Şimdi Ara

Bu darbe girşimine gore ekonomik durgunluk hiçbirşey...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
1.150
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Burdaki tiplerde bir alem siz darbe girişimini çocuk oyuncağımı sanıyorsunuz darbe olacak bitecek akp gidecek ülke uzay çağına çıkıcak zengin olacaz bak sen..ananızın babanızın maaşı yatmayıp kuru ekmekle gün geçircektiniz be ,şu an yaşadığımız ekonomik hafif daralma ve durgunluk hiçbişey ben şahsen dolar 4 e fırlar bir çok holding batar toplu iş çıkarımları başlar diye tahmin ediyorudum allaha şükürler olsun hafif sıyırdı geçti darbe girişimi yemiş ülkenin havyarla ve istakozla beslenceğini sanmıyorsunuz herhalde? hele birde başarılı olsaydı ozaman görücektiniz alisin harikalar diyarında masalını...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 23:3:45 >

• Gülmemek için kendimi zor tutuyorum, akşam ayranı çok kaçırmış sanırım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ArchloveKilled

Gülmemek için kendimi zor tutuyorum, akşam ayranı çok kaçırmış sanırım

Arkadaş üzüme düşmüş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

anne tarafım koyu solcu dedem memur 1960 darbesinden sonra dedem işten çıkarılıyor maaşlar ödenemediği için annemler 4 kardeş ve ananem aylarca bahçedeki yabani otları toplayıp yemek yapıyor fırında ekmek dahi çıkmayıp tandırda ekmek yapmışlar ha olsaydı o ayranı bulursan boca edersin artık kafana....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 20:48:15 >
  • 2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F97E00D06 -- 4 Ağustos 2018; 11:24:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

quote:

anne tarafım koyu solcu dedem memur 1960 darbesinden sonra dedem işten çıkarılıyor maaşlar ödenemediği için annemler 4 kardeş ve ananem aylarca bahçedeki yabani otları toplayıp yemek yapıyor fırında ekmek dahi çıkmayıp tandırda ekmek yapmışlar ha olsaydı o ayranı bulursan boca edersin artık kafana....

Alıntıları Göster
    4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F97E00D06 -- 4 Ağustos 2018; 11:24:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Wolf Larsen

Darbe girişimi olmadanda mahvolabiliyormuşuz desene, sen dolar 4'e çıkar diye korkmuşsun darbesiz 3'e geldik biz.

ben darbe girşimi kastedtim sadece yanlış anlamışssın...2.8 di 3.1 oldu çok bir havalandığı yok....bir katı iki katı gibi...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • apartmanda dairede yaşıyorlar istanbulun göbeğinde köyde değil...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 20:50:37 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Wolf Larsen

Darbe girişimi olmadanda mahvolabiliyormuşuz desene, sen dolar 4'e çıkar diye korkmuşsun darbesiz 3'e geldik biz.

ben darbe girşimi kastedtim sadece yanlış anlamışssın...2.8 di 3.1 oldu çok bir havalandığı yok....bir katı iki katı gibi...

Alıntıları Göster
    4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F97E00D06 -- 4 Ağustos 2018; 11:24:47 >

• Ekonomik durgunluğu darbe girişimine ne zaman bağlayacaklar diye düşünüyordum ben de. He canım he darbeye teşebbüs ettiler de ekonomi o yüzden daraldı he.
  • quote:

Orijinalden alıntı: YoK

Ekonomik durgunluğu darbe girişimine ne zaman bağlayacaklar diye düşünüyordum ben de. He canım he darbeye teşebbüs ettiler de ekonomi o yüzden daraldı he.

senin kafa güzel darbe girişimiyle ekonomisi batmayan ağır yara almayan dünya üzerinde bir ülke yok....ha senin hayal dünyanda varsa bilemem...nasıl olsa beyinler ağır ideolojik vakka, kuru ekmekle sofradan kalksalar bile yeterki akp gitsin benim ideolojim yönetsin kafası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 21:2:29 >
  • ..........

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forvet24 -- 8 Ocak 2017; 0:40:47 >
  • darbe girişimi öncesi ekonomi aynıydı

• Bu eleman gerçekten ayranı içince böyle oluyor, başka zaman tam tersi. Mağarada yaşayan insanlar var İstanbul'un orta yerinde, mecazi anlam aramayın gerçekten de mağarada yaşayan insanlarımız var ve akp fanboylar bu ne ki diyor. Kırbacın şiddetini beğenmemişler olsa gerek.

• Dolar darbe yüzünden mi yükseldi ? Bak ben sana neden yükseldiğini kısaca anlatıyorum.

