Şimdi Ara

Biden'dan sonra Ortadogu'da olabilecekler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biden'in secilmesiyle ABD dis politikasindaki "izolasyonist" bakis da sona ermis oldu aslinda.


    Biden'in secime girmesini destekleyen en onemli isim, hatta aday olmasini telkin eden kisi Bush doneminde Ortadogu'nun icine eden Dick Cheeney idi.


    Cheeney'in yine Biden'la beraber dis politika konusunda Biden'in yardimcisi olacagi konusuluyor.


    Cheeney'in disinda, Colin Powell, Mitt Romney gibi Cumhuriyetci olan ve ortadogunuun icine edecek adamlar da her firsatta Biden'a destegini ilan etmis tipler.


    Biden'a "en kotu aday bile Trump'tan iyidir" diye oy veren 300IQ'lu, buyuk oyunu gormus ABD secmeni, 4 sene icinde ABD'nin icine dusecegi savaslardan maalesef habersiz. Gerek 2 donem Obama, gerek 1 donem Trump donemiyle beraber, ABD tarihinde belki de en uzun fiili catismasizlik donemini yasadi. 12 yillik bu sure zarfi icinde, drone saldirilari, dolayli silahlandirma ve proxy savaslari disinda, ABD askeri fiili olarak herhangi buyuk bir savasta yer almadi.


    Pek Biden'in 'tarzi' nedir ?


    Temel olarak 'interventionist' bir bakis acisina sahiptir, bu baglamda 'neocon' lardan ayri hareket etmeyecektir. Cumhuriyetcilerden destek almasinin sebeplerinden biri de budur.


    • Biden, 1974 harekati sonrasinda Turkiye'ye yaptirim uygulanmasini kararlastirmis yasa tasarisini yapan 3 uyeden 1'idir.
    • Yine, senator oldugu yillarda, 1980'den 2 hafta once TR'ye gelerek, askeri takimla gorusmus ve ABD'nin destegini iletmistir.
    • Sonrasinda, Guney Afrika'daki Apartheid rejimine karsi acik tavir alinmasini savunmus, normalde bati tarafindan desteklenen bu rejime karsi silah ambargolarini desteklemistir.
    • 90'li yillara geldigimizde, Bosna'da devam eden ic savasa ABD ve BM'nin direk taraf olmasi gerektigini savunmus, ve sonrasinda icra edilen askeri harekatin fikri babasi olmustur.


    Yukaridaki orneklerden hareketle, Biden Amerika'sinin dunya capinda devam etmekte olan catisma ve insani krizlere mudahele edecegini ongormek gayet tabii bir harekettir.


    Bu kapsamda, Biden'in masasinda muhtemelen Turkiye'de muhalefetin desteklenmesi, ve iktidardaki AKP'lilerin yurtdisindaki aktivitelerin sinirlandirilmasi olacaktir. Muhtemelen bazi AKP'li bakanlara, gerek Suriye politikasi, gerek diger dosyalardan (ofkeli sunni gencler, isis highway, kobani dustu dusuyor eeeeeeyyyy) davalar acildigini gormek olasidir.


    CATSA yaptirimlarinin disinda, Biden'in Kurtler hakkindaki dusunceleri de gayet aciktir. Biden'a gore Kurtler ABD'nin onemli bir muttefiki olmus ve ISIS'e karsi onemli bir mucadele vermistir. Bu noktada, Biden ABD'sinin bagimsiz bir Kurt devletine karsi daha somut adimlarda bulunmasi yine olasiliklardan bir tanesidir.


    Iran'la Trump'in yirttigi anlasmalara bakacak olursak, yine Biden'in bu anlasmalari yeniden yapma niyetinde oldugunu goruyoruz. Buna karsi Israil'in yapmis oldugu "Iran'la anlasilirsa, savas cikar" aciklamasi var.


    Bu noktada 2 olasilik cikiyor:


    a. Israil ikna edilecek ve guvenceler verilecek

    b. Israil ikna olmayacak ve basini Suudi Arabistan, BAE, Misir'in cektigi Sunni arap devletleri, Israil'in teknik destegiyle Iran'a karsi bir bolgesel savas baslatacaktir.


    Dogu Akdeniz'e gelecek olursak,


    Biden'dan ziyade AB ile ugrasmamiz daha buyuk olasilik.


    Sahsi olarak turkiye'nin Biden'dan sonra dogu akdeniz veya suriye ile ugrasacak durumda olabilecegini dusunmuyorum.


