Şimdi Ara

Bedelli Askerlik Kıdem Tazminatı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
161
Cevap
5
Favori
33.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SORU: Merhabalar, kolay gelsin. Bedelli askerliğin torba yasa olarak meclisten geçmesi ile birlikte kamuda ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçilerin akıllarına takılan birkaç soru var. Bu konu ile ilgili gazetemizin köşesinde yer verirseniz memnun oluruz? Kolay gelsin, teşekkür ederim.

    1) İşçi olarak çalışan bedelli askerlikten yararlanacak, ücretsiz izinli sayılacak. Bu durumda işçi kıdem tazminatını askere giderken alabilir mi?

    2) İşçi pozisyonunda çalışan biri Askere giderken tazminat alıp gitti ve gelince tekrar işe başlayabilir mi?



    3) Askerlik görevini yerine getirdi ve gelince iş başvurusunda bulunması için gerekli süre nedir?

    CEVAP: 1475 sayılı eski İş Kanununun yürülükteki kalan tek maddesi olan 14. maddesi, kıdem tazminatının alınmasına ilişkin koşulları düzenlemektedir. Bu maddenin ilk fıkrasının üçüncü bendine göre, iş sözleşmeleri muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile sona erenler kıdem tazminatına hak kazanacaklardır.

    Ayrıca, İş Kanunu’nun 31. maddesinde, “askerlik ve kanundan doğan çalışma” başlığı altında askerlik hizmetini yerine getirmek nedeni ile işlerinden ayrılmak zorunda kalanlar ile ilgili düzenleme yer alır. Bu maddenin ilk fıkrasına göre, zorunlu askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılacaktır.



    Buradaki düzenleme genel olarak askerlik hizmeti süresinin uzun olması nedeni ile zorunlu olarak iş sözleşmesinin feshi ile ilgilidir. Ayrıca, eğer çıkan yasada 21 günlük bir zorunlu hizmet olmasa idi, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmada söz konusu olmayacaktı. Zira, çalışmayı engelleyici bir durum yani işten ayrılma söz konusu olmayacaktı.

    Ancak, söz konusu yasada yer alan bir diğer düzenleme de şu şekildedir: “Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.”

    Bu düzenleme ile bu kanun kapsamında bedelli askerlik yapacak olanlar açısından, askerlik süresinin 21 gün olması üzerine ayrıca sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılmak dışında başka koşullar da söz konusu olabilecektir. Bu durumda iş sözleşmesi işçi ve işveren arasında hala devam ettiği için işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.



    7146 sayılı Kanunda yer alan bedelli askerlik ile ilgili olan düzenleme, askerlik ile ilgili 1475 sayılı eski İş Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununun genel düzenlemesi kapsamında özel düzenleme olarak ele alınmalıdır. Zira, 7146 sayılı kanun kapsamından her erkek vatandaş bedelli askerlik yapmayacaktır. Yaşı açısından, ödenecek meblağ açısından bu kanun kapsamına girmeyen kişiler olacaktır. Bu açıdan bu kanun özel bir düzenlemedir.

    Dolayısıyla, özel düzenlemenin genel düzenleme karşısında öncelikli uygulanması ilkesi gereği, bu kanun kapsamında bedelli askerlik hizmeti yapacak kişilerin kıdem tazminatına hak kazanma yerine, kanunda düzenlenen ücretsiz izinli sayılacaklardır.

    Ancak, Yargıtay, konuyla ilgili olarak vermiş olduğu kararlarında; iş hukukunda tanınan bu hakkın fiilen askerlik yapmak için mecburen iş yerinden ayrılmak zorunda olanlara yönelik olması karşısında askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek yerine bedelini ödeyerek bu yükümlülükten kurtulan işçi askerlik nedeniyle tanınan haktan yararlanamayacağına hükmetmiştir. Askerlik için fiilî olarak işten ayrılmak şarttır.



    Tüm bu tartışmalar kapsamında işçinin bir seçimlik hakkı olduğunu belirtmek gerekecektir.

    Üçüncü sorunuzun cevabı olarak da herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işveren, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.





    Kaynak : http://bc.vc/lnIYi6W

    Dilekçe Örneği : http://bc.vc/kB5LSNG



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scfidan -- 11 Eylül 2018; 1:0:7 >







  • Arkadaşlar Selam,

    Bedelli askerlikten dolayı istifa edip tazminat alabiliyor muyuz ?

