Şimdi Ara

Azaptan kurtulmak için ibadet etmek, menfaat karşılığı olmuyor mu? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
1.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sende haklısın.Zira bu tarz tepkilere tatmin edici cevap verme imkanı yoktur.Sadece O'na inanıp secde etmeliyiz.Asırlar önce inen bir kitabın tüm eleştrilere net cevap vermesi mantıken imkansızdır.

Orjinalden alıntı: duff

Orjinalden alıntı: inek_avcısı

Tüm kainatı yaratan tanrı'nın kullarına emrivaki ile tapmasını istemesi menfaatın daniskasıdır.Diğer bir hususta; Madem ki o kadar güçlü, acaba tüm kulları kendisine tapınca ne gibi bir zevk duyuyor?

Kavga amacıyla cevapp yaznalar iplenmeyecek.
    " Ben gizli bir hazine idim, bilinmeyi istedim" buyurur Allah. Cevabı burda gizli. Herkes bunu kendine göre yorumlar, doğru-yanlış anlamlar çıkarır orası ayrı.

Ayrıca ne biliyim lan internetten araştır birazda. Alim değiliz yani sonuçta

• quote:

Orjinalden alıntı: GökaLp.

Düşünün; Dünyayi ve Bütün evreni yaratan. Yaratmaklada kalmayıp Kontrol eden. Onlara Şah damarından daha yakın olan. Doğurmamış ve doğmamış olan bir güç varsa. Bizi dünyaya göndermeye neden ihtiyaç duysunki?? Bize ihtiyacımı var? Yada Melekleri neden yaratsınki? Madem o kadar güçlü neden Meleklerin yardımına ihtiyaç duysun??? Kullarını seviyor ve merhamet ediyorsa annemizden daha şevkatli ve merhametliyse neden Şeytanın gitmesine ve bizim başımıza bela (inanlara göre) olmasına izin verdiki?

böyle 999.999 mantıklı soru üretebilirim.

O sorulardan 999.998 inin bu yazdıkların kadar saçma olacağını tahmin edebiliyorum..Arkadaşım sınav edilmek vs şeyler bu senin 999.999 sorunun cevabı varki bu kadar saçma şeyler yazmana deymezdi git biraz ilgili şeyleri oku o 999.999 sorularının 999.998 i gidecektir..

• quote:

Orjinalden alıntı: TokioHoteL

quote:

Düşünün; Dünyayi ve Bütün evreni yaratan. Yaratmaklada kalmayıp Kontrol eden. Onlara Şah damarından daha yakın olan. Doğurmamış ve doğmamış olan bir güç varsa. Bizi dünyaya göndermeye neden ihtiyaç duysunki?? Bize ihtiyacımı var? Yada Melekleri neden yaratsınki? Madem o kadar güçlü neden Meleklerin yardımına ihtiyaç duysun??? Kullarını seviyor ve merhamet ediyorsa annemizden daha şevkatli ve merhametliyse neden Şeytanın gitmesine ve bizim başımıza bela (inanlara göre) olmasına izin verdiki?

O sorulardan 999.998 inin bu yazdıkların kadar saçma olacağını tahmin edebiliyorum..Arkadaşım sınav edilmek vs şeyler bu senin 999.999 sorunun cevabı varki bu kadar saçma şeyler yazmana deymezdi git biraz ilgili şeyleri oku o 999.999 sorularının 999.998 i gidecektir..

saçma??? Cevap veremeyice soruyu çürütmeye çalışırsınız tabi

• quote:

Orjinalden alıntı: Citizen

quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

Aynen, insan sadece kendisi içini badet eder. Bir Tanrı varsa, eğer dediklerini yapmassam yakar lan beni mantığıyla inanır. Eğer cennet cehennem olmasa dine inanmazdı.
    Ve bu sadece yapmak için yapılmış bir şey olur. Bu da Tanrının sadece bana itaat etsinler mantığıyla hareket ettiğini gösterir. Yani megoloman bir kişiliği olduğunu.
    Böyle bir şeyde kimseye uymaz heralde.

