Şimdi Ara

Araba Sahibi Olmanın Yıllık Maliyeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
6.917
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 100bin liralık bir araba aldınız diyelim.

mtv 1500 lira
    benzin aylık 400 desek 5000 lira
    bakım 800 diyelim
    senede 2 defa park cezası yeseniz 200 lira
    ıvır zıvırlar 250-1000 lira
    100bin lirayı mevduata atsaydınız alacağınız faiz 13 bin lira
    kasko sigorta 2500lira

toplamda 23bin lira gibi bir rakam çıkıyor.araba cidden lüks bir olay.en temizi altına araba veren bir şirkette çalışmak.senede 21 bin cepte kalır az para değil, maaşa 1800 eklemek gibi.

edit:madem düşük iqlu arkadaşlarım laf sokar gibi yazıyor ve benzer durumdaki arkadaşlar onları artılıyor bende aynı tarzda cevap vereyim.şimdi araba ile evi kıyaslamak aptallıktır.ev zaten bir yatırım aracıdır, hatta kira kontratlarında hepsinde tüfe oranında zamlanıcağı yazılır, getiriside tüfe oranında bir metanın değeride en az aynı oranda artar, hatta yerine göre çok daha fazlada artabilir.

arabada hiçbir zaman yatırım ürünü değildir, aldıktan itibaren değer kaybetmeye başlar, ha ülkemizde tam öyle olmamasının nedeni hergün inanılmaz düzeyde ekstra vergiler gelmesidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ileri iade -- 31 Ocak 2018; 9:12:1 >

• 100.000TL'lik veya 50.000TL ' lik diye ayrım yapmadan kendi aracım için cebimden çıkanları sayayım.

MTV 563TL / Sigorta 650TL
    Benzin aylık ortalama 500TL x 12 = 6000TL Yıllık
    Bakım : Aracıma uygun ufak bir takım aldım bakımımı kendim yapıyorum. Yağ 100TL ortalama Filtrelerde 50TL ortalama = 150TL
    Park cezası yemiyorum. Park yasağı olan yere zorunlu olmadıkça park etmiyorum etsem bile aracın başından ayrılmıyorum. Genelde sokak arasına park edip yürümeyi tercih ediyorum.

Ivır zıvır 1000tl ? Bende öyle bir ıvır zıvır yok.

Yıllık ortalama toplam 7363TL / 12 = 613,58TL Aylık.

Arabam benzinli olmasına rağmen ve benzinin 6TL olmasına rağmen hala daha araç sahibi olmak daha makul. Benzin ucuzlarsa ( imkansız gibi bir şey ) veya LPG'ye geçersem yakıt maliyetler en az 3/1 şekilde düşer. Bu da aylık ortalamada ciddi düşüş demek olur.

Edit: Sonradan fark ettim 21.000TL'yi nasıl buldunuz ? Yıllık ortalama maliyet 8500 gözüküyor.

EK olarak bu devirde kimse cebinde 100.000TL nakitle gidip araba almıyor. Alan varsa da 10/1 falandır sanırım. Herkes krediyle vs. bir şekilde borçlanarak alıyor yani. 100.000TL'si olan adam zaten faize yatırır :)
    araç sahibi olmak artık şart
    sabahları 3,5 km gidip ufaklığı kreşe bırakıyorum ordan 2 km daha gidip aracı park ediyorum ve vapurla işe gidiyorum
    akşam da aynısı
    hafta sonları belki bir yerlere çıkarsam çıkıyorum
    araç olmadan yaşantımı devam ettirmem çok zor
    bizim asıl sorunumuz nüfus
    bu ülke artık 80 küsür milyonu kaldıramıyor
  • 100.000TL'lik veya 50.000TL ' lik diye ayrım yapmadan kendi aracım için cebimden çıkanları sayayım.

MTV 563TL / Sigorta 650TL
    Benzin aylık ortalama 500TL x 12 = 6000TL Yıllık
    Bakım : Aracıma uygun ufak bir takım aldım bakımımı kendim yapıyorum. Yağ 100TL ortalama Filtrelerde 50TL ortalama = 150TL
    Park cezası yemiyorum. Park yasağı olan yere zorunlu olmadıkça park etmiyorum etsem bile aracın başından ayrılmıyorum. Genelde sokak arasına park edip yürümeyi tercih ediyorum.

