Şimdi Ara

Azaptan kurtulmak için ibadet etmek, menfaat karşılığı olmuyor mu? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
1.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

arkadaş evrenin genişlemesini kabul ediyordu, fakat evrenin genişliyor olması bir sonunun olacağı anlamına gelmez diyordu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

yav okuyan adamlarız,biz de inanıyoruz bilime.bilimle dinin tezat oluşturduğunu düşünmektir bence asıl saçma olan.

Allah'ın her şeyi bir nizama göre yaratması,bu yarattıklarını da bilimle inceleyip öğrenmemiz kadar doğal bir şey yok. Yani dinle bilim birbirini destekler.
  • quote:

Orjinalden alıntı: coupant

@Deathulazam

arkadaş evrenin genişlemesini kabul ediyordu, fakat evrenin genişliyor olması bir sonunun olacağı anlamına gelmez diyordu.

mantıken gelir evrende fiziki bişey fizik kuralları ordada geçerli bi madde devamlı genişlerde bi süre sonra artık parçalanır atomları ayrılır.aynısı evren içinde geçerli ama bu ne kadar sürülmez bilmem milyarlarca belki trilyon yıl sonra ama mantıken böyle olmalı
  • quote:

Orjinalden alıntı: .ceylan.

quote:

yav okuyan adamlarız,biz de inanıyoruz bilime.bilimle dinin tezat oluşturduğunu düşünmektir bence asıl saçma olan.

Allah'ın her şeyi bir nizama göre yaratması,bu yarattıklarını da bilimle inceleyip öğrenmemiz kadar doğal bir şey yok. Yani dinle bilim birbirini destekler.

sadece İslam diniyle bilim birbirini destekler. Bugün birçok hristiyan bilim adamı (ya da avrupalı diyelim), bilimsel buluşlar hristiyanlık dininin söyledikleri ile çeliştiği için dinle bilimi ayrı tutma ihtiyacı hissediyor.

mesela papa'nın vaktiyle dünya düzdür demesi, sonradan dünyanın yuvarlak olduğunun anlaşılmasıyla saygınlığının azalması örneğinde olduğu gibi.

Ama biz Müslümanlar için böyle bir problem yok. Çünkü tahrif edilmemiş bir kitaba sahibiz ve Allah katında tek hak din İslam'dır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 10 Kasım 2008; 0:35:54 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Deathulazam

quote:

Orjinalden alıntı: coupant

@Deathulazam

mantıken gelir evrende fiziki bişey fizik kuralları ordada geçerli bi madde devamlı genişlerde bi süre sonra artık parçalanır atomları ayrılır.aynısı evren içinde geçerli ama bu ne kadar sürülmez bilmem milyarlarca belki trilyon yıl sonra ama mantıken böyle olmalı

işte arkadaş senin mantıken dediğin şeyleri saçma buluyordu. ben de milliyet gazetesinde bilim adamlarının evrenin çapı ile ilgili okuduğum yazısına değindim. evrenin çapının 180 milyar ışık yılı olduğu hesaplanmış.

böylece bir sonu olduğu ortaya çıkmış oluyor.

• Koselerde minicik elleriyle yesil yanmasini bekleyen arabalarin
    camlarini silmek isteyen kiz cocuklarina guzel bir dunya armagan
    edememisseniz, cennete gidecegim" diye sakal birakmaya kalkmanin ne
    anlami vardir ki?..
  • quote:

Orjinalden alıntı: yildize

Koselerde minicik elleriyle yesil yanmasini bekleyen arabalarin
    camlarini silmek isteyen kiz cocuklarina guzel bir dunya armagan
    edememisseniz, cennete gidecegim" diye sakal birakmaya kalkmanin ne
    anlami vardir ki?..

Atatürk Türkiye Cumhuriyetini biz gençlere armağan etmişti.Köşelerde minicik elleriyle yeşil yanmasını bekleyen arabaların camlarını silmek isteyen kız çocuklarına(sadece kız çocuğu da değil) güzel bi dünya armağan edebilir miyiz miilletin sakalıyla uğraşarak?
  • Çok güzel bir tartışma olmuş.Umarım bozulmadan devam eder.

