Şimdi Ara

Atatürk'ün kurduğu fabrikanın dünyada örneği yoktu. 2002'de kapatıldı. İnsanın içi acıyor. (video)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
113
Cevap
9
Favori
13.347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
298 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Her fabrika bir kaledir” diyerek 9 Ekim 1937’de açtığı Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Cumhuriyet’in önemli eserlerinden biriydi... Her türlü imkana sahipti. Bu yönüyle, dünyada eşi benzeri yoktu... 2002’de kapatıldı...

Aydın'daki Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıydı. Sadece üretim yapılan bir fabrika değildi. Hastanesi, okulu, kültür sanat etkinliklerinin, baloların yapıldığı, sinema filmlerinin gösterildiği bir kültür merkezi, 7 delikli golf sahası, basket ve futbol sahalarının, boks ringi, tenis kortu ve paten pistinin olduğu spor kompleksi, rekreasyon düzenlemeleriyle bir yaşam merkeziydi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm yurda yaygınlaştırmayı hayal ettiği, buna fırsat bulamadan aramızdan ayrıldığı “Sosyal Fabrika Projesi”nin ilk örneğiydi.

Açılış, halka böyle duyurulmuştu:

Atatürk'ün kurduğu fabrikanın dünyada örneği yoktu. 2002'de kapatıldı. İnsanın içi acıyor. (video)

ÖNEMLİ BİR ADIMDI

230 bin metrekarelik alan üzerine 1935 yılında temeli atılan fabrika, 18 ayda tamamlandı. 8 milyon liraya mal oldu. Fabrikadaki makineler ve teçhizatlar Sovyetler Birliği'nden narenciye karşılığında alınmıştı. Açılışı, 9 Ekim 1937 günü Atatürk tarafından yapıldı. Atatürk'ün “Her fabrika bir kaledir” sözleriyle açtığı son fabrikaydı. Açılışta, İsmet İnönü, Celal Bayar, Fevzi Çakmak ve Afet İnan da yer aldı. Bu fabrika, genç Cumhuriyet'in modern ölçülerde bir kimlik kazanması için çok önemli adımdı.

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Atatürk'ün yol göstericiliğinde sadece üretim yapılan bir fabrika değildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşme ve gelişme amacına uygun yenilikler barındırıyordu.

OKULU, HASTANESİ VARDI

Fabrikaya, işçi sağlığını koruyacak 40 yataklı bir hastane, bir eczane kurulmuştu. İşçiler için bir okuma-yazma kursu, Sümer İlköğretim Okulu adı altında 980 öğrencinin eğitim gördüğü okul bulunuyordu. İşçi radyosu vardı. İşçi çocukları için 26 yatak ve 40 mevcutlu kreşe sahipti. İşçiler ve memurların barınma sorununu çözmek için 264 daire inşa edilmişti.

Lojmanda kalamayan işçi ve memurları şehirden fabrikaya taşımak, Nazilli halkının fabrikadaki bazı aktivitelere katılımını kolaylaştırmak için düzenli seferler yapan “Gıdı Gıdı” adlı mini bir treni, çalışanlara yönelik 15 günde bir yayımlanan Gıdı Gıdı mizah dergisi vardı. Vatandaşlar, fabrikadaki balolara, danslara ve partilere katılıyordu. Fabrika bünyesindeki 700 kişilik sinema salonunda memurlara, işçilere ve ustalara ikişer kez, haftada toplam altı defa film gösteriliyordu. Sümer Spor lacivert-beyaz renkli formasıyla futbol, basketbol, atletizm, voleybol, bisiklet, güreş, yüzme, boks branşlarında sporcular yetiştiriyordu.

TESİS KORUMA ALTINA ALINDI

Fabrikada ilk yıl yaklaşık 9 milyon metre basma, 145 top iplik üretilmişti. Ulu Önder Atatürk'ün mirası olan fabrika, “Teknolojisi eskidi, zarar ediyor” gerekçeleriyle 2002 yılında kapatıldı. 2003'te Adnan Menderes Üniversitesi'ne devredilerek “Sümer Kampüsü” olarak kullanılmaya başlandı. Bu hafta başında ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nce “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi.

Müzede, fabrikanın aşamalarını gösteren görseller var.

