İsmi olan büyük üniler harici ceng, yazılım vb aklınıza ne gelirse gelsin yazılıma dair hiçbir şey yazmayın. İsmi büyük olan üniler bile riskli aslında. Yazılım sektörü kesinlikle eskisi gibi değil. Şu an mezun olanlar stajlarını bile zor buldular. Kaldı ki siz bu sene bu bölümlere girip mezun olana kadar 4 5 sene geçecek. O zamana kadar sektör ne olur kim bilir. Bu sözlerim başta "ya abi ceng ya" kafasında olup hayatında kod yazmamış kişiler için geçerli. Zaten hayat meşgalen buysa kendinden eminsen gene yaz(önermesem de). Yoksa senin pc kullanımın bir kez olsun geliştirici tarafına geçmediyse inanılmaz pişman olursun. Ha dersen ne yazayım. Onu ben de bilemem. Ama yazılımla ilgili bir bölüm yazılmaz. Zaten ünilerin çoğu boş beleş yerlere dönüştü. Tek önerim en azından ismi olan bir üniye girip 4 5 seneninizi güzel geçirmeniz olur. Hadi diyelim bir ... yiyip yazdın. Sen eğer okul dersleri dışında hiçbir şey yapmazsan seni ağlatırlar. 1. sınıftan itibaren kendini yazılım geliştirmeye adaman lazım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huseyinadukeeee -- 19 Temmuz 2025; 14:45:44 > |
CENG yazmayın

-
-
sen hangi ünide ne okuyorsun reisim? ya da nerede ne işte çalışıyorsun?
-
ulan herkes sektörde otorite gibi konuşuyor
-
olayın otorite olmakla bir alakası yok. anlattığım değişkenlere sahip birinin tutunması çok zor.
-
ankara üniversitesi 4. sınıf
-
ben de ankara üniversitesinde önlisans bilgisayar teknolojisi bölümü okudum geçen sene yatay geçiş ile tds ye geçiş yaptım. Benim yıllardır yazılım tecrübem var ama ben bile iş bulma konusunda aşırı problem ve zorluk yaşıyorum şu dönemlerde. Benim de tavsiyem sizinkiyle aynısı olur hocam :)
-
bende diyorum cok iyi unilerde bile hicbir sey yapmayan insanlar artik staj bulamiyor onceden pc dugmesine basinca is bulunuyodu inanmayan yazskn gorsun
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam ciddi misin ya... bizim hayaller burger kingde kasiyer olmakla guncellenecek galiba
Yazılım tecrüben olsa ne olacak? itü ceng, makine gibi bir bölümden gelip hem yazılım bilgisi + çoğu şeyin teorisine hakim birinin yanında şansın ne olacak? yanlış anlama ama bu adamla senin sorun çözme kabiliyetleriniz arasında dağlar kadar fark var. boş boş yönlendiriyonuz milleti. mezun oldum iş bulmam 1 ay sürdü
Boş boş mu yönlendiriyorum? Hocam sizin piyasalardan haberiniz yok herhalde? Ben ülkenin ileri gelen şirketlerinden bahsetmiyorum ama orta ve küçük ölçekli iş yerlerinde durum vahim. En azından benim gözlemim bu yönde. Şu an yazılım piyasası kan ağlıyor, freelancer deseniz bilmiyorum bilir misiniz r10, bionluk gibi sitelerde insanlar şaka yapmıyorum 100TL için hard rekabet ediyor. Size kolaylıklar dilerim , iş yaşamınızda başarılar ama insanları sırf sadece eğitim derecesi ve etiketi yüzünden eleştirmeniz/karşılaştırmanız oldukça yanlış. Çünkü bilgisayar bölümlerinde artık her bilgiye her yerden erişilebiliyor. İstersen İTÜ, ODTÜ mezunu olun hocam gün geçtikçe gelişen llm yapay zekalar, iyi bir İngilizce, iyi bir kaynak tarama ve araştırma yapma bilgisi bir bireyde mevcutsa her şekilde sizlerle de rekabet edebilir. 90'lar 70'ler dünyasında değiliz. iş veren sırf etiketim yüzünden beni tercih edecekse hiç tercih etmesin daha iyi :)
--
Ancak piyasalar şu anda çok kötü. Elbette iyi durumda olanlar da vardır, iş dönen yerler vardır, çok kazananlar var, varda var. Ama genele baktığımızda pek iyi şeyler diyemeyeceğim maalesef.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaxPlanck_ -- 19 Temmuz 2025; 17:10:11 >
-
Bu konuda bahsedilen büyük ünite okumazsanız bu sektörde neler yaşayacağınızı bilen biri olarak staj 1 i bulmakta bayağı zorlandım ama buldum staj 2 yi ise daha bulamadım hayırlısı. İstediğiniz kadar proje yapın ama ikametgahı İstanbul Ankara olan adamdan çok daha geride değerlendirilir siniz bu işin sektörel kısmı. Eğitim olaraksa ya abi ceng ya ben öğrenirim hallederim diye düşünmeyin hocalar insanın ufkunu açmak yönlendirmek için var akraba ünilerinde hoca adında köylülerle uğraşırsınız bunu sakın unutmayın. Gidin mezuna kalın garip gurup yerlerde okumayın.