Şimdi ABD merkez bankası yani FED, hani şu Sayın Cumhurbaşkanının arada atar yaptığı FED. Ha işte dolar dünya piyasasında dolar ondan sorulur. Zamanında FED olası krizin etkilerini azaltmak, işsizliği bir nebze olsun düşürmek, yatırımcıyı canlandırmak amacı ile ucuzdan piyasaya dolar sürdü. Dedi ki alın bu dolarları yatırım yapın. Yatırımdan kasıt faiz değil. Faiz oranları düşük tuttu. Piyasa ucuzdan dolar görünce canlandı. Yatırımlar arttı. Türkiye gibi ülkeler ise o dönemde yabancı yatırımcıyı cezbeden ülkelerdi. Ucuz dolar piyasaya girdi, yatırım yapıldı, tabi piyasada dolar çok olunca tl'de o nebze değer kazandı filan.

Gelişmekte olan ülkelerin piyasasına dolar girince bu adamlar akıllı davrandı. Yatırımlar hep uzun vadede oldu. Teknolojik geliştirmeler filan göz önüne tutulduğunda en önemli örnek Güney Kore oldu. Adamların piyasaya dolar girdiğinde uzun vadede kazanç sağlayacak yatırımlar yapıldı. Zamanı geldiğinde piyasadan yavaş yavaş dolar çekildiğinde, fed faiz arttırımına gittiğinde Güney Kore bundan etkilenmeyecekti. Çünkü adamlar zamanında yatırımı üretime harcadı, yabancı sermayeciler o ülkenin piyasasından çekilmedi ve günümüzün en iyi ekonomilerinden birine sahip oldu.

Peki bizim piyasaya dolar girince ne yaptık? Üretim yapmadık. Üretimden kasıt sadece beton diktik. İhracat ve ithalat arasında ciddi açılmalar oldu. Cebi biraz para gören yatırdı parayı eve arabaya ama bunun bir sonu olmalıydı elbet. Kimse düşünmedi bu piyasaya ciddi bir dolar girişi var hem yatırımcıdan, hem turizmden ama bunun sonu nereye varacak diye düşünülmedi. Hep lüks tüketim düşünüldü.

Sonunda fed dedi artık ucuz dolar devri bitti. Yatırım yapılan ülkelerde ekonomi düzeldi, işsizlik oranı düştü buna oranla sermaye toparlanmalı, ek olarak fedin bütçesi tahmin edilemeyecek bir düzeye ulaştı bunu dengelemek amacı ile dolar hakettiği seviyeye yükselecek, faizler artacak dediler.

Ülkemizdeki devlet adamları hemen bir telaş yaptı. FED'e atarlanmalar filan, faiz arttırımına karşı çıkmalar. Çünkü biliyorlardı dolar tutulamayacak seviyeye ulaşacak. Tabi dolar artınca merkez bankası bunu dengelemek amacı ile faizleri yükseltti. Amaç doları belirli bir seviyede tutmaktı. Ama faiz arttarsa yatırımcı o faizin altına girip sermaye yaratıp yatırım yapmaz.

Nitekim öyle oldu. Güney Kore ülke piyasasına giren dolar geleceğe yatırım yaptı, fed kararından sonra ekonomisi etkilenmedi, yabancı yatırımcısı ülkeden çekilmedi, bu yatırımlar ile açılan iş imkanları yok olmadı ve kimse işsiz kalmadı.

Bizde ise tam tersi oldu. Geleceğe yatırım yapılmadı. Lüks tüketim had safhada tutuldu. Yabancı yatırımcı dedi ki bak bu ülke ekonomisi geleceğe açık değil, gelecek yatırımı yapmamış ben paramı bu bataklığa gömmem. Hakikaten gömmedi de. Yatırım olmayınca işsizlik arttı. Yabancı yatırımcı artık benim ülkemin bankasıda bana faiz imkanı sağlıyor dedi giderim orada borçlanarak yatırım yaparım dedi. Bunu yaparken bizim piyasada bulunan dolarlarınıda çekti gitti.

Sonra senin ödemen gereken borçlar var. Bu borçlar her zaman dolar üzerindedir. Mesela iphone borcu, ithal ettiğin lüks arabanın borcu falan fıstık. FED piyasaya ucuzdan dolar sürdüğünde bunları almak kolaydı ama FED bir karar aldı, senin ülke içerisindeki doların azaldı, o azalma ile birlikte senin bu borçlarını ödemen için cebinden daha çok tl çıktı.

Eğer geçmişte üreten bir Türkiye yaratılsaydı ihracat yaptığın ürünlerden gelen dolarla piyasan bu kadar etkilenmezdi. Şimdi elde var elinde beton. Çıkıyorlar %5 peşinat ile ev sahibi yapacağız diyorlar. Kimsenin cebinde para kalmıyor gelip senden neden ev alsın artık adam?

Tabi Arap sermayesinin ülkeden çıkışı, yolsuzluk iddaları filan derken ekonomi ciddi darbeler aldı.

