< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şair-i Maderzat -- 18 Kasım 2013; 13:17:05 > |
Anal Fissür (Makat Çatlağı)
Anal fissür, makat bölgesinde oluşan küçük bir yırtıktır. Şiddetli ağrı, kanama ve dışkılamada zorluğa neden olabilir.
Anal Fissür Belirtileri
- Makatta şiddetli ağrı, özellikle dışkılama sırasında ve sonrasında
- Dışkıda kan
- Makat bölgesinde şişlik veya yumru
- Dışkılamada zorluk
Anal Fissür Nedenleri
- Kabızlık
- İshal
- Zor doğum
- Anal seks
- Crohn hastalığı gibi altta yatan tıbbi durumlar
Anal Fissür Tedavisi
Çoğu anal fissür, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu şunları içerir:
- Yüksek lifli bir diyet
- Bol sıvı içmek
- Dışkı yumuşatıcılar
- Ağrı kesiciler
- Nitrogliserin veya diltiazem gibi topikal merhemler
Fissür Ameliyatı
Nadiren, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar anal fissürü iyileştirmezse ameliyat gerekebilir. Fissür ameliyatının iki ana türü vardır:
- Lateral sfinkterotomi: Makat kasını gevşeten bir prosedür
- Fissürektomi: Fissürü cerrahi olarak çıkarma
Fissür Ameliyatı Olanların Yorumları
"Fissürektomi ameliyatı oldum ve çok memnunum. Ağrım birkaç gün içinde geçti ve şimdi normal bir şekilde dışkılayabiliyorum."
"Lateral sfinkterotomi ameliyatı oldum ama tamamen iyileşmedi. Hâlâ ara sıra ağrım oluyor."
Makat Çatlağından Kurtuldum
Anal fissürü yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi etmek mümkündür. Yüksek lifli bir diyet yemek, bol sıvı içmek ve dışkı yumuşatıcılar kullanmak belirtilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Mevlüt Topbaş Yorumları
Prof. Dr. Mevlüt Topbaş, anal fissür tedavisinde uzmanlaşmış bir cerrahtır. Hastalarından genellikle olumlu yorumlar almaktadır.
Lazerle Fissür Ameliyatı Olanların Yorumları
Lazerle fissür ameliyatı, fissürü gidermek için lazer kullanan minimal invaziv bir prosedürdür. Hastalar genellikle bu prosedürden sonra hızlı bir iyileşme yaşamaktadır.
Makat Çatlağından Kurtulanlar Yorumlar
"İsırgan otu lapası kullandım ve makat çatlağımdan kurtuldum. Ağrı ve kanamayı azaltmaya gerçekten yardımcı oldu."
"Makata sülük yaptırdım ve çok işe yaradı. Anal fissürüm birkaç hafta içinde iyileşti."
Sonuç
Anal fissür, ağrılı ancak tedavi edilebilir bir durumdur. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar veya ameliyatla çoğu fissür iyileştirilebilir. Anal fissürün tedavisi hakkında soruların varsa, bir sağlık uzmanına danışman önerilir.