Şimdi Ara

Belediye Otobüslerinin Metrobüslerin Ayakta Yolcu Alması Dolmuş vs Gibi Özel Araçlara Ceza Kesilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Özellikle son dönemde cidden kafamı kurcalamaya başladı. Belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metrobüsler, belediyeye ait özel taşıma araçları, 2. Dünya savaşındaki Yahudilerin toplama kamplarına transfer ettiği tren sahnelerini aratmayan görüntülerle tıka basa binebiliyor.

Ama dolmuş, özel otobüs, taksi vs. olduğunda trafik ekipleri anında ceza uyguluyor.

Eğer yasağın sebebi can ve mal güvenliği ise, Belediye araçlarının görmediğimiz koruyucu bir zırhı mı var da bir şey olmaz gözüyle bakılıyor. Yada toplu taşımada yaşanan olası bir kaza sonrası vatandaş belediye güvencesinde mi? Araca binenler sigortalı mı sayılıyor?

Yada ayakta yolcu almamanın mantıksal ve doğrusal sebepleri var ise, şehrin nüfusu, bu nüfusun hangi istikametler arasında hangi saat dilimleri arasında oluşturduğu yoğunluklar, araç sayısı vs. ile bir planlama yapılarak, bu sebeplere uygun hareket edilemez mi?

Her şeyden önce belediye yetmediği noktalarda ki güzergahlar arasında özel araçların toplu taşımada yükü alması açısından dolmuş, minibüse izin veriyorsa, demek ki yoğunluğa ve talebe yetişemiyor ve şahısların özel araçları ile izinler çerçevesinde taşımacılık yapmasına izin veriyor demektir, yani aslında burada bir itiraf vardır. Ee madem öyle senin yükünü hafifletiyor, bu adamlara birde neden trafik denetimi uyguluyorsun? Aynı uygulamayı belediye araçlarına da yapsın o zaman trafik ekipleri.

Bu konuyu açmamın sebebinde kendim yada yakın çevremde birilerinin dolmuş, taksi sahibi olmamız değil. Bu noktada bir çifte standart söz konusu ve aslında dolmuşçulara uygulanan bu yaptırımları doğru bulmakla birlikte, kabullenemediğim nokta belediyelerin bu nokta da bir istisna yaratıp, kendi vatandaşına patates çuvalı muamelesi göstermesidir.

Siz ne düşünüyorsunuz?

• Norveç'ten bahsedeyim biraz. Orada toplu taşımada kimse ayakta gitmiyor çünkü devlet nüfusa göre toplu taşıma aracı çıkartıyor. Hatta ülkeye yeni gelen bir aile için bile toplu taşıma sayısı arttırılıyor. Bizde dediğin gibi hayvan taşır gibi taşıyor otobüsler. Sıkış tepiş gidoruz hala da boş yerlere ilerleyin diyorlar. Merdiven boşlukları falan doluyor. Belki bir gün bizim ülkemiz de medeni olur. İnsan gibi bineriz toplu taşıma araçlarına.

Dolmuşlara kesilen ceza hkkında diyeceğim devletin sırf gelir elde etmek adına yaptığını düşünüyorum. Aynı cam filmine ceza kesilmesi gibi. Dolmuşta ayakta gitmekle otobüste gitmek arasında fark yok. Otobüslerde yolcular için hava yastığı falan mı var da bilmiyoruz.
  • Dolmuşlara ayakta binilir hep ve hiç ceza kesildiğini görmedim, duymadım. Hat sahibi tanıdığım da var, kesilse duyardım. Taksim'den kalkanlar gibi dolmuşları diyorsanız onların tavanı alçak, ayakta gitmenin zaten imkanı yok. Gidiliyor ise ceza kesilmesi de gayet makul.

Aynı şekilde özel halk otobüsleri de ayakta yolcu alıyor ve ceza kesilmiyor. Normal belediye otobüsünden farkı yok, kaldı ki devlete ait sandığınız belediye otobüslerinin bir kısmı da artık özel aslında.

Taksi konusunda haklı olabilirsiniz, görmedim ama takside ayakta gidildiğinde ceza kesiliyor olabilir :)

Sanmayın ki ayakta gitmeyi savunuyorum, toplu taşıma sıkışıklığından son derece rahatsız oluyorum, metroda metrobüste ayakta da gitsem bari sıkış tepiş olmasa diyorum hep ama olmuyor. Umarım yeterli ulaşım aracı ile çözülür bir gün.

