Şimdi Ara

Azaptan kurtulmak için ibadet etmek, menfaat karşılığı olmuyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
73
Cevap
0
Favori
1.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ahlak felsefesinde, bir filozof menfaat karşılığı yapılan iyilikler ahlaklı eylemler değildir şeklinde sözler söylüyordu.

bence bu konu üzerinde kafa yormakta fayda var. cennete girmek, cehennemdem kurtulmak için ibadet ediyoruz. bütün bunlar olmasa (ödüller, cezalar) insan Allah'ın varlığını bilse bile ibadet etme gereği duymayacaktı.

• sonuç olara bir eylemi gerçekleştiriyorsan ona inanıyorsun demektir inanmadıgı şeyi sırf menfaat olarak yani inanmışgibi olarak kimsenin yapabilecegini sanmıyorum çünkiş om ışlık inançsızlıgın ta kendisidir ha bu durumda inançsız kişi mantık olarak sadece söylenenleri bir ödev gibi uyguluyorsa yine sonuç olarak yaratıcının emirlerini öyle veya böyle yerine getirdigi için o kişide yaptıgının karşılıgını almayı hakeder.
  • Hapisten,cezalardan kurtulmak için kanuna uymuyormuyuz?Kanunsuzluk yaptığımızda ceza alacağımızı biliyoruz.

Menfaat karşılığında yapılan şeyler iyilik değiliktir tabiki.Dikkat ederseniz ibadeti kendiniz için yapıyorsunuz.İyilikse başka birine yapılır.Aralarında dağlar kadar fark var.İbadet yapmakla iyilik yapmıyorsunuz.
  • iyide yapılan her iyilikte menfaat vardır.İstemeseniz bile menfaat duygusu içinde olursunuz.Doğanız gereği.

Dilenciye para verende,afrikada çocuklara yardım edende,bayramda darülacezeye gidenin beklentileri; iç huzur,erdemli olmanın verdiği mmutluluk,sevap vs..gibi şeyler olur.Şayet iyiliğin hiç bir manevi getirisi olmasaydı kimsenin iyilikle işi olmazdı.Sadece dindarların olurdu.Onunda sebebi sevap olurdu.

Hem iyilik gönülden veya menfaat içerisinde yapılırsa ne farkeder?Sonuçta ortada yapılan güzel birşey yok mu?
  • benim değindiğim konu şu. mesela inandığı halde oruç tutmayan, namaz kılmayan insanlar var. tembellik sonucu olan şeyler bunlar. tembellik etmeyip de kılanlar ise azap olmasa kılmayacaktı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: coupant

ahlak felsefesinde, bir filozof menfaat karşılığı yapılan iyilikler ahlaklı eylemler değildir şeklinde sözler söylüyordu.

bence bu konu üzerinde kafa yormakta fayda var. cennete girmek, cehennemdem kurtulmak için ibadet ediyoruz. bütün bunlar olmasa (ödüller, cezalar) insan Allah'ın varlığını bilse bile ibadet etme gereği duymayacaktı.

insanları belli bir düzende tutmak istiyorsan onları korkutacaksın..
  • Dünya insanın kendisini yetiştirmesi içindir. Bu yetişmeyi sadece günah-sevap olarak algılamak yanlış. Bu durumda iş bir puan toplama oyununa döner, ki bu bir oyun değildir. İnsanın görevi insan-ı kamil olmaya çalışmaktır. Ol'maktır. Gerçekten ol'duğumuz zaman yaratıcıya duyduğumuz sevgiden ve saygıdan içimiz titrer ki o zaman menfaat gibi şeyler düşünülmez bile. Sadece minnettarlık ve ibadet sevgisi gelir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dinimize göre 3 türlü ibadet vardır.

1) İnsanlara hoş görünmek için, menfaat için ibadet: Bunların yaptığı ibadetler kesinlikle kabul olunmaz. Menfaat için ibadet büyük günahtır.

2) Cenneti isteyerek, cehennemden korkarak ibadet: Bunların yaptığıda hoş görülmez. Ama rabbin isteklerini yerine getirdiği için kabul olunmuştur.

