Şimdi Ara

Aşçılık Okumak? (El Becerisi Sorunsalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar, 8 gün sonra üniversite sınavım var ve hala aklımda okuyacak bir bölüm, ana hedef belirlenmiş değil. Aklımın köşesinde 2-3 bölüm mevcut fakat aralarında karar verebilmiş değilim. Şu anki açtığım konunun amacı ise bilgili insanlar tarafından bilgilendirilmek, görüş almak. Ben el becerisi olmayan biriyim fakat bunu geliştirmek için hiçbir adım atmadım. Yani ne yemek yapmayı denemişliğim var ne de uğraşmışlığım. Sadece meyve soymakta pek başarılı olmadığımı düşünerekten el becerimin olmadığını biliyorum. Yemek yapma işini youtube'den falan hep takip ederim, nedense yemek yapmak ilgimi çekiyor. Böyle eti marine ediceksin sonra dinlendireceksin sonra cosss öff!! Ama hiçbir girşimim olmuyor belki de evdeki şahıslardan dolayıdır, neyse ön açıklamdan sonra asıl soruma geleyim. Sizce el becerisi pek olmayan biri olarak aşçılık okumaya başlasam, zamanla el becerisi edinebilir ve meslekte başarılı olabilir miuim? Yoksa doğuştan olan bir şey mi beceri yoksa başarı da mı yok dersiniz? Aşçılık okumalı mıyım?







  • kanki bana sorarsan şu an bunlara kafanı hiç yorma az kaldı sınava. kafan sınavda olsun
  • Kafam sınavda olsa da bir şey değişmeyecek 8 gün sonra yine kafam bunda olacak, sınavı zaten bu kafa hiç terk etmiyor merak etme :D
  • Aşçılık okuyup okumamaya bir şey diyemem ama eksik olan şeyin el alışkanlığı olduğu belli.
  • Aşçılık öyle hevesle yapılacak iş değil. Eti marine etmek de aşçılık değil. El beceresi değil mevzu onu öğretirler. Youtube'dan 2 yemek kanalı takip etmekle başlanacak iş değil. Ben yıllardır en az senin istediğin kadar aşçı olmak istiyorum. Ama yine de soru işaretlerim var kafamda. Sen 8 gün sonra sınava gireceksin diye aşçı mı olsam diye düşünüyorsun sadece. Yapma. Kaç kere girdin annenle mutfağa? Şunu soy bunu doğra dedi de yaptın mı? İş tecrüben oldu mu herhangi bir mutfakta? Muhtemelen bıçağı bile eline 3-5 kere almışsındır. Bugüne kadar bu doğrultuda hiç bir şey yapmadan sırf bu iş dışardan ilgi çekici durduğu için seçersen hayal kırıklığı yaşarsın muhtemelen. Bu masterchef vb. yemek programlarıyla gaza gelmeyin.
  • başlama. hayatın kayar.ben ettim sen etme
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Young Sinatra

    Aşçılık öyle hevesle yapılacak iş değil. Eti marine etmek de aşçılık değil. El beceresi değil mevzu onu öğretirler. Youtube'dan 2 yemek kanalı takip etmekle başlanacak iş değil. Ben yıllardır en az senin istediğin kadar aşçı olmak istiyorum. Ama yine de soru işaretlerim var kafamda. Sen 8 gün sonra sınava gireceksin diye aşçı mı olsam diye düşünüyorsun sadece. Yapma. Kaç kere girdin annenle mutfağa? Şunu soy bunu doğra dedi de yaptın mı? İş tecrüben oldu mu herhangi bir mutfakta? Muhtemelen bıçağı bile eline 3-5 kere almışsındır. Bugüne kadar bu doğrultuda hiç bir şey yapmadan sırf bu iş dışardan ilgi çekici durduğu için seçersen hayal kırıklığı yaşarsın muhtemelen. Bu masterchef vb. yemek programlarıyla gaza gelmeyin.
    Önce bir tanımak, görmek, işin içine girmek gerek diyorsun yani.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DiazLou

    başlama. hayatın kayar.ben ettim sen etme
    Aşçılık mı okuyorsun/okudun? Neler yaşadın merak ettim doğrusu?
  • Kardeşim üniversitesi de aşçılık okuyorum aynı zamanda da bir kafede çalışıyorum daha önce otelde ve alakart muftakta da çalıştım . El becerisi bu meslekte illa önemli ama en önemlisi zor çalışma şartları ve stres ... Otelde sabah 8 gece 12 çalıştığımı bilirim alakart mutfakta siparisler yigildiginda yaşanan stresi inan bana herhangi bir iş kolu yaşamiyordur . Mesela iş yogunken parmakların yanıyor yogunluktan acı hissedemiyorsun . Öyle et marine edeyim cizz etsin bunlar asciligin şov kısmı. Yeri gelecek bulaşık yıkayacaksin yeri gelecek paspas atacaksın yeri gelecek yağlı tava surteceksin . Ha işin ucunda akşam o mutfaktan çıkarken haz alacaksın orası ayrı mesele fakat tercihlerini yapmadan önce git bı mutfakta çalış deneyim kazan iş sana göre mi değil mi bı gör . Aşçılık zoraki yapılacak bir meslek cidden değil ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes yemek yapabilir bunun için aşçı olmaya gerek yok ama profesyonel bir kariyer hedefliyosan bunun için yetenek bilgi ve hayal gücü gerekiyor. Okulunu okumak sadece ilk adım asıl is sende bitiyo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alexturner

