Şimdi Ara

ANKA UÇAĞINA YERLİ MOTOR ve YERLİ Tramvay

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
2
Favori
3.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ANKA İnsansız Hava Aracının motoru da yerli oluyor işte adım adım gerçekleşiyor.

    ANKA nın motoru yerli değil ne anlamı kaldı yerli insansız hava aracının diyenlere cevap olur.Yerli uydu yerli tank yerli insansız hava aracı ve yerli yolcu uçağı .

    Buyrun haberleri birde Bursadan Yerli tramway raylara inmiş

    http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/12/27/ankaya-yerli-motor-geliyor



    ANKA'ya yerli motor geliyor

    Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ Motor Sanayii Anonim Şirketi (TEI) arasında ANKA İnsansız Hava Aracına özgün yerli motor geliştirmek üzere sözleşme imzalandı. ANKA platformunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde modifikasyon yoluyla havacılık ve askeri standartlara uygun olarak geliştirilecek olan motorun, kalifikasyon ve sertifikasyon testleri dahil 4 yılda tamamlanması planlanıyor.

    TEI, İnsansız Hava Aracı ANKA için yerli motor üretecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TEI arasındaki "Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesinin imza töreni Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TEI Genel Müdürü Akın Duman ve çok sayıda davetli katılımıyla gerçekleştirildi.

    İmza töreninde bir konuşma yapan TEI Genel Müdürü Akın Duman, kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. TEI'nin Ar-Ge'ye ayırdığı miktarın her yıl 10 milyon dolar olduğunu belirten Duman, Türkiye'nin bölgesel yolcu uçağının resmiyet kazanması ve TEI olarak görev almaları durumunda 10 bin libre gücünde turbofan motorunu geliştireceklerine inandığını söyledi. Pistonlu dizel motor geliştirme projesinin ANKA'ya bir motor geliştirme projesi olduğunu ifade eden Duman, "Havacılık standartlarına uygun bir motorun tasarımını, üretimini, montajını, teslimini ve sertifikasyonunu, daha sonrada bakım hizmetlerini kapsayan bir proje. Yaklaşık 4 yıl sürecek. 34 tam zamanlı personel çalışacak. ANKA'nın mekanik ve elektronik arayüzüyle uyumlu olarak çalışacak. 230 kilogram, azami gücü 165 beygir ve en önemlisi de platformu 30 bin feet'e çıkarabileceğimiz değerlendiriyoruz. TEI'deki pistonlu motor geliştirme çalışmaları bundan 2-3 yıl önce başladı. Sıfırdan başlamıyoruz. Belirli bir alt yapı çalışmalarımız var" diye konuştu.

    "SAVUNMA SANAYİİ'NDEN ALDIĞIMIZ İLK PROJE"

    Projeyle birlikte bugün motor hariç milli olan ANKA'nın tamamen yerlileştirilmiş olacağını sözlerine ekleyen Duman, "İHA'ların dünyadaki önemi giderek artmaktadır. Böyle önemli bir alanda motor tasarım ve üretim kabiliyetine sahip olmuş olacağız. Projeyi tamamladığımız da ürünü hem TAİ ile birlikte hem de genel havacılık kapsamında uluslar arası alanda konuşlandırmış olacağız. Şüphesiz TEI bu geliştirme çalışmalarını tek başına yapmayacak. Yurt içindeki yetkin firmaları, üniversitelerimizi ve bilim kuruluşlarımızı kullanacağız. Dolayısıyla TEI ile birlikte bu kurumlarımızın da teknolojik alt yapısını geliştirmiş olacağız. Bu projede TEI'nin görev almasını Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın duyduğu güvenden kaynaklandığını algılıyoruz. Bu projenin bizim açımızdan bir başka önemi de Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan aldığımız ilk projedir" dedi.

    Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, projenin önemine dikkat çekerek, TEI'nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı ilk proje olduğunu söyledi. "Motor yapmak, uçak yapmaktan daha zor diyen Bayar, TEI ile daha önceki projelerde sözleşme imzalamamalarının sebebine buna bağladı. Motoru yapmanın platformu yapmaktan daha zor olduğunu dile getiren Bayar, "Türkiye tankımızı yapıyoruz diyoruz, ama; onun motoru da ithal ediliyor. Gemimizi yapıyoruz diyoruz, ama; onun motoru da ithal. Hakikaten motor zor bir teknoloji alanı. Bunlara dolayısıyla yeni sıra geldi" dedi.