O 3. tür ibadet hiçbir zaman olmayacaktır emin olabilirsiniz. O şekilde ibadet eden de yok buna da emin olabilirsiniz.

İnsan bir şekilde hayattan bir tatminsizlik hissi duyar ve kendisinden çok daha güçlü ve kendi ezikliklerinden münezzeh bir varlığa inanmak ister. Megaloman bir tanrı veya hoşgörülü bir tanrı, her neyse, ki ben tanrının insana davranış biçiminin, insanın diğer insanlara davranışı gibi olacağı kanaatindeyim. Örneğin o insan merhametliyse ona merhamet edilecek olması, o insan gaddarsa ona da gaddar davranılacak olması...

Dünyanın bir proje olduğu açıktır, her şey açıklansa dahi başlangıç nasıl oldu sorusu açıkta kalıyor. Bu da tanrı fikrini akıllara getiriyor. Bu görüş doğru olsun ya da olmasın, tanrının var olduğunu düşündürecek birçok soru var.

Konunun yönünü değiştirmemek için elimdeki çok güzel yazıyı buraya koymucam ama şunu söyleyeyim.
    İnsanlar daima anlayamadığı şeylerin açıklayamadığı şeylere Tanrı sıfatını yüklemişlerdir.

Bakarsanız görebilirsiniz. İlkel insanlar ateşe rüzgara doğa olaylarına ağaçlara hayvanlara tpıyorlardı.
    Daha sonra krallarına vslere tapmaya başladılar. Daha sonra göklere bilmemnelere. Bilim ilerledikçe sorunlar çözüldükçe putlarda değişti. Şu anda bilimin açıklayamadığı tek şey yaratılış(kesin olarak), ölüm sonrası, ruh vs kavramlardır. Ve şu anki din kavramları tamamen bu kavramların üstüne kurulmuştur. Aslında şu anki dinler de puttan başka bir şey değildir.

@TokioHotel

Arkadaş gayet mantıklı sorular sormuş. Bir kaçınıda ben ekliyim.
    Madem Tanrı tamamen iyi, 0 kötülüğe sahip neden dünyada kötülük var. Kötülük duygusuna sahip olmayan kişi nasıl kötülük yaratabilir.

Özürlüler, deliler, sakatlar vsler neden vardır? Neden çirkin, yakışıklı, zengin vardır? Adalet dediğin aynı koşullar altındaki herkese aynı mükafatı vermek değil midir? Yani ya herkes mükemmel olacak ya herkes özürlü. Ancak o zaman bu adil bir sınav olabilir.

Aile,toplum basıkısı gibi şeylerin insanları ittiği suçlar, ideolojiler vs gibi şeyler neden var? Bu gibi şeyler varken nasıl olur da bir sınav olur. Aşırı dindar bir aileden doğan çocukla, aşırı katı ateist bir aileden doğan çocuk bir olur mu? Ben sana söyliyim ilki kesin dindar olacaktır, ikincisi kesin ateist. Bu kişilerin 15 yaşına kadar bile ailelerinin düşüncelerini bilmesi, ailelerinin bu düşünceleri onlara empoze etmesi bile yeterli. Artık kişilik oluşmuştur ve değiştirilmesi mümkün değildir. %99 değildir. Bu nasıl adalet.

Eğer Tanrı her şeyi yarattıysa Tanrıyı kim yarattı.

Mükemmel, her şeyi yapan, sonsuz güce sahip olan, her yerde olan, her istediğini yapan ve akıllara sığmayan(!) bir sürü özelliği olan Tanrı ne kadar akla ve mantığa uygundur. Böyle bir varlığa neden inanılır? Çok basit manevi boşluğu doldurmak, itaat etme içgüdüsü, dünyadaki adaletsizliğin kesinlikle başka bir varlık tarafından hesaplanacağı, kötülerin cezalandırılacağı, iyilerin ödüllendirileceği, ölümden sonra yokolunma korkusunun giderilmesi, varolmanın arkasındaki sırın kapanması.....
    diye uzar gider...

