Şimdi Ara

BURSADA Kİ RENAULT FABRİKASINDA HANGİ AKSAMLARDA ÜRETİM VAR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Slm beyler bu işlerden anlayan birinden Bursada ki fabrikada üretim olmadığını duydum. Sadece montaj olduğunu, vidasına kadar dışarıdan geldiğini söylediler. Bu konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olan var mı? Çünkü benim bildiğim kadarıyla Bursada üretim yapılıyor, eğer yapılıyorsa hangi aksamlarında Adan Zye mi?

• Araba dediginiz zaman sadece aklınıza motoru geliyor ise evet motor dısardan geliyor. Ama bütünü oluşturmak icin yüzlerce farklı parca gerekli. Bu gerekli parçaların hepsinin bir fabrikada üretilip montajlanması zaten mümkün olamaz. Bursa ve civarında yüzlerce otomotive yan sanayi fabrikaları var, Bu fabrikalardan alınan ya da ithal edilen montajı yapılan parcalar var tabiki. Demir çelik olarak Renaultta Türk fabrikalarından alınan demir çelik kullanılıyor diye biliyorum, Preslenmesi gerekli işlemlerden geçmesi fabrikada icinde oluyor tabiki. Ama bu sadece Bizim ülkemizdeki renault icin gecerli degil dünyadaki cogu araba fabrikasında sistem bu sekilde işliyor. Aslında sizin nasıl düşündügünüze baglı, montaj olarak da adlandırabilirsiniz, üretim olarak da adlandırabilirsiniz. Ayrıca Bursadaki fabrikada yüzlerce mühendis çalısıyor. Üretimden Argesine kadar çok başarılı Türk mühendislerimiz var.

• quote:

Orijinalden alıntı: thekoch

Araba dediginiz zaman sadece aklınıza motoru geliyor ise evet motor dısardan geliyor. Ama bütünü oluşturmak icin yüzlerce farklı parca gerekli. Bu gerekli parçaların hepsinin bir fabrikada üretilip montajlanması zaten mümkün olamaz. Bursa ve civarında yüzlerce otomotive yan sanayi fabrikaları var, Bu fabrikalardan alınan ya da ithal edilen montajı yapılan parcalar var tabiki. Demir çelik olarak Renaultta Türk fabrikalarından alınan demir çelik kullanılıyor diye biliyorum, Preslenmesi gerekli işlemlerden geçmesi fabrikada icinde oluyor tabiki. Ama bu sadece Bizim ülkemizdeki renault icin gecerli degil dünyadaki cogu araba fabrikasında sistem bu sekilde işliyor. Aslında sizin nasıl düşündügünüze baglı, montaj olarak da adlandırabilirsiniz, üretim olarak da adlandırabilirsiniz. Ayrıca Bursadaki fabrikada yüzlerce mühendis çalısıyor. Üretimden Argesine kadar çok başarılı Türk mühendislerimiz var.

Paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

• Büyüyen firmalar üretimden ziyade gittikçe tasarım, mühendislik, tedarik, pazarlama, satış, organizasyon firmalarına dönüşüyorlar.

Otomobil firmalarına bakarsanız neredeyse bütün parçalarını yan sanayiye yaptırırlar. Ama yukarıda saydığım tasarım vd kendilerine aittir.

LCD tv, telefon, bilgisayar gibi elektronik firmaları da aynı şekilde parçalarını Çin, Tayvan vs'de yaptırır kendileri birleştirir, satar vs.

Sanırım otomobil firmaları özellikle motor ve gövde parçalarını kendileri yapıyorlar. Onun dışında neredeyse herşey dışarıdan.

