Şimdi Ara

bolunmus yollarda hiz siniri 110 km/saat oluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
150
Cevap
0
Favori
9.161
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hız sınırı, bölünmüş yollarda 110'a çıkıyor...

    Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.


    Tasarıya göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, özel bütçeli ''tüzel kişilik'' olacak. Görev ve yetkileri, hizmet birimleri yeniden düzenlenen Karayolları Genel Müdürlüğü, gerçekleştirilecek yatırım ve hizmetlerle ilgili görevlendirilen şirketlere gerektiğinde ortak olabilecek.

    Genel Müdürlük, görev alanındaki karayolu güzergahındaki taşınmazlarla ilgili olarak tahsis, devir, kamulaştırma veya ilgili diğer hukuki süreçlerin tamamlanmasını müteakip ilgili taşınmazların tapu sicillerinde terkin ve diğer işlemleri yapmak ve yaptırmak yetkisine sahip olacak.

    Karayolları Genel Müdürlüğünün her türlü iç ve dış borçlanması Hazine Müsteşarlığının iznine bağlı olacak.

    Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının geçişi ücretli olacak kesimleri, Genel Müdürlüğün teklifi üzerine Bakan tarafından belirlenecek. Bu karayollarının geçiş ücretleri ile bu ücretlerin yeniden belirlenmesi; ücretlendirilen karayolunun mesafesi, trafik yoğunluğu, aracın cinsi, sosyal ve ekonomik faktörler dikkat alınarak çıkarılacak yönetmelikle belirtilen esas ve usullere göre Genel Müdürün teklif üzerine Bakan onayıyla yürürlüğe girecek.

    Geçişi ücretli olan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarının işletme hakkı verilen veya devredilenler hariç olmak üzere, ücretsiz olması uygun görülen kesimleri ve ücretsiz geçiş yapmasına izin verilecekler Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.

    İşletme hakkı verilen veya devredilen karayollarında geçiş ücretinin belirlenmesine ilişkin esas ve usuller ile ücretsiz geçiş yapmasına izin verilecek olanlar, taraflar arasında imzalanacak sözleşmelerde düzenlenecek.

    Erişme kontrolü uygulanması nedeniyle karayolu sınırına bitişik taşınmaz sahiplerinin karayollarına giriş ve çıkışlarının iptal edilmesi halinde; Genel Müdürlük tarafından taşımaz sahiplerinin ulaşımları, toplayıcı yol yapılarak veya herhangi bir şekilde mümkün olan en kısa mesafeden yararlanarak sağlanacak. Bu taşımaz sahipleri ve diğer hak sahipleri, Genel Müdürlükten ulaşım düzenine ilişkin başka talepte bulunamayacak.

    -İMAR PLANI-

    Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, erişme kontrolü uygulanan karayolu çevresinde, ilgili idare tarafından imar düzenlemesi yapılmadan önce, Genel Müdürlüğün olumlu görüşü alınacak. Olumlu görüş alınmadan imar planı kesinleştirilemeyecek.

    Karayolunu etkileyen deniz, göl, nehir ve dere kenarları da dahil olmak üzere karayolu kenarlarında maden arama ve işletme ruhsatı verilmeden önce Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınması zorunlu olacak.

    Karayolu güzergah planları Bakan onayıyla yürürlüğe girecek. Bakan, bu yetkisini Genel Müdüre devredebilecek.

    -ARAZİ DÜZENLEMESİ VE TRAMPA YETKİSİ-

    Karayolları Genel Müdürlüğünün yapacağı kamulaştırma yöntemleri de yeniden düzenlendi. Buna göre, görev alanına giren her türlü karayolunun yapımı, geliştirilmesi, çevresinin korunması, düzenlenmesi ve tesislerin yapımı için gerekli arazi ve taşınmazları kamulaştırma yetkisine sahip olacak. İşletme hakkı verilen veya devredilen erişme kontrollü karayollarında, ihtiyaç doğması halinde yapılacak kamulaştırma işlemleri Genel Müdürlükçe yapılacak. Sözleşmelerde kamulaştırma bedelinin tamamının veya bir kısmının işletici şirketçe ödenmesi hususu de hükme bağlanabilecek. Kamulaştırılan taşınmazlar üzerinde yapılacak yapı ve tesisler, devlet malı hükmünde olacak.

    Tasarıyla Karayollarına ''arazi düzenlemesi ve trampa yetkisi'' tanınıyor. Böylece Karayolları Genel Müdürlüğü, ihtiyaç duyacağı taşınmazların kamulaştırılmasında, kamulaştırma bedellerine karşılık gelmek üzere, Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olup da kendisine devir ve temlik edilmesi suretiyle elde ettiği taşınmazları, ilgililerin oluru dahilinde trampa yapmaya yetkili kılınıyor.

