Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Sorularınızı Cevaplıyorum (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
9
Favori
7.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Siber güvenlik önemi artan bir alan. Bu alanda iyi birisi parayı da çok iyi imkanları da rahatlıkla elde edebilir.

Şunu da beklemeyin, ilk günden kimse al sana bir tomar para, istediğin saatte gel, istediğin saatte çık, açık büfeden istediğini al demeyecek. İlk 2-3 sene çok şanslı değilseniz sürüneceksiniz, bilesiniz.

İngilizce için kurslara, konuşma ortamlarına takılabilirsiniz. Alakalı videolara bakabilirsiniz. Çok düzgün olsun diye takıntınız yoksa düzeltmek çok zorlamaz. Ama ana dil gibi konuşmak istiyorsanız bayağı zaman alabilir. Koca koca CEO'lar bile bir garip konuşuyorken önceliği telaffuz-aksan değil de kelime-cümle-deyim öğrenmeye vermeniz daha iyi olabilir. 2 Cents dediklerinde 2 cent ne alaka lan diye kalmayın yani.
  • https://forum.donanimhaber.com/40-50k-arasindaki-pc-muhendislikleri--133739845#133741116
    Hocam şu konu benim ona bakıp cevap yazar mısın sence hangi üni
  • mrdrk1999 M kullanıcısına yanıt
    Tam burslu 40 binle alan üniversitede ancak zaman kaybedersiniz. Ortamda iyi öğrenci de olması lazım. Yoksa gittiğiniz üniversitenin bir anlamı olmayacak. Devlet üniversitelerinde aralıklar daha dar olacağı için belirli bir seviye olacaktır. Özellerde ise aralık daha geniş. BAU da tam burslu 10-15 bin falandı sanırım, %50'si 70-90 bin arası geziyordu. Sınıftaki öğrencilerin başarısı, seviyesi de önemli. Çalışan adamla yan yana gelip bir şey yapabilirsin. Ama bilmem kaç yüz bindeki, okula starbucks'tan kahve içmeye, yeni arabasını, kıyafetini,köpeğini(bak bunu hiç anlamıyorum işte. okula köpek getirmek nedir yav?) göstermeye gelenle yan yana gelip proje yapamazsın. Özel üniversiteye gidecekseniz iyisine gidin, yoksa devlet üniversitesini yazın, hiç değilse daha ucuza gelir.

Üniversiteler arasında çok fark yok diyorum ama çevre ve ortam farkı var elbette. O üniversite özelinde bir durum olduğu için burada pek fazla yazmadım. İlk 20 bindeki öğrenciye hoca bir şey vermese bile yarısından çoğu bir şeyler yapacaktır, momentum korunumu diye bir şey var sonuçta İlk 5 bindeki adama çalışma desen de çalışacak. Sen de çalışırsan ona yaklaşabilirsin ve aranızda pek bir fark olmaz ancak bire bir aynı seviyeye hatta daha iyi seviyeye gelmek istiyorsan ondan daha fazla çalışmak zorundasın. Adamın bulunduğu ortam senin bulunduğun ortamdan daha iyi çünkü. İyi bir özele veya parmakla gösterilebilecek bir üniversiteye gidemiyorsanız pek fark etmez. Ama o durumda dahi kötünün iyisini seçmek lazım. Tam burslusu 40 bin olan üniversitede sınıfın başarı ortalaması 100 bin civarı olur. Devlet üniversitesinde aralık daha dar ve belirgindir. Sınıf seviyesi daha iyidir. O yüzden özel üniversite ama deyip de sınıf ortalamasının çok düşük olduğu üniversiteye de gitmeyin. Tam burslusu 40 olan üniversiteye değil de 50-55 bin ile kapatmış devlet üniversitesine gidin, hiç değilse seviye belli olur. Üniversite özelinde farklar vardır, o değerlendirilebilir, düşünülebilir. Ama Ege, İstanbul Üni, Gezbe falan tutuyorsa hiç özele bakma. BAU'ya veya dengi bir yere gelebiliyorsan ve maddi olarak o kadar da zorlamayacaksa gel, yoksa devlet üniversitesine gitmeni tavsiye ederim. Birkaç iyi arkadaş edinir beraber ilerlersiniz.

