Şimdi Ara

Baba çok Ama yiğit yok (Yerli oto yine hayal)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün özel bir televizyon kanalında katıldığı programda yerli otomobil markası için yapılan çağrıya sektörün öncü isimlerinden destek gelmemesini bakın hangi sözler ile eleştirdi.

''Babayiğit'' kavramının artık Türkiye'de herkesin kullandığı bir söze dönüştüğüne dikkati çeken Ergün, şu değerlendirmede bulundu:
    ''Şimdi bakıyoruz otomotiv sektöründe, sektörün babaları var. Ama bu sektörün babaları, markalaşma konusunda bizim düşündüğümüz kadar yiğit çıkmadılar. Babalar var, yiğit değiller. Yiğitler var biz yapalım bu işi falan diye. Fakat onlarda da yapacak güç yok. Yani onlarda baba değiller.
    Ya yiğitlerimizden birisi baba olacak ya da babalardan birisi yiğitlik yapacak ki bu iş olsun. Hani eskiden olduğu gibi devletin babalığında biz yiğitlik yapalım şeklinde yürümez bu. Devlet teşvik ediyor, devlet yönlendiriyor, hedef gösteriyor bu istikamette gelişecek hadiseler.''
    ''Başlangıçta planlanan tarihlere uygun bir ilerleme yok mu? Bunun için mi sektörle ilgili böyle bir değerlendirmeniz var.Bunu bir çağrı olarak mı algılamak lazım gecikmemek adına?'' şeklindeki soruya Ergün,

''Yok ara sıra bu çağrıyı tekrarlamakta fayda var. Tabi sektöre de dünyadaki gelişmeleri takip etmeyin, boş verin gözünü karartın gitsin de demiyoruz. Otomotiv sektöründe yeni yatırım kararları da, kapasite artırım kararları da var. Türkiye'de otomotiv sektörü gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler çerçevesinde diyoruz ki bunu da ihmal etmeyin bu konuda ki çalışmaları da hızlandırın'' cevabını verdi.

Kaynak:http://otomobil.haber7.com/otogundem/haber/1009888-bakandan-otomotivcilere-yigit-yok-cikisi

bir kullanıcıda yorum yapmış haberin yorumuna ve kesinlikle çok doğru bir yorum
    baba yiğit denen , türk traktör, ford, fiat, otokar ve daha bilmediğim bir çok sektör firmasının sahibi olan koç grubu kendi bindiği dalı kesermi, hyundai assan sahibi kibar holding kendi bindiği dalı kesermi, doğuş grubu kaymağını yediği sektördeki bindiği dalı keser mi bunun gibi daha bir çok sektör firması var...

• Halk teknik konularda gelişmez. Özel sektör de gelişmez... Var mı bir örneği? Devlet teknikçi olursa geliştirebilir. Önden devlet yürümüştür her zaman. Bir deli Petro çıktı mesela, yaşam zevklerini tabiattan alan Ruslar (*Voltaire) elli sene içinde sanat ve bilim toplumu oldu. Biz yapamadık.

Devletin "baba"lığı para vermek, nakdi yardım yapmakta, büyükleri daha çok büyütmekte değil, büyüklerin yanında küçüklere de varlık alanı tanıyabilmek, insanların firmalar veya ülkesi için değil meslekleri için çalışabilecekleri ortamı tesis etmektedir. MErcedes'in Krupps'un ülkesinde Porsche küçük bir bir atölyede çalışabiliyor, devletten sipariş alabiliyorsa gelişir. Sendikaları "sarı-sendika"ya çevirip, memur kadrolarını şişirip sonra da memur zihniyetini eleştrimek kolay. Tabii bunların hepsini undo yapmak kolay değil. Bazı konularda sıfırdan değil eksilerden başlıyoruz.