    Genel Müdürlük, trampa işlemlerinde kullanılmak üzere devir ve temlik alınan taşınmazları üzerinde, varsa çevre düzeni planı ve diğer planlardaki araz kullanım kararlarını da göz önünde bulundurarak gerektiğinde arazi düzenlemesi yapmaya ve yaptırmaya yetkili olacak.

    Maliye Bakanlığınca, Karayolları Genel Müdürlüğüne devir ve temlik olunan taşınmazlardan 5 yıl içinde trampa işleminde kullanılmayanlar Bakanlığa iade edilecek.

    Her türlü su, kanalizasyon, doğalgaz, petrol boru hatları, elektrik ve haberleşme hatları ile benzeri tesisat kurulması için ilgililere kanunen tanınmış olan haklar, erişme kontrolü uygulanan karayolları sınırları içinde geçerli olmayacak.

    -İŞLETME HAKKININ DEVRİ-

    Genel Müdürlüğün sorumluluğunda bulunan otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ile diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıklarının işletme hakkının verilmesi, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri uyarınca gerçekleştirilecek ve imtiyaz sözleşmeleriyle düzenlenecek. Buna göre, işletme hakkının verilmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

    İşletme hakkı verilen otoyollarda uygulanacak geçiş ücretlerinin belirlenmesinde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte uygulanmakta olan geçiş ücretleri esas alınacak. Düzenlemenin yürürlük tarihinden sonra mevcut otoyollara yeni güzergahların ilave edilmesi veya güzergahlarının değiştirilmesi durumunda Genel Müdürlükte yürürlüğe konulan ilk uygulama ücretleri esas alınacak.

    Takip eden takvim yıllarına ilişkin geçiş ücretleri, her takvim yılı için geçerli olmak üzere sözleşmelerde belirlenecek formül ve usullere göre tespit edilerek uygulanacak. Ücretsiz geçiş yapmasına izin verilecek olanlar sözleşmelerde belirlenecek.

    İşletme hakkının verilmesi sonucunda elde edilecek gelirler, Hazine Müsteşarlığına aktarılacak.

    Karayolları yatırımları için Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların üzerinde tesis edilecek irtifak hakları ile devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde verilecek kullanma izinlerinde, irtifak hakkı veya kullanma izin bedelleri ile hasılat payı alınmayacak.

    Trafik cezalarına ilişkin tutanaklar elektronik ortamda da üretilip ve düzenlenebilecek. Bunun uygulanmasına ilişkin esasları İçişleri ve Maliye Bakanlıkları müşterek belirleyecek.

    Düzenlemenin yürürlüğünden önce Karayolları Genel Müdürlüğünün yatırım programından yer alan projelerin finansmanı amacıyla imzalanan kredi anlaşmaları ile temin edilen dış krediler, Genel Müdürlüğe tahsisli olarak kullandırılmaya devam edilecek.

    -ORMANLAR İÇİNDEKİ MADENCİLİK FAALİYETLERİ-

    Tasarıyla, Orman Kanununda da değişiklik yapılıyor. Buna göre, devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, ruhsat süresini geçmemek üzere Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilecek. Ancak, devlet ormanları sınırları içindeki tohum meşcereleri, gen koruma alanları, muhafaza ormanları, orman içi dinlenme yerleri, karayolları ön görünüm bölgeleri, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesi için maden ruhsatı verilmesi Çevre ve Orman Bakanlığının muvafakatine bağlı olacak.

    Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin; baraj, gölet, liman ve yol gibi yapılarda dolgu amaçlı kullanacağı her türlü yapı hammaddesi üretimi için yapacağı madencilik faaliyetleri ile zorunlu tesislerinden bedel alınmayacak.

    Madencilik faaliyetleri sonucu doğal yapısı bozulan orman alanları rehabilite edilecek. Rehabilite amacıyla bu alanların orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıklarıyla doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için Büyükşehir mücavir alanlarında Büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında izin verilebilecek.

    Tasarıyla, 8 Kasım 2003 tarihinden önce verilen turizm ve diğer izinlerin kesin izin hakları devam edecek. İzinli saha içinde kalmak kaydıyla mevcut tesislere tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izni verilebilecek. Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izinleri dahil olmak üzere, daha önce turizm amaçlı tesisler için verilen izinler ile diğer izinler, talep halinde irtifak hakkına dönüştürülebilecek.

    Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırı, bölünmüş yollarda 110 km olacak.







  • %10 ekleyince 121 olur çok iyi....


    şu an nasılsa 99'u geçtim diye 140-150 gidiyorum sınır 121 olunca artık 121'i geçmem


    geç bile kalındı,ne zaman yürürlüğe girer ?
  • çok isabet olur.otobanda da 130 yapsalar yuzde 10 la beraber 143 yapar.daha da iyi olur.
  • gerçekten doğru bir karar zaten çok azdı
  • hani ne zaman yürürlüğe girecek ve rahatça hızlı gidebileceğiz?
  • Ben aslinda mevcut sartlarda hiz limitlerini artirmaya karsiyim.

    Cunku suruculerimiz ve yayalarimiz maalesef cok cahilce trafigin icinde hareket ediyorlar ve heryil bu nedenle binlerce insan trafik kazalarinda hayatini kaybediyor. Suruculer iyi direksiyon sallamayi iyi suruculuk saniyorlar. Diger araclarin ve yayalarin haklarina hic dikkat etmiyolar. Yayalarda ayni sekilde yollari nasil kullanmalari gerektigini bilmiyorlar.

    Ayrica karayollarimizin bircok yeride araclara ve yayalara gore duzenleme yapilip onlemler alinmadigi icin kazalari artiriyor.

    Bu sartlarda hiz limitlerini artirmak yanlis diye dusunuyorum...
  • Haberin icinde var...

    Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

    Yani daha meclise gelecek gorusulecek, birsuru kavga edilecek ondan sonraaa..


    quote:

    Orijinalden alıntı: nadirgurece

    hani ne zaman yürürlüğe girecek ve rahatça hızlı gidebileceğiz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • herkes yakıt ekonomisinden bahsediyor forumda, ama 99'la gitmekle 121 ile gitmek arasında yakıt farkını yol bilgisayarı olan herkes bilir, ciddi derecede fark oluşur, ama benim için yakıt sorun değil şirket karşılıyor nasıl olsa diyenler için çok iyi olur. zenginler içinse zaten tek sıkıntı ceza puanı

    bu şekilde bile yılda 3000-4000 kişi ölürken yollarda, bunun artırılması doğru olur mu bilmem ama maliye bakanının olumlu karşılayacağı kesin
  • zaten herkes hız kuralına göre gidiyorda...........


    kuralı kaldı bilinçli araç sahipleri zaten dikkatli gidiyor...


    birde şu denetimi görsek denetim denetim hep yazıda kalıyor
  • bence yanlış bir karar.
    mevcut kurallar sıkı denetlenmeli ve tawizsiz cezalar kesilmeliydi.
    trafik terörünün önüne geçmenin tek yolu buydu.
    yangına körükle gidiyoruz.
    biz adam olmayız.
  • Bölünmüş yollarda 110-120 ile gitmek düzgün bir sürücü için gayet yeterli bir hız.
    90 civarında gidince sanki yol bitmiyormuş gibi oluyor.

    Hız artırılsın da 140 yapalım demiyoruz. 110-120 gayet yeterli ve güvenli.
  • İnsanlar 110-120 km hız ile yolculuk yapmaya alıştıklarında diyecekler ki: " 110-120 km hız ile yol bitmek bilmiyor. Hız limitini artırsalar da hızlı hızlı rahat rahat gitsek"
  • BattmanN arkadaşın yazdığı mantıklı.
    99 sınırını nasıl olsa geçtim diyerek 130-140 yapanlar 121'e rahatlıkla inebilir. Eskiden 99 u geçmeyenler ki bu onların kurallar konusun da hassas olduğunu gösterir, bunlar 121 le de gitseler duyarlılıklarından birşey kaybetmezler. Hem bizim de bazen sınırları aştığımız olmuştur. Hiç olmazsa yol kenarına parketmiş, yüzü bize dönük arabaların korkusundan kurtuluruz ...

    Bu arada bu foruma ilk defa mesaj yazıyorum. İnşallah bundan sonra dabirbirimize yararlı olabilecek bilgileri bu forumda paylaşırız.
    Hoş Geldim!..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mirkan47

    BattmanN arkadaşın yazdığı mantıklı.
    99 sınırını nasıl olsa geçtim diyerek 130-140 yapanlar 121'e rahatlıkla inebilir. Eskiden 99 u geçmeyenler ki bu onların kurallar konusun da hassas olduğunu gösterir, bunlar 121 le de gitseler duyarlılıklarından birşey kaybetmezler. Hem bizim de bazen sınırları aştığımız olmuştur. Hiç olmazsa yol kenarına parketmiş, yüzü bize dönük arabaların korkusundan kurtuluruz ...