    "MİLLİ TANK ALTAY'A YERLİ MOTOR GELİYOR"

    ANKA'nın devam edeceği süreç içerisinde kullanacağı motorun TEI'nin üreteceği motor olduğunu belirten Bayar, motor konusundaki çalışmaların bundan sonra hızlanarak devam edeceğini ve bu projenin ilk adım olarak görüle bileceğini söyledi.

    Altay tankının motoru içinde bir çalışmalarının olduğunu sözlerine ekleyen Bayar, konuşmasında şunları kaydetti:

    "Altay tankının motoru için artık çalışmalarımız son aşamada. İcra komitemize arz edeceğimiz projelerden birisi olacak. Oradan bir onay almamız durumumuzda tank motoru geliştirme projemizde başlayacak. Sadece bir tank için değil, bütün zırhlı araçlarımız ve hatta gemilerimiz için bir motor geliştirme projemiz başlıyor. Buda sektörümüzde bu alanda önemli yetenek gelişimine ve önemli bir yatırıma da yol açacak. Bunları yapabilecek alt yapımız var. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum".

    Yapılan konuşmaların ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TEI arasında ANKA İnsansız Hava Aracına özgün yerli motor geliştirmek üzere imzalar atıldı.


    http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/12/27/ipekbocegi-raya-indi

    İpekböceği raya indi

    Türkiye'de üretilen yerli tramvay raylara indi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da üretilen ilk yerli tramvayın Türkiye’nin gururu olduğunu belirterek, “Hayallerimiz gerçek oldu, çok gururluyuz. Bursa imzalı bu tramvayın ilk sürüşünü de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentimize ziyaretinde gerçekleştirecek.” dedi.

    Bursa'da üretilen ve kentin simgelerinden ilham alınarak 'ipekböceği' görünümlü tasarlanan ilk yerli tramvay BURULAŞ atölyesine getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Durmazlar tarafından üretimi yapılan tramvayda test sürüşü yaptı. Başkan Altepe, Bursa'nın, adını dünya çapında duyuracak ciddi bir başarıya imza attığını ifade ederek, "Seçim sürecinde verdiğimiz sözü tuttuk ve Bursalı sanayicilerimizle ilk yerli tramvayı ürettik. Hayallerimiz gerçek oldu. Bursa'da üretilen tramvay artık raylarda." diye konuştu..

    Bursa sanayisinin üretim hedefinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, İpekböceği'nin raya indiğini, bunun Bursa ve Türkiye için çok önemli bir gelişim olduğunu vurguladı. Başkan Altepe şöyle devam etti: "Bursa sanayisi üretim hedefine ulaştı. Bugüne kadar çok büyük paralarla yurt dışından satın aldığımız araçlar artık Bursa'da üretilecek. Bu ilk yerli aracın tüm mekanik, elektronik ve yönetim sistemi, tümüyle Bursa'nın üretimi. İlk defa kendi patentimizle, kendi markamızla bir aracın üretimini yaptık. Hedefimiz, bu araçların yurt dışında da satılması ve trilyonların Türkiye'nin kasasına girmesidir. Seçim sürecinde verdiğimiz sözü tuttuk, görevimizi yerine getirmenin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz."

    Dünyanın 15 yıllık projeksiyonda yaklaşık 1 trilyon dolarlık pazar ihtiyacı olduğunu dile getiren Başkan Altepe, Türkiye'nin de bu paydan yararlanması gerektiğini vurguladı. Başkan Altepe, İtalyan ve Alman mühendislerin de kontrol ettiği ilk yerli vagonun test sürüşlerinin başladığını kaydederek, "Bursa, büyük bir hamle yaptı. Dünya markalarının bundan böyle Bursa'da üretim yapmasını hedefliyoruz. Taşeron değil, marka üretim yapalım istiyoruz. Bu araç sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin gururu oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa ziyaretinde ilk yerli aracın sürüşünü de gerçekleştireceğiz." dedi.

    Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Taha Aydın gözetiminde, Durmazlar bünyesinde oluşturulan tüm yerli tramvay üretimi ekibini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.




