Şimdi Ara

Bir Arabanın 1 Yıllık Tüm Masrafları, Aylık Maliyeti (Detaylı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
4
Favori
12.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
17 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2014 yılı Eylül ayında 2008 model otomatik Civic almıştım. 12 aydır aracıma yaptığım bütün harcamaları en ince ayrıntısına kadar bir excel tablosunda not aldım. Amacım aylık ve kilometre başına aracın bana olan maliyetini ortaya çıkarmaktı.

Şimdi yaptığım bu harcamaları sizinle de paylaşmak istiyorum. Belki merak eden arkadaşlar olur, ya da araç alma fikri olan arkadaşlara bir yol gösterebilir maliyet konusunda.

** Öncelikle 1 yılda yaptığım toplam kilometre 15.000. Bunun yaklaşık 6.000 kilometresi şehirlerarası.

** Toplam LPG gideri 3.160 TL. Toplam Benzin gideri 370 TL.

** Toplam Bakım gideri 2.140 TL. Honda Bora'da yaptırdığım detaylı faturası aşağıda yer almaktadır. Ekstra yapılan arızalar da dahil.

** Yıkama gideri olarak 213 TL harcamışım.

** Toplam Otopark gideri 75 TL olmuş.

** Bunların haricinde; 4 adet Continental Kış Lastiği, İnci Akü ve ıvır zıvır sarf malzemelerine 863 TL harcamışım.

** Vergi: 412 TL, Sigorta: 393 TL, Kasko: 1.509 TL, Egzoz Emisyon: 40 TL olarak harcandı.

*********************************************************************************************************

** Araç için 1 yıllık toplam harcamam 9.175 TL.

** Aracın aylık ortalama maliyeti: 764 TL

** Toplam akaryakıt harcamam: 3.530 TL.

** Aylık ortalama akaryakıt harcaması: 294 TL.

** 1 kilometrede aracın tükettiği akaryakıtın maliyeti (LPG+Benzin): 23 Kuruş

** 1 kilometrede aracın akaryakıt+diğer giderler toplam maliyeti: 61 Kuruş.

Mayıs ayında Honda Bora'da yaptırdığım bakımın detayı da şu şekilde: 90.000 km periyodik bakıma ilave olarak direksiyondan bir gıcırtı geliyordu, aracın önünden de bir tıkırtı geliyordu ve motor devir alırken bir hırıltı vardı. Bunlarla ilgili olarak sağ yan motor takozunu değiştirmişler ve amortisörün birkaç parçasını değiştirip kule bilyalarını yağlamışlar.

Selamlar, saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Last Man -- 29 Ağustos 2015; 13:11:47 >

• Bu hesaplamayı ben yaptığımda ortalama aylık 500 tl gibi bir rakam çıktı.

Bu şartlarda az sayılmaz, ama başka şansımızda yok.

Araç kiralama fiyatları ortada, toplu taşıma durumları ortada.

Vergi sistemi düzelmedikçe bu fiyatları zamanla arar olacağız.

Her şey zamlanıyor, biz hayat standartlarımızı daha iyi yapamadığımız gibi, elimizdekileri yavaş yavaş kaybederek yaşamaya mecbur kalıyoruz.

Orijinalden alıntı: zaga20

Test Sürüşü adı altında 95 TL almaları epey ilginç olmuş

Hocam Test sürüşü tutar kısmında 0 yazıyor. Aslında 95 liraymış da biz size hediye ettik demişler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam muhasebeci mısınız ? Gerçekten cok guzel.bır çalışma.araba almak ısteyenler ıcın özellikle. Herkes arabayı alınca tamam dıye dusunuyor. Butcelerını zorlayıp borç kredi araba alıyor. Bunları da düşünmek lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: BojanBogdanovic

Hocam muhasebeci mısınız ? Gerçekten cok guzel.bır çalışma.araba almak ısteyenler ıcın özellikle. Herkes arabayı alınca tamam dıye dusunuyor. Butcelerını zorlayıp borç kredi araba alıyor. Bunları da düşünmek lazım.

Yok hocam muhasebeci değilim, hayatın her anında istatistikleri seven biriyim sadece. Arabanın aylık olarak bana harcattığı tutarı bilmek istedim. Ona göre mali durumuma yön verebiliyorum. Önümüzdeki 1 yıl araba için ne harcayacağımı artık üç aşağı beş yukarı biliyorum. Bu güzel bir şey bence.