• Ege Gebze bunlar zor yerler ya gelmesine pek ihtimal vermiyorum, ortalamaya neden girdin ki pcde önemli olan kendini geliştirmek değil mi özel üniversitelerde daha fazla imkan bulabilirim gibime geliyor benim, ayrıca cevabın için teşekkür ediyorum
    Özelde daha fazla imkan? Oluk oluk para akan üniversitede imkanlar zengine var, her zengine bile eşit değil. Ne olur? Ortalık biraz daha temiz, daha düzgün, bir de laboratuvarlardaki bilgisayarlar görece biraz daha güçlü. Devlet üniversitesinde i5'li pc varsa özelde i7 olur yani. 4.sınıfa kadar sana gerekecek donanım cebindeki telefondaki donanımdan daha düşük. Devlet üniversitesinde yemek 1-4TL, özelde 10-30TL. Çok büyük bir fark genellikle olmuyor. Biraz daha rahat oluyor, orası doğru. Bazen de yaz okuluna öğrenci mi gerekiyor nedir sınavlar, dersler birden kazık oluyor. (Yaz okulu kredi başı 1000TL civarı, ortalama bir matematik/fizik veya bölüm ders 4 kredi) Devlette olmuyor mu bu? Arabanın anahtarını gösterip bu seneye değişecek diyen hocaları da duyuyoruz, ingilizce iki cümle kuramayan gırgır şamata yapıp prof olan devletteki hocaları da görüyoruz(2 tanesi dersimize gelmişti, ikisine de ayrı uyuz olmuştum).

Bilgisayar mühendisliğinde kendini geliştirmek elbette en önemli şey ama kendini geliştirmek de zor. En temel yapıları bile öğrenmek 1 günde olmuyor. Konsola output verme olayını adam akıllı öğreneyim dediğinde 1 hafta ayırman lazım. Ki bu en temel şeylerden birisi. İyi üniversitede, iyi seviyedeki kafa dengi arkadaşlarla daha hızlı öğreniyorsun, daha hızlı ilerliyorsun. Bölümde dönemimdeki herkesi az çok tanıyorum, yarısıyla da samimiyetim var ama gerçekten samimi olarak takıldığım 5-10 kişi var. Proje ödevi oluyor, kendim hobi olarak bir şeyler yapıyorum falan ama burada o arkadaş grubu önemli işte. Tek başına 1 haftada yapacağın şeyi arkadaşlarla 5 günde daha iyisini yapıyorsun. 2 gün sana kalıyor. Daha hızlı gidiyorsun. 100-150 binlik adama sen algoritma kısmını yaz diyemezsin projede, takıldığında soru sorduğunda cevabını alamazsın. Orada tek başına kalıyorsun. Şu anda ben de benzer durumdayım. Soru soran olabiliyorsan bulunduğun ortamda doğru yerdesin, daha hızlı kendini geliştirebilirsin. Tersi oluyorsa yanlış yerdesin. Bu denge senin ne kadar çok çalışman gerektiğini belirliyor.

Özelin de imkanlarını gözünde çok büyütme. Yine sen uğraşıyorsun çoğu şeyle. Tanıtımlardaki söylenenleri de çok ciddiye alma. Toz pembe bir dünya anlatıyorlar. Gerçekler it gibi çalışmaktan geçiyor. Ortamda da rakip olabilecek arkadaşların da yoksa daha da yoğun çalışma gerekiyor.Kayışı koparmadan da 4 sene o hızla gitmez. Ya yavaşlayacaksın ya da ortamı değiştireceksin. Ben 6 ayda bıkmaya başladım. Kafamı kaşıyacak zamanım yok. 3D CAD kursu al, eve gel öğrendiklerini uygula, dene, araştır sonra Android kursunun projesine bak, derslere çalış, vizeler, finaller gelmeden öne geçeyim de vize-final haftası geride kalmayayım diye daha hızlı git, vize-final geldiğinde onlara çalış. Tam oh be dönem bitti derken işe git, kurslara devam et... Arada çıkan ufak işleri, sorunları saymıyorum bile. Ortam orada önemli işte. Okul senin fazla zamanını almamalı ki başka şeylere zaman ayır, dinlen, biraz eğlen. Yoksa okuldaki projeyi tek başına yaptığında, okuldaki derslerle zaman harcadığında kendine az zaman kalıyor.

