Şimdi Ara

Azaptan kurtulmak için ibadet etmek, menfaat karşılığı olmuyor mu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
1.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • @Arukard ben Allah'a inanan birisiyim. İslam'da aklın ermediği şey çoktur. ama akla aykırı hiçbirşey de yoktur. ben bunları Allah, insan fikrinin ürünüdür anlamında yazmıyorum. Allah'ın varlığı insan aklına da uygun düşen bir düşüncedir. bunu ispat için yazıyorum.

Ayrıca şunu da çok iyi biliyorum ki bu soruların cevabı ahrette karşılığını bulacaktır. o zaman bu sivri dilli üslubumuz başımıza iş açabilir. Allah korusun bu durumlardan. ama insan yine de merak ediyor. sormadan edemiyor.
  • Rabia A.S bir gün sağ elinde bir kova dolusu su, sol elinde yanan bir meşale ile dolaşıyorken merak edenler sormuşlar. Rabia:

Bu kovada ki azaptan emin olup cehenneme gideceğini düşünenlerin cehennem ateşini söndürmek için,
    Bu meşaleyi ibadetle meşgul olup kendisini cennetlik zannedenlerin cennetlerini yakmak için taşıyorum,

demiş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

quote:

Eğer Tanrı her şeyi yarattıysa Tanrıyı kim yarattı.

Neden bir tanrıya inanma gereği duyuyoruz demiştin ya,cevabı senin bu cümlende saklı aslında.nedeni,aklın dönüp dolaşıp her şeyin bir başı olması gerektiği düşüncesine ulaşması. Mantık insanlara bunu söyler,bu yüzden insanoğlu binlerce yıldır tanrıya inanır.

Birincisi hiçbir mantık onu söylemez. Mantığı öğren. Veya bana mantıklı bir açıklama yap.
    Neden bir Tanrıya inanma gereği duyduğumuzun cevabını ben kendimde verdim zaten. Daha iyi oku.

ders olan mantıktan bahsetmiyoruz burda ya
    insan zekası öyle söylüyor
    ben düşündüğüm zaman bir ilah kesinlikle var diyorum. bahsettiğim bu

ve yazına şöyle bi göz gezdirdim sadece,haklısın o konuda. ben şöyle bi baktığım için inanıp inanmadığını anlamadım,onu yazarken inanmayanlara bir açıklama olsun istedim

gitmem lazım

Mantık o ders olan mantıktır ne yazıkki. Ben başka mantık bilmiyorum.
    İnsan zekası nasıl Tanrı var diyor onu da anlamadım.
    Benim zekam bana yok diyor. Garip. Benim zekam bilim diyor.Gerçek bilimde diyor. Tek rehber bilim diyor. İnanılacak tek şey bilim diyor. Ve bana bunun aksini söyleyemessiniz.

@coupant

Sabahtan beri akla aykırı bir sürü şey saydım. Daha da sayayım mı yani?
    İyi bakalım, sonsuz güç mükemmellik vs vs.
    Tanrının insanı içindeki cevheri görsün diye yaratmış olması. Meğersem oyuncakmışız biz de Tanrı bizi sırf heyt be ne mükemmel tanrımız var ona kulluk edelim köleyiz biz diyelim diye yaratılmışız.
    Daha saymaya gerek var mı sayarım şstersen.

• @Arukard bilimsellik esastır diyorsun.

Bilim 1800'lerde, 1900'lerin sonlarına kadar evren sonsuzdur. hep vardı hep var olmaya devam edecek diyordu.

ama artık biliyoruz ki evrenin bir başlangıcı var. ve genişlemekte. yani bir sonu da var. yani ne mekan olarak sınırsız ne de her zaman var olan birşey değil.