Son olarak minibüssüz, her yere otobüs veya metronun gittiği, taksi yerine de Uber sisteminin yaygınlaştığı bir şehir diliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lepanto -- 30 Ekim 2017; 10:33:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Lepanto kullanıcısına yanıt
    Halkın Magirus olarak tabir ettiği Deutz marka dolmuşlarda trafik polisi görürse affetmiyor, zaten bu dolmuşlarda şoförün, en sık kullandığı 2. laf 'abiler çökebilir miyiz' dir

Taksilerde eğer 5 kişi binersen ve trafik ekiplerine yakalanırsan haddinden fazla yolcu alımından yapıştırıyor cezayı. Yani ayakta gitme gibi bir durumu değil. Binek araç 1+3 taşır.

Uber'in mantığı Bizim ülke insanına, toplum kültürüne ve mantığına ters bir durum. Bizim kültürümüzde teknolojinin yönlendirmesi ile tanımadığın birisinin aracına binip, uygulamanın yazdığı ücreti ödeyecek bir zihniyet yok. Bir tarafından uyuz milletiz zaten. Bizde pazarlık sünnettir mesela. yada en basitinden takiciye, abi açma taksimetreyi bu kadar param var götürürmüsün? var. Uber'de nasıl yapacaksın bunu? Sonra illaki anlaşmazlıklar, kavgalar çıkacak. Hatta birileri bunun için özellikle Uber yolcularının, haberlerini kollayacak. Sonrasında booking.com'u yüksek kazanç sağlayıp vergi vermediği için kapatan devlet var. Uber gelince vergi mükellefi olacak mı? Uber'e kayıt olan kişi yaptığı taşımacılık faaliyeti yüzünden nasıl vergilendirilecek?. Ben bu verginin çok yüksek olacağına bu yüzden insanların caydırılıp, ubere kaydolmasını engelleneceğini bekliyorum. AMa diğer taraftan da vergiyi yüksek tutsa bahanesi hazır olacak, şahsi araçla ticari yolcu taşıması yapıyor diyecek.

Avrupa'da Uber ile seyahat etmiş birisi olarakta söyleyebilirim ki alışmamış g.tte don durmaz hesabı, bizim mantığa ters zaten uber. Yemin ediyorum bir kadın uberle seyahat etse olay uber yüzünden kadına şiddet diye bile trajikomik haber olur. Sevilisi tanımadığın adamın arabasında ne işin var diye.

Yada sapık kaynayan ülkede mazallah bu sapıklardan birisi uber'e girip daha vahim olaylar da yaşatabilir.

• minibüslere ayakta yolcu cezası kesildiğini görmedim, duymadımda kimseden, kameralar karşısında şov amaçlı yapıyolar bazen o kadar

• İyi de ben zaten gerçekle bağdaşmadığı için Si-Fi filmleri hiç izlemem. En fazla Örümcek adam, Batman seviyesinde. Oda Si-Fi olduğu için değil, çocukken büyüdüğüm karakterlerin beyaz perdede yansımasını görmek için, ve tamda senin dediğin sebepten ötürü yüzüklerin efendisi filminin kitabını okurken 'bu ne lan' dedim ve kitabı bıraktım.. Hala daha izlemiş değilim, Matriz, Star Wars vs. ve diğerlerini.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yakup13 kullanıcısına yanıt
    İzmir'de efsane bir trafik memuru vardır. Bu memurun başlattığı akım sayesinde tüm dolmuşçuların korkulu rüyası haline geldi. Adam efsane, gazetelere çıkıyor, Dolmuşların Bas konuşlarında yapılan tek muhabbet Nerede çevirme olduğu. Dahası İzmir'de denetim o kadar sıkı ki, artık trafik ekipleri dolmuşlara sivil olarak binip, ayakta almaya başladığı anda sağa çektirip cezayı kösüyor.

https://eksisozluk.com/onder-ergene--1885808

https://www.yeniasir.com.tr/ucuncusayfa/2014/11/07/gaziemir-dusunsun

Eskişehir'de de denk geldim bir kaç defa, özel dolmuşlarda, ayakta alamıyoruz abi cezası ağır denetim sıkı muhabetine.

Antalya'da da denk geldim ayakta almıyorlar, Kuşadası'da aynı şekilde ve kaldı ki Kuşadasında halk otobüsü ağı yok denecek kadar az olup, tüm ilçe dolmuşlara gebe iken.

