Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Sorularınızı Cevaplıyorum (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
9
Favori
7.308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dediğin gibi ortalık bilgisayar mühendisliğinden mezun insan kaynıyor, sanırım yazılıma yönlendirmelerinin sebeplerinden biride bu ama tekrar dediğin gibi iş kişide bitiyor yok efendim sen x üni. mezunusun ben y ünisi mezunuyum (x>y) ama y.deki adam işinin ehli doğal olarak y.deki adam tercih edilir. Açıkçası hedefim boun ya da itü olarak yola çıktım ama elimden geleni yapamadım sınavımda iyi geçmedi bu senede olacak gibi durmuyor(mezunum). Sanki bu ikisi harici bir üniversitede okumak beni tatmin etmicek o yüzden tercih yapmayabilirim. Kafam allak bullak bilemiyorum

Ben bilgisayar mühendisi olacağımı düşündüğümde hep bir şeyler yaratmak olarak hayal ettim program yazmak vs. ya da onarmak birisi bu program hatalı nerde yanlış var diyerek bana gelecek falan. Kısacası bilgisayarın tamamına hakim olmak istiyorum her şeyi bilmek fena olmazdı

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Tamamdır hocam teşekkür ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlış düşünmüyorsunuz, yazdıklarınıza katılıyorum. Niteliksiz olduğu halde bunu hava atmak(?!) gibi şeyler için kullanan çooook büyük bir kitle var. Bilgisayar/yazılım mühendislerinin yarısından çoğu basit bir hesap makinesi için aylarca uğraşacak kadar niteliksiz. Arduino'da hazır kodu koyup servo motoru iki tur çeviren kendisini mühendis sanıyor, dünyayı kurtarmış gibi havalar... Üniversiteler ülkemizde diploma dağıtan, işsizliği erteleme kurumlarına dönüşmüş vaziyette. Bilim üretilmiyor neredeyse. İmam eriği diyeyim, siz anlayın.
  • Hocam itü istiyordum ama gelmeyecek gibi seçeneklerde galatasaray bau ve yıldız teknik var. Okul hayatından bahseder misiniz? Kampüs yaşamından falan. Çevremde çok duyuyorum işte yok özelde burslu okunmaz bursun kesilir orada kötü hissedersin vs. Bauda durum nasıl? Yurt dışı imkanları nasıl? En büyük hedefim yurt dışı aslında bu birinci öncelik. Galatasaray fransızca yıldız türkçe ancak ben ingilizce okumak istiyorum bu yönden bau cezbediyor.
  • denizyildizi345 D kullanıcısına yanıt
    BAU'da kampüs yok. 3-4 bina var, takılıyoruz Beşiktaş'ın göbeğinde, Çarşı'ya yürüyerek 3-4dk'da girebiliyoruz. Kampüsün bir ucundan diğer ucuna yürüdük de 1 saatte ancak kapıya geldik diyemiyoruz ne yapalım :( Özelde okunur, iyi bir üni ise neden okunmasın ki? Burs da öyle kolay kolay kesilmiyor. Ya ceza alacak bir şey yapacaksınız, ya 7 seneyi geçeceksiniz falan... Eşeklik etmezseniz burs falan kesilmez yani. La Ferrari'yle, Avendator'la, Audi'yle geleni görünce ezilip büzülmeyin. Parayla sidik yarışına da girmeye kalkmayın tabi, ezer geçerler. Siyaset bulaşmıyor bazı üniversitelerdeki gibi, o yüzden ortam daha sakin. Vizeye kadar kalabalık oluyor, vizeden sonra özel ders gibi gidiyor dersler. Ben memnunum, akademik kadro da iyi. İnsanlarla fazla yüz göz olmadan gidiyor işte. İngilizce konusunda sıkılar. Mezun olunca hiç değilse İngilizce biliyorum diyebilirsiniz. Yurtdışı imkanları -Erasmus harici- paraya bakıyor. Sen istiyor silikon vadisi? ateşleyecek yeşilleri...

• agnon kaç su an

• Güzel sorular geliyor

quote:

-Bu alanla ilgili hiçbir şey bilmiyorum istenen nitelikleri merak ,sorgulama ,neden sorularını sorabilme ve yenilikçi gelişmeleri takip etme özelliklerimin olduğunu düşünüyorum. Bu meslek hakkında fikir edinmek için çalıştıkları yerleri içeren ofisleri şirket binaları turlarını izledim hoşuma gitti.Merak ettiğim bu işin mutfağı nasıl bilgisayar mühendislerinin bilgisyarlarda neler yapıyorlar bunu azıcık da olsa öğrenmek için udemy veya youtube dan kodlama derslerini izlemeyi öğrenmeyi düşünüyorum,mutfağı öğrenmek için hangi kodlama dilini öğrenmeliyim veya ne yapmalıyım?

