|
Arabanın Altından Su Damlaması (Ford Fiesta)
Arabanızın altından su damlaması veya akması, çeşitli nedenlere işaret edebilecek yaygın bir sorundur. Bu sorunla karşılaşırsan yapman gerekenler şunlardır:
-
Sıvıyı Tanımla: Damlayan sıvının su mu yoksa başka bir sıvı mı olduğunu belirle. Su berrak ve kokusuz olmalı. Farklı bir sıvıysa (örneğin yağ veya antifriz gibi), sorunun kaynağını daha da daraltmak için rengini ve kokusunu not et.
-
Akıntı Kaynağını Bul: Arabanı kaldır veya rampaya çıkar ve akan suyun kaynağını ara. Sızıntı radyatör, motor, şanzıman veya egzoz sistemi gibi farklı bileşenlerden gelebilir.
-
Yaygın Nedenler:
- Kondensasyon: Klima açık olduğunda veya hava soğuk olduğunda motorda ve egzoz sisteminde su yoğunlaşması oluşabilir. Bu yoğunlaşma, arabanı park ettikten sonra damlayabilir.
- Sızıntı Hortumları: Radyatör hortumları, klima hortumları veya vakum hortumları zamanla çatlayabilir veya gevşeyebilir. Bu, aracın altından su akmasına neden olabilir.
- Arızalı Contalar: Motor contaları veya şanzıman contaları arızalanabilir ve sıvı sızıntısına neden olabilir.
- Delik Radyatör: Soğutma sisteminden su sızmasına neden olabilecek delikler veya çatlaklar radyatörde oluşabilir.
-
Sorunu Çözme:
- Küçük sızıntılar için sızıntı durdurucu eklemek geçici bir çözüm olabilir.
- Hortum sızıntıları, hortumların değiştirilmesiyle kolayca çözülebilir.
- Conta sızıntıları tipik olarak contaların değiştirilmesini gerektirir.
- Delik bir radyatör onarılamaz ve değiştirilmesi gerekir.
-
Profesyonel Yardım: Suyun kaynağını belirleyemiyorsan veya sızıntı ciddi görünüyorsa, bir mekanikten profesyonel yardım almalısın.
Arabanın altından su akması, dikkate alınması gereken önemli bir sorundur. Akıntının kaynağını zamanında belirleyerek ve uygun adımları atarak daha ciddi sorunları önleyebilir ve aracının düzgün çalışmasını sağlayabilirsin.