    İnternette herkes bir şey yazmış.. Eski yasaya göre 1 gün bile olsa alınıyor yeni torba yasada ücretsiz izinli sayılır dendiği için alamaz diyen de var ?

    Ben çalıştığım yerden memnun olmadığım için istifa edip tazminat almak istiyorum, yine bir başka rivayete göre 21 gün iptal olacak deniyor...

    21 gün gidenler ne yaptınız ? ücretsiz izin mi aldınız yoksa istifa edip tazminat alan oldu mu merak ediyorum..
  • merhaba arkadaşlar bedelli askerlikte kıdem tazminatı ile alakalı gitmediğim yer kalmadı ama cevap alamadım alo 170 i arıyorum bana işkura git diyor onlar iyi bilir diyor bizim bilgimiz yok diyor. işkura gidiyorum işkur bu konu hakkında bizim bilgimiz olmaz bilgimiz yok diyor sgk ya git diyor sgk ya gidiyorum biz sgk yız bizim bu konuda bilgimiz olmaz arabulucuya git diyor arabulucuları arıyorum adliyedeki onlarda biz bilmeyiz isterseniz form doldurun siz diyor en iyi bilgiyi avukatlardan alırsınız diyor avukatları arıyorum bazısı alırsın bazısı alamassın diyor aralarında tartısıyorlar yani sonuç olarak herkez hiç birsey bilmiyor cevabını veremiyor peki bunun cevabını nerden alıcaz yalvarıyorum artık sunun cevabını verin 2 haftadır çok yoruldum gitmediğim yer aramadığım devlet dairesi kalmadı ya herkez birbirinin üzerine atıyor anlamadım lütfen ama
  • Yargıtay kaldırdı iş güvencesini; askerlik için işten ayrılanlar tekrar işine dönemiyor. Yeni bir başvuru yapmak zorunda, işveren tarafı işe alırsa başlar işe.

    https://www.aksam.com.tr/yasam/yargitay-askerlik-icin-isten-ayrilanlarin-is-guvencesinden-faydalanamayacagina-hukmetti/haber-769880
  • Daimon88 kullanıcısına yanıt
    ama tazminat alabilir değil mi ?
  • Bu konuyla ilgili kesin delil beya hukum sayabilecegimiz bir bilgi varsa paylasirmisiniz arkadaslar. İnternette her kafadan bir ses çıkıyor. Bize verilen iki seçeneği şirketler kendi lehlerinde kullanıyor tazminat vermemek için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aşağıdaki yazı 2015 bedelliden. Bu bedellide temel eğitim olmadığı için kıdem alınamamış. Ancak şuan çıkan bedellide 21 günlük temel eğitim olduğundan kıdem alınabilir diye düşünüyorum. Çünkü yazıdaki gibi fiilen katılım sorgulanıyor.




    KARŞI OYA RAĞMEN TAZMİNAT
    Daha önceki bedelli askerlik uygulamalarında da görüş ayrılıklarının söz konusu olduğunu aktaran Özdemir, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2015 tarihli bir kararında, fiilen silah altına alınmadan bedelli askerlikten yararlanan işçinin kıdem tazminatı alabileceği yolundaki yerel mahkeme kararını onadığını aktarıyor. Ancak, bu karar oybirliği ile alınmamış. Karara ilişkin karşı oy yazısında özetle şöyle denilmiş, “…Davacı işçinin davalı işyerine verdiği dilekçe ile muvazzaf askerlik vazifesi nedeniyle istifa ettiği ve kıdem tazminatı talep ettiği anlaşılmaktadır. Davacının istifadan 4 gün sonra bedelli askerlik başvurusunda bulunduğu ve askerliğini bedelli yaptığı, bir gün dahi silah altına alınmadığı da sabittir. 1475 sayılı Yasanın 14/1-3 maddesiyle tanınan hakkın fiilen askerlik yapmak için mecburen işyerinden ayrılmak zorunda olanlara yönelik olması karşısında askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek yerine bedelini ödeyerek bu yükümlülükten kurtulan işçi bu haktan yararlanamaz. Bu itibarla kıdem tazminatı talebinin kabulü doğru olmamıştır.”