Eminim çoğu kişi bana katılır.Ben Cennet-Cehennem / iyilik-kötülük / ceza-ödül / acı-tatlı gibi kavramların bu dünyada çektiğimizi düşünüyorum.Düşünün sakat kalanları,özürlü doğanları,hasta olanları daha sayamadığım şeyler...

Ayrıca Tanrı lafının kullanılması islam'da rahatsız vermesini bir türlü anlamam.Atalarımın kendi öz dili ve kelimesini kullanmak niye yasak.Sonuçta özü aynı yere çıkmıyormu?Sonuçta aşağıda böyle bir bilgiyi bilsemde okusamda sonuçta Tanrı ve Allah lafı aynı yere çıkıyor.Yoksa Tanrı bu kadar acımasız ve gaddar mı?Yoksa islam dini sadece Arap dili ve kültüründen dolayımıdır?

"İslam dininde Allah ismi, Tanrı'nın özel ismidir ve genel olarak "Tanrı" ismi yerine kullanılır. İlah, Semitik El ismi ile akraba olan ve genel olarak Tanrı anlamında kullanılan bir başka sözcüktür. Allah ise belirlilik eki getirilmiş özel isimdir.Modern zamanlarda İslami çevrelerde, Allah dışında ve bu Esmaül hüsnada olmayan sözcüklerin Allah sözcüğü yerine İslam'daki "Tanrı" kavramı için kullanılmasını rahatsızlık verici kabul edilmiştir. Tanrı kelimesinin özü Tengri, Allah kelimesinin özü El-ilah'tır. Tanrı kelimesi Tan (yaratıcı) ve -ı (tek) kelimelerin türetilmiştir. Yani tek Tanrı anlamına gelir Türkçe Allah kelimesi de ilah (yaratıcı) be el- (tek) kelimelerinden türetilmiştir.Allah sözcüğü Allah teala'nın islamda kabul edilen bütün sıfatlarını içerisinde barındırmaktadır. Ama Tanrı kelimesi bu manaları içinde barındırmadığından İslamda kabul edilmemektedir."

• quote:

Orjinalden alıntı: Ducatine

Çok güzel bir tartışma olmuş.Umarım bozulmadan devam eder.

Eminim çoğu kişi bana katılır.Ben Cennet-Cehennem / iyilik-kötülük / ceza-ödül / acı-tatlı gibi kavramların bu dünyada çektiğimizi düşünüyorum.Düşünün sakat kalanları,özürlü doğanları,hasta olanları daha sayamadığım şeyler...

Ayrıca Tanrı lafının kullanılması islam'da rahatsız vermesini bir türlü anlamam.Atalarımın kendi öz dili ve kelimesini kullanmak niye yasak.Sonuçta özü aynı yere çıkmıyormu?Sonuçta aşağıda böyle bir bilgiyi bilsemde okusamda sonuçta Tanrı ve Allah lafı aynı yere çıkıyor.Yoksa Tanrı bu kadar acımasız ve gaddar mı?Yoksa islam dini sadece Arap dili ve kültüründen dolayımıdır?

"İslam dininde Allah ismi, Tanrı'nın özel ismidir ve genel olarak "Tanrı" ismi yerine kullanılır. İlah, Semitik El ismi ile akraba olan ve genel olarak Tanrı anlamında kullanılan bir başka sözcüktür. Allah ise belirlilik eki getirilmiş özel isimdir.Modern zamanlarda İslami çevrelerde, Allah dışında ve bu Esmaül hüsnada olmayan sözcüklerin Allah sözcüğü yerine İslam'daki "Tanrı" kavramı için kullanılmasını rahatsızlık verici kabul edilmiştir. Tanrı kelimesinin özü Tengri, Allah kelimesinin özü El-ilah'tır. Tanrı kelimesi Tan (yaratıcı) ve -ı (tek) kelimelerin türetilmiştir. Yani tek Tanrı anlamına gelir Türkçe Allah kelimesi de ilah (yaratıcı) be el- (tek) kelimelerinden türetilmiştir.Allah sözcüğü Allah teala'nın islamda kabul edilen bütün sıfatlarını içerisinde barındırmaktadır. Ama Tanrı kelimesi bu manaları içinde barındırmadığından İslamda kabul edilmemektedir."

tanrı kelimesi her tapılana söylenir. ama Allah sadece gerçek ilahın ismidir. Diğer inanılanlardan ayrı tutmalıyız saygı açısından.