Belirli bir dil şart değil. Güncelliği olan, geleceği olan, temel, gelişmiş ve güncel yazılım dillerinin özelliklerini içeren bir dil ile başlamak iyi olur. C/C++ en babasıdır. 50 senedir geçerli ve geçerliliği de devam edecek gibi duruyor. C++,Java, Python gibi diller öğrenmeye başlamak için iyidir. Bunlardan birinde ilerledikten sonra diğerlerine geçiş yapmak oldukça kolay.

quote:

-Robotlara bayılıyorum Boston dynamic in tüm robotlarının videolarını ve gelişmelerini ilgiyle ve merakla takip ediyorum.Bu alanda bilgisayar mühendisliği geniş bir çalışma kollarına sahip midir?

Robotun makine kısmı değil ama yazılım kısmı evet, bilgisayar mühendislerinin alanına giriyor. Bilgisayar Mühendisliğinin alt dallarıyla bağlantılı bir alan. Otonom araçlar benzer şekilde.

quote:

-Bilgisayar bilimiyle psikolojinin kesiştiği bir alan var mı?

Bilgisayar bilimi ile kesişmeyen bir şey yok gibi bir şey artık. Belki donunuz, atletiniz şimdilik kesişmiyor olabilir ama onlar da yakında kesişir, hiç merak etmeyin. Etik denen bir olgu var ve şu sıralar oldukça gündemde. ABD seçimlerindeki reklam kampanyası, sosyal medya en büyük örnek. Var mı ötesi? Milyonlarca insanı manipüle etmek mümkün. Bunu büyük topluluklara yapmak mümkün ve oldukça da tartışma yaratan bir konu. İnsanın bulunduğu her şey bir şekilde psikolojiyle kesişir. Bu aşırı su götürebilecek bir soru, burada keseyim.

quote:

-Bilirsiniz dünyada çin gibi ülkeler beş yaşından itibaren çocuklara kodlama öğretiyor sizce bunun amacı ucuz işgücü sağlamak mı?
    ''Çünkü bu işi üniversitede öğrenmeniz gibi bir durum söz konusu değil. Tanıdığım bazı iyi yazılımcılardan örnek vereyim, birisi spor akademisi mezunu çiçekçi, birisi müzik öğretmeni, birisi eski ev hanımı. Şu anda aylık 10bin eurodan fazla (net) kazanıyorlar.'' yazmışsınız yani ben daha üniversiteye başlamadım bu insanlarla nasıl rekabet edebilirim?

Ucuz iş gücü bir sebep elbette, ancak silahla savaşlar bitiyor. Fabrikada elle yapılan üretimler bitiyor. Çağa ayak uydurmak gerekli. Çin gibi ülkelerde çok büyük bir nüfus var ve çağa ayak uyduramadıklarında ortaya çıkacak kaosu bir hayal edin. İnsanları belirli bir refah seviyesinin üzerinde tutmak, her gün daha fazla katma değerli üretim yapmak gerekiyor. Sorunuza kısa cevabı verip devam edeyim, çok çalışmak gerekiyor. Atatürk'ün dediği gibi, "Az zamanda çok ve büyük işler yapacağız". Bunun başka bir yolu yok. Tabiri yerindeyse it gibi çalışacağız. Üniversite sınavı gibi bir ömür törpüsü ile cebelleşirken yapmayacaksınız tabi, önünüzü görebilmeye başladığınız bu günlerden başlayarak çalışacaksınız. Başka yolu yok.

1 iPhone X'ten 500$ civarı bir kar kalıyor. 500$ bugün 2300TL gibi bir para yapıyor. 1 ton domates üretseniz o kadar kar edemezsiniz, ürettiğiniz domates için kimse gecenin bir vakti sırada beklemez, ona para ödemek için can atmaz.