    Gelmesi artik kesin olan CATSA yaptirimlari, ekonominin berbat bir sekilde yonetilmesiyle beraber, turkiye dogu akdeniz'den ziyade kendi ic gundemine donmek zorunda kalacak. Boyle bir durumda, ne suriye'deki guclerimizi finanse edebilecegiz, ne de dogu akdenizdeki arastirmalari yapacak durumda olacagiz.


    Boyle bir durumda da, Rusy ve/ya Cin'e yanasmaktan bir caremiz kalmiyor.


    Izmir depremi sonrasi, Cin'in istegiyle Turkiye'nin RTE hesabindan tesekkur ettigi ulkeler listesinden Tayvan'i cikarmasi, Uygurlarla ilgili en ufak bir aciklamada bulunmamasi bize Cin politikasi konusunda bazi fikirler vermekte. Yine Turkiye'de artan Cin yatirimlari da cabasi.


    Buna ek olarak da, ABD'nin Incirligi bosaltmayi dusundugu ve buradaki mevcut guclerini Erbil-Girit-Urdun arasinda dagitmayi planladigini, NATO'nun Girit'te us kurmayi planladigini ve ek olarak Yunanistan'a 20 F35 satildigini (Turkiye'nin F35'leri) de eklemis olayim.


    Sonuc olarak, Biden'li ABD Bush veya Nixon ABD'sinden farkli olmayacaktir.


    Herkese hayirli olsun.








  • Doğru yazı

    Gelde bunu biz turpu tutarken siz akepecisiniz diyen chp maaslilarina anlat

    Bidenın secilmesi inanılmaz kötü oldu israil resmen mordor gibi tum İran dusmanlariyla ittifak kurdu irana bir dalarlarsa var ya... 20 milyon multecimiz hayirli olsun

    Ki bize de dalmalari mumkun ama bence olasi degil cunku hukumetin ekonomi yuzunden 1 fiskelik cani kaldi berat beyin istifası erken secimin fitili oldu

    Ypg pkk vb örgütlere de gün dogdu bop kürdistanınin ilk iki asamasi yani suriye ve irak tamam sirada iran var sonra da biz

    Çok kötü oldu çok çin henüz fiilen amerikanin karsisina cikacak gucte degil dunyanin imparatoru hala amerika bu dengesizlik Müslüman dunyasinda yani onlarin sansurlu deyimiyle orta doguda cok kan akitacak
  • Kimse Nixon gibi olamaz. ABD'de Nixon dönemine asla dönemez. Nixon dönemi ABD'nin en rezalet dönemlerinden birisi olsa gerek.

  • Onu bunu bilmemde Türkiye sınırına iyi yığınak haberleri duyuyorum internetten ABD ve NATO Türkiye'yi içten değil dıştan kuşatmış durumda sanırım ikinci bir Berlin duvarı vakası geliyor. (Sağ taraf Rus Sol Taraf ABD)

  • Doğru yazı

    Gelde bunu biz turpu tutarken siz akepecisiniz diyen chp maaslilarina anlat

    Bidenın secilmesi inanılmaz kötü oldu israil resmen mordor gibi tum İran dusmanlariyla ittifak kurdu irana bir dalarlarsa var ya... 20 milyon multecimiz hayirli olsun

    Ki bize de dalmalari mumkun ama bence olasi degil cunku hukumetin ekonomi yuzunden 1 fiskelik cani kaldi berat beyin istifası erken secimin fitili oldu

    Ypg pkk vb örgütlere de gün dogdu bop kürdistanınin ilk iki asamasi yani suriye ve irak tamam sirada iran var sonra da biz

    Çok kötü oldu çok çin henüz fiilen amerikanin karsisina cikacak gucte degil dunyanin imparatoru hala amerika bu dengesizlik Müslüman dunyasinda yani onlarin sansurlu deyimiyle orta doguda cok kan akitacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Millet burada birbirini boşu boşuna yedi. Biri turp diğeri bidon. İki ucu pisli değnekti zaten. Bizim esas üstünde yoğunlaşmamız gereken önce iç işlerimiz, kendi başımızdaki bela şahıslar ve onların yıllardır getirdiği her türlü adaletsizliklerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pantherus IV -- 9 Kasım 2020; 5:26:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nexus can N kullanıcısına yanıt

    Felaket olur inşallah öyle bir şey yaşamayız


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Çok haklısınız iranın zaten mısır İsrail Suudi Arabistana gücü yetmez, ekonomileri zaten pert. Hiç iyi şeyler olmayacak ama bu kadar olayı 4 yılda yapmaları zor zaten 2 sene de bu olayların ancak altyapısını hazırlarlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Return to Monke kullanıcısına yanıt

    haklısın..

