Şimdi Ara

Aniden önüme duran birine arkadan çarptım şuçlu benmişim. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
100
Cevap
0
Favori
30.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Nashquil

Tek yolu takip mesafesi. Eğer öndeki araç ani fren yaptığında vurma riskin varsa, takip mesafesini iyi ayarlayamıyorsun demektir. Aracın ne kadarlık mesafede duruyorsa bunu bilmek, hızına göre takip mesafesini ayarlamak senin sorumluluğun.

Bahsettiğin gibi "arkana bakarak frenle" gibi bir durum olursa, önüne atlayan yayayı anında biçersin. Sen arkaya baktın, arkadaki durur mu vurur mu diye düşündün derken önüne atlayan yayaya çoktan vurursun. "Yolcu indirmek için ani frenleme" dersen, arkadan vuran haksız bile olsa arabadan yolcu indirmek için durdu der. Mevcut kanun en güvenli hali, öndeki arabanın dibine girme, aracının hangi hızda ne kadar duracağını kestirerek takip et.

Önde yaya varsa benim araba feda olsun da, konuyu anlatamadım.

Hızınız 120. Bu hız legal bir hız. Gayet iyi bir takip mesafesi bıraktınız. Öndeki arabayı da hesaplamanız lazım. Ama bazen hesaplanamayacak şeyler oluyor. Seramik diskli bir Porsche 911'in nasıl durduğunu biliyor musunuz mesela? Sizin güvenli sandığınız mesafe güvenli çıkmayabiliyor ve bunun suçlusu siz olmayabiliyorsunuz. Şehir ana arterlerinde fren mesafesi olarak "önümdeki araç hareket halinde olmasa, şu an fren koysam dururum." büyüklüğünde mi oluyor? Mümkün değil. 50 metre boşluk lazım onun için. Hızınız normal seviyelerde ise 30 metre olabiliyor mesela o boşluk. Önünüzdeki aracın fren kabiliyetini iyi olçmediyseniz boşluğu yanlış bırakıyorsunuz. Ekstrem bir örnek tabi; ama oluyor inanın. Bana bir kere S500, bir kere Porsche ile başıma geldi. Frende ABS'ye rağmen duman çıkaran arabalar. İkisinde de durdum; ama aklım çıktı. Tamponlarının ucunda durdum. S500'de kaçmasam tamponunu kırmıştım. Bu tarz hatalar oluyor. Öndekilerin görevi sıfır değil. Saçma frenlerden kaçınmalı ve arkalarını kontrol etmeliler. Arkadaki hata yapabilir. İnsanlık halidir. Bu da çok başıma geldi. Z4 ile aniden tıkanan bir yolda ani fren yapmam gerekti. Çok rahat durabilecek durumdaydım; ama arkamda bir Kangoo vardı. Durur mu duramaz mı bilemediğimden frenimi öndeki aracın tamponunda duracak şekilde yaptım. Kangoo cayır cayır frenle tamponumda zor durdu. Normal frenlememi yapıp 1.5 metre boşlukla dursaydım Kangoo bana vururdu. Evet Kangoo'nun suçu. Ancak benim önlemim ve onu kollamam ve arkamı kontrol etmem kazayı engelledi. Onun hatasını ben tolore ettim. Olay budur. Arkadakinin sorumluluğu deyip bırakmamak lazım. Arkayı da kontrol etmek lazım. Olası bir kazayı önleyebilecekseniz neden önlemeyesiniz? Tabii ki sizin için zorundalık yoktur. Ancak yolcu indirmek için falan da bir zahmet kontrol edin. Karayolları kanununda "park hali" kuralını açıp okurlarsa, akan trafikte durma kurallarını kavrarlar.

Türkiye şartlarında çok daha trajikomik işler de oluyor. Milas yolu gidiş geliş iken yola metrelerce yağ dökülmüş. Asfalt simsiyah. Yağ anlaşılamıyor. 3 öndeki araç kaydı, karşı şeritten gelen arabaya vurdu. Önümüzdeki araçlar yolda kalan boşluklardan kaçmayı başardılar; ancak boşlukları tıkadılar. Biz frene asılmamızla yerde yağ olduğunu anladık. Araç kaydı. Büyük kazayı yapmış araçta yaralı olma ihtimalinden istikameti kaza yapmamış olan aracın bagajına yönelttik. Son saniyede boşluğu tıkayan araba ilerledi, kayarak arabayı o boşluktan geçirip yırttık. Sonuç: Burası Türkiye. Hesaplarınız yanlış çıkabiliyor. Böyle bir ortamda boşluğu tıkayan araba olarak sorumluluğun arkana bakıp, arkadan gelene yolu açmaktır. Bir zorunluluk değildir; ama trafikte başkalarının hatalarını tolere edecek davranışlar önemlidir.

