Araba kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum, direksiyon derslerim yeni başladı sayılır. 3.kez derse girdim bugün. Video izliyorum dikkat etmem gereken noktaları iyice öğrenmek için, ancak direksiyon başına geçince bırakın videodakileri hatırlamayı adımı bile unutacak raddeye geliyorum neredeyse. Üstelik otomatik ehliyeti aldığım halde zorlanıyorum. Güzergahı bile defalarca videosunu izlediğim halde unutuyorum bazen, ön koltuktayken süren kişinin tüm hatalarını görebiliyorum ama kendim oturunca işler değişiyor. Kavşaklardan ve keskin virajlardan dönmek, direksiyon hakimiyetini sağlamak,frene ve gaza yumuşak basmak bir türlü oturtamadığım şeyler. Daha bu işin parkı var.. Eğitim aldığımız yol da biraz dar ve benim ders saatimde trafik iyice artıyor(Kullanmayı bilen biri için çok zorlayıcı bir yol olmayabilir ama benim için gerçekten zor) Kimler kimler alıyor, ne magandalar var trafikte diyorlar ama araba sürmek zeka ve ahlakla ilgili bir iş değil. O yüzden haklı bile olsalar çok da öz güven getirmiyor. Heyecan deseniz, aslında heyecanla alakalı bir şey hissetmiyorum. Elim ayağım titremiyor kalbim sıkışmıyor nefes alışverişim artmıyor. Heyecandan daha farklı bir duygu hissediyorum, tedirginlik gibi bir şey. Sürekli bir tetikte olma hali, artık adına her ne denir bilmiyorum. Ama bu duygu benim hafızayı ve çalıştıklarımı da sıfırlıyor. Ayrıca mentalimi de yoruyor, yarım saatlik sürüş bile üstümden kamyon geçmiş gibi yorulmama sebebiyet veriyor. 3 saat ev işi yapsam bu kadar anca yorulurum. Üstelik performans anksiyetem var, bu da benim için ekstra bir yük. En ufak da olsa (Bu işten vazgeçmek dışında, çünkü sonuna kadar gitmeden bırakmak da içime sinmiyor) bir tavsiyesi olan varsa, benimle paylaşırsa çok sevinirim. Kendimi nasıl geliştirebilirim daha az facia nasıl olabilirim bir fikri olan varsa lütfen belirtsin. Toplam 10 ders verecek kurs bu arada, her biri bir turdan oluşuyor. Yarım saat falan sürüyor ortalama. Ben 3 tanesine girdim kaldı 7. |
Araba kullanmak neden bu kadar zor
-
-
araba kullanmayı seversen daha kolay öğrenirsin.. araba kullanmayı bir angarya olarak değil bir hobi bir zevk olarak gör.
-
tatlı sakız çiğneyin tedirgin oluyorsanız. biraz rahat olmaya çalışın. sonuçta hiçbir şoför atomu parcalamiyor. "inat etme ve herseyi mükemmel yapmalıyım" düşüncesinden vazgeçip, olabildigince az hata yapma ve az riske girmeye çalışın. gerisi gaz-fren-direksiyon zaten.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam gerçekten bu zamanda gördüğüm nadir kisilerdensiniz.Ben daha bu zamana kadar araç sürme konusunda bu kadar zorlanan birisine rastlamadım.Yani yanlış anlamayın,iş yapma kabiliyeti en az derecede olan birisi bile bu memlekette bir sekilde araç sürmeyi beceriyor.Yani araç teslim edilmeyecek bazı bayanlar bile ne yapıp edip bir şekilde kullanıyorlar.Gerçi bayanlar dokuz canlı gibi her isi bir şekilde yapıyorlarKeske her iş arac sürmek gibi olsa hocam.Hayattaaynen sizin gibi hisstettigim bazı işler var ama araç sürmek benim icin bir zevk.Eminim sizin de zevkle yaptığınız,başkalarının zorla yaptığı işler vardır.Bir de yazdıklarınızdan anladığım,araç sürmek size bir heyecen,mutluluk vermeyen sıradan yorucu bir iş gibi geliyor.Tüm mesele de burdan baslıyor aslında.Sevseniz siz de basit şekilde araç kullanırsınız bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ykaya1983 -- 1 Kasım 2024; 20:32:56 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
1.5 saat pratikle yazdıklarınız çok normal. Gündüz, gece, şehir içi, şehir dışı ve otoyol pratikleri ile bu iş 35 saatte öğrenilir. Dünya standardı budur.
