Şimdi Ara

AYT EDEBİYAT Yardımlaşma.. (Konu Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
28
Favori
3.276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Ben de sizler gibi sınava hazırlanıyorum. Farkımız benim kpss'ye hazırlanmam. Atama bekleyen edebiyat öğretmeni adayıyım. Bizim de alan sınavı olduğu için edebiyatın derinliklerine inme mecburiyetimiz var. Bu başlık altında birbirimize sorular yöneltelim ve birbirimize destek olalım. Allah yar ve yardımcınız olsun. Edebiyatla ilgili sorularınız varsa cevaplamaya hazırım. Ben de burada sorular paylaşacağım. Hepinize başarılar vazgeçmek yok daha çok çalışmak var.
    ———

06.10.2018
    Konuyu tekrardan yukarıya taşıdım arkadaşlar
    2019 AYT ve TYT ye girecek arkadalaşlar merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
    Güzel bir konu olması dileğiyle iyi çalışmalar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zayef- -- 6 Ekim 2018; 13:49:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaşlar sizlere tavsiyem edebiyatı severek çalışın ezber tabiki şart fakat bir süre sonra unutuluyor. Özellik cumhuriyet dönemi türk edebiyatı çok karışık ve birçok şairin olduğu bir dönem. Bu döneme ayrı bir özen gösterelim. Bilgimizin olduğu bira daha kolay dönemlerin üzerinde fazla durmayın zaman çok önemli biliyorsunuz. Divan edebiyatından korkmayın ön yargılarınızı lütfen yıkın. Sınav için değil de kültür için zevk için okuyun. Edebiyat çok zevklidir arkadaşlar derinine inelim yeterki.
    En çok karışacak konu dediğim gibi cumhuriyet edebiyatı ilk önce diğerleriini halledelim ona ayrıca bakalım.

• Sizlerle burada olmamın sebebi ise aynı dönemlerden benim de geçmem zor süreç kolay değil ama unutmayın daha çoook yolunuz var. İnanmak sabretmek ve istemek lazım tabiki de çalışmak. Ben sınavı üçüncü girişimde kazandım. Emin olun sizden daha yaramaz ve çalışmayan bir çocuktum edebiyat bölümüne de isteyerek ve severek gittim hiç pişman da değilim. Ygs den kötü alan arkadaşlar hiç üzülmesin benim girdiğim sene tarihim falan düşüktü. Ama edebiyat ve coğrafyanın hepsini doğru yaptım. Ve bu kadar da zor değil. Önemli olan istemek ve verimli zaman ayırmak. Sizden ricam çevrenizin (anne baba hariç) dediklerine söylediklerine aldırış etmeyin. Onlar sizin moralinizi bozabilirler. Bu dönemde en iyi arkadaşınız kendiniz olsun. Son sözüm: inanmak başarmanın yarısıdır. Diğer yarısı da planlı verimli çalışmaktır. Korkmayın mücadele edin

Orijinalden alıntı: gol mü ofsayt

Sizi konu dısından olsa gerek hatırlıyorum. Zaman zaman rahatsız edebilirim pmden olsun buradan olsun. Konu icin tesekkürler

Rahatsızlık demeyelim lütfen. Bizler birbirimize yardımcı olmak zorundayız. Bu iğrenç sisteme karşı birbirimize yardım edeceğiz ki Bazı kişiler bizden korkacak.

Arkadaşlar not sıkıntınız kitap sıkıntınız varsa şütfen paylaşın elimden geldiğince yardımcı olurum bilgisayarımdaki notları ve sorulaları sizlerle paylaşabilirim. Özellikle cumhuriyet edebiyatıyla ilgili sorular elimde var. Teşekkürler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Konu anlatım o kitaplar sana yeter. ama soru çözmek çok önemli bol soru çözmek gerekir. Başarılar..

Orijinalden alıntı: zayef-

Konu anlatım o kitaplar sana yeter. ama soru çözmek çok önemli bol soru çözmek gerekir. Başarılar..

Hocam femset dergi felanda var hocam sizce

300k dan 390 puan tr öğretmen ligi gelirmi?

Gelir tabiki neden gelmesin sen yeterki iste ve çalış.. Coğrafya ve Edebiyatı ful yapacaksın tamam mı tarihi falan bilemem ama onları da güzel bir şey yapacaksın. Aklın var sağlığın yerinde süre bol. Sadece çalışmak gerekiyor. Her türlü desteği vermeye hazırım. Yeter ki yapabileceğim bir şey olsun.
  • Arkadaşlar şu an elimde Divan edebiyatı notları var biraz derinlemesine ama size faydası olur diye düşünüyorum. notun içeriği Kullanılan şekil ve türkler söz sanatları genel özellikler ve divan edebiyatı sanatçıları. Yüzyıllarına göre ayrılmış şekilde. İsteyenler pm ile e mail adreslerini yollasınlar.
    Önceliğimiz Halk edebiyatı ortalama 1 haftada bitecek bir ders.. Bana sorarsanız ondan başlayın.

