Merhaba, 2020 model 1.2 145 beygir hatchback Opel Asta K sahibiyim . Geçen ay şehirlerarası yolda seyahat ederken motor gücü azaltıldı uyarısı verdi araba, motor arıza ışığı yandı. Kısaca sorundan bahsetmek gerekirse, araba çekişten düşüyor, kontak kapatıp açınca normal hızında gidiyor ama arıza ışığı yanmaya devam ediyor. Aracı sağa çekip servisi aradığımda, gittiğiniz şehirde servise gidin bir şey olmaz dediler. Arabayı servise götürdüm, sorunu bulamadılar, bir şey görünmüyor deyip arıza ışığını söndürüp verdiler. 1-2 gün sonra yaşadığım şehire dönerken yolda aynı sorunu yine yaşadım. Servise götürdüm aracı, yazılım attık, araçta bir sorun yok deyip yolladılar. Daha servisten çıkalı 20km olmadan araç yine arızalandı. Ertesi gün tekrar servise gittim. 3-4 gün serviste kaldı araç, selenoid valfi değişti, sorun giderildi dediler. Bayram sabahı araç yine aynı arızayı verdi. Servis kapalı olduğu için bekliyorum. Sizlerin fikri nedir? Böyle bir arıza ile karşılaşan oldu mu? Dava mı açmalıyım? Önerisi olan var mı? |
Opel Astra K'da Motor Gücü Azaldı Uyarısı: Nedenleri ve Çözümleri
"Opel Astra Motor Gücü Azaldı Uyarısı" veya "Opel Astra Motor Gücü Azaltıldı Uyarısı" ile karşılaştıysanız, aracınızda bir sorun olabilir. Bu uyarı, motorun beklenen güç çıkışını sağlayamadığını gösterir ve dikkate alınmalıdır.
Nedenleri:
- Turbo Arızası: Turboşarj, motora daha fazla hava pompalayarak güç artışı sağlar. Arızalı bir turbo, motorun hava alımını azaltarak güç kaybına neden olabilir.
- EGR Valfi Arızası: Egzoz gazı devridaim valfi (EGR), egzoz gazlarını emme manifoldundan yeniden yönlendirerek emisyonları azaltır. Arızalı bir EGR valfi, motorun hava-yakıt karışımını bozarak güç kaybına yol açabilir.
- Yakıt Sistemi Sorunları: Kirli yakıt enjektörleri veya tıkalı bir yakıt filtresi, motora yeterli yakıtın ulaşmasını engelleyerek güç kaybına neden olabilir.
- Hava Akış Sensörü Arızası: Hava akış sensörü, motora giren hava miktarını ölçer. Arızalı bir sensör, motorun yanlış hava-yakıt karışımını hesaplamasına neden olarak güç kaybına yol açabilir.
- Sorunun Tanılanması: Motor gücü azaldı uyarısıyla karşılaştıysanız, aracınızı bir yetkili servise veya güvenilir bir tamirciye götürün. Sorunun doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve uygun onarımların yapılması önemlidir.
- Turbo Değişimi: Arızalı bir turbo tespit edilirse değiştirilmesi gerekecektir.
- EGR Valfi Temizliği veya Değişimi: Arızalı bir EGR valfi temizlenebilir veya gerekirse değiştirilebilir.
- Yakıt Sistemi Bakımı: Kirli yakıt enjektörleri temizlenmeli veya gerekirse değiştirilmelidir. Tıkalı yakıt filtresi de değiştirilmelidir.
- Hava Akış Sensörü Değişimi: Arızalı bir hava akış sensörü değiştirilmelidir.
Önemli Not: Motor gücü azaldı uyarısını görmezden gelmeyin. Bu uyarı, aracınızda daha ciddi sorunların gelişebileceğine işaret edebilir. Sorun zamanında tespit edilir ve onarılırsa, daha maliyetli onarımlardan kaçınabilir ve aracınızın güvenliğini ve performansını koruyabilirsiniz.