Şimdi Ara

Bir bebeğin yanında hiç konuşulmazsa büyüdüğünde dil öğrenebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhabalar bir bebek doğduğundan beri hiç bir şey duymazsa yanında hiç konuşulmazsa hiç dil duymazsa büyüdüğünde dil öğrenebilir mi? büyüdüğünde bebeklerin öğrendiği gibi konuşmayı öğrenebilir mi? büyüdüğünde dil öğrenip bizim gibi konuşabilir mi?

• Tahminim: öğrenir ama bizim büyüdüğümüzde öğrendiğimiz kadar yani hiç bir zaman normal insanlar kadar akıcı konuşamayacaktır. Çocuklukta hayal edip düşüneceği, hayal gücünü geliştirebileceği bir dile sahip olmadığı için hayal gücü sınırlı kalacaktır. (anadilimizle mi düşünüyoruz diyecek olursanız tamamen değil ama pekçok kavramın özellikle soyut kavramların yerleşmesinde dilin önemli olduğunu düşünüyorum) Tabi bu benim düşüncem.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Origin İd= guneyozcan
  • quote:

Orijinalden alıntı: dgo_cr7

kendi kendine mi öğrenmesini bekliyoruz yoksa bir yerden sonra konuşmaları duyuyor mu.

yetişkinlik dönemine kadar hiç bir dile mağruz kalmazsa yetişkinlik döneminde örneğin 25 yaşında dil duymaya başladığında o duyduğu dili öğrenebilir mi? kimse öğretmeden bebeklerin öğrendiği gibi duyarak öğrenebilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgo_cr7 -- 17 Ocak 2015; 15:22:08 >

Orijinalden alıntı: dgo_cr7

evet öğrenebilir.
    doğuştan sağır insanlar işitme cihazları takıldıktan sonra konuşmayı öğrenebiliyorlar.

ama bu konudaki en son mesajda öğrenilemez deniliyor.14 yaşımıza kadar hiç dil öğrenmezsek o yaştan sonra dil öğrenemiyormuşuz.en alttaki mesajda öyle yazmışlar.
    http://ruhsalenerji.org/Konu-bir-bebegin-yaninda-hic-konusulmazsa-hangi-dili-konusur.html

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Biyonik kulak takan bir Prof. röportajda şöyle demiş.

Soru : Ömrü boyunca sağır yaşamış biri biyonik kulak ile duyar hale geliyor mu?

Cevap : Çocukluk döneminde dilin kritik bir öğrenilme yaşı mevcut. Bu, genellikle 4 yaş ile sınırlı olup, bu yaştan sonra beynin elastikiyeti ve öğrenme yetisi büyük oranda kaybolduğundan, ileri yaştaki hastaların koklear implanttan yararlanımı sınırlı oluyor. Kritik dönemi geçirmiş olanlarda bu uygulama yapıldığında, dil gelişimi çok yavaş oluyor, ancak çevresel Ancak, dil bilen ve hayatın ileri evrelerinde işitmesini kaybedenlerde rahatlıkla uygulanabiliyor, iletişim normale dönüyor.

Soru : Sağırlık tarihe karışacak denebilir mi?

Cevap : Dil gelişimi olmadan işitme kaybı olan ve erişkin yaşa gelenler için yararlanım kısıtlı ama işitme kaybı olan çocuk ve bebekler bize geldiğinde kayıp ortadan kalkar

http://bizimkahve.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=22996

• quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Benim bildigim kritik bir donem var dil ogrenme icin. O donem gectigi zaman akıcı bir sekilde dil ogrenilmesi imkansız oluyor.

Bu kritik dönemin aralığı nedir? Ben sanki doğumdan itibaren 4 yaşına kadar veya 5 yaşına kadar diye hatırlıyorum. Yani bir dilin en iyi öğrenildiği zamanlar. Bir İngilizce öğretim görevlisinden duymuştum. Bu arada arkadaşımın komşusunun kızı vardı doğuştan sağır. Ben kızı gördüğüm zaman işitme cihazı mı takıyordu ameliyat mı olmuştu o kadarını bilemiyorum ama tek bildiğim şey artık sağır olmadığıydı ve kız 5-6 yaşlarında filandı hadi birkaç yaş daha büyük olsun. Doğuştan sağır olduğundan dil öğrenmenin gerisinde kalmış haliyle o yaşlardaki diğer çocuklara göre doğru düzgün konuşamıyordu. Basit kelimler kullanıyor bunları da tam telaffuz edemiyor ve telaffuzdan çok sadece ses çıkarıyor gibiydi. Hani filmlerde belki görmüşsünüz dilsiz bir insan ağzını açıp derdini anlatmak için ses çıkarır ama sesin bir şekli yoktur yani bir konuşma denemez. İşte o tarzda sesler. Tabi bazıları kelime. Şu an kız ne alemdedir bilmiyorum aradan en az 15 sene geçmiştir.