İslam dini de evrenin bir başlangıcı olduğunu bildiriyor.

senin gibi düşünenler, yani bilimi rehber edinip, dini hiçe sayanlar o yıllarda yanıldı. ama inananlar yanılmadı. evrenin bir başlangıcı olduğuna inandı.

demek ki sadece bilimi rehber edinmek mantıklı bir yaklaşım değil.

akıl göz, islam dininin bildirdikleri ışık gibidir. nasıl ki ışık olmadan göz işlevini yerine getiremezse; islamı rehber edinmeyen, bilakis çürütmeye çalışan bilimsel çalışmalar da başarısız olmaya mahkumdur.

Örnek: "durağan evren teorisini savunanların" yanıldığının artık anlaşılması.

ayrıca o akla aykırı dediğin şeyler aklının ermediği şeyler aslında. Tanrı'nın varlığının akla aykırı olmadığını önceki yazılarımda anlattım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 9 Kasım 2008; 22:57:45 >

• ARKADAŞLAR YAZILARIN %90 NINI OKUYORUM, UZUN ZAMANDIR BÖYLE TARTIŞMA OKUMUYORDUM, YORUMUNA KATILDIĞIM KATILMADIĞIM HERKESİ KUTLUYORUM.... BİRİLERİ UFAKTA OLSA BİŞEYLER ÖĞRENDİYSE NU MUTLU SİZE
  • quote:

Orjinalden alıntı: coupant

@Arukard bilimsellik esastır diyorsun.

Bilim 1800'lerde, 1900'lerin sonlarına kadar evren sonsuzdur. hep vardı hep var olmaya devam edecek diyordu.

ama artık biliyoruz ki evrenin bir başlangıcı var. ve genişlemekte. yani bir sonu da var. yani ne mekan olarak sınırsız ne de her zaman var olan birşey değil.

İslam dini de evrenin bir başlangıcı olduğunu bildiriyor.

senin gibi düşünenler, yani bilimi rehber edinip, dini hiçe sayanlar o yıllarda yanıldı. ama inananlar yanılmadı. evrenin bir başlangıcı olduğuna inandı.

demek ki sadece bilimi rehber edinmek mantıklı bir yaklaşım değil.

akıl göz, islam dininin bildirdikleri ışık gibidir. nasıl ki ışık olmadan göz işlevini yerine getiremezse; islamı rehber edinmeyen, bilakis çürütmeye çalışan bilimsel çalışmalar da başarısız olmaya mahkumdur.

Örnek: "durağan evren teorisini savunanların" yanıldığının artık anlaşılması.

ayrıca o akla aykırı dediğin şeyler aklının ermediği şeyler aslında. Tanrı'nın varlığının akla aykırı olmadığını önceki yazılarımda anlattım.

Dostum bilim gelişir- değişir. Ama bilimin söylediği her şeyin mantıklı bir açıklaması vardır. Ve bilim sonunda doğruyu bulur. Dünyanın yuvarlak olmasının kanıtlanması gibi.
    Sen bir sonu var diyemessin birincisi. Bir başı var da diyemessin. Bunlar kanıtlanmamış şeylerdir. Ve evrenin genişlediğini öne sürerek evrenin bir sonu olduğunu söylemek mantıksızca.
    Din bilime hiçbir şekilde bulaşamaz. Bu en büyük yobazlıktır saçmalıktır. Bilim dünyayla ilgilenir. Bilim somutun üstünde durur. Bilim objektiftir.
    Din bilimde hiçbir şekilde rehber alınamaz. Saçmalama. Evrenin sonlu veya sonsuz olduğunun kanıtlanmadığını söyledim zaten.
    Ayrıca evet benim tek rehberim bilim değil. Felsefe de var bilimin yanında. Ki bilimin rehberi din değil felsefe olamlıdır öyledir de..

• evrenin başlangıcının olduğu bilimsel bir gerçektir.

evren genişliyorsa eğer, zamanda geriye gittikçe daha dar bir evren karşına çıkar. daha geriye gittikçe daha da dar bir evren.

yani evrenin hem sonsuz olup hem genişlemesi mantıklı bir şey mi sence?