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: TokioHoteL

quote:

saçma??? Cevap veremeyice soruyu çürütmeye çalışırsınız tabi

Arkadaşım bu bir sınav ya bunuda akıl edemiyormusun sebebsiz yere hiçbirşey olamaz.İyilik varsa yani cennet kötülükte olması lazım kötülük olmassa iyiliğin olmasının bi manası kalmaz bu kadar basit.Ayrıca sınav deniliyorsa iyiliğin yanında kötülük olmalı insanların seçimi bu o zaman hiç kötülük olmasa herkes direk cennete giderdi.Ayrıca sadece Allah'ın bileceği soruları nerden bilelim bende oramdan buramdan şunu şunu uydurayım gökten bir melek insin cevaplasın cevap yoksa tamam s. ediyim böle şeymi olur..

@Arukard
    Allah adaletlidir zenginlik şu bu dünyada kalır diğer tarafa sadece ruh geçmiyormu bizim dinimize göre önemli olan ve sonsuz olan diğer taraf deilmi o zmn yakışıklı zengin falan varsa sen nasıl buna adaletsizlik dersinki??

Cennet iyilik olmuyormu kötülükte cehennem burda o anlamda diyorum yani konumuz din üstüne değilmi benmi yanlış biliyorum yoksa.İyilik varsa kötülükte vardır yani buna bakarsak cennet varsa cehennemde vardır bunu anlatmaya çalışıyodum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sexxx Dreams -- 9 Kasım 2008; 22:02:31 >

• quote:

Arkadaşım bu bir sınav ya bunuda akıl edemiyormusun sebebsiz yere hiçbirşey olamaz.İyilik varsa yani cennet kötülükte olması lazım kötülük olmassa iyiliğin olmasının bi manası kalmaz bu kadar basit.Ayrıca sınav deniliyorsa iyiliğin yanında kötülük olmalı insanların seçimi bu o zaman hiç kötülük olmasa herkes direk cennete giderdi.Ayrıca sadece Allah'ın bileceği soruları nerden bilelim bende oramdan buramdan şunu şunu uydurayım gökten bir melek insin cevaplasın cevap yoksa tamam s. ediyim böle şeymi olur..

Ya iyilik varsa cennette vardır demek.
    Mantık bilimiyle bunu açıklar mısın acaba?
    Çünkü bir mantığa oturtmuşsun olayı. İyilik varsa cennette var demek.
  • @Arukard sorulardan birinin cevabı şu.

"Eğer Tanrı her şeyi yarattıysa Tanrıyı kim yarattı." diye sormuşsun. şimdi evreni sonlu bir varlık yaratsa, o sonlu varlığı kim yarattı diyecektik. diyelim ki o sonlu varlığı da başka bir sonlu varlık yaratmış olsun, o zaman da yine kim yarattı sorusu akla gelmeye devam eder.

demek ki sonsuz bir varlığa yaratıcı olarak ihtiyaç var. yani Allah'ın varlığının sonsuz olması mantıksız birşey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 9 Kasım 2008; 22:01:47 >
  • quote:

Sende haklısın.Zira bu tarz tepkilere tatmin edici cevap verme imkanı yoktur.Sadece O'na inanıp secde etmeliyiz.Asırlar önce inen bir kitabın tüm eleştrilere net cevap vermesi mantıken imkansızdır.

Ben sorduğun sorunun bir cevabı olmadığını söylemedim ki. Bunu cevaplayacak bilgi ve birikime sahip olan kişinin ben olmadığını kastetdim. Çok merak edersen diyanete sorabilirsin.( Yalnız belirteyim; TC kimlik noyu bile soruyor şerefsizler)

İslama ve tanrı kavramına karşı bu karşıt görüş nedir? hiç anlamamışımdır, anlıyamamışımdır. İslama tamıtamına bağlı, kurallardan çıkmayan bir insan farzedin. Bu insan yalan söyleyemez, kimsenin arkasından konuşmaz, hırsızlık yapmaz, emanete hıyanet etmez en değerli eşyalarınızı bile ona verebilirsiniz, sövmez, küfretmez, bacınıza yan gözle bakmaz, yere çöp dahi atmaz, kimseyi kırmaz, fakirlere muhtaçlara sahip çıkar, tamahkar değildir. Görüp görübileceğiniz en güzel varlıklardan biridir yani ( yanlış smileye basmışım az önce)