  • Türkiye'nin bir karar vermesi gerekiyor. ABD'nin yanında mı olacak karşısında mı?

  • Bence istanbula kanal şart.

  • MRTFR kullanıcısına yanıt

    Tarafsız olacağız bence, dikkat edersen yıllardır da tarafsız bir dış politika izliyoruz rusya ile aramızı düzelttik çinle daha iyi ilişkiler kuruyoruz bu kararları alırken abdye ya da abye danışmıyoruz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nexus can N kullanıcısına yanıt

    bunu yeni duyduysan senin kulaklarında sıkıntı olmalı tarihin hangi döneminde sıkuntımız yoktıki.?

  • Biden geceki haliBiden'dan sonra Ortadogu'da olabilecekler 

    Biden'dan sonra Ortadogu'da olabilecekler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buradan bir taytlı geçti -- 9 Kasım 2020; 12:14:37 >
  • Biden bir seçildi ingiltere genelkurmay açıklama yaptı olaylar bu şekilde giderse savaş çıkabilir diye, Israilli kaynaklar açıklama yaptı İran'la nükleer antlaşmaya gidilirse bölgesel savaş çıkabilir diye

    Avustralya'sından tut, Mozambik'ine kadar herkes Biden döneminde savaş bekliyor.Fakat forumda 3-5 hayal satan üye var Biden dönemi refah ve güven ortamında geçecek diyor

    La hadi biz neyse anlayışla karşılarız bunu başka yerde söylese misal reddit ya nytimes forumlarında adama sınırsız ban atarlar, millet neden yanlış bilgi veriyorsun diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amerikada kim gelirse gelsin takip ettikleri bir politika vardır ve vazgeçmezler o politikadan o da sömürü

  • FBI open dı door kullanıcısına yanıt

    Diyelim ki Amerikalı yöneticiler sömürü politikasından vazgeçti. O zaman ne olacak? Orta doğu boş mu kalacak? Rusya'sı Avrupa'sı Çin'i yok mu?


    İnsanlar sadece Amerika'ya emperyalist diyor fakat diğer sağcı-solcu emperyalist ülkelere gıkını çıkarmıyor. ABD emperyalist ise Soyvetler değil miydi? Ülkeler kendi gücünü olabildiğince yayarak diğer tarafın güçsüz kalmasını ister. ABD'de orta doğudan çekilirse Rusya boş durup ben ilgilenmiyorum artık böyle işlerle deyip yatacak mı?


    O yüzden diyorum devlet oluşumları berbat durumda,hem de neredeyse hepsi. İnsanlar devletlere çok fazla güç veriyorlar. Devlet kötü bir şey yaptı mı bir popülist hareket yaparak halkı susturuyor. Toplumların milliyetçilik,vatanseverlik,din ve para gibi büyük zaafları var. Devletler bunları bir güzel kullanıyor.


    Bazen de çok ileriye gidiyorlar özellikle de Nixon gibi. Nixon ABD tarihinin en kanlı dönemlerinden birisi. Onca genç Vietnam'da öldü. Peki ne uğruna? Hiç bir şey elde edemediler. Zaten Vietnam olayından sonra abd artık direk müdahale yerine başka yolları seçti. Çok daha zalim bir yol elbette fakat başarılı oldular.





  • biden konusunda abd dış politikası noktasında kafaları yormaya çok gerek yok çünkü joe biden=3.obama dönemi olacak..Sadece biden'ın kabinesini araştıranlar bunun ne denli dorğu olduğunu anlar.Biden'ın ekibinin en az yarısı obama döneminden gelen isimler.


    Obama dönemini genel olarak kim sevmiş ve atılan dış siyaset adımlarını beğenmişse biden da o kadar sevilecek ve takdir edilecek bir başkan olacak.Obamanın dış siyaset çizgisinde sadece araçlar ve kişiler değişecek ama ana politika aynen sürdülülecek.Uzun uzadıyca düşünmenin,kafa yormanın bir anlamı yok..

  • amerikada bir başkanın yetkileri en fazla yüzde 10-15 dir

    biden ne derse desin sonuçta kararları hep pentogan vermiştir. yine onlar vericeklerdir.

    pentagon türkiyeyi kaybetmek istemicek ama zora sokacak çok adım atıcaktır.

    ama türkiyenin de eli boş değil bunu unutmamak gerekir. fransa daha çok üstümüze gelebilir

    yada bizi natodan atmaya kadar olay gidebilir. ama türkiyedeki nato üsleri ve konumundan dolayı bu çok zor.