    Bu arada bu foruma ilk defa mesaj yazıyorum. İnşallah bundan sonra dabirbirimize yararlı olabilecek bilgileri bu forumda paylaşırız.
    Hoş Geldim!..




    hoopppp orda dur işte...ilk başta bizim hoşgeldin dememiz lazım




  • ne olsa 99 u geçtim diyerek 140 yapana, aynı yolculuğu içinde aşırı hızdan 3-4 kez ceza kesilirse,
    bir daha hiiiiç kimse hız yapmaz, yapamaz.
    bu ülkede kurallara neden uyulmuyor sanıyorsunuz?
    bu ülkede binlerce insan neden ölüyor sanıyorsunuz?
    ölenler çok beceriksiz, çok mu salak insanlar?
    ben söyleyeyim,
    bu ülkede kurallara uyulmadığı için binlerce insan ölüyor.
    her bayram 100 kişi ölüyor.
    aynı milli piyango bileti gibi.
    kesin çıkacak, ama kime çıkacak?
    her bayram kesin ama kesin 100 insanın öleceğini bilmek bana çok tuhaf, bir o kadar da komik ve acı geliyor.
    pekiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................
    neden kurallara uymuyoruz?
    çünkü adam gibi denetlenmiyoruz.
    120 ile de gitsek 150 ile de gitsek bize bir yaptırımı yok, kaza olmadıktan sonra.
    e zaten biz iyi şöförüz, neden kaza olsun ki?
    yeterki radara denk gelmeyelim.
    99 u geçince, ceza yeme olasılığım çook az,
    değmez o kadar az bi risk için kasıp ta yawaş gitmeye.
    işte bu!
    ceza almayacağımızı bilmek, bizi kurallara uymamamıza sevkediyor.
    halbuki bilsekki ne zaman 99 u geçeceğiz::::aaaanında bizi denetleyenler bize ceza kesecek!
    işte o zaman tüm kurallara uyarız tıpış tıpış.
    yani adam gibi denetlenmiyorsak, hakettiğimiz ceza kesilmiyorsa,
    bunun çözüğümü koyuvermek değildir.
    120 basan birisi, size değilde,
    sizin çok değer verdiğiniz birisine zarar verdiğinde, anlarsınız o zaman hız neymiş?
    hızlı gitmek neymiş?!
    90 la yol biter,
    yeterki senin iyi bir niyetin, mantıklı bir yolculuk planın olsun.
    gayet huzurlu ve ekonomik bir yolculuk olur.
    tavsiye ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: derememo

    ne olsa 99 u geçtim diyerek 140 yapana, aynı yolculuğu içinde aşırı hızdan 3-4 kez ceza kesilirse,
    bir daha hiiiiç kimse hız yapmaz, yapamaz.
    bu ülkede kurallara neden uyulmuyor sanıyorsunuz?
    bu ülkede binlerce insan neden ölüyor sanıyorsunuz?
    ölenler çok beceriksiz, çok mu salak insanlar?
    ben söyleyeyim,
    bu ülkede kurallara uyulmadığı için binlerce insan ölüyor.
    her bayram 100 kişi ölüyor.
    aynı milli piyango bileti gibi.
    kesin çıkacak, ama kime çıkacak?
    her bayram kesin ama kesin 100 insanın öleceğini bilmek bana çok tuhaf, bir o kadar da komik ve acı geliyor.
    pekiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....................
    neden kurallara uymuyoruz?
    çünkü adam gibi denetlenmiyoruz.
    120 ile de gitsek 150 ile de gitsek bize bir yaptırımı yok, kaza olmadıktan sonra.
    e zaten biz iyi şöförüz, neden kaza olsun ki?
    yeterki radara denk gelmeyelim.
    99 u geçince, ceza yeme olasılığım çook az,
    değmez o kadar az bi risk için kasıp ta yawaş gitmeye.
    işte bu!
    ceza almayacağımızı bilmek, bizi kurallara uymamamıza sevkediyor.
    halbuki bilsekki ne zaman 99 u geçeceğiz::::aaaanında bizi denetleyenler bize ceza kesecek!
    işte o zaman tüm kurallara uyarız tıpış tıpış.
    yani adam gibi denetlenmiyorsak, hakettiğimiz ceza kesilmiyorsa,
    bunun çözüğümü koyuvermek değildir.
    120 basan birisi, size değilde,
    sizin çok değer verdiğiniz birisine zarar verdiğinde, anlarsınız o zaman hız neymiş?
    hızlı gitmek neymiş?!
    90 la yol biter,
    yeterki senin iyi bir niyetin, mantıklı bir yolculuk planın olsun.
    gayet huzurlu ve ekonomik bir yolculuk olur.
    tavsiye ederim.