Katma değerli üretim budur arkadaşlar. İçerisinde bulunduğumuz çağ budur. Çağımız budur. Ayak uyduramayan, çağı yakalayamayan yok olacak, bir daha yetişemeyecek şekilde, düzelmemek üzere ezilecek. İnsanlık tarihinde hiç olmadığı kadar hızlı bir gelişim varken bu çağı yakalayamayan yok olacak. Devletler bunu önlemek, engellemek için hamleler yapıyor. Ne yazık ki ülkemiz bu alanda yeterli ve gerekli atılımı ve hamleleri bana göre yapamıyor, yapmıyor. Zamanımız az, yolumuz çoktur, yola koyulmak için bugünden tezi yoktur. Bunu görmemek için kafayı kuma sokmak bile yetersizdir. Elin Alman'ı gelip Türkiye'den mühendis alıyorsa, deli gibi üretim yapıyorsa oturup düşünmek lazım. Ham maddenin üretiminden, işlenmesinden, ürünün üretiminden kullanıcıya erişimine kadarki kısmın yani tam bir üretim döngüsünün otonomlaşmasından bahsettiğimiz şu günlerde ülkeler farklı iş kolları oluşturmak, insanları bu iş kollarına yönlendirmek, gerekli altyapı ve iş gücünü sağlamak zorundalar. Fabrikaya işçi gerekmediğinde, hastahaneye hemşire gerekmediğinde,devlet dairelerine memur gerekmediğinde, tarladaki ürünleri toplamaya insan gerekmediğinde, devletlere beslenecek, yorulacak, psikolojisi bozulabilecek, hata yapabilecek insan askerler gerekmediğinde bunca insanı ne yapacağız? Bugünün meslekleri yarın olmayacak, yarın yeni meslekler ortaya çıkacak, bu da yüksek katma değer üretecek meslekler olmak zorunda. Düşük katma değerli işler için insanlarla vakit ve para kaybetmeye gerek kalmayacak. Bu geleceği gören devletler bugünden önlemini akıyor, gelecek yatırımlarını yapıyor.

• GPA? 2.5'in üzerinde. Alan derslerinde 3 civarı.
  • Up

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar mühendisliği okumak istiyordum ama 25-30k aralığında üniversiteler denk gelecek gibi bu biraz benim isteğimi törpüledi. Bir de şöyle büyük kampüsü ve imkanları sınırsız olan bir üniversitede okumak daha cazip geliyor kendimi sosyal yönde geliştirmek açısından. E öyle üniversitelerde de ilk 5k dan başlıyor bilgisayar mühendsiliği Siz demişsiniz ama ben yine tekrar sorayım. Elimizde bu meslek için istekli biri varken 5k bandındaki üniversitelerde 25k bandındakiler arasında gözle görülür fark olur mu? Benim şu an tek aklıma takılan eğitimin niteliği, kalitesi açısından oluşacak fark.
  • Gömülü yazılım ve sistemlerin geleceğini nasıl görüyorsun parlak mi ilerde bu alanda çalışmak istiyorum

• Gömülü yazılım ve sistemlerin geleceğini nasıl görüyorsun parlak mi ilerde bu alanda çalışmak istiyorum

• Bahçeşehir üniversitesine yıllık ne kadar ücret ödüyorsunuz ?
  • Hiç olmadığı kadar çok imkanı olacak bir alan

• mrtsaritepe M kullanıcısına yanıt
    Sitede yazıyor. Girilen yılki ücret üzerinden zam geldiği için yeni girenlerden daha düşük.

• Fırın Sütlaç kullanıcısına yanıt
    Odtü, bilkent harici fark etmez. İlk 5 bin ile alanlar ve diğerleri arasında çok bir fark olmaz. Tabi çalışırsanız. ODTÜ'ye gidip çalışmasanız 100 bin ile alan okuldaki adam sizi geçer. Bu meslek tamamen tecrübe ve düşünmeye dayalı. 5 veya 25 fark etmez. Siz çalıştığınız sürece hocalarınız çok kötü değilse fark olmaz. Ytü' deki hocalar gördüğüm kadarıyla kötü, veya başka beklentileri var. İngilizce iki cümleden fazlasını kuramayan adamlar Prof olmuşken, prof olmuş olmamış takmaya gerek yok.

Belki çevreye bağlı bir fark olabilir o kadar. Çalıştıktan sonra bilgi ve deneyim olarak elsiğiniz olmaz.

• Sorulara devam gençler
  • 1)ApplyBAU ile ilgili detaylı bilgi verir misin?

2)Türkiyede bilgisayar mühendisleri hangi firmalarda ne olarak çalısıyor

3)Stajda ne yapılıyor

4)Hangi teknolojilerde derinlemesine bilgi sahibi olmalıyız

5)Bir teknolojide hangi seviyeden sonra uzmanım diyebiliyoruz.Yani bunun kıstası nedir

6) İstanbul üni ve iyte bilgisayar hakkında bilgin var mı ?