3) Sadece Allah için ibadet: İşte ibadetlerin en makbulü, en temizi, en kutsalı budur. Allah'ın emrettiği ibadettir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: duff

Dinimize göre 3 türlü ibadet vardır.

1) İnsanlara hoş görünmek için, menfaat için ibadet: Bunların yaptığı ibadetler kesinlikle kabul olunmaz. Menfaat için ibadet büyük günahtır.

2) Cenneti isteyerek, cehennemden korkarak ibadet: Bunların yaptığıda hoş görülmez. Ama rabbin isteklerini yerine getirdiği için kabul olunmuştur.

3) Sadece Allah için ibadet: İşte ibadetlerin en makbulü, en temizi, en kutsalı budur. Allah'ın emrettiği ibadettir.

ikinci tür ibadetin hoş görülmediğini bilmiyordum. benim de değindiğim oydu işte.. Allah hepimize 3. mertebeye ulaşmayı nasip eylesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 9 Kasım 2008; 21:14:59 >

• Aynen, insan sadece kendisi içini badet eder. Bir Tanrı varsa, eğer dediklerini yapmassam yakar lan beni mantığıyla inanır. Eğer cennet cehennem olmasa dine inanmazdı.
    Ve bu sadece yapmak için yapılmış bir şey olur. Bu da Tanrının sadece bana itaat etsinler mantığıyla hareket ettiğini gösterir. Yani megoloman bir kişiliği olduğunu.
    Böyle bir şeyde kimseye uymaz heralde.

O 3. tür ibadet hiçbir zaman olmayacaktır emin olabilirsiniz. O şekilde ibadet eden de yok buna da emin olabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 9 Kasım 2008; 21:15:57 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

Aynen, insan sadece kendisi içini badet eder. Bir Tanrı varsa, eğer dediklerini yapmassam yakar lan beni mantığıyla inanır. Eğer cennet cehennem olmasa dine inanmazdı.
    Ve bu sadece yapmak için yapılmış bir şey olur. Bu da Tanrının sadece bana itaat etsinler mantığıyla hareket ettiğini gösterir. Yani megoloman bir kişiliği olduğunu.

bana ve dünyada geriye kalan 6 milyar insan uyuyor ama?
  • quote:

Orjinalden alıntı: IamBadGuy

quote:

Aynen, insan sadece kendisi içini badet eder. Bir Tanrı varsa, eğer dediklerini yapmassam yakar lan beni mantığıyla inanır. Eğer cennet cehennem olmasa dine inanmazdı.

O zaman sen megoloman egoist diktatör hitler kılıklı bir tanrıya inanabilirsin. Böyle bir Tanrı kavramı insanların aklındaki Tanrı kavramına uymaz demek istemiştim. Ama işte zeki olduğun için farklı yönden anladın.
    Ayrıca dünyadaki herkesin inandığını bilmiyodum.
    Tıpkı sabah programlarında 70 milyon kişi bizi izliyo diyenler gibi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 9 Kasım 2008; 21:18:51 >

• Birde toplumda nedense ibadet büyük bir olaymış gibi görülür. Oysa islamda; arkadaşlarınıza karşı gösterdiğiniz bir tebessümde ibadettir. Sokaktaki amcaya "esselamu aleyküm" demenizde ibadettir. Bunlar zor şeyler ki! Hemde hiç bir iyilik küçük görülmez. Sokakta milletin ayağına takılan bir dikeni çekmeniz bile dinimize göre ibadettir, sevaptır. Asla hor görülmez.
  • Tüm kainatı yaratan tanrı'nın kullarına emrivaki ile tapmasını istemesi menfaatın daniskasıdır.Diğer bir hususta; Madem ki o kadar güçlü, acaba tüm kulları kendisine tapınca ne gibi bir zevk duyuyor?

Kavga amacıyla cevapp yaznalar iplenmeyecek.
    quote:

• quote:

O 3. tür ibadet hiçbir zaman olmayacaktır emin olabilirsiniz. O şekilde ibadet eden de yok buna da emin olabilirsiniz.