Şimdiye kadar kimseye arkadan çarpmadım. Ama ucuna çok geldim. Çoğunluğu da öndeki aracın fren kabiliyetini hesaplayamamaktan veya benim hızlanıyor ve şerit değiştirmeye hazırlanıyor oluşumdandı (Sola bir zibidi zıpkın gibi çıkar, siz hızlanmış ve öndekine yaklaşmaktasınızdır, öndeki o sırada bir sebepten fren koyar). Aslen doğrusu sola çıkıp hızlanmak. Ancak bunu kimseye yol vermemeyi marifet sanan Ankara şoförlerine anlatabilirseniz çok sevinirim.

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Arkadaki aracı kollamak gerekli, buna sonuna kadar katılıyorum ve bende yapıyorum, ama yapma amacım kendi aracımı korumak, arkadan kaptırıp geleni değil. Sadece dorseli tır varsa arkamda maksimumda tutuyorum durma mesafemi dorse adamın üstünden geçmesin diye.

Eğer bu kanunlaştırılırsa, kimin suçlu olduğunu kestirmek mümkün olmaz, öndeki derki önüme birşey atladı, arkadaki derki önü boşken birden frene bastı. Bu yüzden ne olursa olsun arkadaki suçlu, sorumluluk arkadakinde.

Eğer seramik diskli bir Porsche arkasındaysanız mesafeyi biraz daha bırakın. Öndekine suç yüklenmesi mümkün değil çünkü. Ama tabi bu Şahin gelirse de dibine girin demek değil, nasıl olsa o duramaz diye
  • quote:

Kamera karşı tarafla mahkemelik olunursa delil olarak kabul edilmiyor, ama eksper karar verirken kamera görüntüsünü göz önüne alarak da karar verebilir, almadan da verebilir. Yine yasal tanımların boşluğundan, eğer kamera görüntüsünü eksper kabul etmez ve suçu sana yıkarsa, sigorta şirketini dava edebilirsin ve bu sefer kamera görüntüsü delil sayılır Burada başlığını açmış bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Arkadan vuran eğer önündeki aracı takip ediyorsa %100 suçludur. Aniden araya giren araca o araç araya girerken FRENE BASMASINA RAĞMEN tam arkasından vurursa arkadan vuran suçlu olmaz. Araya giren aracın tam arkası hariç yandan vurursa fren izi olmasa bile suçlu olmaz.

Ceza Hakimine sordum; delil olarak kabul ettiğini söyledi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: farukdanis

quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orijinalden alıntı: Lucastorn

Araç kameraları delil olarak kullanılamıyor diye biliyorum. Siz nasıl bu şekilde kanıtladınız?

Kamera görüntüsünü CD ye yedekledim. Üstelik kamera parçalı çekimi o kadar güzel yapmış ki hiç kesip biçme derdim olmadı. Sonra servis bu cd yi gönderip mutlaka ekspere izlettirmelerini söyledim.
    Kamera bu:
    http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale-New-Style-Car-DVR-Recorder-2x140-Degree-Wide-Angle-Dual-Lens-720P-Full/1141572274.html

nereye sabitlediniz

Kamera olmasa bu olayda kusurun tamamı bana kalacaktı ama eksper kamera göntülerinden Fluence' in kırmızı da geçtiğini anladı ve %100 kusuru ona verdi. Üstelik Fluence sahibi "Kırmızıda geçen diğer araç bana vurdu" diye tutanağa yazmış ve ben de kameranın verdiği huzur ile sorunsuz bir şekilde imzalamıştım:

• quote:

quote:

Kamera karşı tarafla mahkemelik olunursa delil olarak kabul edilmiyor, ama eksper karar verirken kamera görüntüsünü göz önüne alarak da karar verebilir, almadan da verebilir. Yine yasal tanımların boşluğundan, eğer kamera görüntüsünü eksper kabul etmez ve suçu sana yıkarsa, sigorta şirketini dava edebilirsin ve bu sefer kamera görüntüsü delil sayılır Burada başlığını açmış bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Arkadan vuran eğer önündeki aracı takip ediyorsa %100 suçludur. Aniden araya giren araca o araç araya girerken FRENE BASMASINA RAĞMEN tam arkasından vurursa arkadan vuran suçlu olmaz. Araya giren aracın tam arkası hariç yandan vurursa fren izi olmasa bile suçlu olmaz.