Siz diyorsunuz ki yarım saatten on seans. 5 saat eder. Gerekenin ancak 7'de biri. 1.5 saat pratikten sonra 5 saatin sonunda öğrnemeyeceğinizi anlamış bulunuyorsunuz. Yaşadığınız stres bu yüzden. Kimse 5 saatte otomobil-trafik-operatör arayüzünü öğrenemez.
Ya özel hocalarla, veya kullanmasını bilen refakatçilerle bu 35 net saati tamamlayacaksınız, ya kursu eğitim bakanlığına şikayet edeceksiniz (aslında farkındalar, bu yüzden toplu şikayet çözüm olabilir), veya imkanınız varsa ehliyetinizi Avrupa veya ABD'den alacaksınız. On saatte otomobil sürüşü öğrenilmez.
-
Vazgeç senden olmaz beceremezsin mi demek istiyorsunuz yani anlamadım ? :)
Araç sürerken dikkatle ani karar vermek gerektiren uyaran olmasaydı daha rahat edip daha keyifli kullanabilirdim ve yorucu olmaktan çıkabilirdi. İleride öyle olur mu bilmiyorum tabii, genelde alışılıyor diyorlar. Ama şu ben arabayı değil de araba beni kullanıyormuş gibi hissediyorum :)
Yine de araç sürmek gibi bir tutkum yok, büyük bir hevesim ve hırsım yok yani. Olsaydı biraz daha motivasyonum yüksek olabilirdi. Şu an benim için o bayanlardan biri olmak yeterli, öğrensem bile en fazla öyle bir kadın olurum. Araç sürmek özel bir zevk olmaz benim için, rutin olur. En azından şehir içinde.
-
Resmi yönetmeliğe göre 14 saat zorunluydu yanlış hatırlamıyorsam, ama saat mi ders mi o da sıkıntılı. Birçok kurs saat gibi izlenim veriyor ama gidince bir tur attırıyor. Bir tur da yarım saat anca sürüyor, o da ben bazen yanlışlıkla frene fazla basıp durmama ya da biraz yavaş gitmeme rağmen. Tam 1 saat süre verseler bir derste iki tur atardım mesela. O yüzden saat ve ders saati arasındaki ayrım da önemli.
35 saat bence gerçekten sıfırdan başlayan ve sadece kursta öğrenen biri için gerekli bir süre. Çünkü artık sınavda tek hatada bile eleyebiliyorlar. Her şeyi kusursuz yapmak gerekiyor. Tabii ki bu işi 1 haftada bile kapan daha kabiliyetli ve rahat insanlar var ama ben onlardan değilim. 10 saatte zaten beceremem. Şans eseri sınavı geçsem bile araç kullanmayı gerçekten öğrenmiş olmam. Keşke yurt dışından alma imkanım olsaydı.
-
Kendinize ve çevrenize zarar vermeyecek seviyede kullanabilmeye başladığınızda iki şehir arası uzun yolu tek başınıza 1 defa gittiğinizde artık eski siz olmuyorsunuz. Tecrübe ile sabittir.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Pratik yapacaksınız hepsi bu...
Eşime de kız kardeşime de öğretirken tarlada ben çalıştırdım, iş trafiğe çıkmaya gelince özel ders aldırdım (benim sinirlerim bu stresi kaldırmıyor 😁)
Geçen sene ehliyet aldım ama halen daha sürmeye çekiniyorum, arabada kavrama noktasındaki titremeyi hissedemezsem ya stop ediyorum ya da arabayı bağırtıyorum, ara sokaklarda ya da park yaparken ya çok erken dönüp sol tarafı kapatıyorum ya da çok geç direksiyonu çevirip aniden aracı sarsıyorum, bütün bunları yaparken de vitesi at geri al tekrar at çok yoruyor, değil Manuel sürmek, Manuel sürmeyi düşünmek bile geriyor beni, eğitimde bu kadar gergin değildim ne oldu bilmiyorum
Seveceksiniz araba sürmeyi yoksa hep acemi şekilde kullanırsınız. Ayrıca herkesin araba sürmesine ehliyet sahibi olmasına gerek yok. Taksiye binin.
Taksiye binmek gibi dahiyane bir fikir aklıma gelmemişti hiç kusura bakmayın
-
Aynen bu iyiliğini unutma ama taksiye binin diye sana değil son mesajı yazan kişiye demiştim. Sen de arabayı sevmezsen sonun taksi olacak.