İnsan bir şekilde hayattan bir tatminsizlik hissi duyar ve kendisinden çok daha güçlü ve kendi ezikliklerinden münezzeh bir varlığa inanmak ister. Megaloman bir tanrı veya hoşgörülü bir tanrı, her neyse, ki ben tanrının insana davranış biçiminin, insanın diğer insanlara davranışı gibi olacağı kanaatindeyim. Örneğin o insan merhametliyse ona merhamet edilecek olması, o insan gaddarsa ona da gaddar davranılacak olması...

Dünyanın bir proje olduğu açıktır, her şey açıklansa dahi başlangıç nasıl oldu sorusu açıkta kalıyor. Bu da tanrı fikrini akıllara getiriyor. Bu görüş doğru olsun ya da olmasın, tanrının var olduğunu düşündürecek birçok soru var.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: IamBadGuy

quote:

O zaman sen megoloman egoist diktatör hitler kılıklı bir tanrıya inanabilirsin. Böyle bir Tanrı kavramı insanların aklındaki Tanrı kavramına uymaz demek istemiştim. Ama işte zeki olduğun için farklı yönden anladın.
    Ayrıca dünyadaki herkesin inandığını bilmiyodum.
    Tıpkı sabah programlarında 70 milyon kişi bizi izliyo diyenler gibi..

1.dünyada 6 milyar insan yoktur.Bu sayı 7 milyara yakındır.
    2.tanrı ve hitler ilginç
    3.2.yorumun ve 1.yorumun tamamen alakasız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IamBadGuy -- 9 Kasım 2008; 21:24:42 >

• İbadetin amacı Allah'a sevgidir.Allah emrettiği için ibadet edilir.Allah'ın ibadetlere ihtiyacı yoktur.Amaç,emre uyup uymadığındır.

quote:

benim değindiğim konu şu. mesela inandığı halde oruç tutmayan, namaz kılmayan insanlar var. tembellik sonucu olan şeyler bunlar. tembellik etmeyip de kılanlar ise azap olmasa kılmayacaktı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: inek_avcısı

Tüm kainatı yaratan tanrı'nın kullarına emrivaki ile tapmasını istemesi menfaatın daniskasıdır.Diğer bir hususta; Madem ki o kadar güçlü, acaba tüm kulları kendisine tapınca ne gibi bir zevk duyuyor?

Kavga amacıyla cevapp yaznalar iplenmeyecek.
    quote:

" Ben gizli bir hazine idim, bilinmeyi istedim" buyurur Allah. Cevabı burda gizli. Herkes bunu kendine göre yorumlar, doğru-yanlış anlamlar çıkarır orası ayrı.

Ayrıca ne biliyim lan internetten araştır birazda. Alim değiliz yani sonuçta

• quote:

Orjinalden alıntı: Fetih

İbadetin amacı Allah'a sevgidir.Allah emrettiği için ibadet edilir.Allah'ın ibadetlere ihtiyacı yoktur.Amaç,emre uyup uymadığındır.

quote:

benim değindiğim konu şu. mesela inandığı halde oruç tutmayan, namaz kılmayan insanlar var. tembellik sonucu olan şeyler bunlar. tembellik etmeyip de kılanlar ise azap olmasa kılmayacaktı.

emre azaptan kurtulmak için uyanları ele alıyorum ben. böyle olan bir sürü insan var.
  • Düşünün; Dünyayi ve Bütün evreni yaratan. Yaratmaklada kalmayıp Kontrol eden. Onlara Şah damarından daha yakın olan. Doğurmamış ve doğmamış olan bir güç varsa. Bizi dünyaya göndermeye neden ihtiyaç duysunki?? Bize ihtiyacımı var? Yada Melekleri neden yaratsınki? Madem o kadar güçlü neden Meleklerin yardımına ihtiyaç duysun??? Kullarını seviyor ve merhamet ediyorsa annemizden daha şevkatli ve merhametliyse neden Şeytanın gitmesine ve bizim başımıza bela (inanlara göre) olmasına izin verdiki?

böyle 999.999 mantıklı soru üretebilirim.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.