Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Sorularınızı Cevaplıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
171
Cevap
9
Favori
7.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BAU Bilgisayar 4. sınıfım. Sorularınız varsa buyrun gençler, elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 4 Temmuz 2018; 22:19:31 >

• Tam burslu mu? Hangi ünide okumak gerekiyor? Bir de part time vs. çalışıyor musun? İlk işin ne kadar maaş olur?
  • İmam Bayıldı kullanıcısına yanıt
    2015 girişliyim, %50. Hazırlığı atladım.

Hangi ünide okumak gerekiyor nasıl bir soru yav? MIT, Harvard, Standford gibi dünyanın sayılı üniversitelerinden birisinde okumuyorsanız üniversite okumak şart değil. Çünkü bu işi üniversitede öğrenmeniz gibi bir durum söz konusu değil. Tanıdığım bazı iyi yazılımcılardan örnek vereyim, birisi spor akademisi mezunu çiçekçi, birisi müzik öğretmeni, birisi eski ev hanımı. Şu anda aylık 10bin eurodan fazla (net) kazanıyorlar. Üniversite, staj ve ilk işi bulurken yardımcı oluyor CV'de. Sonrasında CV'ye yazmasanız da etkisi yok gibi bir şey. Ne yaptığınız önemli.

Şu anda yabancı bir şirkette çalışıyorum. Maaş aralığı aşırı değişken. Asgariden başlayıp 5 bine kadar değişiyor ilk iş için maaşlar. Duruma, yere göre maaş aylık 1.5 kat artabiliyor ilk birkaç ay. 7-8bine iyi bir mühendisin biraz da şansı varsa ulaşması pek fazla zaman almıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 4 Temmuz 2018; 22:24:35 >

• Merhaba hocam bende bu bölümü okumak istiyordum. 60-70k aralığında üniler benim için çok cazipti. Ama sınavım kötü geçti 90-110k aralığında bir yerde üni yazacağım. Sizce yine de bu bölümü yazmalı mıyım?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kimi görsem bilgisayar yazma yazılım yaz diyor sence?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Angry Man

Merhaba hocam bende bu bölümü okumak istiyordum. 60-70k aralığında üniler benim için çok cazipti. Ama sınavım kötü geçti 90-110k aralığında bir yerde üni yazacağım. Sizce yine de bu bölümü yazmalı mıyım?
    hocam karadeniz teknik var ve etiket olarak kötü bir okul değil canını sıkma
  • Forumdakiler KTÜ bile gelmez diyor Bu saatten sonra hocam bizim bilgisayarda kendimizi geliştirmemiz şart oldu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • cruziana kullanıcısına yanıt
    Dostum bilgisayar mühendisliğinin 21 alt dalından sadece BİRİ yazılım mühendisliği. Her halükarda bilgisayar mühendisliğinden mezun olan insan yazılım mühendisliğinden mezun birinden daha fırsatlı olur.
  • Angry Man kullanıcısına yanıt
    Yukarıda da dedim, dünyanın sayılı üniversitelerinden birisinde okumayacaksanız üniversite çok da fark yaratan, harikalar yaratacak bir yer olmayacak. Size mühendis gibi düşünmeyi kazandırabilir ki o da tecrübe olmadığı sürece hiç bir anlam ifade etmiyor. Yazılır mı? Yazılır. Kötü bir yer olmadıktan sonra(adı sanı duyulmamış, yeni, öğretim kadrosu şişirilmiş ama gerçekçe fos yerler harici) yazılır neden yazılmasın?

Sizin azim ve istikrarınız, isteğiniz, hevesiniz belirleyecek bütün geleceğinizi. Benim de matematik ve Türkçe beklediğimden kötü geldi, o yüzden tam burs tutmadı, %50 girdim. Ama ingilizcem iyiydi, hazırlığa kalmaya çalışıp kalamayıp geçtim, doğrudan lisansa başladım. 1 sene kazandım böylece. Üniversite sınavı gibi de değil üniversite hayatı. Gerçekten istediğim bir şeydi ve çalıştım, çok çalıştım. Mesleğimi, geleceğimi etkileyecek derslerimin notları diğer derslerden daha yüksek mesela.