Evet bilim geliştikçe doğruları bulur. Ama Kuran Allah sözü olduğu için hiçbir sözü mantıksız değildir. Kuran'da bilimsel birçok olaya değinilir. dolayısı ile İslamı bilimden ayrı tutman oldukça güçtür.

senin yazdıkların diğer dinler için geçerlidir.

İslam çağları arkasından sürüklemiştir. Çünkü Allah katında hak olan tek din İslam dinidir.
  • quote:

evrenin başlangıcının olduğu bilimsel bir gerçektir.

evren genişliyorsa eğer, zamanda geriye gittikçe daha dar bir evren karşına çıkar. daha geriye gittikçe daha da dar bir evren.

Evet bilim geliştikçe doğruları bulur. Ama Kuran Allah sözü olduğu için hiçbir sözü mantıksız değildir. Kuran'da bilimsel birçok olaya değinilir. dolayısı ile İslamı bilimden ayrı tutman oldukça güçtür.

İslam çağları arkasından sürüklemiştir. Çünkü Allah katında hak olan tek din İslam dinidir.

O bilimsel gerçeği bi kaynakla açıkla istersen. Öyle bir bilimsel kesinlik yok çünkü. Ayrıca evren genişliyorsa sonsuz değil demek mantıksız. Belki de sonsuz olduğu için genişliyo.
    Saçmalamışsın.

• quote:

Orjinalden alıntı: Şahbaba

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Şahbaba

quote:

@Şahbaba ben sadece korktuğu için, azaba uğramama kaygısıyla ibadet edenleri ele alıyorum. bu menfaat karşılığı olmuyor mu?

Not: bu insanlar inanan insanlar. zaten inandığı için korkuyor.

Hocam, Allah korkusunu, menfaat olarak düşünmüyorum ben. O yüzden katılıyorum @Fetih'e.

azaba uğramamak, ödüllere kavuşmak için çaba içinde olmak menfaat karşılığı yapılan şeyler değil mi sizce?

"Ben İnsanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım (Zâriyat, 55-56)"

İnancım gereği, bu ayeti kelimeyi de okuyarak dünyayadaki görevimi yeniden hatırlıyorum. Bu yüzden kulluk ve layığıyla ibadet bizim(inananların) zaten görevi. O yüzden bunun menfaatle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

Allah bu görevleri başta bana, sonra inanalara, sonra da bütün insanlara laykıyla yerine getimeyi nasip etsin, üstümüzdeki gafleti de kaldırsın

• bu sorularınızın hepsinin cevabı Allah'ın Kelamında var

ayrıca tanrı kelimesi yerine ALLAH denirse daha hayırlı olur çünkü KURAN da böyle geçer ve arapça bir takı degüldir bizzat yaratan böyle istemiştir.

düşünen insanlar için herzaman bu konular olacaktır inancınızı saglam tutun hergün ve 5 vakit bunu tazeleyin
  • @Arukard

ben bunları big-bang teorisine dayanarak yazıyorum. milliyet gazetesinde (geçmiş zaman, tarihi aklımda değil) evrenin çapının 180 milyar ışık yılı olduğunun hesaplandığı yazılıydı.

Big bang teorisini duymuşsundur sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 9 Kasım 2008; 23:26:26 >
  • Yaklaşık 1,5 ay oluyor namaza başladım doğruları görmeye başladım ve artık neyin ne olduğunu ve ne olacağını anladım.Ve sadece Allah emrettiği için ibadetlerimi yapıyorum.Sevindiğim nokta genç yaşımda doğruyu bulmuş olmam (19) 70 lere 80 lere gelip de halen hakikati bulamayanlar var.Yeterli düşünmedikleri içindir bence.1,5 ay önce çok düşündüm çok kafa yordum geceleri uyuyamadım devamlı aklıma takılan sorular vardı.Artık tüm cevapları aldım huzur içinde ibadetlerimi yapıyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

sonuç olara bir eylemi gerçekleştiriyorsan ona inanıyorsun demektir inanmadıgı şeyi sırf menfaat olarak yani inanmışgibi olarak kimsenin yapabilecegini sanmıyorum çünkiş om ışlık inançsızlıgın ta kendisidir ha bu durumda inançsız kişi mantık olarak sadece söylenenleri bir ödev gibi uyguluyorsa yine sonuç olarak yaratıcının emirlerini öyle veya böyle yerine getirdigi için o kişide yaptıgının karşılıgını almayı hakeder.