Benim bu konuda yazdıklarım kendi tecrübelerim ve hedeflerime göre. Benim yurtdışı gibi bir hedefim yok, 5+ bin Euro maaşta gözüm yok, Türkiye'de 3-10 bin lira arası maaş aldım mı yeter diyorsan, ooo piti piti de, gir bir üniversiteye biraz da çalıştın mı tamam işte. Sadece okuldaki eğitimi alıp şimdi doya doya oyun da oynayabilirdim bilgisayarda. Ama oyun oynamaya, dizi-film izlemeye, arkadaşlarla buluşup eğlenmeye neredeyse hiç zamanım yok. Mezun olunca da bir iş bulabilirsem 2000-2500 alır otururdum aşağı. Birkaç mesaj yukarıda kıskanan bir eleman var, onun haklılık payı yok değil, ancak benim için de geçerli değil.

• Anladım hocam, özelde burslu diye gitsek daha fazla para ödeyerek çıkacağız anlaşılan.
    Çok iyi şekilde açıklamışsın farklarını teşekkür ediyorum
    Allah yardımcın olsun
    Hocam bir soru daha üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği
    (İngilizce) yazmasıyla Bilgisayar Mühendisliği yazmasının arasında ne gibi farklılkar vardır çok önemli midir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrdrk1999 -- 8 Temmuz 2018; 17:42:56 >
  • 25 yaşında mezun olmak geç mi?
    Isparta da okunur mu sdü de?
    Birisinin eğitim dili İngilizce, diğerinin Türkçe. İngilizce eğitim alan derslerinde daha iyi oluyor. En azından kaynak-işlenen ders uyumu daha iyi. Bir çok şeyi "plaza dili" şeklinde görmektense doğrudan yabancı dil görmek daha iyi. Matematik gibi derslerde İngilizce olması gereksiz bir zorluk da getiriyor. Diğer taraftan dil konusunda daha aşina oluyorsunuz, dil daha iyi oturuyor. Orası tartışılabilir. Ama farkı eğitim dili yani.
  • Forumdaki kotumserler yuzunden 40k felanla ankara bilgisayar dusunuyorum su an ankara universitesi hakkında bilginiz varsa ilk onu soracagım.

İkincisi ise yazdıktan sonra kendimizi gelistirmek icin neler yapmamız lazım mesela ne önerirsiniz üniversite öncesi icin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ivo I kullanıcısına yanıt
    Biraz geç belki ama 2.sene girip hazırlık okuyup 1 sene de uzatınca 25 yaşında olunduğu da düşünüldüğünde çok da geç değil. Yardıra yardıra gelip mezun olanla arada 3 sene olur. Dert edecek bir durum yok bence.

Isparta'da okunur mu? Şehir olarak okunur ama SDÜ hakkında bir bilgim yok. Trakya Üniversitesi de olur Edirne'nin soğuğu hariç hiç fena değil yani.
  • labittimla kullanıcısına yanıt
    İstanbul'daki üniversiteler haricinde Trakya üniversitesini iyi denebilecek kadar biliyorum. Geri kalan üniversiteler için az bilgiyle çok şey söyleyip yanlış yönlendirmem istemem. Çevremde birkaç kişi iyi demişti ama siz yine de iyice araştırın.