2.sene çok kötü sonuç gelmezse ameleliktir. İlk sene girin, kurtulun. 1 sene üniversite uzasın ama 1 sene daha üniversite sınavına hazırlanmayın derim. Git 1 sene ingilizce kursuna git, gitlab'ta, github'ta, stackoverflow'da vs. takıl, oradaki sorunları, çözümleri, projeleri, ekipleri vs. gör, sana 1 sene çalışıp gireceğin "daha iyi" olduğunu düşündüğün üniversiteden daha fazla faydası olur.

Üniversiteleri gözünüzde fazla büyütmeyin. ODTÜ, İTÜ, Bilkent gibi BAU gibi, Koç gibi üniversitelerin size katacağı 2 ana fark var. 1 yabancı dil, ki o da size bağlı yine. İki cümleyi zar zor yan yana getirip dersi zorla geçecekseniz okumayın abicim. 2.si ise mühendis gibi düşünmek, mühendisliğe uygun düşünmek. 3. olarak da biraz ortam-çevre katıyor iyi denen üniversiteler. Bu yani. Ama bu üniversitelerden 4.0 GPA ile de mezun olsanız boşsunuz. Bu mesleğin olayı tecrübede ve düşünmede bitiyor. Ama günün sonunda çok çalışmanız gerekiyor. Çok çalışmazsanız başarısız olursunuz. Ve öyle alıştığınız şekilde çalışmak, al bu soruları çöz, sorunlar bitsin şeklinde olmayacak. Karmaşık yapıları olabildiğince basit ve hızlı şekilde oluşturabilmeniz, farklı fikirler üretebilmeniz ve kendinizi sürekli güncel tutmanız gerekiyor.

• cruziana kullanıcısına yanıt
    Yazılır, neden yazılmasın? Var mı mantıklı açıklamaları?
    Bilgisayar mühendisliği yazma, X yaz onda daha çok para var diye bir mantıkla yazacaksanız yazmayın zaten. Ticarette iyi para var, oraya yönelin derim.

Günde 5-10 saat bir fiil, ekrandaki garip garip sıralanmış karakterlerle, şekillerle uğraşmak için gerçekten bunu istemek, heyecanla yapmak gerekiyor. Çok çalışmak gerekiyor. Zibil gibi bilgisayar mühendisi(!) çıkıyor. Onlardan ayrılmak gerekiyor. Bir çoğu basit bir hesap makinesi bile yapamayacak kadar niteliksiz ama ellerinde diploma var. Bu kolay değil ve cidden can sıkıcı olabiliyor. Gerçekten bunu istiyor musunuz? Siz bu soruyu cevaplayın. Proje teslimine birkaç gün kalmışken 2 gün test ettiğiniz şeyden bir anda bir hata çıkmasıyla deliye dönmeyi, çok çalışmayı(zihinsel olarak),ekrandaki garip şekillere, karakterlere saatlerce uğraşmayı gerçekten göze alıyor musunuz, istiyor musunuz?

Yani olayı sadece kod yazmayla da sınırlamak istemiyorum, yanlış anlamayın gençler. 3D modellemeyle de hobi olarak ilgileniyorum. Bilgisayar mühendisliği dipsiz bir kuyu, uçsuz buçaksız bir ova. İster ortasında kamp yapın, ister gezgin olun dolaşın, ister bir köşesinde kendi krallığınızı kurun, ister ortamın tadını çıkarın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 4 Temmuz 2018; 22:59:27 >