Sektörü iyi bilenler ayrıntılı bilgi verebilirse güzel olur aslında??
  • quote:

Araba dediginiz zaman sadece aklınıza motoru geliyor ise evet motor dısardan geliyor. Ama bütünü oluşturmak icin yüzlerce farklı parca gerekli. Bu gerekli parçaların hepsinin bir fabrikada üretilip montajlanması zaten mümkün olamaz. Bursa ve civarında yüzlerce otomotive yan sanayi fabrikaları var, Bu fabrikalardan alınan ya da ithal edilen montajı yapılan parcalar var tabiki. Demir çelik olarak Renaultta Türk fabrikalarından alınan demir çelik kullanılıyor diye biliyorum, Preslenmesi gerekli işlemlerden geçmesi fabrikada icinde oluyor tabiki. Ama bu sadece Bizim ülkemizdeki renault icin gecerli degil dünyadaki cogu araba fabrikasında sistem bu sekilde işliyor. Aslında sizin nasıl düşündügünüze baglı, montaj olarak da adlandırabilirsiniz, üretim olarak da adlandırabilirsiniz. Ayrıca Bursadaki fabrikada yüzlerce mühendis çalısıyor. Üretimden Argesine kadar çok başarılı Türk mühendislerimiz var.

Way bea neymişiz demek yüzlerce mühendisimiz o fabrikada ar-ge yapıyo... Ne grur verici bir durum
    Bildiklerini anlat, ama akıl vermeye kalkma... Anlatılanları iyi dinle, ama hepsini doğru sanma...Sessiz kalmak bir şey bilmediğin anlamına gelmez...Çok konuşmakta çok şey bildiğini göstermez... Herkesi kendine eşit gör, her kim olursa olsun... Bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır... Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir...

• Parçalar genelde hatta tamamına yakını yan sanayi yedek parça üreticilerinden tedarik edilir.Markaların kendi fabrikaları bu parçaların toplanıp birleştirilmesi için vardır.Tek tek her parçayı üretmeye kalkasalar maliyeti çok yüksek olur markalar için.

Discovery Channelin çok güzel videoları var otomobil fabrikaları ile ilgili eğer onları izlerseniz hep montaj üzerine kurulmuş olduklarını görürsünüz.

Orijinalden alıntı: last_legant

quote:

Way bea neymişiz demek yüzlerce mühendisimiz o fabrikada ar-ge yapıyo... Ne grur verici bir durum

Evet gurur verici bir durum. Türkiye dünyanın ilk 20 ekonomisinde olmasına ragmen malesef gelişmişlik sıralamasında çok gerilerde. Bu seviyeyi yükseltmek yine bizim insanlarımızın elinde. Adamlar fabrika kurmuş onlara hizmet ediyoruz, montaj yapıyoruz, niye bizim bir otomobil firmamız yok demek yerine, Gerçekçi olup elimizdeki imkanlardan maksimum faydalanmaya çalışmalıyız. Şu anda bu fabrikalardan ekmek yiyen onbinlerce insan var. Ayrıca bu fabrikaları burda çalışan insanlar için bir staj yeri gibi düşünelim. Elin Fransızı İtalyanı gelip babasının hayrına fabrika kurmaz. Karşılıklı çıkar ilişkisi var. Eğer olur da yarın öbürgün kendi otomobil markamızı yaratırsak buralarda çalışacak işçiler mühendisler bu fabrikalarda yetişmiş olacaklar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • gemlikte oto yedek parça fabrikasında çalışan bir arkdaşım var. el freni kolunu ve telini birleştirip paketliyorlar. ford,fiat,renault,nissanipeugeot vs... bunun yanında bursa çevresinde spesifik parça üreten ( vites kolu, viraj çubuğu,egzost vs) var. hatta şunu söyliyeyim diğerlerinde durum nedir bilmiyorum ama fiat fabrikasında sadece tedarikçilerden gelecek parçların nasıl kutulanması gerektiğini, kutu içerisindeki konumları ile ilgilenen bir ekip bile var.

quote:

Orijinalden alıntı: last_legant

quote:

Evet gurur verici bir durum. Türkiye dünyanın ilk 20 ekonomisinde olmasına ragmen malesef gelişmişlik sıralamasında çok gerilerde. Bu seviyeyi yükseltmek yine bizim insanlarımızın elinde. Adamlar fabrika kurmuş onlara hizmet ediyoruz, montaj yapıyoruz, niye bizim bir otomobil firmamız yok demek yerine, Gerçekçi olup elimizdeki imkanlardan maksimum faydalanmaya çalışmalıyız. Şu anda bu fabrikalardan ekmek yiyen onbinlerce insan var. Ayrıca bu fabrikaları burda çalışan insanlar için bir staj yeri gibi düşünelim. Elin Fransızı İtalyanı gelip babasının hayrına fabrika kurmaz. Karşılıklı çıkar ilişkisi var. Eğer olur da yarın öbürgün kendi otomobil markamızı yaratırsak buralarda çalışacak işçiler mühendisler bu fabrikalarda yetişmiş olacaklar.