Bunlara uyan var mı? Yok. Sorun islamda değil. Müslümanlarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duff -- 9 Kasım 2008; 22:06:23 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Fetih

İbadetin amacı Allah'a sevgidir.Allah emrettiği için ibadet edilir.Allah'ın ibadetlere ihtiyacı yoktur.Amaç,emre uyup uymadığındır.

quote:

Orjinalden alıntı: coupant

benim değindiğim konu şu. mesela inandığı halde oruç tutmayan, namaz kılmayan insanlar var. tembellik sonucu olan şeyler bunlar. tembellik etmeyip de kılanlar ise azap olmasa kılmayacaktı.

Katılıyorum.
  • @Şahbaba ben sadece korktuğu için, azaba uğramama kaygısıyla ibadet edenleri ele alıyorum. bu menfaat karşılığı olmuyor mu?

Not: bu insanlar inanan insanlar. zaten inandığı için korkuyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: duff

quote:

Sende haklısın.Zira bu tarz tepkilere tatmin edici cevap verme imkanı yoktur.Sadece O'na inanıp secde etmeliyiz.Asırlar önce inen bir kitabın tüm eleştrilere net cevap vermesi mantıken imkansızdır.

Ben sorduğun sorunun bir cevabı olmadığını söylemedim ki. Bunu cevaplayacak bilgi ve birikime sahip olan kişinin ben olmadığını kastetdim. Çok merak edersen diyanete sorabilirsin.( Yalnız belirteyim; TC kimlik noyu bile soruyor şerefsizler)

İslama ve tanrı kavramına karşı bu karşıt görüş nedir? hiç anlamamışımdır, anlıyamamışımdır. İslama tamıtamına bağlı, kurallardan çıkmayan bir insan farzedin. Bu insan yalan söyleyemez, kimsenin arkasından konuşmaz, hırsızlık yapmaz, emanete hıyanet etmez en değerli eşyalarınızı bile ona verebilirsiniz, sövmez, küfretmez, bacınıza yan gözle bakmaz, yere çöp dahi atmaz, kimseyi kırmaz, fakirlere muhtaçlara sahip çıkar, tamahkar değildir. Görüp görübileceğiniz en güzel varlıklardan biridir yani ( yanlış smileye basmışım az önce)

Bunlara uyan var mı? Yok. Sorun islamda değil. Müslümanlarda.

Evet aynen öyle bir arkadaşım var. Kesinlikle dediklerinin hiçbirini yapmaz.
    Ama o gibi insanları Türkiye için en tehlikeli kişiliklerden görüyorum.

@coupant

Evet ya öyle gerçekten de. Sonlu olmasa nasıl Tanrı olacak. İnsan aklındaki Tanrı kavramı. İnsanın Tanrıyı yarattığını gayet net gösteriyor. Tanrının özelliklerinin hepsi insanlarca belirlenmiş nasıl olduysa.
    Erişilmez olan mükemmellik kavramı mesela hemen Tanrıya verilmiş...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 9 Kasım 2008; 22:16:28 >

• quote:

@Şahbaba ben sadece korktuğu için, azaba uğramama kaygısıyla ibadet edenleri ele alıyorum. bu menfaat karşılığı olmuyor mu?

Hocam, Allah korkusunu, menfaat olarak düşünmüyorum ben. O yüzden katılıyorum @Fetih'e.
  • quote:

Neden bir tanrıya inanma gereği duyuyoruz demiştin ya,cevabı senin bu cümlende saklı aslında.nedeni,aklın dönüp dolaşıp her şeyin bir başı olması gerektiği düşüncesine ulaşması. Mantık insanlara bunu söyler,bu yüzden insanoğlu binlerce yıldır tanrıya inanır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Şahbaba

quote:

@Şahbaba ben sadece korktuğu için, azaba uğramama kaygısıyla ibadet edenleri ele alıyorum. bu menfaat karşılığı olmuyor mu?