    hemen bir ilavede benden gelsin ozaman. misal istanbul trabzon arası 1100 km yaklaşık, bu yolu 90 ile gelecek sabır kimsede yok, bu bir gerçek. hız limitini 110 yapsanız ve %10 ile 121 olsa işte ozaman kimsenin 120 nin üzerine çıkacagını sanmıyorum. emin olabilirsin ki hız sınırı 90 olan yolda bir gözünle radar tabelası arayıp bir gözünle yola bakarak 100 ile araç kullanmak, hız sınırının 110 olduğu yerde tamamen yola konsantre olmuş bir şekilde 115 ile araç kullanmaktan kat kat tehlikeli, en azından benim düşüncem bu




  • Aynen denildiği gibi, İstanbul - Trabzon arası 1100 km ve Samsun'dan sonrası özellikle geniş, otoban gibi yol. O yolu kimse 80'i bırak 90'ı geçmeden gitmez. Kimse bana kurallardan bahsetmesin. TEM yoluna çıkınca solu kapatıp vızır vızır 200 basanlar DH üyesi değil galiba. Veya TEM harici yollarda 150 ile gidenler. Evet, TEM'de 140'dan aşağı gitmem. Üstüne de çıkarım. TEM harici yollar da ise 110-120'den aşağı gitmem. Üstüne de çıktığım olur. Ayrıca, kaza demek illa ki yüksek sürat ile olacak değil. 80 ile de olur 180 ile de. Kazanın tek nedeni arabasını iyi tanımayan, viraja nasıl gireceğini bilmeyen, karşıdan geleni göre göre hatalı sollama yapan dikkatsiz sürücülerdir. Yoksa hız sınırı ile bunun bence bir ilgisi yok. Tabi yol vardır 100 ile gidilecek, tutup 100 ile gidilecek yolda 150 ile giden kazaya giden adamdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brkcad34 -- 5 Nisan 2010; 15:11:28 >
  • Bütün yollar bölünmüş yol olduktan sonra zaten kazaların büyük çoğunluğunu oluşturan hatalı sollama ortadan kalkıyor.
    Ayrıca tüm dikkatin yolda olduktan sonra birisi canına susayıp önüne atlamazsa 110-120 arasında hızlarda da rahat rahat durabilirsiniz.
  • 60 la gidilmesi gereken ( tabela olmasa dahi) yerde sen 90 la gider ve kazaya sebebiyet verirsen trafik kanuna göre gene suçlusun.90 üst limittir.Bazı arkadaşlar 110 a çıkınca her yerde 110 la gidirem kaza olursa sürücüyü ilgilendirmez diye düşünüyor sanırım.110 maksimum limit olacak ki bana göre gereklide.Otoban gibi duble yollar var.Bomboş ve yerleşim birimi de fazla yok.Örneğin Kulu-Konya arası.

    Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak
    MADDE 52 – Sürücüler;
    a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,
    b) Hızlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak,
    c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirlenen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,
    d) Kol ve grup halinde araç kullananlar, araçlar arasında yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklıklar bulundurmak,
    Zorundadırlar.




  • benim sistemimde radar korkusu olmayacak.
    her 3 km de 1 tane radar cihazı olacak.
    tüm türkiyedeki karayollarına her 3 km de 1 tane radar cihazı olacak.
    binlerce radar cihazı, yollarda 24 saat çalışacak.
    yani şöför bilecekki, 99 u geçtiği anda ceza gelcek.
    hemde ist dan trabzona kadar 10-20 tane ceza yiyecek.
    kimse 90 ı geçmez.
    hız sabitleyicisi olan ayarlar 95 e,
    olmayan da ayağını ayarlar 90 a.
    efendi efendi gider herkes.
    hiç bir tane de kaza olmaz.(büyük konuşmayı sevmem, elbet kaza olacak, ama olanlarda maddi hasarlı kazalar olacak.
    katliamlar olmayacak)
    trafik kazasında ölmek kadar aptalca ve aşşağılık verici bir ölüm olamaz. engellenebilir bir sebebten ölmek çok aptalca.
    insan kanserden ölür, cinayete kurbangider....vs binlerce haklı ölüm sebebi olur ama, trafik kazasında ölmek çok aptalca)
    ve buna alışırlar.
    insanoğlunun adaptasyon yeteneği vardır.
    kurallara koşullara alışır, uyar. yeterki o kurallar uygulansın.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.