• quote:

tanrı kelimesi her tapılana söylenir. ama Allah sadece gerçek ilahın ismidir. Diğer inanılanlardan ayrı tutmalıyız saygı açısından.

Biraz daha açarsan her tapılana ne demek?Tanrı "tengri" sözgüğünden türemedir.Ve tek Tanrı anlamına geliyor.Tek ilah demektir.Tanrının bunu saygısızlık olarak alacağını sanmıyorum.Bunu arapların kendi egomanyasına bağlıyorum.Din ve dinler ne kadar Tanrının ve peygamberlerin vasıtası ile yazıldıysa insanlar bunu istediği gibi yorumlayabiliyor.Sonuçta Tanrı isteseydi dünyada tek dil ve kültürün olmasına izin verirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ducatine -- 10 Kasım 2008; 13:53:32 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ducatine

quote:

Biraz daha açarsan her tapılana ne demek?Tanrı "tengri" sözgüğünden türemedir.Ve tek Tanrı anlamına geliyor.Tek ilah demektir.Tanrının bunu saygısızlık olarak alacağını sanmıyorum.Bunu arapların kendi egomanyasına bağlıyorum.Din ve dinler ne kadar Tanrının ve peygamberlerin vasıtası ile yazıldıysa insanlar bunu istediği gibi yorumlayabiliyor.Sonuçta Tanrı isteseydi dünyada tek dil ve kültürün olmasına izin verirdi.

sana saygı olarak "insan" demeyiz,isminle hitap ederiz. ve sana isminle hitap etmemiz seni diğerlerinden ayırır değil mi? bu yani. ince bi düşünce. saygıdan kaynaklanıyo.

• quote:

quote:

quote:

Eğer Tanrı her şeyi yarattıysa Tanrıyı kim yarattı.

Neden bir tanrıya inanma gereği duyuyoruz demiştin ya,cevabı senin bu cümlende saklı aslında.nedeni,aklın dönüp dolaşıp her şeyin bir başı olması gerektiği düşüncesine ulaşması. Mantık insanlara bunu söyler,bu yüzden insanoğlu binlerce yıldır tanrıya inanır.

Birincisi hiçbir mantık onu söylemez. Mantığı öğren. Veya bana mantıklı bir açıklama yap.
    Neden bir Tanrıya inanma gereği duyduğumuzun cevabını ben kendimde verdim zaten. Daha iyi oku.

Herşeyin bir oluşturucusu var. Senin mantığınla herşey kısır döngüye girer. Kendi başına bu tür bir düzenin olmasıda imkansızdır. Hiçbirşey bilmeden cahilce sorular sormayın, tartışmak istediğiniz konu hakkında bilgi edinin.

"Allah'a küfrettim gelmedi, beni cezalandırmadı, beni annem yarattı..." gibi mantıksızca cümlelerle gelirseniz de şaşırmam zaten.

• Allah herkesin gönlünden geçenleri bilir. İbadetler Allah rızası için yapılır. mutasavvıflar bu konuda çok iyi örnektirler. Onlara göre önemli olan Allah'ın rızasını almaktır.

Yunus'un dediği gibi:

''cennet cennet dedikleri
    birkaç köşkle birkaç huri
    isteyene ver anları
    bana seni gerek seni ''

Ancak ibadetlerin mükafatları da muhakkak farklıdır. Aynı yerde aynı vakit namazı kılan iki kişi aynı mükafatı almayabilir. Burada samimiyetleri ön plana gelir. Allah rızasını ön planda tutanla, sadece mükafat veya ceza için yapmak aynı olmaz. Ancak bunu tamamen yanlış bulmak doğru olmaz. Tamamen yanlış olan insanlara kendini beğendirmek için olanıdır.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.