Karadeniz içinde aynı şey geçerli. Mesela Samsun. Samsun'da 19 Mayıs üniversitesi kampüsü ile şehir merkezi arasında ki dolmuş hatlarında denetim yüzünden almıyolar ayakta, yada çökerek gidiyorsun. Trabzon içinde aynı şey geçerli.

Bu saydıklarım istisnai durum değil yani 1-2 kere denk geldim diye hep böyle olduğunu iddia etmiyorum. Ama eğer İstanbul'da ceza yazılmıyorsa bunun 2 sebebi vardır;

1) Toplu taşımanın yetmediği yerde vatandaşın işi görülüyor diye belediye trafik ekiplerine görmezden gelmesini salık veriyordur.

2) İşin içinde çorba vardır.

• winwin35 kullanıcısına yanıt
    yazmamışım ama ben bursayı kastediyorum, burda tamamrn allahlık

• dolmuşçulara ceza yazıldığını görmeyenlere gelsin diyenlere İzmir'de bu uygulamanın çok katı olduğunu ve uygulamanın mimarının öyküsü

Fıkra gibi bir ceza öyküsü

Önder Ergene’yle ilgili onlarca hikaye var. İşte bunlardan biri... Önder Ergene, ayakta yolcu aldığı için bir minibüsü durdurmak ister. Minibüs şoförü durmayıp devam edince, Ergene de yoldan geçen motosikletli bir pizzacıyı durdurur. Arkasına atlar. Şirinyer’den Buca Heykel’e kadar
    3 kilometrelik nefes kesen amansız takip başlar. Sonunda minibüsün önü kesilir. Önder Ergene, minibüscüye cezayı yazar. Sonra da kendini taşıyan motosikletliye döner, “Senin de kaskın yoktu” der ve ona da bir ceza yazar.

haber linki:http://www.milliyet.com.tr/boyle-onderler-lazim-/ege/haberdetay/29.04.2008/521932/default.htm

Önder Özergene veya Deli Önder diye aratın adam meşhur, ve bu adam sayesinde (arabacılar için ise yüzünden denilebilir) İzmir'de özel taşımacılık yapanlara göz açtırılmıyor ( vip servis vs. lerde hava limanı otoparkı, bekleme yerlerinde denetime tabi tutuluyor.)

• yakup13 kullanıcısına yanıt
    Doğru bak Bursa'da da öyle bir uygulamaya rastlamadım ben :) bir tek kışın Uludağ'a çıkan minibüsler bazen dikkat ediyorlardı
  • Sonuçta devlet kötü hizmet veren firmalarında üstüne gidiyor ama kendi kötü hizmet verince sorun yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lepanto

Dolmuşlara ayakta binilir hep ve hiç ceza kesildiğini görmedim, duymadım. Hat sahibi tanıdığım da var, kesilse duyardım. Taksim'den kalkanlar gibi dolmuşları diyorsanız onların tavanı alçak, ayakta gitmenin zaten imkanı yok. Gidiliyor ise ceza kesilmesi de gayet makul.

Aynı şekilde özel halk otobüsleri de ayakta yolcu alıyor ve ceza kesilmiyor. Normal belediye otobüsünden farkı yok, kaldı ki devlete ait sandığınız belediye otobüslerinin bir kısmı da artık özel aslında.

Taksi konusunda haklı olabilirsiniz, görmedim ama takside ayakta gidildiğinde ceza kesiliyor olabilir :)

Sanmayın ki ayakta gitmeyi savunuyorum, toplu taşıma sıkışıklığından son derece rahatsız oluyorum, metroda metrobüste ayakta da gitsem bari sıkış tepiş olmasa diyorum hep ama olmuyor. Umarım yeterli ulaşım aracı ile çözülür bir gün.