• Yeğenimin yanında konuşmamaya çalıştım. Ama yapamadım. Çok tatlı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: savarog

Biyonik kulak takan bir Prof. röportajda şöyle demiş.

Soru : Ömrü boyunca sağır yaşamış biri biyonik kulak ile duyar hale geliyor mu?

Cevap : Çocukluk döneminde dilin kritik bir öğrenilme yaşı mevcut. Bu, genellikle 4 yaş ile sınırlı olup, bu yaştan sonra beynin elastikiyeti ve öğrenme yetisi büyük oranda kaybolduğundan, ileri yaştaki hastaların koklear implanttan yararlanımı sınırlı oluyor. Kritik dönemi geçirmiş olanlarda bu uygulama yapıldığında, dil gelişimi çok yavaş oluyor, ancak çevresel Ancak, dil bilen ve hayatın ileri evrelerinde işitmesini kaybedenlerde rahatlıkla uygulanabiliyor, iletişim normale dönüyor.

Soru : Sağırlık tarihe karışacak denebilir mi?

Cevap : Dil gelişimi olmadan işitme kaybı olan ve erişkin yaşa gelenler için yararlanım kısıtlı ama işitme kaybı olan çocuk ve bebekler bize geldiğinde kayıp ortadan kalkar

http://bizimkahve.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=22996

beynin elastikiyeti kaybolduktan sonra kendi kendimize dil öğrenebilir miyiz? çok merak ettim.doğuştan sağır olmayan ama 4 yaşına kadar hiç konuşma duymayıp hiç dil duymayan bir insan büyüdüğünde bebeklerin öğrendiği gibi kendi kendine dil öğrenebilir mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

quote:

Benim bildigim kritik bir donem var dil ogrenme icin. O donem gectigi zaman akıcı bir sekilde dil ogrenilmesi imkansız oluyor.

Bu kritik dönemin aralığı nedir? Ben sanki doğumdan itibaren 4 yaşına kadar veya 5 yaşına kadar diye hatırlıyorum. Yani bir dilin en iyi öğrenildiği zamanlar. Bir İngilizce öğretim görevlisinden duymuştum. Bu arada arkadaşımın komşusunun kızı vardı doğuştan sağır. Ben kızı gördüğüm zaman işitme cihazı mı takıyordu ameliyat mı olmuştu o kadarını bilemiyorum ama tek bildiğim şey artık sağır olmadığıydı ve kız 5-6 yaşlarında filandı hadi birkaç yaş daha büyük olsun. Doğuştan sağır olduğundan dil öğrenmenin gerisinde kalmış haliyle o yaşlardaki diğer çocuklara göre doğru düzgün konuşamıyordu. Basit kelimler kullanıyor bunları da tam telaffuz edemiyor ve telaffuzdan çok sadece ses çıkarıyor gibiydi. Hani filmlerde belki görmüşsünüz dilsiz bir insan ağzını açıp derdini anlatmak için ses çıkarır ama sesin bir şekli yoktur yani bir konuşma denemez. İşte o tarzda sesler. Tabi bazıları kelime. Şu an kız ne alemdedir bilmiyorum aradan en az 15 sene geçmiştir.

peki ailesi hiç dil doktoruna götürmüş müydü? şu anda normal insan gibi konuşabiliyor mudur? çok merak ettim durumunu.

• quote:

Orijinalden alıntı: .Kevotıs.

quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

quote:

peki ailesi hiç dil doktoruna götürmüş müydü? şu anda normal insan gibi konuşabiliyor mudur? çok merak ettim durumunu.

Arkadaşıma sormam lazım. Öğrendiğimde bilgilendiririm.

• öğrenilemez demek çok iddialı bir cevap olur bu sorunun kesin bir cevabı olduğuna inanmıyorum.. bunun deneyinide yapamazsın çünkü etik değil yani bir bebeği alıpta 20 yıl dil öğretmeden bir yerde muhafaza edip test etmek gerekir. Ayrıca beyin hakkında henüz çok az şey biliniyor kimse çıkıpta belli bir süre veremez ya da 60 yaşına kadar hiçbirşey duymayan adam 60 yaşında duymaya başlayınca konuşmayı öğrenemez demek saçma olur bana göre.

Orijinalden alıntı: tersol

öğrenilemez demek çok iddialı bir cevap olur bu sorunun kesin bir cevabı olduğuna inanmıyorum.. bunun deneyinide yapamazsın çünkü etik değil yani bir bebeği alıpta 20 yıl dil öğretmeden bir yerde muhafaza edip test etmek gerekir. Ayrıca beyin hakkında henüz çok az şey biliniyor kimse çıkıpta belli bir süre veremez ya da 60 yaşına kadar hiçbirşey duymayan adam 60 yaşında duymaya başlayınca konuşmayı öğrenemez demek saçma olur bana göre.

bende senin gibi düşünüyorum.ama bazı üyeler öğrenilemeyeceğini söylüyor.beyinde bir bölüm varmış.7 yaşına kadar hiç dil öğrenmezsen işlevini yitiriyormuş.o yaştan sonra öğrenemiyormuşsun.tabii ne kadar doğru tartışılır.deneyi yapan bilim adamlarıyla röportaj yapmak gerekir.