     ANKA UÇAĞINA YERLİ MOTOR ve YERLİ Tramvay


     ANKA UÇAĞINA YERLİ MOTOR ve YERLİ Tramvay


     ANKA UÇAĞINA YERLİ MOTOR ve YERLİ Tramvay



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa-x -- 27 Aralık 2012; 19:58:26 >







  • ilk yerli araç ta karsan v1 oluyor.

    bakalım rte inan kıraç'a dediği lafları yutup bu aracı test edeck mi asıl merak ettiğim nokta bu :)
  • çok sukur
  • Ulaşım için yurt dışına çıkan paranın haddi hesabı yok. Tebrik ediyorum. İnşAllah çok daha iyi noktalara geliriz.
  • Yerli Uçak için motor büyük gelişme bu olsunda yerli oto zaten olur .

    Yeni motorla ANKA daha yükseklere çıkabilecek
  • harika haberler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alfa-x

    ANKA İnsansız Hava Aracının motoru da yerli oluyor işte adım adım gerçekleşiyor.

    ANKA nın motoru yerli değil ne anlamı kaldı yerli insansız hava aracının diyenlere cevap olur.Yerli uydu yerli tank yerli insansız hava aracı ve yerli yolcu uçağı .


    Öncelikle sırf motoru hazır alınıyor diye bir mal yerli üretim değil diyemeyiz. Altay tankında yerli üretim payı %30'lar civarında ama bu Altay'ın Milli tank olmadığı anlamına gelmiyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Harika haber, işte budur.Eleştirilerimiz sonunda hayırlı bir şeye vesile oldu ona hayret ediyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alfa-x

     ANKA UÇAĞINA YERLİ MOTOR ve YERLİ Tramvay


    Fotoğraftaki motorun, Thielert Centurion 2.0 turboşarjlı motor olması lazım Anka'da kullanılan. TEI'nin geliştireceği motor için en erken 3-4 yıl var gibi görünüyor belki Anka-B ye yetişir aksilik olmazsa.
  • Evet yeni motor için az kaldı

    Hatta yeni motorla atış yapabilen insansız hava araçları ,ANKA larda olacak Gördüğü an vurabilecek
  • Gayet güzel bir gelişme.

    Tramvay Opel modellerini andırıyor tasarım olarak .
  • Savunma sanayi müstesarı sn. Murad BAYAR geçenlerde verdiği röportajda Anka için, yerli turboprop motor üzerinde çalışıldığından bahsetmisti. Böylelikle irtifa sorunu da ortadan kalkacak insallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet yüksek irtifa sorunu da bitecek .

    Çok iyi gelişmeler bizden sonrakiler için teknoloji alanında ve arge de çok fazla alanda çalışma imkanı olacak
  • İHA ların hafif olması gerekir. ve aynı zamanda motorları kücük hacimde yüksek güç üretmelidir. Dolayısıyla wankel motor üzerinde durulabilir.Mazda ile ortak bir proje yapılabilir mesela
  • çok sevindim bu haberi okuyunca.

    hele ki tank motoru beni daha da sevindirdi. umarım ilerde hızlı tren vs yaparız.
  • hayret hamdolsun diye dalga geçen çıkmamış daha
  • Tramwayi cok begendim, keske daha önce Yapabilseydik
  • Endüstri sermayesi üniversiteler ile iş birliği yapmaya başladıktan sonra yapılamayacak birşey yok.
  • Mekanikle hiçbir alakam yok, hiçte kafam basmaz söylediklerim yanlış anlaşılmasın ama MOTOR yapmak bu kadar zor mu arkadaş?
    Koskoca ülke, binlerce mühendis mezun eden bir sürü üniversite, kumandalı araba motoru bile üretemiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanmerto

    Biz geç bile kalıyoruz... Madem bu kadar istikrar var, ekonomi çok iyi , dünyada düşüş varken, bunları bizim çoktan yapıyor olmamız lazım...

    Üniversitelere mescitler kurana kadar, laboratuvarlar kurmamız lazım, her tarafta cami var, kılmak isteyen kılar zaten...

    Ben üniversite okurken, "tühh namaz kılamıyorum" diye üniversite hayatı sekteye uğrayan adam görmedim.

    Artık siyasetle değil, birşeylerle uğraşma zamanı...

    Ağzınıza sağlık.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.