Şimdi Ara

Beygir gücü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Motor gücünü ifade etmekte kullanılan HP yani Horse Power ifadesi sonradan çıkmış olan bir terimdir. 1736-1819 yılları arasında yaşamış olan ve buhar makinalarının gelişmesinde önemli katkıları olan Mühendis James Watt'ın soyadı bu dönem güç birimi olan "Watt" olarak kullanılmaya başlanmıştır.

    Güce ismine veren mucit ve mühendis James Watt icat ettiği verimli buhar makinalarını üreten ve satan iyi bir sanayici ve iş adamıydı. Ürettiği makinalar o dönem tüm ağır işlerin yaptırıldığı atların ve beygirlerin yerini almaya başlamıştı. Ancak her şeye rağmen bazı insanlar makinalara karşı ön yargılıydı ve bir beygirin yaptığı iş ile makinaların baş edemeyeceğini düşünüyorlardı. James Watt'ın aklına Watt olarak kullanılan güç terimini daha popüler ve ilgi çekici bir terime dönüştürme fikri geldi. İnsanlar buhar makinalarının gücünü Watt terimi ile anlayamıyorlardı ve daha bilinen bir ifadenin bu işi çözeceğini düşündü. Madem herkesin aklında beygirler vardı o da güç ifadesini bu ismin bulunduğu bir birime çevirmeye karar verdi ve "Horse Power" yani "Beygir Gücü" terimini ortaya çıkardı. Bu sayede insanlar makinalar tarafından yapılan işin karşılığının ne olduğunu anlayabilecekti.

    Ancak James Watt kendi soyadı ile ifade edilen Watt biriminin de kalıcı olmasını istiyordu. Bu nedenle Watt birimini Beygir Gücü birimine dönüştürmeye karar verdi. Temel olarak güç, birim zamanda yapılan iş anlamına gelmektedir. Bu formül üzerinden yola çıkan James Watt 1 beygirin birim zamanda ne kadar iş yapabileceğini hesaplamak istemiştir. 1 beygirin 1 dakika içerisinde 33000lb yükü yaklaşık 1 foot hareket ettirdiğini var sayılarak yapılan bu işlemler sonucunda HP - Horse Power yani BG Beygir Gücü birimi ortaya çıkmıştır.

    Bu birimleri bizim kullandığımız metrik birimlere çevirecek olursak 1 beygirin 1 dakikada 14.98 ton yükü 30.48cm yukarı doğru hareket ettirmesi gerekiyor. 1 beygir gücün tam karşılığı ise dakikayı saniye birimine çevirmekle elde edilir. Sonuç olarak 1 beygir güç 250kg yükün 1 saniyede 30.48cm yukarı kaldırılmasıdır

     Beygir gücü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?


     Beygir gücü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?


     Beygir gücü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?


     Beygir gücü nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi highgen -- 15 Aralık 2015; 16:17:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • bilmiyordum iyi oldu teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.