Orijinalden alıntı: zayef-

Gelir tabiki neden gelmesin sen yeterki iste ve çalış.. Coğrafya ve Edebiyatı ful yapacaksın tamam mı tarihi falan bilemem ama onları da güzel bir şey yapacaksın. Aklın var sağlığın yerinde süre bol. Sadece çalışmak gerekiyor. Her türlü desteği vermeye hazırım. Yeter ki yapabileceğim bir şey olsun.

Hocam suan halk edrbiyati bitmek uzere soru bankasi olarak hangisini almalıyım

Ete kemiğe büründüm,zayef diye göründüm.
    BalıkesirSpor
  • Arkadaşlar Destannların içerikleri sizin için çok önemli anahtar kelimelerle yakalamalısınz. Destan özeti sorabilirler.

İlk Türk Destanları
    1.Altay - Yakut Türkleri
    Yaradılış Destanı

2.Sakalar Dönemi
    a.Alp Er Tunga Destanı
    b.şu Destanı

3.Hun Dönemi
    Oğuz Kağan Destanı

4.Köktürk Dönemi
    a.Bozkurt Destanı
    b.Ergenekon Destanı

5.Uygur Dönemi
    a. Türeyiş Destanı
    b. Göç Destanı

İSLAMİYETTEN SONRAKİ TÜRK DESTANLARI

Karahanlı Dönemi – Satuk Buğra Han Destanı
    Kazak-Kırgız Dönemi – Manas Destanı
    Moğol Dönemi – Cengiz Han Destanı (Cengiz-Name)
    Tatar-Kırım Dönemi – Timur Destanı
    Tatar-Kırım Dönemi – Edige Destanı
    Beylikler Dönemi – Danişmend Gazi Destanı (Danişmend-Name)
    Selçuklular Dönemi – Battal Gazi Destanı (Battal-Name)
    Osmanlılar Dönemi – Köroğlu Destanı

• İlk İslami eserler her zaman önemlidir. Dikkat !!!

İLK İSLAMİ ESERLERİMİZ

KUTADGU BİLİG: (1069-1070)
    11. yy.de Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Eserin adı “Mutluluk Veren Bilgi” anlamına gelmektedir. İdeal bir devlet yönetiminin nasıl olması gerektiğini birtakım sembollerle anlatan manzum ve didaktik bir eserdir. Türk Edebiyatı’nda aruz ölçüsü, beyit nazım birimi ve mesnevi nazım biçimi ilk kez bu eserde kullanılmıştır. Edebiyatımızdaki ilk alegorik eserdir. Beyit ve dörtlüklerden oluşmuştur. Hakaniye Türkçe’siyle yazılmıştır. (6645 beyit, 173 dörtlükten oluşur.- Firdevsi’nin “Şehname”sinden etkilenilmiş.)

DİVAN-I LÜGAT’İT TÜRK: (1072)
    11. yy.de Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış ilk sözlüğümüzdür. Eserin adı “Türk Dilinin Toplu Sözlüğü” anlamına gelmektedir. Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin Arapça kadar güçlü, zengin bir dil olduğunu kanıtlamak amacıyla yazılmıştır. Türkçe sözcükler Arapça karşılıklarıyla tanımlanmış ve tanımlanan sözcük bir şiir ya da atasözünde kullanılmıştır. Eserde İslâmiyet öncesi Türk Edebiyatı’nın örnekleri (sav, sagu, koşuk, destan) ve Türk dilleri hakkında önemli bilgiler veriliyor; ayrıca ilk Türk dünya haritası vardır.
    * İlk Türkçe sözlük
    * İlk Türkçe dilbilgisi kitabı
    * Zengin bir edebiyat seçkisi (antoloji)
    * İlk ansiklopedimiz
    * Edebiyat, folklor, tarih, toplumbilim, dil alanında kaynak kitaptır.

ATABET’ÜL HAKAYIK:
    12. yy.de Edip Ahmet Yükneki tarafından yazılan bu eserin adı “Gerçeklerin Eşiği” anlamına gelir. Hakaniye Türkçesiyle yazılmıştır. Eserde bilgi, iyilik, din, ahlak gibi kavramların övgüsü yapılmaktadır. Din ve ahlak konusu didaktik olarak işlenmiştir. Bu manzum eser dörtlük ve beyitlerden oluşmaktadır. Ölçüsü aruzdur. (Firdevsi’nin “Şehname”sinden etkilenilmiş.)

DİVAN- HİKMET:
    Tasavvufi halk edebiyatının ilk örneği olan bu eser 12. yy.de Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Önce sözlü gelenekte oluşmuş sonra yazıya geçirilmiştir. Eser halk diliyle, dörtlüklerle ve hece ölçüsüyle yazılmıştır. Hakaniye Türkçesiyle yazılan bu eserde Yesevilik tarikatının öğretisi yapılmaktadır. 13.yy.den başlayarak Anadolu’da gelişen Tekke Edebiyatı’na özellikle Yunus Emre’ye Ahmet Yesevi’nin etkisi büyüktür.

• Çok güzel bir konu hocam elinize sağlık, takipteyim
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.