bence bunu sırf menfaat olarak yapanlar aşırı derecede fazla
    özelliklede şu zamanda bu tarz insanların sayısı diğerlerindende fazla

ve tamam ibadet eden insanda ibadeti karşılığı ödüllendirilmeli
    ama cennet sadece ibadete göre de olmamalı
    yani 14 yaşındaki küçük bir kıza tecavüz eden birisi ibadet etmekte diye cennete gidebilirmi

bence cennete gitmek bu kadar ucuz olmamalı
    ki bence bu kadar ucuz da değildir

ki ne güzel demiş Yunus Emre

Bir kez gönül yıktınısa
    Bu kıldığın namaz değil
    Yetmiş iki millet dahi
    Elin yüzün yumaz değil

Bir gönülü yaptın ise
    Er eteğin tuttun ise
    Bir kez hayır ettin ise
    Binde bir ise az değil

• quote:

Aynen, insan sadece kendisi içini badet eder. Bir Tanrı varsa, eğer dediklerini yapmassam yakar lan beni mantığıyla inanır. Eğer cennet cehennem olmasa dine inanmazdı.
    Ve bu sadece yapmak için yapılmış bir şey olur. Bu da Tanrının sadece bana itaat etsinler mantığıyla hareket ettiğini gösterir. Yani megoloman bir kişiliği olduğunu.
    Böyle bir şeyde kimseye uymaz heralde.

O 3. tür ibadet hiçbir zaman olmayacaktır emin olabilirsiniz. O şekilde ibadet eden de yok buna da emin olabilirsiniz.

Ben varım... Ben Allah'ı çok seviyorum ama ibadetlerimi düzgün yerine getiremiyorum... Ama ona olan sevgim beni cennete göndersin diye değil... Bu dünya da yaşadıklarımdandır. Bana çok güzel şeyler yaşattığı için çok seviyorum işte...
    Şimdi diyeceksin; İşte Allah sana bir şeyler yaşatmış onun karşılığında seviyorsun.. Peki sana hiç birşey vermeyen, göremediğin, duymadığın, varlığından haberin olmadığı kişiyi nasıl seveceksin? Son cümlemi dikkatli oku.

• quote:

Orjinalden alıntı: Jolly_RogeR

Yaklaşık 1,5 ay oluyor namaza başladım doğruları görmeye başladım ve artık neyin ne olduğunu ve ne olacağını anladım.Ve sadece Allah emrettiği için ibadetlerimi yapıyorum.Sevindiğim nokta genç yaşımda doğruyu bulmuş olmam (19) 70 lere 80 lere gelip de halen hakikati bulamayanlar var.Yeterli düşünmedikleri içindir bence.1,5 ay önce çok düşündüm çok kafa yordum geceleri uyuyamadım devamlı aklıma takılan sorular vardı.Artık tüm cevapları aldım huzur içinde ibadetlerimi yapıyorum

şu soruların yanıtlarını bizede versene. Sadece Allah emrettiği için yapıyorsun yani içinden gelmiyor belkide yapmak istemiyorsun.

• quote:

Orjinalden alıntı: Jolly_RogeR

Yaklaşık 1,5 ay oluyor namaza başladım doğruları görmeye başladım ve artık neyin ne olduğunu ve ne olacağını anladım.Ve sadece Allah emrettiği için ibadetlerimi yapıyorum.Sevindiğim nokta genç yaşımda doğruyu bulmuş olmam (19) 70 lere 80 lere gelip de halen hakikati bulamayanlar var.Yeterli düşünmedikleri içindir bence.1,5 ay önce çok düşündüm çok kafa yordum geceleri uyuyamadım devamlı aklıma takılan sorular vardı.Artık tüm cevapları aldım huzur içinde ibadetlerimi yapıyorum

Allah istedigi diye yapıyorsan saçma demekki isteyerek yapmıyorsun korku .oku selanik diye yapıyorsun hem kendini hemde Allahı kadırıyorsun,durmak yok yola devam.