7) Herkes kendini geliştiriyosa biz nasıl gelişecez?Ne yaparak mezunlar arasında fark yaratabiliriz

8) önerdiğin YouTube ve udemy kursları varmı(mümkünse Türkçe)

9) iş tam olarak nasıl bulunuyor? network sart mı yoksa firmalara tek tek cv mi yolluyosunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IT Engineer -- 5 Temmuz 2018; 20:50:59 >
  • 1)ApplyBAU bir çeşit burs sistemi. Değişken oranda burs veriyorlar işte. Detayları sitede olması lazım. Yaz okulunda geçmiyor, bildiğim en büyük eksisi o, gerisi ÖSYM başarı bursu ile benzer.

2)Zibilyon tane firma var, işçi olarak çalışan da, bilgisayar tamircisi olan da yazılımcısı da, elektronik devreleri programlayanı da bilgisayar mühendisi olabiliyor. Bilgisayar mühendisi ne iş yapar diye anlatmam biraz saçma olur.

3) Stajda ne yapılıyor o sana ve şirkete bağlı. Biz çay kahve, dondurmayı götürüyor, mobil uygulama yapıyoruz. 3.havaalanı ve yollarımızı kıskananlara EDS-OGS sistemi geliştiren ekibe yardımcı oluyoruz. Tabi bu benim çalıştığım yerde böyle. Ortalığı toparlayıp çay yap, çay getir, patronun çocuğunu okuldan al şeklinde stajyerlik yapan da, zaman dolsun diye gidip telefonunda zaman geçirip gelen de var. Staj işte.

4)Sana kalmış. Sevdiğin bir alanda kendini geliştirmen, bu alanda çalışmasan da iyi iş çıkaracağın seviyede diğer alanlarda da bilginin ve tecrübenin olması önemli.

5)Uzmanım demek göreceli bir şey. Hesap makinesi yapan da uzmanım diyor, internetten hazır kodu arduino'ya kurup servo motora iki tur attıran da uzmanım diyor, koca server sisteminin thread yapısını değiştiren ben henüz uzman değilim de diyebiliyor. Teknoloji bu kadar hızlı ilerliyorken uzmanım demek... Bilemiyorum. İlla bir şey söyle diyorsan 10 seneden aşağısı kurtarmaz derim.

6)İstanbul ve İYTE kötü değil. ODTÜ ile KTÜ, Trakya kıyaslıyorum ve çalışan adam için ikisi arasında çok da fark yok diyorum. İÜ, İYTE için fark daha da az. Çalışacaksan çok da fark etmez. Dersleri geçmeye, çevre oluşturmaya, mühendis gibi düşünmeyi öğrenmeye gideceksin sonuçta. Hoca hoca bilmediğim için daha fazlasını o okullarda okuyanlara sorman daha iyi olacaktır.

7)Zurna orada zırt diyor işte. Net bir şey söylemek zor, şansını deneyeceksin, tabi akıllıca yapman lazım. Çünkü bir alanda ilerlemek ciddi zaman alıyor. Millette olmayan şey sende olacak ki fark yaratacaksın. Gayet basit. Herkes kod yazarım diyor, sen farklı olarak ne yapıyorsun? Ne vaat ediyorsun? Boş boş okula gidip ders geçen birisi olarak mezun olduğunda işsizsin veya asgari ücretin 100-200 lira fazlasına sürünen birisisin yani, bu kabak gibi ortada. Nasıl farklılaşırsın o sana kalmış. İster git 3D modelleme-animasyon ile ilerle, ister mobil cihazlarla ilgilen, ister low-level dillerde kendini geliştir, istersen UI-UX konusunda kendini geliştir, istersen algoritmaları farklı şekillerde kullanmayı öğren, istersen birden fazla yabancı dil öğren. Günün sonunda seni işe almaları için geçerli bir sebep olacak bir farkın olması gerekiyor. Herkes aynı şeyleri kullanıp aynı şeylerin kodunu yazmıyor, aynı işi yapmıyor sonuçta. Buradaki şirket Trafik sistemine kulenin back-end'ini yazarken Almanya'daki merkez front-end ve back-end'in bağlantılarını yapabiliyor. Gidip tasarım ekibi için işe çok iyi thread kullanmayı biliyorum diyerek giremezsin, aynı şekilde back-end için de ben UX-GUI biliyorum diyerek giremezsin. Hangi alanda ilerlemek istiyorsan ona uygun bir şeylerde kendini geliştireceksin.