DÜNYA ÖRNEK ALDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal belleğinde büyük değeri olan fabrika içindeki müze, Atatürk'ün Sosyal Fabrika Projesi'ni görmek, fabrikanın aşamalarını o dönemin tanığı görseller ve objelerle öğrenmek isteyenler için açık. Müze İdare Amiri Cemal Fillikçioğlu o günleri en ince detayına kadar anlatıyor. Müze yetkilileri, “Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, dünyada görülmemiş bir sosyal niteliğe sahipti” diyor. Venezuela'nın bu sistemi fabrikalarında örnek aldığı bile söylenir.

Atatürk'ün Sosyal Fabrika Projesi de müzede anlatılıyor:

KENDİ ELEKTRİK VE SU SANTRALİNE SAHİPTİ

Fabrika, bir dönem hem kendi elektrik ihtiyacını hem de Nazilli kentinin elektrik ihtiyacını kendi bünyesindeki bir elektrik santraliyle sağlıyordu.

Atatürk fabrikayı böyle gezdi:

Fabrikanın su ihtiyacını karşılamak için bir de su santrali bulunuyordu. İlk yıllarda dışarıdan getirilen fabrika yedek parçaları, kurulan atölyelerde üretiliyordu.

Makineler şimdi bu halde:

“Sümer Halkevi” adıyla kurulan halkevinde halk bilinçlendiriliyor, kurslar düzenleniyordu. Fabrika çalışanları klasik müzik grubu oluşturup halka konserler veriyordu. Fabrikadaki desinatörler, kentte resimlerini yapıyor, sergiler açıyordu.

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/atanin-yaptirdigi-fabrikanin-dunyada-esi-benzeri-yok/

...............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 2 Kasım 2020; 3:13:43 >

• 2003 te orada okumuştum, Adnan Menderes üniversitesinde. Arazisi de on numaradır. Çok güzel bir yer, yemyeşil, çam ağacı dolu.
    Öyle ki Sümere gelen tren hattı bile vardı, malzemeler trenle taşınmış zamanında.
    Yalnız orası kapandığında 2002 de, zaten yıllarca atıl durumdaydı. Fabrika kapatılmıştı, sadece yönetim binası vardı. O da malum devlete ait olduğu için 2 memur 1 müdür, okey oynuyorlardı içeride.
    O fabrikada İİBF okumuş biri olarak, fabrika bana büyük bir ders ve öğüt vermişti. Yeniliğe açık, büyümeye odaklı bir yapın yoksa, sonun Sümer oluyor. Cumhuriyet dönemi makinaları ile güne ayak uydurmak imkansız.
    Bunun sebebi ne peki? Hükümetlerin yenilik yerine günü kurtarma peşinde olmaları, böyle fabrika ve yatırımları bu hale getirdi işte. Vizyonsuz insanların hükümette olmaları, sırf yandaş diye bilgi ve becerisi olmayan, memur kafalı insanların fabrika müdürü olmaları bu hale getiriyor KİK dediğimiz kamu teşebbüslerini.

Siz siz olun, hangi partiyi tutarsanız tutun, liyataksiz atamalar yapan kendi partinize bile oy vermeyin. Sonra yüz yıllık emekler bu hale geliyor.
    Atatürk’ün İş bankası modeli de dünyada örneği olmayan bir model.
    Kısmen çalışanlarına ait olan bir finans kurumu resmen kapitalizmi hibritleştiren bi acaib vaka.
    Herhangi bir siyasal islamcı bu modelin hayalini bile kuramaz. Erbakan’ı da gördük, öğrencilerini de.
  • Yılların Sümerbank ı çocukluğum aklıma geldi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Heyy gidi koca sumerbank hey. Kumaş alınacağı zaman birinci tercihti. Tayyip gelir gelmez ilk bu fabrikaya saldırdı.

• gel de içme keyif çayını şimdi.

"Fabrikadaki makineler ve teçhizatlar Sovyetler Birliği'nden narenciye karşılığında alınmıştı"