Ama markalar, teknik kültür ancak böyle gelişebilir. Baba devletler bunları yapabilmişlerdir. Teknik yönetmelikler, sosyal reformlar bence çok yavaş gidiyor. En basitinden Ulaştırma Bakanlığı bir standart yaya geçidi çizse de bütün belediyeler aynısını yapsalar bari. Çizgili olduğı için virajın en kör yerinden karşıya geçmeye çalışan teyzelerimiz var bizim. Neyin ne olduğu belli değil çünkü, semt değişince kıta değiştirmiş gibi oluyorsunuz Türkiye'de. Bırakın otomobili biz daha çizgi çizemiyoruz. Böyle saldım çayıra teknik uygulamalarla teknik kültür gelişmez. Teknikçi olmadan, otomobil kültürü gelişmeden bir toplumdan marka falan çıkmaz. Unutun.

Bence top devlette. Beklemedeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 3 Nisan 2013; 17:45:12 >

• Bu iş olmaz.
  • Amerikalının, Fransızın, Almanın otomobil sattığı bir piyasada yine bu emperyalist ülkelerin uşakları sanayi devrimi mi yapacak ? Otomobilmi üretecek ? Böyle beklentileri olan insanlar hala yaşıyorsa bana göre dünyanın en saf temiz insanlarıdır.

Fakat baba varda, yiğit yok, halam varda bıyığı yok o yüzden amca değil gibi sulandırmalar yerine daha aklı selim bir bahane bulur insanları incitmezler diye umuyordum. En azından Çin'de butik bir üreticiye ismi Türkçe bir otomobil sipariş eder seçim döneminde yararlanırlar diyordum, tenezül edip onu bile yapmayacaklar.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Millet biliyor fabrika kurarlarsa koçların o fabrikayı yakacağını.
  • vw 10 yeni fabrika açacak ve bunların büyük çoğumluğu çinde olacak ancak 2 fabrika avrupada olacakmış. sanırım hükümetin yoğun çağrısı ve vergi muafiyeti sebebiyle ciddi yatırım düşünülüyormuş.. efsane değil pekçok yerde okudum bu haberi..:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19800013.asp
  • quote:

Orijinalden alıntı: Logitéch

Bu iş olmaz.

Aynen öyle.. bi kere yabancı parmağı olmadan bu iş hiç olmaz.

Hadi diyelim, ortaya birşey çıkardılar.. uyduruk birşey olacaktır malum.

Onuda fiyat çok cazip olacak ki millet alacak..

Hal böyle olunca birileri rahatsız olur.. kısaca bu iş olmaz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yok artık Nihat Doğan da mı....
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • biz şahinle iyiyiz varsın böyle kalsın
  • quote:

Bu iş olmaz.

+ 1907
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erkyuo

quote:

Bu iş olmaz.

Aynen öyle.. bi kere yabancı parmağı olmadan bu iş hiç olmaz.

Hadi diyelim, ortaya birşey çıkardılar.. uyduruk birşey olacaktır malum.

Onuda fiyat çok cazip olacak ki millet alacak..

Hal böyle olunca birileri rahatsız olur.. kısaca bu iş olmaz

Katılıyorum. Yabancıların parmağı olmadıktan sonra bu iş olmazzz.
  • Turkiyede herkes çıkarını düşünüyor adamlarin kurulu bir duzeni var niye riske gireyimki diyorlar. Ancak biri riske girer tutturursa efsane olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • X firması: "Dışardan alıp satarım. Ne uğraşacam."

Bu yüzden plastik tabaklarda bile Made in China yazıyor.

• Bu iş olmaz arkadaşlar , bunu çocuklar bile biliyor.Tayyip bey seçim vaadleri arasında ne demişti ;

1- Ankara'ya deniz getireceğim

2-Dünyanin en büyük hayvanat bahçesini yapacağım

3- Yerli oto olacak.

Demek istediğim laf olsun torba dolsun diye konuştu.Ankara'ya deniz geldi de yerli oto mu yapacaklar güldürmeyin insanı

Gündem değişiyor , herşey allak bullak oldu yerli otonun esamesi bile okunmaz artık.

Hoş yerli oto oldu diyelim kaçınız gidecek de alacak ?
  • Bakan Bey böyle laga luga yapmak, inceden inceye laf geçirmek yerine net olarak nasıl teşvik sağlayacaklarından hiç bahsetmiyor.