    FİİLEN KATILIM SORGULANMIŞ
    Bir başka mahkeme kararında da kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığının anlaşılması için çalışanın gerçekten de askeri temel eğitimi alıp almadığı sorgulanıyor. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017 tarihli kararında özetle şöyle deniliyor, “Davacının sigortalı hizmet cetvelinin sosyal ... kurumundan celbi ve ilgili askerlik şube başkanlığına müzekkere yazılarak davacının bedelli askerliğe başvuru tarihi ile bedelli askerlik kapsamında temel eğitime katılıp katılmadığı, katıldı ise hangi tarihler arasında katıldığının belirlenerek gelen belgeler eklendikten sonra tekrar Dairemize gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine oybirliğiyle karar verildi.”

    Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ik-yeni-ekonomi/bedellide-tazminat-tartismasi-40942869




  • tazminat alan var mı peki?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hydralisk

    tazminat alan var mı peki?
    alan yok ! alınmıyor zaten. hem işsiz hem 15bin borçlu hemde 21 gün askersin!geçmiş olsun. ekşide falan ben aldım diye sallayan var ama inanma.
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    Salladıklarını nerden biliyorsun belki alanlar olmuştur? Hem bu yasaya bakar, vermezlerse davanı açarsın mahkeme kararını verir.
  • Arkadaşlar bu konuyla ilgili bi gelisme yasayan var mi ? Yoksa zorunlu 21 gun ucretsiz izin kullanacagiz gibi mi duruyor? Sgk dahil iskur net bilgi vermeyor. Eziyet cekiyoruz sadece

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • suheyl1990 S kullanıcısına yanıt
    Nasıl Net Bilgi Alamıyorsunuz Arkadaşlar ?

    Bağlı Olduğunuz SGK Birimine Gidip Sorun.

    Bal Gibi Tazminat Alıyorsunuz. İzin Kullanmak İstemiyorsanız Askerlik İçin İş Akdinizi Sonlandırıp Tazminatınızı Alabilirsiniz. Vermedikleri Taktirde Yasal Haklarınız Mevcuttur.
  • Cimere başvuru yapıp da yanıt alabilen var mı? İki kez başvuru yaptım her ikisi de bekleme durumunda. Konuyla ilgili Milletvekili muş'un açıklama videosunu aşağıda belirttim. Kendisi verilmesi gerektiğini belirtiyor.

  • trsystem T kullanıcısına yanıt
    ücretsiz izinli sayıldığınız için vermek istemiyorlar, salak saçma işler bende istifa etmek istiyorum ama herkes bir şey söylüyor...
  • Askerlik nedeniyle geri dönmemek şartıyla çıkmak istediğin zaman haklarınızı alabilirsiniz arkadaşlar. Vermiyorum diyecek totoya sahip bir patron tanımıyorum. Vermiyorsa da mahkemeye verir işe geri kabul davası açarak 2 katını alırsınız. İşçi haklarını iyi okuyun.
  • Çok karamsar arkadaşlar var burada, öyle veya böyle alıyorsunuz rahat olun. Alamayan sevk belgesini ekleyip ihtarını çeksin gitsin askere, canını sıkmasın boşu boşuna. Askerden dönünce de davası açılır halledilir. Ha direkt ihtarla da aldığımız oluyor orası biraz ihtarın içeriğine biraz da karşı tarafın kafa yapısına bağlı :)



    Bu arada yaşayacağınız bir başka sıkıntıyı söyleyeyim, şirket tazminat vermeyeceği için çıkışınızı da normal istifa olarak bildirecektir muhtemelen, bu yüzden işsizlik maaşı da alamayacaksınız askerlik sebebiyle istifa olarak gösterilmediği için. Onun çözümü de başka bir mesele tabi ama çözümü var merak etmeyin :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Azazil88 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu işin prosedürü nedir peki? Sevk belgesi, ihtar vs. Ben arabulucu sonrasında dava yolunu biliyorum sadece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tuomir kullanıcısına yanıt
    O prosedürün inceliklerini bilip uygulamak da biz avukatların işi işte hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azazil88 -- 6 Kasım 2018; 18:13:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Azazil88 kullanıcısına yanıt
    Herhangi bir avukata basvurmamiz yeterli mi bu durumda bunu mu anlamamiz gerekiyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben aldım. Şuan da çalışmıyorum da, çıktım işten.
    Bedelli Askerlik Kıdem Tazminatı Hakkında
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.