ya da akla gelmezdi, yani ai öğrenen artıyor ama bu alanda projeler de hızla artıyor, bir de gizliliği yüksek olması gereken yerlerde insanlar chatgpt gibi yurt dışı kaynaklı bir şeyi bile kullanamıyor diye biliyorum, Türkiye tarafına bakınca dil modeli geliştirmek ve görüntü işleme en popüler ai alanları ve bence bir site daha kıymetli alan olmaya devam edecek.
Bir de hazırlıkta 1de hangi alana gitsem en rahat olur düşüncesi çok geliyor, ama bunda denemeden kimse bilemez ve işin iyi yanı demek için bolca vakit olacak (genelde 3e kadar). Zaten bu zamana kadar kendini geliştirmiş bir insan, düz yazılımcılık dışında bu teorik alanların birini de bulmaya çalışır ve elinde en az 2 3 kozu olur. O yüzden bence bir yandan sektörü takip ederken bunun kaygıya dönüşmemesini sağlamak baya kıymetli olur
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 20 Temmuz 2025; 10:57:22 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bölümde bilgisayar açıp kapatmayı bilmeyen eleman dolu, ne akla hizmet yazmışlar bilgisayar aklım almıyor, sevmediğiniz tutkulu olmadığınız hiçbir bölümü yazmayın(tıp istisna)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yazılım öldü öldü diye yazmaya doyamadı internet
yine de CENGin adı geçiyor, bitmiş olsa konuşan olmazdı.
Yazılım bilmiyorsanız da yazabilirsiniz, bölümde öğretiliyor zaten
Bölüm öncesi Ubuntu kurmuş olmanıza, kendi programlarınızı yazmış olmanıza gerek yok. Öğrenirsin.
"Gözün açık" olacak. Değilse de bölüme geçince aç.
-
Türkiye bir memur ülkesidir. İlk binden CENG tercih edip işsiz kalabilirsiniz, biraz linkedin'de dolanan biri ne demek istediğimi anlayacaktır. Şu durumda bırak tıbbı ataması olan bir öğretmenlik bile CENG'den iyidir. Burası USA değil, bunu bilerek boş hayaller peşinden koşmayın. Kendini geliştirme masalına inanmayın, .NET CRUD işler için kalifiye olmaya gerek yok, 10 yıllık alakasız bölüm mezunu ama .NET çalışmış adam BOUN 3 yıllık adama tercih edilir. Ülkede Niş iş yapılmıyor ki gerçekten altyapısı güçlü adam tercih edilsin.
Not: Yıldız CENG mezunuyum, 6 yıldır piyasadayım, sözüm mezun olup USA'da çalışmayı hedefleyen kişileri kapsamıyor.
-
ceng bence de yazmayın. odtü ceng masterlılrla ders alıyorum, çok akıllı zeki çocuklar, aralarda sohbet ediyoruz, biraz işe alımlardan falan bahsediyoruz, işe alımlar baya sıkıntıdaymış, genellikle eskiden 10 kodlamacının yaptığı işi bir kişi yapay zzeka desteğiyle halledebiliyormuş, senior developerlar yine iş buluyorlarmış, ama junior aımları bıçak gibi kesilmiş. bir de bu senelerde mezun olanlar hem online dönemde ders almak zorunda kaldılar, hem de yapay zekanın çıkışına denk geldiler, sıfırdan kod yaz deseler yazamayanlar var diyorlar. Çocuk şey diyor biz masterlı olduğumuzdan yine şansımız var, artık sadece yapay zeka architecture'ı kurabilenleri falan işe alıcaklar galiba diyor.
-
Valla hocam tam olarak durum bu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki iş anlamında herhangi bir şeyi yanlış yapıp bunun faturasını 2 sene sonra çekmek istemiyorum.
Stajınızın iyi gitmesine sevindim hocam, ücret alacak mısınız peki ?
-
Yok hocam sadece yemek yiyebiliyoruz yemek kartı verdiler.
İş anlamında da bence cengte yeteri kadar seçmeli var ya diye düşünüyorum, yani elinde 3 koz bile olabilir mezun olunca, tabi işe başlayınca birine odaklanmak lazım
yazmayin etmeyin diyenler de hep dandirik yerlerden he
-
umarım okuduğunu anlama kapasiteni arttırabilirsin.
-
yalansa yalan de
-
hocam odtü masterda olan hocamız demiş sabancıdan hocam dedi ankaradan bir arkadaş dedi. Dandik yerler denmez de A class üniler bunlar. Ki forumda zaten 2-3k yapıp tercih tavsiyesi isteyen pek arkadaşta kalmadı. Ekstra olarak top 6 üni harici çoğu üni piyasada birbiriyle eşit konumda ne fark eder ki odtü boun itüde falan okumuyorsanız?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Loky19 -- 21 Temmuz 2025; 0:2:40 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X