Zamanında Güney Kore Hyundai'in gelişmesi için vergiden muaf tutmak dahil her türlü desteği vermiş. Hyundai önce Kore sınırları içinde tutulup gelişmiş sonra da önce uzak doğu ülkeleri olmak üzere ihracata başlamış.

Sen ülke olarak yerli otomobile vergi muafiyeti gibi esaslı bir teşvik sağlayamıyosun (gümrük birliği, ticaret anlaşmaları, vs.) sonra laf sokmayı biliyosun. 90-100 yıllık köklü firmalarla böyle bir teşvik olmadan rekabet etmek mümkün mü ?
  • Yerli araba veya yerli teknoloji için

- Şu anki saçma sapam milli eğitim sistemini çöpe atacaksın, uzun vadeli eğitim politikaları hazırlayacaksın

-Saçma sapan aklına gelen her şeyi "eğitimde reform" diye uygulamaya çalışan yap bozcu MEB Bakanı atamayacaksın

- Temel bilimlere önem verip bilim okuyanlara saygın bir gelecek sunacaksın. Senin ülkende böyle insanlarla dalga geçilmeyecek, küçük görülmeyecek.

- Tribünlere oynayan ekonomiden-piyasadan anlamayan bakanlardan kurtulacaksın

- Rantdan köşe olma yolunu kapatacaksın ki daha zengin olmak için üretim yapmak zorunda kalacak işadamları. Adam üç beş bina projesi ve imar oyunları ile zengin olabiliyorsa neden rekabetin olduğu sektörler girsin?

- Her şeyi özel sektör halleder mantığından kurtulacaksın. Dünyanın en büyük firmalarının bile devlet eliyle büyütüldüğünü unutmayacaksın.

Eskiden ülkemizde Üniversite Sınavı birincileri/ya da yüksek derece yapanlar mühendislik seçerdi, şimdi hepsi çok para kazanmak için doktorluk tercih ediyor. Elbette doktora ihtiyaç var ama mühendisliği fen bilimlerini böyle arka plana atarsan 1000 lerce süper doktorun olur ama hastanelerin milyar dolarlık ithal tıbbi cihazla dolar taşar.

Bu kadar yeri otoya odaklanırsan başka çok büyük fırsatları kaçırma ihtimalin var. Sanki yerli otoyu halledince tüm sorunumuz bitecek. Bakan acaba yerli otoyu kendi prestiji için mi memleket için mi istiyor onu bile anlayamıyoruz?

Neden Türk milleti olarak küçük başarılarla başlayıp sonra büyük hedeflere yönelmiyoruz? Daha geçen sene Pancar Motor fabrikası kapatıldı bir iki trilyonluk borç yüzünden. Böyle bir fabrikayı yaşatamayan devlete ben olsam ben de güvenmem çok riskli projelere başlamak için.

• Ulkemizin bir yerli otomobil markaya ihtiyaci var yalniz bizim zengin is adamlarinin boyle bir projeye gireseceklerini zannetmiyorum cogu kurulu bir duzeni oldugu icin rahatini bozmak istemiyor yine yaparsa bakanin dedigi gibi maddi imkanlari kisitli olan kisiler bunu yapar tabi bu kisilerde bu markayi ancak 50 senede adam eder ve diger global markalarla ancak 50 sene sonra yarisabilir.

Ben yerli marka otomobil konusunu destekliyorum kim yaparsa yapsin onemli degil yeterki yerli olsun

• Yerli otoya ihtiyaç yok, araçlardan alınan haksız vergileri düşürsün yeter, herkez araç sahibi olur zaten
  • ne yapacaksını yerli arabayı? ve neyi yerli olacak Allahıınızı severseniz?
  • Babayı aldık diyor anladığım kadarıyla ...

Devlet neyin desteğini vermiş, hangi alltyapıyı hazırlamış, ne çalışması yapılmış bunları açıklasınlar. Harişten gazel okumaktan başka hiçbir şeyde teknik detay yok.
  • Sene olmus 2013 hala yerli arabaya inanan var

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.