Ivır zıvır 1000tl ? Bende öyle bir ıvır zıvır yok.

Yıllık ortalama toplam 7363TL / 12 = 613,58TL Aylık.

Arabam benzinli olmasına rağmen ve benzinin 6TL olmasına rağmen hala daha araç sahibi olmak daha makul. Benzin ucuzlarsa ( imkansız gibi bir şey ) veya LPG'ye geçersem yakıt maliyetler en az 3/1 şekilde düşer. Bu da aylık ortalamada ciddi düşüş demek olur.

Edit: Sonradan fark ettim 21.000TL'yi nasıl buldunuz ? Yıllık ortalama maliyet 8500 gözüküyor.

EK olarak bu devirde kimse cebinde 100.000TL nakitle gidip araba almıyor. Alan varsa da 10/1 falandır sanırım. Herkes krediyle vs. bir şekilde borçlanarak alıyor yani. 100.000TL'si olan adam zaten faize yatırır :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malik the Mafia -- 30 Ocak 2018; 11:35:30 >

• bak sigorta ve kaskoyu unutmuşum ortalama 2500-3000 de ona ekle
  • Benzer konular açılmıştı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arac sahibi olmamanin maliyeti nedir? keyfi arac kullanımına benim de karsı oldugumun bilinmesini isterim.
  • araç sahibi olmak artık şart
    sabahları 3,5 km gidip ufaklığı kreşe bırakıyorum ordan 2 km daha gidip aracı park ediyorum ve vapurla işe gidiyorum
    akşam da aynısı
    hafta sonları belki bir yerlere çıkarsam çıkıyorum
    araç olmadan yaşantımı devam ettirmem çok zor
    bizim asıl sorunumuz nüfus
    bu ülke artık 80 küsür milyonu kaldıramıyor
  • 1.2 TSI 2016

MTV : 750
    Bakım : 650
    Benzin : 2400
    Sigorta : 450
    Kasko : 850
    Aracımı kendim yıkarım
    Bakım harici ıvır zıvır almam
    Otopark v.s kullanmam
    7 8 yılda 1 defa radara gidim harici trafik cezam yok onu da yok sayabiliriz.
    2 yıla bi araç değiştiririm. Lastik ve muayene derdim pek olmaz.

Sıfır sayılabilecek aracımın aylık gideri 425 TL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rbcntechnic -- 30 Ocak 2018; 12:23:3 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ülke değilde İstanbul kaldıramıyor
  • Sigorta kasko 2100

Yıllık bakım 900

MTV 1300

Aylık yakıt 350x12 4200

Yıllık 8500

Güzel para 💰

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhand28 -- 30 Ocak 2018; 17:8:59 >
  • Ülke 80 değil 150 milyonu bile kaldırır.Önemli olan nüfusu adam gibi ülke sathına yayabilmek.
  • Benim işyerime servis yok toplu ulaşım 3 araç ile mümkün. Benzin parası toplu ulaşımla eşit oluyor günlük. Toplu ulaşımla 1 saatte gideceğim işe 10 dk da gidiyorum. Araç 99 model 2 yıldır sadece yağını benzin pompasını fren balatalarını ve silecekleri değiştirdim . Trafik sigortası 600 tl. Mtv 70 tl.

• mtv: 980
    sigortta: 750
    yakıt: 200x12=2400
    bakım: 500
    hiç ceza yemedim.
    extra masraf:1000 tl yazalım
    5630
    aylık 1450 kredi ödüyorum araç için
    23 bin masrafım var yıllık araca
  • Sigorta 700

Kasko 900

Mtv 600

Mazot 12 x 300 = 3600

Ceza yemem fazla

Yikama ayda 10 lira ×12 = 120 lira

Bakim : yilda bir kere 225 lira

Muayene 200 lira yilda 100 liraya gelir

Ivir zivir masrafi yok fazla

Yilda toplamda 6200 lira gideri var ama arac bir ihtiyac olmasi lazim

• aslinda hesaba otv kdv gibi vergiler de dahil edilmeli. yani aldiginiz fiyata satsaniz bile otv gibi odediginiz verginin faizi de zarar. yani 100 binlik arac icin

50bin tl odediginiz kdv ve otv var. 5 sene kullanip ayni fiyata sattiginizda bile bu 50 bini devlete vermeyip faize koysaydiniz 5 yilda 25 bin tl faaiz getirecekti. veya 5 sene once dolar veya altin alinsaydi daha da karda olunacakti.