Hocam şimdi öncelikle bir noktaya dikkat etmeliyiz.Burada hangi aracı kimin ürettiği önemli değil aslında bundan sonra istesek te bunu yapamayız zaten.Zaten değişen zaman ve kaldırılan sınırlar globelleşen dünya ülke sınırlarının ve milliyetçi duyguların ortadan kalkmasına neden oldu artık ülke sınırlarının bile sorgulanabil,ir olduğu küresel bir ekonomiye doğru gidiyoruz.

Hal böyleyken bize düşen en önemli görev ekonomiyi kalkındırmak olmalıdır.Onlar araba üretiyorsa bizim de farklı üretimlere yelken açmamızz ve çok daha farklı ve kazançlı ekonomik faaliyetlere girişmek ve ekonomik olarak büyümekten geçiyor.Araba üretmenin önemi yok arkadaşlar o da sektörlerden birisi sadece .Önemli olan araba üretmek değil araba üretenleri kendin için çalışmalarını sağlamaktır.
    Araba üreticilerinin Türkiye için çalışmalarını sağlamak ucuz ve ekonomik fiyata almanları ,fransızları vs. hizmetimize daha uygun araba üretmeleri için amele gibi çalıştırmaktır.Önemli olan budur.Bunun içinde daha fazla üretim yapmak daha fazla ihracat yapmak vs vs velhasılı büyümek gerekir.

DRIVE THE CHANGE

• bursa fabrikasinda motor üretilmediğini söylemişsiniz ama yaniliyor olmayasaniz.

benim bildiğim motor üretimide yapiliyor. Yoksa kariştiriyormuyum

Tam olarak nelerin üretilip nelerin üretilmediğini bilmiyorum ancak bursada otomotiv yan sanayii olarak çok güçlü firmalar var; bosch, mako, delphi, yazaki, matay, karsan, aktaş, magnet marelli aklima ilk gelenler. Ve daha birsürüsü...

Üretimler genel olarak organize sanayi bölgesinde oluyor. Ona ek olarak gemlik serbest bölge vede akçalar-hasanağa organizede oluyor.

bursadaki fiat vede renaultla alakali olarak geçen bir yazi okumuştum, araçlarin üretim aşamasinda kullanilan tüm parçalarin %10gibi bir kisimi yurt dişindan geliyor %90i bursa vede çevresinden temin ediliyor diye..

• Yani Türkiyenin yapması gereken şey aaahhh bizim niye bir arabamız yok diye dövünmek değil araba üretenleri hizaya sokmak ,araba üretenleri hizmetimize amele gibi çalışan işçiler olarak görmekten geçiyor(ABD gibi)
    Bunun da formülü ekonomik olarak büyümekten geçiyor.
    Türkiye araba yapmış yapmamış bunun için üzülmeye hiç gerek yok yani bunu anlatmaya çalışıyorum araba üretseydik nolcekti yani bu defa da başka taraflardan gidicekti.Bu işler böyledir.

DRIVE THE CHANGE
  • Yüzlerce kalem vardır

Geçen bir müşterim yaris sis farı kalıbını yapıyor
    Başka bir müşterim başka bir markanın jant kapağını yapıyor
    Başka bir müşterim otobüs koltuk arkası tepsisini yapıyor
    Başka bir müşterim salıncağını yapıyor

Sadece bununlada kalmaz
    Çok büyük kalıp firmaları
    Çok büyük otomotiv yan sanayi firmaları vardır

Audiye kapı kalıbı yapan yabancı firmanın üretim fabrikası Türkiye de olabiliyor
    Aynı fabrikada formula 1 arabası gövde kalıbıda gördüm

Koltuk süngerlerini yapan bir müşterimde vardı
    Egsoz sistemini yapan başka müşterimizde vardı

Bir araba da yüzlerce yan sanayi var
    Türkiyede olur dışarı da olur
    Zaman zaman üretim yerleri değişir
    Bugün gebzede x firmasına yaptırır
    Yarın bulgaristan da y firmasına yaptırır

Orijinalden alıntı: desiya

bursa fabrikasinda motor üretilmediğini söylemişsiniz ama yaniliyor olmayasaniz.