Hocam, Allah korkusunu, menfaat olarak düşünmüyorum ben. O yüzden katılıyorum @Fetih'e.

azaba uğramamak, ödüllere kavuşmak için çaba içinde olmak menfaat karşılığı yapılan şeyler değil mi sizce?

• quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

quote:

Neden bir tanrıya inanma gereği duyuyoruz demiştin ya,cevabı senin bu cümlende saklı aslında.nedeni,aklın dönüp dolaşıp her şeyin bir başı olması gerektiği düşüncesine ulaşması. Mantık insanlara bunu söyler,bu yüzden insanoğlu binlerce yıldır tanrıya inanır.

Birincisi hiçbir mantık onu söylemez. Mantığı öğren. Veya bana mantıklı bir açıklama yap.
    Neden bir Tanrıya inanma gereği duyduğumuzun cevabını ben kendimde verdim zaten. Daha iyi oku.
  • Tanrıya yapılan eleştrilere verilecek en güzel yanıtlardan biri.

Tanrıyı insan olan olarak görmeyin.O sizler gibi düşünmez.Düşünmesinide beklemeyin.Bu yüzden sitem ederken tanrı neden beni bu hale soktu gibi sitemlerde bulunurken insan gözü ile olayları yorumlarız.
  • başkasına zarar veren menfaat kötüdür. bunda kimseye zarar vermek yok.

üşümemek için mont giymek de bi menfaat mesela.bunun nesi kötü

Ama en güzeli sevgi ve saygıdan yapılan ibadettir.Bunu çok yüce gönüllüler başarabilir,Allah bize de nasip etsin.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

quote:

Birincisi hiçbir mantık onu söylemez. Mantığı öğren. Veya bana mantıklı bir açıklama yap.
    Neden bir Tanrıya inanma gereği duyduğumuzun cevabını ben kendimde verdim zaten. Daha iyi oku.

ders olan mantıktan bahsetmiyoruz burda ya
    insan zekası öyle söylüyor
    ben düşündüğüm zaman bir ilah kesinlikle var diyorum. bahsettiğim bu

ve yazına şöyle bi göz gezdirdim sadece,haklısın o konuda. ben şöyle bi baktığım için inanıp inanmadığını anlamadım,onu yazarken inanmayanlara bir açıklama olsun istedim

gitmem lazım

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Şahbaba

quote:

azaba uğramamak, ödüllere kavuşmak için çaba içinde olmak menfaat karşılığı yapılan şeyler değil mi sizce?

"Ben İnsanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım (Zâriyat, 55-56)"

İnancım gereği, bu ayeti kelimeyi de okuyarak dünyayadaki görevimi yeniden hatırlıyorum. Bu yüzden kulluk ve layığıyla ibadet bizim(inananların) zaten görevi. O yüzden bunun menfaatle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

• Allah korkusu...

Ne kadar yanlış, ne kadar eksik değerlendirilmiş bir olgu. Allah korkusu dendiği zaman , "tanrı beni yakacak" şeklinde bir korku değildir ki bu! Eğer öyle değerlendiriliyorsa (-ki ülkemizin çoğu insanı böyle değerlendiriyor) bu değerlendirme çürüktür, bozulmuştur, yanlıştır.

Çok değer verdiğiniz, yanında saygıyla eğildiğiniz bir insanı üzmekten nasıl kaçınıyorsanız, nasıl çekinceler içinde yüzüyorsanız, onu üzmekten nasıl korkuyorsanız Allah'dan da öyle korkulur. Yoksa biz, Allah öcü mü ki ondan korkalım?

Allahın celal ve cemal isimleri vardır. Cemal isimleri celal isimlerinden fazladır. Rahmeti gazabından fazladır. Siz aşırıya kaçmadıkça, zalim-zulümkar olmadıkça, fitne- bozgunculuk çıkarmadıkça, Allahın emirlerine uydukça Allah size neden eziyet versin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duff -- 9 Kasım 2008; 22:36:33 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.