Yani kıssadan hisse anlayacağın doların artışı asla darbeden değil. Ve kesinlikle gelecek daha karanlık.

• Ayranın içine katıyorsunuz?
    Bu saf ayran içmekle olmaz
    Bunlar bişey katıyor kesin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: YoK

Ekonomik durgunluğu darbe girişimine ne zaman bağlayacaklar diye düşünüyordum ben de. He canım he darbeye teşebbüs ettiler de ekonomi o yüzden daraldı he.

senin kafa güzel darbe girişimiyle ekonomisi batmayan ağır yara almayan dünya üzerinde bir ülke yok....ha senin hayal dünyanda varsa bilemem...nasıl olsa beyinler ağır ideolojik vakka, kuru ekmekle sofradan kalksalar bile yeterki akp gitsin benim ideolojim yönetsin kafası...

Evet. Darbe girişimiyle ekonomisi batan bir ülke gösterir misin?

• YoK kullanıcısına yanıt
    hepsi hangisinde olduysa 1960 1980 darbesi dahil ekonomşk verileri ortada aç bak .....
    http://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/en-buyuk-darbeyi-turkiye-ekonomisi-yedi-1318227/

bak kaynak sözcü....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 22:41:52 >
  • YoK kullanıcısına yanıt
    Askeri darbeler ülkeleri ekonomik açıdan yıllarca geriye götürüyor. Türkiye’nin yaşadığı askeri darbeler sırasında da ülke ekonomisi her seferinde büyük kayıp yaşadı. 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri darbe ile tanışan Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi neredeyse 10 yıl geriye gitti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, 1959 yılında 583 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, 1960’da 359 dolara, 1961’de de, 1951 yılındaki seviyenin de altı olan 194 dolara geriledi. Yıllık gelir 1962’de 220 dolara çıkarak yükselme eğilimine girdi. 1960 yılında yüzde 2.9 olan yıllık büyüme ise 1961 yılında yüzde 1.7’ye geriledi.
    12 Mart 1971 askeri muhtırası ekonomiyi geriye götürdü. 1970 yılında 533 dolar olan kişi başı milli gelir 1971 yılında 465 dolara geriledi.
    1980’DEN SONRA KİŞİ BAŞI GELİR 10 YILDA DÜZELEBİLDİ

12 Eylül 1980 askeri darbesi Türkiye ekonomisine etkisi büyük oldu. 1979 yılında 1860 dolar olan kişi başı milli gelir. 1981 yılında 1518 dolara, 1984 yılında ise 1195 dolara geriledi. Kişi başı milli gelir anca 1989 yılında 1979’daki seviyesini aşabildi. 1979’da yüzde -0.6 olan büyüme ise 1980’de yüzde -2.4’e geriledi.
    Post Modern darbe olarak da bilinen 28 Şubat 1997 kararları sonrası Türkiye ekonomisi, 1998’deki Asya krizi ve 2001 yılındaki ekonomik kriz ile üst üste kötü dönemler geçirdi. 1997’de 3021 dolar olan milli gelir, iniş ve çıkışlı süreç sonunda 2001 yılında 3019 dolara kadar geriledi.
    ‘2. ÇEYREKTE BÜYÜME DÜŞEBİLİR’

Reel Kapital Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, 15 Temmuz günü gerçekleşen başarısız askeri darbe girişiminin yansıması piyasaların fiyatlanmasıyla görüleceğini belirtti. Darbenin başarıya ulaşmamasıyla ekonomiye negatif etkisinin azalabileceğini belirten Erkan, buna karşın panik satışlarının oluşacağını ve 2. çeyrekte daha düşük bir büyüme rakamları gelebileceğini söyledi.
    29 MAYIS 1960
    Yıl GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla)
    1959: 583 dolar
    1960: 359 dolar
    1961: 194 dolar
    1962: 220 dolar
    17 Mart 1971
    Yıl GSYH
    1970: 533 dolar
    1971: 465 dolar
    1972: 574 dolar
    12 Eylül 1980
    Yıl GSYH
    1979: 1860 dolar
    1980: 1518 dolar
    1981: 1546 dolar
    1982: 1360 dolar
    1984: 1195 dolar
    1985: 1320 dolar
    29 Şubat 1997
    Yıl GSYH
    1997: 3021 dolar
    1998: 4338 dolar
    1999: 3907 dolar
    2000: 4129 dolar
    2001: 3019 dolar
    (Kaynak Sözcü)
    açık yazıyımda kapak olsun darbe sevicisi arkadaşa...kendi hayal aleminde kurduğu masalsı dünyadan çıkar...asker postalı merakı var anlaşılan..tabiki ülke batsın halk koyun benim ideolojim süper o yönetsin kafasının verdiği ideolojik saplantılı hayaller tabi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 3 Kasım 2016; 22:55:42 >

• quote:

quote:

aynen bizimkilerde taş kavurup yemiş
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.