Tam olarak nelerin üretilip nelerin üretilmediğini bilmiyorum ancak bursada otomotiv yan sanayii olarak çok güçlü firmalar var; bosch, mako, delphi, yazaki, matay, karsan, aktaş, magnet marelli aklima ilk gelenler. Ve daha birsürüsü...

Üretimler genel olarak organize sanayi bölgesinde oluyor. Ona ek olarak gemlik serbest bölge vede akçalar-hasanağa organizede oluyor.

bursadaki fiat vede renaultla alakali olarak geçen bir yazi okumuştum, araçlarin üretim aşamasinda kullanilan tüm parçalarin %10gibi bir kisimi yurt dişindan geliyor %90i bursa vede çevresinden temin ediliyor diye..

ecuya kadar motor yurt dışından geliyor. biraz araştırma yaparsanız internette görebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

quote:

Orijinalden alıntı: desiya

bursa fabrikasinda motor üretilmediğini söylemişsiniz ama yaniliyor olmayasaniz.

ecuya kadar motor yurt dışından geliyor. biraz araştırma yaparsanız internette görebilirsiniz.

Geçen yıl Megan III HB aracım vardı, alırken epey araştırmıştım, oradan biliyorum. Siz de biraz daha araştırma yaparsanız, düşündüğünüzden daha fazlasını, arabanın neredeyse tamamını, yaptıklarını görebilirsiniz;

Kaynak: 2010, Oyak Renault için rekor yılı oldu | OTOMOBİL Haberleri

Saygılar.

• bilip bilmeden atıyor bazıları.bakın renaultun kendi sitesinde ne yazıyor.aynen kopyalıyorum : ''Oyak-Renault, Türk otomotiv sektöründe, otomobil ile birlikte motor, vites kutusu, ön/arka takım, motor beşiği ve yürüyen aksamların üretimini gerçekleştiren tek kuruluş.''

devam edelim

Mekanik ve Şasi Fabrikası

Oyak-Renault Mekanik ve Şasi Fabrikası motor, vites kutusu ve diğer yürüyen aksam parçalarının üretimini gerçekleştirir.

MOTOR DEPARTMANI
    Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 1999 yılında yeni nesil çevreci K motorların üretimi için yeni bir motor üretim hattı devreye alarak Türkiye’nin ilk çevreci motorlarını üretmeye başlamıştı. 10 yılda bu hatlardan çıkan 8 supaplı 1.4 ve 1.6, 16 supaplı 1.4 ve 1.6 yeni nesil benzinli motorlar Oyak Renault’nun ürettiği Renault 19, Megane, Symbol, Clio ve Yeni Renault Symbol’lerin yanı sıra Fransa, İspanya, Slovenya, Kolombiya, Arjantin, Malezya’da üretilen Kangoo, Clio, Mégane’ları ya da Romanya ve İran’da üretilen Logan’ları donatarak dünya yollarına çıktı.

1.5 dci dizel motor üretiminin devreye alınmasıyla birlikte 2009 yılında bu hatlarda 1 milyonuncu çevreci otomobil motoru üretilmiş oldu. 2007 yılında 100 bininci motorunu ihraç eden ve Türkiye’nin ilk dizel otomobil motorunun üretilmesi için yatırımları başlatan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları bugün 1 milyonuncu çevreci otomobil motoru üretiminin gururunu yaşıyor.

VİTES KUTUSU DEPARTMANI

Vites Kutusu Departmanı Symbol, Clio, Fluence ve Megane HB modellerinde kullanılan vites kutularının işlenmesi ve montajını gerçekleştirir.