aslında bu bilgi bile çoğu şeyi açıklıyor da neyse

• Heykel diyecek cemaat çocukları düşer birazdan.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu millete fazla böyle şeyler makina,fabrika falan boşverin iyi olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 1 Kasım 2020; 22:15:44 >
  • 2003 te orada okumuştum, Adnan Menderes üniversitesinde. Arazisi de on numaradır. Çok güzel bir yer, yemyeşil, çam ağacı dolu.
    Öyle ki Sümere gelen tren hattı bile vardı, malzemeler trenle taşınmış zamanında.
    Yalnız orası kapandığında 2002 de, zaten yıllarca atıl durumdaydı. Fabrika kapatılmıştı, sadece yönetim binası vardı. O da malum devlete ait olduğu için 2 memur 1 müdür, okey oynuyorlardı içeride.
    O fabrikada İİBF okumuş biri olarak, fabrika bana büyük bir ders ve öğüt vermişti. Yeniliğe açık, büyümeye odaklı bir yapın yoksa, sonun Sümer oluyor. Cumhuriyet dönemi makinaları ile güne ayak uydurmak imkansız.
    Bunun sebebi ne peki? Hükümetlerin yenilik yerine günü kurtarma peşinde olmaları, böyle fabrika ve yatırımları bu hale getirdi işte. Vizyonsuz insanların hükümette olmaları, sırf yandaş diye bilgi ve becerisi olmayan, memur kafalı insanların fabrika müdürü olmaları bu hale getiriyor KİK dediğimiz kamu teşebbüslerini.

Siz siz olun, hangi partiyi tutarsanız tutun, liyataksiz atamalar yapan kendi partinize bile oy vermeyin. Sonra yüz yıllık emekler bu hale geliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sümerbank sanırım kamu kaynağı kullanıyordu sermaye olarak. Çünkü 90larda çok bariz olarak emcükleniyor, kaynakları hunharca hortumlanıyor idi. Dpy sınavını kazananlara yılda bir defa günümüz birimi ile 200 tl civarı Sümerbank çeki verilir ama o tutara bir pantolon bir kemer ve çorap almak ancak mümkün olurdu. Şehir dışında okuyan bir öğrencinin aylık harçlığı 25 TL civarı idi, yani verilen çek tutarı bir çocuğun yarım dönem boyunca evden aldığı paraydı ama ederi çok sağlam, okul harici hiçbir yerde giyilmeyecek bir pantolondu.

• Zamanının Google'ını kurmuş adamlar.

• Burda çalışan yüksek makine mühendisi yaşlı bir abimiz burayı imkanları hep anlatırdı bana..sonra kendisi Uzel traktör fabrikasına geçti. Ordan emekli oldu orasida kapandı.
    Dönemine göre çok büyük bir fabrika
    Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet döneminin 49fabrikasindan sadece biri..

• Cehape ne yaptı bu ülkeye derler üstelik

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: eyoruk

Cehape ne yaptı bu ülkeye derler üstelik

binlirin dikili iğici yiiiik....binlir hiykildin bişki bişiy yipmidiiiiiii.....üüüüüüüüü

at yalanı tutarsa hesabıAtatürk'ün kurduğu fabrikanın dünyada örneği yoktu. 2002'de kapatıldı. İnsanın içi acıyor. (video) 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 2 Kasım 2020; 13:48:59 >
  • soulstriper kullanıcısına yanıt

Türkiye'nin en büyük sorunu zaten devlet adamlığı yerine popülist kafalar ile hareket etmek..

Her gelen kendine göre sistem dizayn ederse ne istikrar kalır ne vizyon.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 2 Kasım 2020; 5:15:35 >
  • Atatürk’ün İş bankası modeli de dünyada örneği olmayan bir model.
    Kısmen çalışanlarına ait olan bir finans kurumu resmen kapitalizmi hibritleştiren bi acaib vaka.
    Herhangi bir siyasal islamcı bu modelin hayalini bile kuramaz. Erbakan’ı da gördük, öğrencilerini de.

• Atam azıcık daha yaşayaydın keşke.

• Hep geçmişe laf sokan kainat lideri laf soktuğu kesimin kendisi gibi sağ siyasetten olduğunu ya unutuyor yada unutmuş gibi yapıyor.

• Yerli ve milli üretim işte budur.

Gavurdan dövizle satın aldığı hazır parçaları birkaç vidayla birleştirip "alın bakın yerli ve milli" diyerek insanları salak yerine koymaya çalışanlar uğramaz bu konuya.

• Şu foruma giriyorum öfke + üzüntü yükleyip çıkıyorum.

• trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

Atatürk sağcı veya solcu değildir. Atatürk'ün fikirleri ve yaptıkları sağa veya sola sığdırılamayacak kadar büyüktür. İzlediği politikalar da sol veya sağ değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: elpdrno_046

Atatürk sağcı veya solcu değildir. Atatürk'ün fikirleri ve yaptıkları sağa veya sola sığdırılamayacak kadar büyüktür. İzlediği politikalar da sol veya sağ değildir.

Kesinlikle ben de böyle düşünüyorum

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.