• BölücüDeğilÖlücüyüm B kullanıcısına yanıt
    10 tl ye aracı nehirden fln geçirerek mi yıkıyorsunuz 😅😅

• quote:

Orijinalden alıntı: okanhh

10 tl ye aracı nehirden fln geçirerek mi yıkıyorsunuz 😅😅

Icini kirletmiyorum hocam kirlenirsede supurge ile cekiyorum

3 liraya benzinlikde yikiyorlar fircasiz olarak yikatiyorum ayda 3 defa 9 lira ben10 a yuvarladim

• Eşimin arabası: 2005 1.4 otomatik Kalos.

Aracın değeri 22.000TL. Belki. Bilmiyorum. İlgilenmiyorum. Gidiyor. Duruyor. 4 tekeri var. Ömründe iki kere şehir dışına çıktı. İç Anadolu'nun dışına çıkmadı. Karasal iklim arabası.

Sigorta 620TL. Kasko 700TL. Vergisini bilmiyorum. Yıllık 400 olabilir. Eşim her gün GOP-Balgat (Ankara) gidip geliyor. Ortalama hızı 20 falandır. Dur-kalk trafik. Aylık yakıt masrafı 260TL. Aracın bakımı yıllık 300TL. Ara ara çıkardığı ufak arızalar için yıllık 150TL daha koy. Çift takım Lastiklerin yıllık maliyeti 320TL.

Toplayıp bölünce aylık maliyeti benzin dahil 467TL. Kesinlikle az değil. Çok da değil. Arabayı yenilemem gerekirse onun maliyetini üzerine koymak lazım. Mesela bunu 22'ye satsam, üzerine 15 koysam 37'ye bişey alsam falan... Ancak öyle bir niyetim yok. Aracı benzin döküp yaksalar üzülmem. Kafam rahat. Şehir içinde ev-iş-iş-ev ve iş görmek için kullanılıyor. Araçtan bir beklentim yok. O yüzden yenilemeyi de düşünmüyorum. Bu arada, araç sıfırdan beri eşimde. Son 4 yıldır çok kullanılıyor. Tahmin edin kaç km'de? Geçen gün 50.000km'sini kutladık. 13 yılda 50.000km. Son 4 yılda yılda ortalama 6000km kullanmışız. Böyle devam etsek, aracın 150.000km'ye gelmesi 16 yıl sürer. Aracı 30'unda bozdurur, iki 15'lik alırız.

Not: Faiz hesabı yaparken net faiz hesabı yapın. Aldığınız faizin genelde tamamını enflasyona kaybediyorsunuz. Aslında paranız pek de büyümüyor. Benzer şekilde, dövizde tutmak da pek farklı değil. Spekülatif hareket etmiyorsanız (düşünce al, yükselince sat, düşünce al gibi) para kazanmıyorsunuz. Paranızın değerini koruyorsunuz. Para ile para kazanmak için döviz hareketlerini çok iyi tahminleyip, düşünce almanız, yükselince satmanız, düşene kadar TL faizde tutmanız, düşünce gene dövize geçmeniz falan lazım. Bunu yaparken para kaybedebilirsiniz. Risksiz kazanç yoktur. Bunu unutmayın.

Örnek vereyim: 1000$ paranız var. 5 yıl faizde durdu. 1000$'a 5 yıl önce ne alırdınız? İyi bir laptop. Bugün kabaca 1150 dolara bugünün iyi laptop'ını alırsınız. Doların da yıllık %3 enflasyonu var. Yıllık ne kadar faiz aldın? %4. Net gelirin %1 aslında... Bu arada dolar uçtu. 3.80 oldu. Deli kar mı ettin? Hayır. Laptop 1150 dolar bebeğim. Dolar artışı her alanda piyasaya anında vurmaz. Dolar arttı, ev fiyatlarının artması 3 ay sürebilir mesela. O arada kapatıp bir ev alırsan, bak o zaman bir fayda sağlarsın. Yani, sürekli hareket halinde olman, gözünü açık tutman, enstrümanlar arasında zıplaman lazım. Yoksa para kazanmıyorsun. Paranın değerini koruyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 30 Ocak 2018; 22:57:41 >

• Konu sahibinin hesapları çok fazlaca insaflı... Bence 100binlik aracın aile bütçesine maliyeti aylık en az 1000 liradır o da kredi kullanılmazsa... dolayısıyla bir kaç ekleme/düzletme yapma ihtiyacı hissettim buyrunuz..