Vites Kutusu Departmanı bünyesinde talaşlı imalat ve vites kutusu montaj olmak üzere 2 farklı aktivite gerçekleştirilir. İmalat hatları tarafından üretilen vites kutusu parçaları montaj hattında birleştirilir ve motor ile montaja hazır hale gelir.

İmalat prosesi, torna, freze ve taşlama gibi talaşlı imalat aktivitelerinin yanı sıra lazer ve elektron kaynağı ile ısıl ve yüzey işlem özel proseslerini de kapsar. Bu prosesler kullanılarak vites kutusunu oluşturan dişli, mil, çatal milleri, diferansiyel karpuzu ve karter üretimleri gerçekleştirilir.

Vites kutusu montaj hattında üretilecek araç tipi ve motor seçeneklerine göre JB, JH, ve JR olmak üzere 3 faklı tip vites kutusu montajı yapılır.

ŞASİ DEPARTMANI

Şasi departmanı, Oyak-Renault’da üretilen araçlarda kullanılan ön ve arka takım parçalarının işlenmesini, ön ve arka takımın montajını yapar. Ayrıca üretilen araçların motor beşiği dingilleri kaynaklarını yapar.

Şasi departmanı bünyesinde, Talaşlı İmalat, Kaynak ve Montaj olmak üzere, 3 farklı meslek aktivitesi gerçekleştirilir. Arabanın yürüyen aksamı olarak tanımlanabilecek, Ön Takım, Arka Takım ve Beşik üretimleri yapılır. Talaşlı İmalat hatlarında, farklı tip ve versiyondaki araçlar için, ön ve arka fren diskleri, fren tamburları, tekerlek göbekleri, ön, arka komuta parmakları parçalarının üretimleri gerçekleştirilir. Kaynak hatlarında, yine Oyak Renault’da üretimi yapılan, tüm araç tipleri için, arka dingil ve beşik parçaları, üretimleri yapıldıktan sonra, korozyon dayanımı sağlamak üzere, kataforez ve galvaniz kaplamaları için, imalatçı firmalara gönderilir.

Galvaniz kaplamadan dönen beşikler doğrudan, araç üretiminde kullanılmak üzere, Montaj departmanına sevk edilir. Kataforez kaplamadan dönen arka dingiller ise, Montajda üretimi yapılacak aracın tipi ve özelliklerine göre, “ Tam Zamanında Üretim” metoduyla hazırlanarak, arka takım haline getirilir. Ön takım montaj hattında da, arka takım montaj hattı gibi, üretilecek araç tipi ve özelliklerine göre, ön takımlar üretilerek, Montaj departmanına sevk edilir. Ayrıca yerli ve yabancı müşterilerin ihtiyaçları için yedek parça üretimi de yapılır.

Karoseri Montaj Fabrikası

Kısaca Karoseri-Montaj Üretim Prosesi :
    Sac levhalar fabrikaya ulaşır. Pres bölümü, sac levhaları kapı, tavan, ön ve arka kaput, vs. olacak biçimde şekillendirir. Kapı, ön ve arka kaput, tavan vs. şekline sokulan sac parçalar kaporta bölümünde kaynak yoluyla birleştirilir. Böylece otomobilin kasası ortaya çıkar. Sac kasanın doğal etkilerle (yağmur, çamur, toz, nem, vs.) zarar görmesini, örneğin paslanmasını engellemek ve göze hoş görünmesini sağlamak için boyahane bölümünde paslanmaya karşı koruyucu işlem, astar boyama, boya ve cila işlemleri yapılır. Montaj departmanında, boyanmış otomobil kasasının üzerine koltuk, direksiyon, lastikler, farlar, gösterge tablosu, elektrik tesisatı ve mekanik fabrikasında üretilen motor, vites kutusu gibi parçalar takılır. Teslim departmanı; araç üzerindeki tüm işlemleri tamamlandıktan sonra (örneğin motor ve far ayarları vs.) otomobilleri Renault marka araçların Türkiye’deki satış ve dağıtımında sorumlu olan Renault-Mais’e teslim eder.