• Heredot, I.Psamtik'in bir deney yaptigini yazmistir. Bu deneye gore firavun yeni dogan iki cocugu bir cobana bakmasi icin vermis ve cobana cocuklarin hicbir konusma duymamasini saglamasi icin de tembihlemis, buyuduklerinde soyleyecekleri ilk kelimeyi ogrenmelerini de hatirlatmis. Cocuklar buyudugunde agizlarindan cikan ilk kelime ekmek olmus. Ayrica bir belgesel izlemistim, ruhsal bir hastaligi olan bir baba dogan cocukunu odaya kapatiyor ve hic konusmuyordu. Yetkililer babanin ruhsal hastaligini ogrenip, cocukuna yaptigi zulmu duydugunda cocuk buyumustu. Cocugu ozel ogretmenlerle egitmeye ve konusturmaya calismislardi ama malesef cocuk sadece ses cikarabiliyor ama konusamiyordu, cunku hicbir anlamli ses duymadigindan.

by William Shakespeare
  • Ruh varmı adlı bir konu vardı orada bunla ilgili bir yazım vardı alıntısını aşağıya kopyalıyorum;

" Yüzbinlerce yıl süren evrim basamağında insan öğrenmesini kolaylaştıran genetik değişimler oldu, kısaca şöyle özetliyeyim insanda konuşma yarayan gen FOXP2 zamanla oluştu vede eğer siz hayvanlar arasında büyür belli bir yaşa kadar konuşmayı öğrenmezseniz bu gen işlevini yitiriyor, hayat boyu düzgün çalışmıyor, sonradan düzgün bir şekilde konuşamıyorsunuz, aynı olay görmeylede ilgili hiçbir neden yokken bir bebeğin gözlerini bağlarsanız belli bir süre görme fonksiyonları hiçbir neden yokken çalışmıyor, anlıyacağınız bizlerde doğuştan yüklenmiş gibi gelen software aslında 3.5 milyar yırdır süren evrimin sonucu tamamen genetik bir olay. "

Vahşi ortamda kalmış ve sonrada bulunmuş çocukların hiçbiri konuşmayı düzgün bir şekilde öğrenemediler, en meşhur vakkalar kurtların büyüttüğü Kamala ve Amala, üç yıl maymunların arasında kalmış Victor bağzı örneklerdir, aşağıda ilgili bir yazı mevcuttur;

http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/f/voh1.htm

• quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

Ruh varmı adlı bir konu vardı orada bunla ilgili bir yazım vardı alıntısını aşağıya kopyalıyorum;

" Yüzbinlerce yıl süren evrim basamağında insan öğrenmesini kolaylaştıran genetik değişimler oldu, kısaca şöyle özetliyeyim insanda konuşma yarayan gen FOXP2 zamanla oluştu vede eğer siz hayvanlar arasında büyür belli bir yaşa kadar konuşmayı öğrenmezseniz bu gen işlevini yitiriyor, hayat boyu düzgün çalışmıyor, sonradan düzgün bir şekilde konuşamıyorsunuz, aynı olay görmeylede ilgili hiçbir neden yokken bir bebeğin gözlerini bağlarsanız belli bir süre görme fonksiyonları hiçbir neden yokken çalışmıyor, anlıyacağınız bizlerde doğuştan yüklenmiş gibi gelen software aslında 3.5 milyar yırdır süren evrimin sonucu tamamen genetik bir olay. "

Vahşi ortamda kalmış ve sonrada bulunmuş çocukların hiçbiri konuşmayı düzgün bir şekilde öğrenemediler, en meşhur vakkalar kurtların büyüttüğü Kamala ve Amala, üç yıl maymunların arasında kalmış Victor bağzı örneklerdir, aşağıda ilgili bir yazı mevcuttur;

http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/f/voh1.htm

bilgilendirme için teşekkürler.peki bir şey sorucam.FOXP2 geni çeşitli deneylerle tekrar aktifleştirilebilir mi? internette farelere aktarıldığı yazıyor.aynı şekilde insanlara aktarılabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Edward Lynn -- 22 Ocak 2015; 3:05:42 >

• Acaba ilk defa konuşma duyan bir insanla, çocukluk sonrası yabancı dil öğrenen normal bir insan arasında paralellik kurulabilir mi?
    Örneğin 1960 larda Almanya'ya giden Türk işçilerinin bir çoğu Almanca ile ilgili hiç bir şey bilmeden, duymadan o ortama gitmişler ve Almancayı öğrenmişlerdir.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.