Karşı komşumun başına geldi, aracında vardı kamera, iki tarafta farklı anlattı olayı, komşum kamera kayıtlarını da gösterdi haklı olduğuna dair ama suçun büyüğü ona kaldı. Sigorta şirketi de tanıdık şirket olduğu için onlar söyledi bizi dava et diye. Bu forumda da benzer konu vardı diye hatırlıyorum. Olaya dahil olanın bilgisi olmadan alınan kayıt olduğu için delil sayılmıyor demişti bana. Bir de sulh hakimine sor, ceza hakimi sert olur ne bulsa giydirir malum

• quote:

quote:

quote:

Karşı komşumun başına geldi, aracında vardı kamera, iki tarafta farklı anlattı olayı, komşum kamera kayıtlarını da gösterdi haklı olduğuna dair ama suçun büyüğü ona kaldı. Sigorta şirketi de tanıdık şirket olduğu için onlar söyledi bizi dava et diye. Bu forumda da benzer konu vardı diye hatırlıyorum. Olaya dahil olanın bilgisi olmadan alınan kayıt olduğu için delil sayılmıyor demişti bana. Bir de sulh hakimine sor, ceza hakimi sert olur ne bulsa giydirir malum

Bu hakim cezadan ziyade beraat kararı veriyor

• quote:

quote:

quote:

quote:

Araç kameraları delil olarak kullanılamıyor diye biliyorum. Siz nasıl bu şekilde kanıtladınız?

Kamera görüntüsünü CD ye yedekledim. Üstelik kamera parçalı çekimi o kadar güzel yapmış ki hiç kesip biçme derdim olmadı. Sonra servis bu cd yi gönderip mutlaka ekspere izlettirmelerini söyledim.
    Kamera bu:
    http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale-New-Style-Car-DVR-Recorder-2x140-Degree-Wide-Angle-Dual-Lens-720P-Full/1141572274.html

nereye sabitlediniz

Kamera olmasa bu olayda kusurun tamamı bana kalacaktı ama eksper kamera göntülerinden Fluence' in kırmızı da geçtiğini anladı ve %100 kusuru ona verdi. Üstelik Fluence sahibi "Kırmızıda geçen diğer araç bana vurdu" diye tutanağa yazmış ve ben de kameranın verdiği huzur ile sorunsuz bir şekilde imzalamıştım:

kamerayı araca nasıl sabitlediniz hocam? ben ürünü inceledim sabitleme kısmını bulamadım

• quote:

Arkadaki aracı kollamak gerekli, buna sonuna kadar katılıyorum ve bende yapıyorum, ama yapma amacım kendi aracımı korumak, arkadan kaptırıp geleni değil. Sadece dorseli tır varsa arkamda maksimumda tutuyorum durma mesafemi dorse adamın üstünden geçmesin diye.

Eğer bu kanunlaştırılırsa, kimin suçlu olduğunu kestirmek mümkün olmaz, öndeki derki önüme birşey atladı, arkadaki derki önü boşken birden frene bastı. Bu yüzden ne olursa olsun arkadaki suçlu, sorumluluk arkadakinde.

Eğer seramik diskli bir Porsche arkasındaysanız mesafeyi biraz daha bırakın. Öndekine suç yüklenmesi mümkün değil çünkü. Ama tabi bu Şahin gelirse de dibine girin demek değil, nasıl olsa o duramaz diye

işte bu yüzden kamera lazım. Kanun değil de, arkadan vurmana rağmen haklı olduğun nadir durumlarda haklılık ispat edebilecek düzenek şart.

İşte ben Porsche'un tahmin ettiğimden bayağı bir daha iyi durduğunu kötü yoldan tecrübe ettim. Ama S500 neydi öyle ya? Türkiye'de şehir içinde acil fren sistemi açılır mı ya?

• quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

quote:

işte bu yüzden kamera lazım. Kanun değil de, arkadan vurmana rağmen haklı olduğun nadir durumlarda haklılık ispat edebilecek düzenek şart.

İşte ben Porsche'un tahmin ettiğimden bayağı bir daha iyi durduğunu kötü yoldan tecrübe ettim. Ama S500 neydi öyle ya? Türkiye'de şehir içinde acil fren sistemi açılır mı ya?

Bence de kamera kanuni zorunluluk olmalı, nasıl otobüslerde takometre zorunlu olarak varsa araçlarda da kamera olmalı. Kaza esnasında kamera kaydını sunamayan taraf direk 8/8 suçlu olsun, kimse de sökmeye/iptal ettirmeye cesaret edemez.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kamera bu:

nereye sabitlediniz

http://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6cCpuClg3o8&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D6cCpuClg3o8%26feature%3Dyoutu.be

Karşı taraf ne kadar suçlu olsa da siz de dar bir alanda gaza yüklenip sollamaya çıkıp kazaya davetiye vermişsiniz. Belki yavaş gitseydiniz sorun olmayacaktı...

• quote:

quote:

Kamera bu:

Alıntıları Göster
    Konu hortlamıs ama Turkıyede ne sartlarda olursak olalım arkadan carpan sucludur
    buna ıtıraz edebılmek ıcın arac ıcı kamera sart..!

• Tamam da arkadaş arkadan vuran haksızdır diyorsunuz hep ben de geçen hafta Anadolu otoyolunda gidiyorum gidenler bilir yol iki şeritlidir o dönüşü olan yerler sol şeritten ağzındadır ben ve bir araç sol şeritten ilerliyoruz önümdeki araç sola döneceğini unuttu kavşağı geçti birdenbire aniden fren tuttu ve durdu sinyal yok hiçbir şey yok ben de arkasından vurdum şimdi ben suçluyum Adalet mi bu ya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu hortlatayım bende, moov sisteminden araç kiraladım sürücü bilgileri benim üstüme fakat eşim kullanıyordu ve ehliyetide var. Eşim biraz acemi sarıdan kırmızıya geçtiğinde aniden durdu ve sola dönecektik sol şeritteydik arkadan çarptılar ve onlarda tiktak aracılığıyla araba kiralamışlar bu durumlarda suçlu ne olursa olsun çarpan taraf mıdır?

Edit: Son güncelleme bir kaç mesaj sonrasında buluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeaza -- 19 Nisan 2022; 12:53:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Xeaza kullanıcısına yanıt
    sizin durumda arkadan çarpan suçlu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güvenli takip mesafesi nedir nasıl bırakılır ?

• Moov sitesinde araç kiralayan sürücü değilse sigorta iptal olmuş sayılır diye yazıyor bu durumda ben hangi aracın masrafını karşı taraf hangi masrafı ödeyecek?

• Karşı taraf iki aracın hasarını da öder fakat sigorta firması ödeme yapmamak için de her şeyi yapabilir. Aslında bu kiralama şirketi ile imzalanan anlaşma ile tespit edilen bir durum. Sigorta firmasını arayarak bilgi almak daha sağlıklı olur

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xeaza kullanıcısına yanıt

Öncelikle geçmiş olsun.

Moov, tiktak gibi kiralama yapan firmaların araçları direksiyon eğitimi için değildir. Her ne kadar kusur sizde görünmüyor olsa da kiralama sözleşmesini baştan aşağı okumanız gerekir. Arkadaki aracın sigortası veya kiralama şirketi bütün hasarı ödeyecektir. Moov ise yetkisiz birine araç kullandırdığınız için size ayrıca yaptırım uygulayabilir. Araç kiraladığımda eğer ki 2. şoför hizmetini de satın almadıysam eşim dahil kimse direksiyona geçemez.

Bu olay da size acı tecrübe olmuş. En azından ufak çaplı ve maddi hasarla kalmış. İkinci şoför hizmeti yok ise aracı kesinlikle başkasına kullandırmayın.

• beyazakbil B kullanıcısına yanıt

öndeki seyir eden araca çarpmadan durabileceğin güvenli sürüş mesafesidir kısaca

araca ve şoför deneyim ve tecrübesine göre metraj farklılık içerir.

• Moov benden bir ücret talep etmedi hesabımı kapattı sadece eşime sürdürdüğüm için

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.