Son olarak minibüssüz, her yere otobüs veya metronun gittiği, taksi yerine de Uber sisteminin yaygınlaştığı bir şehir diliyorum.

dolmuşa ceza kesildiğini ben gözümle gördüm. çoğu zaman da şöför ayaktaki yolculara polis görmesin diye çömelin der.

bu ceza olayı her zaman uygulanmıyor zaten. devletimizin sıcak paraya ihtiyacı olduğu zamanlar uygulanıyor

• hawkbjk kullanıcısına yanıt
    Laflara bak norvecten bahsedecekmismis

Istanbul nufusuna gore otobus cikarsilsaydi zaten cileden cikmis olan trafik,insanlari sinir hastasi etmekte ilk siraya otururdu

• ıspartadada otobüs dolduğu halde tıklım tıklım dolduruyolar, dönüşlerde otobüs devrilcek sanıyorum, psikolojimi bozuyor otobüs

• quote:

Orijinalden alıntı: kasamak5656

Laflara bak norvecten bahsedecekmismis

Istanbul nufusuna gore otobus cikarsilsaydi zaten cileden cikmis olan trafik,insanlari sinir hastasi etmekte ilk siraya otururdu

yaw he he

insanları bir kere önce toplu taşımaya teşvik etmek lazım. bir otobüs 40 yolcu(oturarak) taşırken 40 tane otomobil olursa tabi trafik olur.

bizim ülke insanı görmemiş olduğundan illa işine gücüne kendi aracıyla gidecek. yabancı ülkelerde siyasetçiler bile toplu taşıma kullanıyor
  • Bence burada durum şu;

belediyeler aslında toplu taşımayı iyi organize etse, operasyonu sağlam kursa bu kadar ilkel bir tablo ile karşı karşıya kalınmaz diye düşünüyorum.

Yani bu sefer saatlerini, sefer aralıklarını belirledikleri unsurları teorik değil, bizzat yaşayarak, deneyimleyerek yapsalar sıkıntı büyük nebzede azalacaktır. Mesela;

Bütün otobüslerin araç takip sistemi ile büyük bir operasyon merkezinden takip edilip, 1 araç belli bir noktada sabit kalmış veya çok ağır işliyorsa araç şoförü ile direk irtibata geçip sebebi sorulabilir. Şoför'de derki örneğin, bugün bu muhitte pazar kurulmuş, yol kenarına park eden araçlar trafiği tıkıyor, ben burada çakıldım. Operasyon merkezi bu durumu yaşanılan durumun ilçesindeki trafik şubeye belirtir, oraya trafik ekipleri sevk edilir, yol açılır, bir tane de ekip bırakılır gezici olarak park yapmasını hatta duraklama yapmasını bile engeller, böylece trafik açılır, otobüsler zamanında kalkış-varış noktasına ulaşır, ve sırası geldiğinde sefere çıkar.

Zira otobüslerde yaşanan yoğunluğun sebebi 1 hat üzerindeki 1 aracın gün içerisinde normalde 1 saatte 2 sefer yazılmışken, trafik sıkışıklığı, vs. den ötürü aracın görevinin aksaması. yerine de yedek araç çıkarılmaması.

İşte zaten bence bütün bu sıkışıklıklar vs. bundan kaynaklanıyor, çünkü kimse bu planlamanın, bu operasyonun altına elini koymak istemiyor.

Harekat amirleri ellerinde bir çetele, geldi, gitti diye karalama yapıyor, araç zamanında gelmiş mi, hatta yoğunluk var mı? insanlar durakta yığılmış mı? hiç umurlarında değil.

Bu şekilde umursanmayan adam da kendi aracımla giderim diyor, haklı. Belediye işini düzgün yapmadıktan ve bütün çile vatandaşa kaldıktan sonra istemeye istemeye kendi aracına yöneliyorsun, daha maliyetli olmasına rağmen, en azından sıkış tepiş, ayakta gitmiyorsun, giysilerinin ütüsü kaçmıyor, kötü kokuya maruz kalmıyorsun, etrafındakilerin, muhabetlerini dinleyeceğine , radyonu dinliyorsun, sadece 1 güzergah üzerinde gitmek zorunda değilsin, ara yollardan kaçısın mevcut.

Ama toplu taşımayı kullanılabilir bir hale getirdikten sonra eğer hala daha kendi aracıyla işe gidiyor ise, işte bu trafik sorununu etkileyen bir bencillik unsuru olarak eleştirilebilir.

Ama önce belediye üzerine düşeni yapmalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: yakup13

minibüslere ayakta yolcu cezası kesildiğini görmedim, duymadımda kimseden, kameralar karşısında şov amaçlı yapıyolar bazen o kadar

kadıköy pendik minübüsünde şöför ceza yedi 1 2 km sonra başka polis ceza kesicektiki söför makbuzu gösterdi ve bu yolcular zaten içindeydi daha inen olmadı deyip 2. cezadan yırttı. sene 2000 lerin başı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.