• iyte bilgisayar hakkında bilginiz var mı
  • yarufan Y kullanıcısına yanıt
    Okuduğum üniversite haricinde üniversiteler hakkında pek fazla yorum yapmak istemiyorum. Ama kötü değil, onu söyleyebilirim. İster Trakya yazın, ister ODTÜ yazın, ister KTÜ yazın ister İTÜ yazın. Mezun olduğunuzda 2 temel fark oluyor. 1 tanesini halletmek kolay, gidersiniz dil kursuna 1 seneden kısa sürede halledersiniz. Diğeri için de çözüm var, iyi denen üniversiteden mezun olan herkes iyi olmuyor, kişide bitiyor o. O yüzden üniversite hayatında biraz da keyif almaya bakın derim. Siyasetle fazla içli dışlı olan üniversitelere pek sıcak bakmıyorum, ortam saçma bir hal alıyor, tadı kaçabiliyor, gördüğüm bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 4 Temmuz 2018; 23:6:49 >
  • donanım agırlıklı gitmeyi dusunuyorum staj yerimden oturu donanım ısın asıl kalbi olarak dusunuyorum yazılım bi sürectir rahatlıkla yapılabilcek oldugunun farkındayım kac kısı mosfet ya da krital osilatorun ne ise yaradıgını bilir, yorumlarsan sevinirim
  • Bölüme başlamadan yazın Python 3 öğrenmeyi düşünüyorum fazla artısı olur mu bana?Yoksa salla okulda öğrenirsin zaten mi diyorsunuz?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • iyte yüzde yüz ingilizce eğitim veriyor
  • Ülkemizde donanım alanı dar. Bunun artısı var, eksisi var. Bütün olay sevmek, istemekle ve bunun için çok çalışmakla alakalı. Yazılım bir süreçtir, ancak rahatlıkla yapılabilir değildir. Yapan sayısı fazla diye kolay gözükebilir ancak kolay değildir. Yazılım ve donanım bir bütündür. İşlemcinin yapısında yapılan bir değişiklikle 10 döngülük bir işlemi 9 döngüye düşürebilirsiniz. 10 döngülük bir işi 11 döngü ile 9 döngü süresinde yapabilirsiniz, yardımcı bir devre elemanı ile işlemleri hızlandırabilir, verimliliği arttırabilirsiniz. Ama bunun gibi gelişimleri yazılım ile de yapmak mümkün. Yazılım ile ilgilenen 1000 kişi varsa, donanımla bunu yapmaya çalışan 700 kişi var. Yazılımda çok da bir sınır yok, donanım sınırı var, ancak mevcut sistemleri bile verimli kullanmaktan uzağız. Bir de fiziksel sınırlar var tabi. Yoksa intel, AMD hiç uğraşmadan 7GHz 50 çekirdeği basar geçerdi. Donanım elbette bütün olayın kalbi ama kalpte hata yapmaya gelmiyor, o yüzden geliştirmesi zor, yavaş, maliyetli ve getirisi görece düşük. Tekerleği tekrar icat etmeye gerek yok. Tahta tekere kauçuk geçiren, o kauçuğu farklı şekillerde kullanan kazandı. Yapılmışı yapan değil. Şu anda ana işlemciler, birimler var. Yardımcı ve ara birimler üzerine yönelirsen orada muazzam bir açlık var. Değerlendirilebilir. FPGA ve benzeri kartlar, çipler yükselişte. Özellikle şu AI çılgınlığıyla ivmenin artmasını bekliyorum.

Şu olayı kaçırıyorsunuz, sayı ve nitelik olayını tamamen görmezden geliyorsunuz gençler. Sizin durumunuzdayken ben de görmüyordum, fark etmek biraz zaman alıyor, heyecan yapmayın.

ODTÜ'ye giden adam ilk birkaç binde, BAU'ya gelen ilk 100 binde, KTÜ'ye gelen ilk 300'binde, otoparktan bozma bilmem ne üniversitesine gelen öğrenci ilk bir milyonda. ODTÜ'ye giden adam zaten çalışmayı biliyor, kafası da basıyor. Diploma satan, otoparktan bozma dağ başı üniversitesine giden öğrenci çalışmıyor, kafasını da karmaşık şeyler için kullanmıyor. Öğrencilerin yerlerini değiştirin, başarılı üniversite de değişir. Çünkü ODTÜ'ye giden adam iyi kötü çalışıyor, kendisini geliştiriyor. Yerinde saymıyor, gerilemiyor. İstisnalar var elbette. Sen MIT'ye giremesen de MIT'li gibi çalışırsan MIT'liden geride kalmazsın. Onun MIT'de 10 birim emekle eriştiği seviyeye sen 15 birimle, 50 birimle erişirsin ama erişirsin. O yüzden üniversiteye fazla takmayın. Biraz ortamına da bakın. Dağın başında, şehre gitmeye çekineceğiniz yerde de üniversite hayatı çileye döner. (Sanki metrobüs çok güzel)