O github'ı da doldurun
Yazılım dışında bence halen daha fırsat kovalanabilecek bir bölüm ceng, tabi 5 6 sayılı büyük şehirde olmak kritik önemli
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161744320
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam burada kaçırdığınız kritik detay bence şu bu güne kadar pc mezunlarının çoğu yazılım işi yapıyordu
-
Haklısınız hocam. Yaptığım karşılaştırma şekli yanlıştı. Affınızı buyuruyorum. Ben makine mühendisliği çıkışlı ama powertrain kontrol ve kalibrasyon alanına yönelmiş içten yanmalı bir motor için model based software geliştirip, kalibre eden biriyim. Sizin bahsettiğiniz yazılım alanları ile alakalı bir bilgim yok ve para konuları tatmin ediyor mu hiç bir bilgim yok ama dediklerinizin doğruluğuna %100 inanıyorum çünkü otomotiv ana sanayide de hepimizin bildiği ve gördüğü gibi büyük sıkıntılar var. Sonumuz hayrolsun. Tek çare yurtdışına gitmek gibi gözüküyor fakat oradada çinlilerin etkisi sebebiyle ilgi çekici iş ilanlarında gözle görülür bir azalma var maalesef
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jinxbot -- 19 Temmuz 2025; 18:42:38 >
tıp okuyorum ama ceng maaş olarak daha ıyı cunku tıpta yukselmek zor rekabet cok doktro sayısı fazla kontenjan 18k
-
Bu mesajlar sırf sarcasm herhalde, diploma kısıtı bile olmayan bir alana kıyasla nasıl doktorlar arasında rekabet daha çok olsun?
Yazılıma geçin hocam, lise diploması+ her şey kabul ediliyor, her alandan veya her diplomadan geçiş yapabilirsiniz, zaten okulda yazılım açısından hiçbir şey öğretmiyorlar. Diferansiyel denklemler, calculus II gibi dersleri kaçırdınız belki mühendislik okuyan birine göre, ama ikiniz de hayatınız boyunca bunları kullanmayacaksınız... Kullanmanız gerekirse, 6 aylık dönemde değil, 1 aylık kurslarla bu eksiğinizi kapatabilirsiniz.
İsimsiz mühendislik bitirdiğinizde, işsizlik-40k arası başlangıç durumunuz olacak. Doktorlar bundan kötü mü alıyorlar? Dil öğrenip yurt dışında doktor olma seçeneğini de değerlendirmenizi engelleyen bir şey yok.
-
Bu herif insanlar tıp tercih etmesin diye kendince kafasından saçma sapan şeyler uyduruyor. Abi tıpta neyin rekabeti hepiniz aynı hastanede otomatik olarak başlayıp aynı maaşı alıyorsunuz güldürmeyin beni
-
hocam dalga geçiyor 35 binle özel tıp yazmış, başka kimse tıp okumasın istiyor.
-
Bunu şeyden dedim bazen insanlar bölümü ui kodu yazmak falan zannediyor, tamam o da bunun içinde de tüm bölüm onun üzerinden dönmüyor roadmaplere bakım mesela her bir adım cengte başlı başına bir ders ve sonu ai gibi daha kompleks yerlere de çıkıyor.
Bir de hatırlıyorum 15 yıllık bir sitede tavsiye olarak stajlarınızdan biri donanım biri yazılım olsun falan deniyordu, şimdi muhtemelen donanım tarafını yapan kalmamıştır xd
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam gel tıbba birlikte baslayalim
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

ben de ankara üniversitesinde önlisans bilgisayar teknolojisi bölümü okudum geçen sene yatay geçiş ile tds ye geçiş yaptım. Benim yıllardır yazılım tecrübem var ama ben bile iş bulma konusunda aşırı problem ve zorluk yaşıyorum şu dönemlerde. Benim de tavsiyem sizinkiyle aynısı olur hocam :) |
Türkiye bir memur ülkesidir. İlk binden CENG tercih edip işsiz kalabilirsiniz, biraz linkedin'de dolanan biri ne demek istediğimi anlayacaktır. Şu durumda bırak tıbbı ataması olan bir öğretmenlik bile CENG'den iyidir. Burası USA değil, bunu bilerek boş hayaller peşinden koşmayın. Kendini geliştirme masalına inanmayın, .NET CRUD işler için kalifiye olmaya gerek yok, 10 yıllık alakasız bölüm mezunu ama .NET çalışmış adam BOUN 3 yıllık adama tercih edilir. Ülkede Niş iş yapılmıyor ki gerçekten altyapısı güçlü adam tercih edilsin. Not: Yıldız CENG mezunuyum, 6 yıldır piyasadayım, sözüm mezun olup USA'da çalışmayı hedefleyen kişileri kapsamıyor. |
Benzer içerikler
- 80 tyt 40 ayt kaç bin sayısal
- bilgisayar mühendisliği maaş
- özcan aykın ayt fizik deneme
- siyaset bilimi ve kamu yönetimi işsiz kalır mi
- veterinerlik okunur mu
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X