    silah ambargosu ve yaptırımlar bence gelicektir. ama zaten yokmu tabiki var

    yenilerinin gelmiş olması bize tabiki zorlıcak ama pek bişey değişecek gibi olacağını sanmıyorum

    biden gelince başımıza geliceklerlerin hepsi kötü değil. suudi ve bae gibi ülkeler artık amerikan desteğini alamıcaklar

    bilindiği gibi trump tamamen israil yanlısı politika izleyen biriydi.

    biden ise küreselci yani suriye ırak iran ve türkiye de terör isteyen ve terör koridoru oluşturmak isteyen bir oluşum desteği ile geldi. yeni planları yoksa yine bizi terörle uğraştırıcaklar. ama eski gibi güçsüz değiliz onlarda bunun farkında. bence akp nin daha önce terörden arınmak için duvar örme meselesi vardı bir an önce yeniden bu projeye atılım yapılmalı. ülkeye giren herkes özellikle güney güneydoğu ve doğudan gelenler bizim kontrolümüze geçmeli





  • quote:

    Orijinalden alıntı: serkandan

    amerikada bir başkanın yetkileri en fazla yüzde 10-15 dir

    biden ne derse desin sonuçta kararları hep pentogan vermiştir. yine onlar vericeklerdir.

    pentagon türkiyeyi kaybetmek istemicek ama zora sokacak çok adım atıcaktır.

    ama türkiyenin de eli boş değil bunu unutmamak gerekir. fransa daha çok üstümüze gelebilir

    yada bizi natodan atmaya kadar olay gidebilir. ama türkiyedeki nato üsleri ve konumundan dolayı bu çok zor.

    silah ambargosu ve yaptırımlar bence gelicektir. ama zaten yokmu tabiki var

    yenilerinin gelmiş olması bize tabiki zorlıcak ama pek bişey değişecek gibi olacağını sanmıyorum

    biden gelince başımıza geliceklerlerin hepsi kötü değil. suudi ve bae gibi ülkeler artık amerikan desteğini alamıcaklar

    bilindiği gibi trump tamamen israil yanlısı politika izleyen biriydi.

    biden ise küreselci yani suriye ırak iran ve türkiye de terör isteyen ve terör koridoru oluşturmak isteyen bir oluşum desteği ile geldi. yeni planları yoksa yine bizi terörle uğraştırıcaklar. ama eski gibi güçsüz değiliz onlarda bunun farkında. bence akp nin daha önce terörden arınmak için duvar örme meselesi vardı bir an önce yeniden bu projeye atılım yapılmalı. ülkeye giren herkes özellikle güney güneydoğu ve doğudan gelenler bizim kontrolümüze geçmeli

    fransanın eskisi gibi üstümüze geleceğini sanmıyorum zira macron hem avrupada hemde nato içinde haddini fazlasıyla aştı,biden ise siyasi olarak kurumların gücünü ön planda tutan bir isim olduğu için natoyu ve ab yi destekleyeceğinden fransanın eski kolonist politikalarının önünü kesecekdir.Bana göre biden nato ve ab yi rusyaya karşı güçlü bir blok haline getirecek ve avrupada daha çok almanya ile dirsek temsı kurarak bir nevi ab nin lider ülkesi olarak almanları görecekdir.Bu durum fransayı mutlu etmez ve politika değişikliğine iter zira güçlü nato için TÜrkiye'de vazgeçilmez bir ülke.


    Ancak ortadoğu ekseninde bize çok zorluk çıkartacaklarıda kesin.Obama dönemine nazaran sahada çok irite edici siyaset uygulamak yerine klasik olarak istediği politikaları uygulatmak noktasında Türkiyeye ekonomik baskılar uygulayarak kendilerince terbiye etmeye çalışacaklardır.Stratejik olarak abd Türkiyeyi asla kaybetmek istemez.Bİden belki süpriz bir adım atıp patriot sistemlerini verelim sizde s400 leri geri verin diyebilir ve bunun üstünden yeni politika üretebilir.Böylesi bir adımda her seçenekte kazanan kendileri olacağı için beklenebilcek bir teklif bana göre biden yönetiminden.Fakat bana görede biden yönetimi 4 yıllık yönetiminde en fazla enerji harcayacağı yer yine kendi ülkelerinin iç politikaları olacak.ABD seçmeni bölünmüş vaziyette ve cumhuriyetçi taban 4 yıl boyuncabiden yönetimini aşırı yıpratma siyaseti izleyecek ve birçok yasa,tasarı red edilecek kendi meclislerinde,böylece biden bir noktada kilitlenecek.Yani biden seçimi kazandı ama topal kaldı bir noktada.Bu durum biden yönetiminin dünyadaki politikalarını ve eylemlerini direkt etkileyecekdir.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.