Adam/kadın ehliyetini zaten almış yalnız. Ehliyet sahibi olmuş sınavını geçmeyi başarmış biri neden taksiye binsin pratikle halledilemeyecek gibi bir konu mu
-
Güzel kardeşim ehliyet almak arabayı sürmek kullanabilmek değildir. Ben sabahın en karışık saatinde seni etlik kasalar trafiğinde bırakırım bakalım orada strese girmeden kullanabilecek misin? Ortalık ehliyet sahibi binlerce acemi sürücüyle dolu. Ben olsam hiçbirinize ehliyet vermem
Otomatik vites denediniz mi hiç
-
Dünyada kurallara uyarak araba kullanan milyonlarca insan var. Bunun içinde panik ataklısı, disleksi gibi sorunlardan muzdarip olanı her türlü dezavantaja sahip olanı da var. Bu kadar insanın hepsinin araba sürmeye karşı büyük bir tutkusu olduğunu da sanmıyorum.
Kaldı ki bu tarz demoralize edici yorumlara maruz kalan bir acemi nasıl araba sürmeyi sevebilir ? Tam tersi motive edilmesi ve öz güveninin daha da fazla kırılmaması gerekiyor.
Üstte biri de bana demiş mesela senin gibisini görmemiştim herkes öğrenebiliyor diye, gel de şimdi bu yorumu görüp araba sürmeyi sev. Gerçi beni erkek zannettiği için dedi sanırım ama yine de aynı şey. Kendi üzerinize düşünün, pek de iyi ve yatkın olmadığınız alanlar illa ki vardır. Böyle bir alanı öğrenmeniz gerekiyor ve birileri bu işi bırakmanız gerektiğini veya ne kadar kötü olduğunuzu söylüyor. O alana karşı soğukluğunuz daha da artmaz mı ? Tam tersi motive edilmek, o alanda iyi olanlardan taktik almak istemez misiniz ?
İyi niyetli olmayan yorumlara karşı hoş görülü olamıyorum, o yüzden lütfen bu konuya daha fazla yıkıcı ve öz güven kırıcı yorumlar yazmamaya dikkat edin. Benzer sorunu olup bu konuyu gören kimsenin okuyup da moralinin bozulmasını istemem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brigid12 -- 2 Kasım 2024; 17:34:0 >
-
Otomatik sürmek de bir seçenek bence 🤔
Ben zaten yoğun bulvarlarda da sıkıntısız bir şekilde sürdüm ama ara sokaklarda sıkıntı yaşıyorum genelde
Test sürüşü gibi şeylerde diyelim yoksa uzun süreli kullanmadım
Otomatik daha rahat olur onu deneyin bence. İlla manuel diyorsanız da debriyaj, vites ayarları gibi konuların hepsinin çalışma mantığını ve tekniğini de teorik olarak öğrenin. Ne kadar mantıklı bilmiyorum ama belki işin çalışma prensibini kavramak da biraz yardımcı olabilir. Ezberden daha iyi olur.
Onun dışında da pratik yaparak olur herhalde, benim annem araç kullanmayı öğrenirken gazın frenin yerini karıştırıp gözünü direksiyondan ayırıp yerde freni arıyordu, yine yoldan kafasını çevirip vites topuzunu arıyordu. Bir fren yaptı mı arabada uçuyorduk neredeyse :) Eğitimdeyken de kurs arabasını neredeyse göle uçuruyormuş :)
Şu an o bile çok sık kullanmadığı için fazla usta olmasa da işini görebilecek kadar araba kullanabiliyor. Sürekli kullansaydı, direksiyona sadece zorunlu durumlarda oturmuyor olsaydı daha da iyi bir sürücü olurdu. Bence siz de alışırsınız.
Yine de imkanınız varsa ve minibüs, otobüs alma hevesiniz yoksa otomatik rahatlık. Zaten çağ da oraya doğru gidiyor yakında çoğu araç otomatik üretilir bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brigid12 -- 2 Kasım 2024; 17:44:14 >
Benzer içerikler
- plaka şikayet edilirse ne olur
- stepne yerine lastik tamir kiti
- gözlüklü ehliyet örneği
- hgs kart mı etiket mi
- virajda frene basılır mı
- renault logan
- trafik cezası itiraz
- uçan araba fiyatları
- elektrikli paten
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X