    Kardeşim üniversitesi de aşçılık okuyorum aynı zamanda da bir kafede çalışıyorum daha önce otelde ve alakart muftakta da çalıştım . El becerisi bu meslekte illa önemli ama en önemlisi zor çalışma şartları ve stres ... Otelde sabah 8 gece 12 çalıştığımı bilirim alakart mutfakta siparisler yigildiginda yaşanan stresi inan bana herhangi bir iş kolu yaşamiyordur . Mesela iş yogunken parmakların yanıyor yogunluktan acı hissedemiyorsun . Öyle et marine edeyim cizz etsin bunlar asciligin şov kısmı. Yeri gelecek bulaşık yıkayacaksin yeri gelecek paspas atacaksın yeri gelecek yağlı tava surteceksin . Ha işin ucunda akşam o mutfaktan çıkarken haz alacaksın orası ayrı mesele fakat tercihlerini yapmadan önce git bı mutfakta çalış deneyim kazan iş sana göre mi değil mi bı gör . Aşçılık zoraki yapılacak bir meslek cidden değil ...
    Evet çalışması biraz stresli, birkaç kişiden daha duymuştum. Zaten hemen aşçılığı seçecek de değilim, biraz bilgi almaya çalışıyorum işin içeriğiyle ilgili. Sanırsam yavaş yavaş şekillenmeye başladı

    quote:

    Orjinalden alıntı: trmeto Kuzenim bu sene asciligi bitirdi ama o stajlarinda o meslegi yapamam ben dedi ve polislige basvuracak. El becerisinin etkisi nedir bilemem ama asil onemli olan calisma saatleri, stres, sicakta calisma ve calisirken karsi karsiya kalinan riskler. 2-3 defa eli ciddi sekilde yandi tedbir almasina ragmen.

    Bir de tehlikesi çıktı, var mı arttıran? Soğumaya başladım. (Gerçi soğusam ne olur meslekleri öğrenmeye çalışıyoruz hayalimiz değil ne de olsa...)

    quote:

    Orjinalden alıntı: tesbihcekenhoroz Herkes yemek yapabilir bunun için aşçı olmaya gerek yok ama profesyonel bir kariyer hedefliyosan bunun için yetenek bilgi ve hayal gücü gerekiyor. Okulunu okumak sadece ilk adım asıl is sende bitiyo.

    Asıl iş zaten tüm bölümlerde sende bitiyor, sen çalışmazsan ilgi duymazsan çabalamazsan hiçbir güç sana fayda etmez.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheFlowers

    Önce bir tanımak, görmek, işin içine girmek gerek diyorsun yani.

    Alıntıları Göster
    En azından bu işi gerçekten istediğinden emin ol. Dışarıdan izlemek ile çok fark var çünkü. Ne kadar farklı ve zor olduğunu iyice anla. Tv ve internette doğal olarak işin görsellik ve şov kısmı gösteriliyor. Billl Gates gibi olucam ben diyerek bilgisayar mühendisi olmuyorsan internet ve tv'deki yemek şovlarını izleyerek aşçı olmaya da karar verme.
  • Haklısın, yorumun için teşekkür ederim.
  • Aşçılık özenilecek bir meslek değil. Parası kötü, çalışma şartları kötü. Durup dururken aşçılık okumak nereden çıkıyor anlamıyorum. Bu tür şeyleri okuyanlar genelde "okumasından" ümidi kesilenler.

    Romantik hayallerle meslek seçimi yapılmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 7 Haziran 2019; 13:8:33 >
  • :ArHaus: kullanıcısına yanıt
    "Bu tür şeyleri okuyanlar genelde 'okumasından' ümidi kesinlenler." sözüyle neyi kastettin? Nasıl bir hayalle meslek seçmeliyim?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheFlowers

    "Bu tür şeyleri okuyanlar genelde 'okumasından' ümidi kesinlenler." sözüyle neyi kastettin? Nasıl bir hayalle meslek seçmeliyim?
    Basit dostum, okuyup iyi bir (iyi kazanan, toplumda saygınlığı olan vs.) meslek sahibi olamayacağı düşünülen kimseler genelde bu tür şeylere yönelir. Sen kendini öyle görüyorsan bir şey diyemem ama aileniz size emek vermiş size de bunun üstüne biraz çaba sarf edip iyi okullarda iyi bölümlerde okuyun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :ArHaus:

    Basit dostum, okuyup iyi bir (iyi kazanan, toplumda saygınlığı olan vs.) meslek sahibi olamayacağı düşünülen kimseler genelde bu tür şeylere yönelir. Sen kendini öyle görüyorsan bir şey diyemem ama aileniz size emek vermiş size de bunun üstüne biraz çaba sarf edip iyi okullarda iyi bölümlerde okuyun.

    Alıntıları Göster
    Hocam kusura bakmada ıssız kalıp asciliga yönelen insan mutfak komisinden ileri gidemez , boşuna okuma demek yanlış bı yorum . Şuan 3.siniftayim boşa okudugumu düşünmüyorum kaldı ki mesleğimi dünyanın dört bi yanında icra edebilirim . 50-60 hatta daha üstünü kazanan aşçılar var . Kendini birazcık geliştirip öğrenmeye açık olan birisi aylık 7-8 binden aşağı kazanmaz ... Şuan 2 yıllık meslek tecrubem ile 2.500 kazanıyorum sabah 8 akşam 4 çalışıyorum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • zamanla el becerisi edinecegini dusunuyorum. onceden deneyimin olmamışsa da bundan sonra edinebilirsin. bir şeye baslamak için ilgini cekmesi yeterli ve en onemli sebeptir. her mesleğin zor ve can sıkıcı yanları bulunabilir. bu yuzden denemeden zor yanlarını dusunup, cekinmek bana gore iyi degil. guzel yanlarını da biliyorsundur, o yuzden istiyorsundur zaten. birinin yaptıgın yemegi yiyip, begenip, eline saglık demesi gibi. basit ama guzel seyler.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.