PRES DEPARTMANI
    Pres departmanı, otomobil üretim prosesinde ilk başlama noktasını oluşturuyor. Otomobilin kaportasını oluşturan parçalar pres hatlarının çalışmasıyla meydana gelir. Düz levha sac, ilk preste şekil verme operasyonu ile ilk formunu alır. Bunu izleyen ikinci presle; ilk şekli verilen parçanın kenarlarında ve iç kısmında bulunan fazlalıklar kesilerek çıkarılır. Parçaya son şeklini verebilmek için gerekli son kesme ve delme işlemleri yapılır. Üçüncü preste parça üzerinde bulunması gereken delikler açılır ve parçanın kenarları kıvrılır.

KAPORTA DEPARTMANI
    Preste basılmış kaporta parçaları, taşıma araçlarıyla (forklift) belirlenmiş bir sürece göre kaporta bölümüne gönderilir.
    Pres kalıplarında basılıp şekillendirilmiş parçaların kaynak ile birleştirilmesine, yani otomobil şekline girmesine kaporta adı verilir. Kaportanın, aracın gövdesi olduğu söylenebilir.

Parçalar, tabandan başlayarak kaynak yoluyla birleştirilir.Birleştirilmesi bitmiş araçlar, genel bir kontrolden sonra boyahaneye gönderilir.

BOYA DEPARTMANI
    Boya departmanında uygulanan işlemlerin amacı, kasayı oluşturan sac parçaların paslanmasını önlemek, bu parçaların birleşim yerlerinde sızdırmazlığı sağlamak, titreşim ile oluşabilecek sesi engellemek ve kasaya rengini vermektir. Bunların gerçekleşebilmesi için temel olarak uygulanan işlemler sırayla : yüzey işlem tüneli (yağ alma ve fosfat kaplama), kataforez banyosu, mastikleme, astar boya, sonkat boya ve vernik, finisyon.

Kasa, Yüzey İşlem Tüneli ve Kataforez tesisinden banyoların içine dalıp çıkarak ilerlerken her yüzeyine (iç+dış) işlem yapılması fosfat ve kataforez kaplanması sağlanır. Daha sonra dış yüzeye astar, sonkat ve vernik uygulamaları yapılır. Bu uygulamaların her birinden sonra 140-180 oC sıcaklıklardaki fırınlardan 35-45 dakika arasındaki sürelerde geçerek üzerindeki boya ve mastik pişirilir. Son olarak finisyon bandında kasa montaj departmanına gönderilmek üzere hazırlanır.

MONTAJ DEPARTMANI
    Montaj departmanı, üretim prosesindeki son etaptır. Burada, boyanmış otomobil kasasının üzerine koltuk, direksiyon, lastikler, farlar, aynalar, iç giydirmeler, gösterge tablosu, elektrik tesisatı, kapılar ve mekanik fabrikasında üretilen motor, vites kutusu gibi parçalar takılır. Montaj departmanının son evresi olarak da Teslim departmanında; araç üzerindeki tüm işlemleri tamamlandıktan sonra (örneğin motor ve far ayarları vs.) otomobilleri Renault marka araçların Türkiye’deki satış ve dağıtımından sorumlu olan Renault-Mais’e teslim eder.

ENDÜSTRİYEL LOJİSTİK DEPARTMANI
    Lojistik departmanı “tam zamanında” denilen lojistik politikasını uygular.

Departman, her gün, satış şebekesinden doğrudan aldığı siparişler doğrultusunda, 13 gün sonraki araç üretimini planlar. İmalatçıların parça taleplerinin gündelik teslimi için gerekli olan ürün ağacını enformatik sistemine dahil eder. Parça kabul ve üretim programını gerçek zamanda yönlendirir ve imalatçıların lojistik performansını yönetir.

Son olarak da, önceliği küçük ve dayanıklı ambalajların çalışma postasına en yakın yerlere dağıtımına veren programlı ve yüksek performanslı bir lojistik uyarınca, bütün bant kenarı parçaların tesliminden sorumludur.

nokta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi electrostatic -- 26 Şubat 2011; 21:07:39 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.