• Bu benim de kafamı kurcalayan bir konuydu. Allah rızası için veya cennet için değil de çıkar gözetmeksizin, sadece iyilik için iyilik yapmak daha ahlaki olur bana göre. Ama her insanda az da olsa bencillik duygusu vardır ve bazı durumlarda yapılması gereken iyilik bu duygu tarafından engellenmeye çalışılır. İşte bu tarz durumlarda yani iyiliği yapıp yapmayacağımızı düşünürken Allah'ın iyilik yapmamızı istediğini aklımıza getirirsek daha motive edici olur sanırım.

Eğer gerçekten de kötü duygular irademize hakim olmuşsa da cennet/cehennem gibi konular bizi iyiliğe yöneltmede yardımcı olur. Yani düşüncem Allah bizi sevdiği için iyilik yapıp yapmama durumumuzu sadece içimizden geçen iyilik yapma arzusuna bırakmak istemiyor, araya kendi arzusunu ve ödüllerini de koyuyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Citizen

Dünya insanın kendisini yetiştirmesi içindir. Bu yetişmeyi sadece günah-sevap olarak algılamak yanlış. Bu durumda iş bir puan toplama oyununa döner, ki bu bir oyun değildir. İnsanın görevi insan-ı kamil olmaya çalışmaktır. Ol'maktır. Gerçekten ol'duğumuz zaman yaratıcıya duyduğumuz sevgiden ve saygıdan içimiz titrer ki o zaman menfaat gibi şeyler düşünülmez bile. Sadece minnettarlık ve ibadet sevgisi gelir.

Burak sen kamil olmayı başardınmı peki

quote:

ahlak felsefesinde, bir filozof menfaat karşılığı yapılan iyilikler ahlaklı eylemler değildir şeklinde sözler söylüyordu.

bence bu konu üzerinde kafa yormakta fayda var. cennete girmek, cehennemdem kurtulmak için ibadet ediyoruz. bütün bunlar olmasa (ödüller, cezalar) insan Allah'ın varlığını bilse bile ibadet etme gereği duymayacaktı.

Evet işte budur..Yıllardır anlatmaya çalıştığım şey bu..

Cennet cehennem kavramları olmasa kimse ibadet etmezdi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firtikk -- 9 Kasım 2008; 23:52:47 >

• @nickimi değiştirdim, soruyu şöyle soralım o zaman,

sırf cennete girmek veya cehennem azabından kurtulmak için ibadet yapanların bu tutumu, Allah'ın hoş karşılayacağı bir tutum mudur?
  • quote:

quote:

evrenin başlangıcının olduğu bilimsel bir gerçektir.

O bilimsel gerçeği bi kaynakla açıkla istersen. Öyle bir bilimsel kesinlik yok çünkü. Ayrıca evren genişliyorsa sonsuz değil demek mantıksız. Belki de sonsuz olduğu için genişliyo.
    Saçmalamışsın.

evrenin genişlediği kanıtlanmıştır araştırısan bulucan...gözlem evlerinde gelişmiş bilgisayarlarla gezegenlerin aralarındaki mesafelerin devamlı arttığını buldular ve uyduda bulunan dev teleskopla uzayn derinine baktığımızda milyarlarca galaksinin çok yakın şekilde olduğu görünüor her galakside ise milyarlarca yıldız ama teleskobun gördüğü galaksiler milyarlarca ışık yılı uzakta yani orda bişey olursa ışığı milyarlarca yıl sonra bize gelir.yani geçmişi görmüş gibi oluyoruz ve geçmişte galaksilerin çok yakın olduğunu geçmişte uzayın daha ufak olduğu kkanıtlanmış olunuyor

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.