• Hocam Türkiye'de araç sahibi olmak gerçekten zor iş.Yemez içmez arabaya verirsin.Benim arabanın vergisi,kaskosu,sigortası,yakıtı,bakımı vs. senelik 6 bin TL gidiyor.O da biraz gezeyim edeyim dersen daha da artıyor.Araba demek sofraya bir tabak daha koymak demek.Bu ülkede araba lüks iş...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi real_madrid_ -- 29 Ağustos 2015; 14:22:53 >

• gördüğümüz üzere iş araç almakla bitmiyor,verirsin 50 bini alırsın ama aylık en az 500-600 lirayı gözden çıkarmak lazım bir de ufak tefek sürtmeler,vurmalar olursa bu rakam değişir.Her ay yediğini içtiğini çıkar kenarda 1000 lira artmıyorsa araba alınmaz,alırsan da borcun içinde eriyip gidersin
  • Guzel calisma elinize saglik her sene lastik alinmiyor ve aracina kasko yaptirmayanlar da var yillik 2000 lira bakim gideri de cok fazla normalde ortalama aylik 500 lirayi pek gecmez

Orijinalden alıntı: CeLLaT_1905

Guzel calisma elinize saglik her sene lastik alinmiyor ve aracina kasko yaptirmayanlar da var yillik 2000 lira bakim gideri de cok fazla normalde ortalama aylik 500 lirayi pek gecmez

Haklısın hocam, lastik masrafı düşülebilir. Kasko ve bakım da tabi ki. Benim aracın bakımının için de arızalar da var, o yüzden yüksek. Örneğin bu sene ben kaskoyu 900'e yaptırdım. Allah'tan bir kaza bela olmazsa bakım da 300-500 seviyesine iner. Aylık ortalama 500 civarı gider diyebiliriz araç için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Last Man -- 29 Ağustos 2015; 14:33:13 >

Orijinalden alıntı: Kahlenberg68

quote:

Hocam muhasebeci mısınız ? Gerçekten cok guzel.bır çalışma.araba almak ısteyenler ıcın özellikle. Herkes arabayı alınca tamam dıye dusunuyor. Butcelerını zorlayıp borç kredi araba alıyor. Bunları da düşünmek lazım.

Yok hocam muhasebeci değilim, hayatın her anında istatistikleri seven biriyim sadece. Arabanın aylık olarak bana harcattığı tutarı bilmek istedim. Ona göre mali durumuma yön verebiliyorum. Önümüzdeki 1 yıl araba için ne harcayacağımı artık üç aşağı beş yukarı biliyorum. Bu güzel bir şey bence.

Ben de Sizın gıbıyım, sürekli istatistik tutarım. Exel programı can yoldasımdır :) ama 10 sene muhasebecilik yapmıstım ben.
    Bu arada Ilk defa sıfır araba aldım 2 sene once.masrafsızlık olarak gerçekten degıyor.

• Arabayı satmak ve yıllık masrafı fiyatına 90 model bir mazda almak daha mantıklı geldi bi anda :)

quote:

Orijinalden alıntı: Kahlenberg68

quote:

Ben de Sizın gıbıyım, sürekli istatistik tutarım. Exel programı can yoldasımdır :) ama 10 sene muhasebecilik yapmıstım ben.
    Bu arada Ilk defa sıfır araba aldım 2 sene once.masrafsızlık olarak gerçekten degıyor.

Sıfır araba dediğiniz gibi masrafsızlık olarak çok daha makul. İlk alınış maliyetini bence birkaç yılda çıkarıyor.

• Güzel yazmışsınız, araba sahibi olmak zor iş..
    Aklıma gelen başka masraflar;
    İstanbul için 75tl otopark çok az, yoğun yerlerde yaşıyorsanız ayda o parayı verirsiniz en az..
    Ayrıca OGS, HGS, feribot gibi ücretler var..hergün köprü otoban yapsanız en az 5 tl, aylık 100-150 civarı..
    Olası sürpriz trafik cezaları var..
    Trafik sigortası da arttı diyorlar..
    Lastik patlaması ve kışlık-yazlık lastik değişimi(60TL her değişim) olası masraflar da var..
    Kabin içi aksesuarlar da var, telefon tutucu,şarjı, mendili, perdesi,kokusu ...bunlar periyodik biter/bozulur..
    vs..vs..
  • güzel konu tebrikler.
    keşke herkes bunun farkında olsa. adam geliyor diyor ki aynı araba şu paraya bu paraya. tamam sen öyle san o arabanın masrafı var haberin yok. lastiği kabak yağı eksik vs. vs. ama herkes son kuruşuna kadar araba alıyor. sonra hiç masraf çıkmayacak sanıyor. arkadaş gerçekten güzelce özetlemiş

Orijinalden alıntı: leonidas26

güzel konu tebrikler.
    keşke herkes bunun farkında olsa. adam geliyor diyor ki aynı araba şu paraya bu paraya. tamam sen öyle san o arabanın masrafı var haberin yok. lastiği kabak yağı eksik vs. vs. ama herkes son kuruşuna kadar araba alıyor. sonra hiç masraf çıkmayacak sanıyor. arkadaş gerçekten güzelce özetlemiş

Hocam teşekkür ederim, dediğin gibi araba almakla bitmiyor iş. Kapının önünde durduğu sürece masrafı oluyor.
    Bu arada profil resmini de çok sevdim. Paul Walker'ı çok severdim. Büyük oyuncuydu reyiz erken gitti.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.