Üniversite öncesi İngilizce işini halledin. Üniversite okurken çok lazım olacak. Hazırlık olacaksa gideceğiniz yerde, hazırlığı geçmeye bakın. Matematik, fizik bilginiz taze iken matematik-fizik, edebiyat gibi üniversite sınavına çalışırken çalıştığınız dersleri geçmek daha kolay olacaktır. Çok kasmadan Türev-İntegral çalışabilirsiniz. Ucundan kıyısından da olsa yazılım dillerini (C/C++/Java/Python) öğrenmeye başlayabilirsiniz. Program yazma hedefli değil de mantığını anlamak için çalışmanız daha iyi olur başlangıçta. Üniversitede iyi kötü bir şeyler göreceksiniz, direk ona çalışmanız ne derece etkili olur bilmiyorum ama genel olarak ne nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ne zaman kullanılır, ne ile birlikte kullanılır gibi şeyleri öğrenmeniz işe yarayacaktır. Coursera'da falan ücretsiz giriş dersleri falan oluyor, onlara bakabilirsiniz.

• Hocam sagolun 1-2 sorum daha olacaktı

İngilizce neredeyse 0 hocam hazırlıkta kalmayı düsünüyordum tam ogrenebilmek icin eger gereksiz hazırlık diyorsanız ingilizceye nasıl ve nereden calısabilirim

Birde c++ c# python java bunlardan hangisini önerirsiniz ilk adım icin

Düzgün bir ingilizce kursuna gidin. Hazırlıkta iyi ve üst seviyeye kadar eğitim yok. Hiç birinde yok. Hazırlıkta alacağınız İngilizce en fazla B2(orta üstü) seviyesi olur. B2 için 1 sene uğraşmaya da pek gerek yok bence. İmkan varsa kursa gidin, hazırlığı atlayın. Ama derseniz ki hazırlığı 1 dönem okuyup lisansa doğrudan geçemiyorum ve/veya ben hazır değilim. O zaman hazırlığa gidin.

C++ ve Java. Java'da hazır kütüphane vs. fazla. Kaynak olarak fazla fazla kaynak var, ikisi de eşit denebilir o konuda. C++'ta ipler biraz daha sizin elinizde oluyor, başlangıçta zorlayabilir de kolay da gelebilir, konusuna, duruma bağlı. Ama ikisi de başlamak için uygun diller.
  • Hocam çok teşekkür ederim geleceği taktirde İstanbul Üniversitesi yazmayı planlıyorum Gebze ve egenin gelmeyeceğini düşünerekten.

İstanbul universitesinin ingilizcesi yok diye biliyorum hocam ingilizcesiz bir yer yazmak istemedigimden istanbul universitesine pek sıcak bakmiyordum

İngilizce olan çoğu üniversitede sanmayın ki tüm dersler hep ingilizce anlatılıyor. YTÜ'den gelen matematikçiler 2 cümleyi yan yana koyamıyordu, dersin yarısından fazlasını Türkçe anlatıyordu. Yok, adamda ingilizce yok. Ama ünvanına bakıyorsun Profesör. BAU dil konusunda iyi, öyle veya böyle İngilizce işleniyor tüm dersler. Dil halledilir, 3-4 kur(1-2 sene) ingilizce kursuna gider dil olayını tamamen halledersiniz. O kadar da dert değil aslında. Alan dersleri biraz tabiri yerindeyse "plaza dili" ile anlatılmak zorunda oluyor, ona da alışılır diye düşünüyorum. Asıl Avcılar Metrobüsünü düşünün, Zincirlikuyu ile yarışır
  • Eyvallah hocam valla cok sagolun

• yazılım mühendisliği bölümünde okuyanları hor görüyor musunuz
  • heisenbeng kullanıcısına yanıt
    Görmüyoruz. Yere düşenleri de kaldırıp sıralara koyuyoruz. Birkaç ders harici aynı dersleri gördüğümüz için kardeş bölüm diyebilirim.
  • bazıları bilgisayar mühendisliği varken gereksiz bölüm falan diyor. iyi üniversitelerde bilgisayar mühendisliği tutmuyorsa özelde yazılım mühendisliği yazılmalı mı?
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.