Öncelikle aracın göze batmayan otopark, yıkama, köprü ve otoyol ücretleri gibi rakamlar da yıllık olarak ciddi meblalar tutmaktadır...

Belki de ıvır-zıvır olarak kastedilen maddenin içindedir bilemem...

Ayrıca,

Zorunlu sigorta

Zorunlu muayene ve

Kasko sigortası eklenmemiş

Kredi maliyeti bence ters taraftan hesaplanmış, 100bin lira parayı faize yatırmanın getirisi değil, 100binlik aracı 70-80bin lira krediyle aldığında ödeyeceğin faize bakılmalı kesinlikle 13bin liradan fazladır... Bir de aracın değer kaybı var elbette... Günümüzde alınan araçların ikinci el olsa bile aldığı fiyattan fazla fiyata satılmasını kar sayanların ne kadar akıl tutulması yaşıyor olduğu defalarca konuşuldu bu ve benzeri konularda... (ısrarla anlamayana örnekle açıklayalım; adam bir kaç yıl önce 50 bine araba almış şimdi satsam 70bin veriyorlar diyor ama aynı aracın sıfırı 130bin lira olmuş adam kendini hala kârdayım sayıyor vs vs) araç senin aldığın değerden fazla prim yapsa bile sonuçta ne olursa olsun sattığın anda zarar ettiriyor... Sattığın fiyata yeni arabanın yarısını zor alırsın... bu amortisman maliyeti de hesaba katılmalı...

Veeee en önemlisi...

Yukarda yazılanların hepsini boşverelim... Arabanın asıl önemli maliyeti şudur araba olmadığı zamanlarda gidilmeyecek olan yerlere sırf araba var diye gidilip extradan masraf açılmasıdır, dışarda sağlıksız ve çok pahalı berbat yiyeceklerin tüketilmesi, "y" kuşağı gençleri için uygun gibi görünse de aileyle gidilmesi bence hepten abes olan cafelerde çoluk çocuğun rızkını (üstüne basa basa söylüyorum) SAĞLIKSIZ şeylere gömülmesidir...

Yeni evliyim evlenirken evim yoktu önce ev aldım 4 yıl kredi ile... Ve 4 ay sonra ev tamamen benim olacak inşAllah... Ömür boyu kiradan kurtuldum... Arabam var diye hiç gerekmeyen yerlere gitmek ve dolaylı yoldan para harcamak zorunda kalmıyorum... Oturup evimde sağlıklı şeyler tüketiyorum... Zaten işim gereği 10 saat araç kullanıyorum istanbul trafiğinde... Bu dur-kalk trafiğine daha fazla katlanıp sinir harbi yaşamak zorunda kalmıyorum... 4 ay sonra aylık 5-6bin lira taksit ödeme gücüm olduğu halde araç faizi beni tiksindirirken evi olmayan kiracı milletinin bile gelirinin tamamıyla kapış kapış araç almasına aklım ermiyor

Y ve Z kuşağı gençlerine tavsiyem; bu fikre tahammülünüz olmasa bile yine de söyliyim araba sevdanızdan vazgeçin önce ev alın ev...

Ev almasanız bile niyetine girip koyun kenara... araç faizine ve masraflarına gömmeyin geleceğinizi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CihangirCanavarı -- 30 Ocak 2018; 23:29:42 >

• Ortalama 300.000 tl’ye ev alacağınıza bu parayı bankaya yatırsanız yılda 39.000 tl faiz biner. Maaşınıza 3.250 eklediniz diye düşünün. Ev yerinede çadırda yatın.

• Sen biraz abartılı hesaplamışsın. Gariptir ben de bugün benzer bir hesap yaptım sanırım ikimiz değiliz bu hesabı yapan. 2016 model 1.5 dizel focus için;

1350 ₺ MTV

1850₺ kasko

800₺ zorunlu trafik sigortası

650₺ yıllık bakım

Hiçbir arıza vs yaşamadan marşa bile basmadan kapının önünde yattığı yerden cebimden hergün yaklaşık 13₺ doğrudan eksiliyor. Bu yüzden arabamı satmaya karar verdim. Ciddi alıcılar pm lütfen

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.