8)Türkçe kaynağı unut. Elle tutulur kaynaklar parmakla sayılacak seviyede. Sadi hocayı takip edebilirsin. Seminerlerde birileri birkaç saat konuşup parayı alıp kaçıyor. Bu iş öyle olmuyor yani. Açık konuşayım, daha hiç Türkçe kaynak aramadım gibi bir şey. İngilizce kaynakların içeriği, kalitesi ve erişim kolaylığı varken ihtiyaç duymadım. İzleyeceğin videolar sana kod yapısı, temel şeyleri ezberlemeye yarayacak. Döngü nedir, tipleri nedir falan fistan. İleri düzeyde içerikler hatırı sayılır ücretlerle kurs şeklinde veya büyük bir emekle araştırarak öğrenilebilir. O kodu kullanmak sana kalıyor. 50 satırlık 1 saniyede bitebilecek işi sen 500 satırda 20 saniyede yapıyorsan olmaz. Onu en uygun şekilde kullanmak sana kalıyor. Bunu sana kimse öğretmeyecek. Çünkü o kadar fazla durum ve kullanım var ki sadece çok temel birkaç tanesi gösterilebiliyor. Senin azmin ve çalışman, araştırman ile gerisi geliyor.

9) İş kısmı hepimizin sorunu. Dayın yoksa uğraşıyorsun. Sadece staj için bile 6-7 ay uğraştım. Naylon staj istersen, elini sallasan buluyorsun. Adam gibi bir yer bulmak sorun. Bulduktan sonra torpil surlarını aşıp girmek ayrı bir sorun. Küçük şirketler bu konuda daha iyi, daha fazla şansın oluyor, kendini doğrudan gösterebileceğin fırsatlar sunuyorlar. İlk işe girdikten sonra referanslar önem kazanıyor. CV göndersen giremeyeceğin yere bir referansla önüne kırmızı halı serilerek girebilirsin. Network şart değil ama işleri kolaylaştırır, bazı basamakları daha hızlı çıkmanı sağlayabilir.

Biraz evrenin sırrını söyle bana tarzı olmuş sorular. Ucu bucağı olmayan bir alanda nokta atış öngörüde bulunmak imkansız. Şans da gerekli. Yeri geldiğinde torpil yaptıracak bir dayı da gerekli, elinden tutup sana işi öğretecek bir büyüğün olması da gerekli. Tırmalayarak çıkmakta zorlanacağın bazı yerleri ufacık desteklerle bile çok hızlı çıkabileceğin bir meslek. belli bir sınırı yok. İster git oyun için 3D modelleme yap, ister oyunun yapay zekasını tasarla, ister istatistik topla, ister bir program, site yap, ister devletlere, şirketlere sistemleri tasarla... Ucu bucağı olmayan, nereye gittiği, gideceği belli olmayan bir meslekte benden fazla kesin cevaplar istiyorsun. O kadar kesin cevap verirsem yanlış yönlendiririm, olmaz.

Şu alanda kurs aldım, hadi zenginim, hayatım kurtuldu, gelsin 10-20bin maaş, şirketler önümde diz çöksün diye bekliyorsan anti-depresanları hazırla, öyle bir dünya yok. Tırmalayarak çıkacaksın o merdivenleri. Omuz verecek bir dayın da olsa bir yerden sonra iş yine sana düşüyor. Çok çalışacaksın, bu meslek çalışmamayı kaldırmıyor. Her gün üzerine koyman gerekiyor, koymadığın zaman geriye gidiyorsun.

Bir oyun yapıp vururum parayı, çekilirim köşeye, X yapmış diye de düşünmeyin. İstisnalar kaideyi bozmuyor. O şekilde parayı vurmayı çalışan milyonlar var. 3'üne 5'ine vuruyor piyango, geri kalanlar yaya kalıyor. Zaten öyle bir para kazanma şekli olsa bu kadar şirket uzun soluklu işlerle uğraşmaz, bir tane şey yapalım da köşeyi dönüp şirketi kapatalım derdi. Milyonda bir çıkan şeyi hayal edip yola çıkmayın. Yapabiliyorsanız yapın ama tutturma şansınız çok düşük, onun da farkında olarak yapın.

Ayrıca bilgisayar mühendisliği oyun yapmanın öğrenileceği yer değil, yapmayın gözünüzü seveyim.

• Soru soruşum konusunda haklısınız.Lise mezunu olduğum için para nasıl iş nasıl gibi bilindik şeylerden ötesi gelmiyor aklıma.Üniversite insana vizyon katıyor nasıl sorulması gerektiğini öğretiyor(öyle diyolar :D )Soruların biraz tuhafsa affola

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IT Engineer -- 5 Temmuz 2018; 22:17:57 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.