• Hocam donanım ile ilgili olan dersler ne kadar ağırlıklı yoksa ee seçmek daha mı mantıklı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dogrudur hocam ornegin bu isyerinde kar yagan yerlere tasınabilir ve donmayan mini bi baz istasyonu projesi yaptık bi fikir kimin aklına gelir bu mevsimde oyle bişi ki 48 voltla hıc donmayan kesilmeyen internete erişiyorsun basit gozukebilir ama turkiyede hicbir firma boyle bişiye girişmememsi beni biraz dusundurdu, aslında o kadar havayla bahsettigimiz okullardan pek az verimli hayata uygulanabilir sonuc cıkıyor burda da teorik egtimle pratik egitim arasındaki fark ortaya cıkıyor saha da sosyal zekanın teorik zekadan daha iyi sonuc verdigi ortada bazen ucuz aldıgımız seyler yuksek performanslı cıkabiliyor iste ben onun ogrenci versiyonu olmayı dusunuyorum matematiksel ve fiziksel olarak cok donanımlı oldum 1 sene ulkemizde iyi ve iyi denilebilecek okullardan ogrencilerle surekli etkilesim halindeyim cevremde ise yaramaz insanlardan olusan ortamı boyle asıyorum dediginiz dogru olabilir 12 yasındaki cocukta kod yazıyor kendi coder diye ınstagram da etiketliyor peki bana otomatik acılır kapılır - kapı sensorunu yazabilir mi ? hayır ise yaramaz kodları bana kalırsa cogu insan havalı gorunmek icin kullanıyor diyeceklerim simdilik bunlar bi yanlısım varsa duzeltın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi I0SER_b0y -- 5 Temmuz 2018; 0:0:32 >

• JesterKafa kullanıcısına yanıt
    Hiç fena olmaz. Python script dili, bunu da göz önünde bulundurun. Java, C++ gibi daha köklü bir dilden başlamanızı tavsiye ederim. Ama Python da iyi bir tercih. Yeni nesil Swift, Kotlin gibi Python gibi dilleri de boş geçmeyin tabi. Eskisi gibi bir dili öğrendim, 10 sene, 20 sene onunla devam ederim denebilecek bir ortam yok. Çok hızlı değişiyor her şey. 6 ayda bir sürü şey değişebiliyor. Ayak uydurduğunuz sürece sorun olmaz. Dili öğrenmek yetmiyor. Ezber yapmış olursunuz. Neyi, neden yapıyoruz gibi şeyleri öğrenmek de önemli. Buna gerek yok demeyin. Koca bir tatil var. İngilizce çalışabilir, kursa gidebilir, yazılım dillerine temek düzeyde başlayabilirsiniz. Hazırlık olan bir üniye gidecekseniz hazırlığı geçmeye çalışabilirsiniz. Taze matematik, fizik bilgilerinizle derslerde daha rahat edersiniz. Tatilin tadını çıkarın, sonra bu sıcakta işe giderken özleyebilirsiniz

• amönyak A kullanıcısına yanıt
    Göreceğiniz donanım dersleri mantık ağırlıklı olacak ve bir donanım üretmeye yeterli olmayacak. Çok temel yapıları tasarlayacak seviyede oluyor o dersler. Arduino'dan daha ilkel şeyler yapabilirsiniz. Bu yönde ders alarak biraz daha geliştirebilirsiniz ama yeterli olur mu? Sanmıyorum. İlle de donanım diyorsanız EE daha iyi olacaktır.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.