Şimdi Ara

ANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
642
Cevap
67
Favori
82.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
144 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yıllardır anakart tamiri yapmaktayım.elektronikte kimseden bilhassa bu milletten bir şey öğrenemediğim için kimseye de borçlu değilim.Yani benim saklayacağım meslek sırrım yok. Yabancı sitelerde de yazıyorum. Çoğunlukla teşekkür ediyorlar ya da ben ediyorum. ama gavurlukta bizim bazı müslümanların eline su dökebilecek adam dünyada bulunmaz.Türkiye de hiçbir başarı cezasız kalmaz.Bu konuyu açmadan önce böyle böyle kişilerin olacağını biliyordum. Çünkü burası Türkiye'ydi. Bir çok olay bana bu milletin eğitilemiyeceğini gösterdi. Eğitim isteyen ,araştıran, bu yolda hata yapanların sözlü ve fiili olarak cezalandırıldığını, azarlandığını, aşağılandığını gördüm.Sen yapamazsın, bırak elindekini vs vs... Klasik cahil baba tavırları.. Öğrencilerin de bilgiden eğitimden çok otoriteye sadık kaldığını, saygı duyduğunu gördüm. Yani talebeler ilim talep etmiyorlar. Kendilerine insan değilde köle gibi davranan, buyruklar veren ama içi boş kimselerin önüne yattığını gördüm. Aslında gerçek güç ilim ve imandır. Edeb olmadan da ilim olmuyor. Neyse bu kadar vaazdan sonra..

    İşlemci soketi, Kuzey ve güney köprüsü değişimi hariç bir çok sorunu çözmüşlüğüm vardır. Elektronikçi değilim. Biyolog-Botanikçiyim. Zaten bilseydim daha bu işlere başlamadan önce kapasitörde ölçen bir multimetre alırdım. Multimetre her evde bulunması gereken bir alettir. İkincisi saç kurutma makinesi... Saç kurutma makinesı ile devre elemanlarını ısıtıp sorunun nerde olduğunu bulmanız mümkün olabilir. Sinsi kapasitör sorunları bu şekil anlaşılıyor. ısınınca bozuk kapasitörler bile az bir müddet çalışıyor.
    Bu işlerle hiç uğraşmıyorsanız bile mutlaka bir multimetreniz olmalı. ben TT T-echni-C VC70D kullanıyorum. İşimi görüyor. Bir de yanına 9 voltluk şarjlı pil aldım. Senede 1 kere bitiyor.Doldurup kullanıyorum.

    En basitinden, cep telefonunuz çalışmıyor. tamirciye götürmek yerine adaptörünü bir ölçün.. sade adaptör bozuk olabilir. veya çalışmayan bir aletin kablosunu test edin. Hangi kablonun koptuğunu anlarsınız. Laptopunuzun adaptörü doğru voltaj veriyor mu? vermiyorsa problemler sizi bekliyor.. Anakartınızın pili zayıflamış mı bitmiş mi? Şarjlı pillerinizin ne kadar ömrü kalmış.. hangi kablo + hangisi negatif ? 2 nokta arasında iletim var mı yok mu? Mesela geçen ses sisteminin tek hoparlörü çalışmıyordu. Jaktan şüphelendim ama multimetre bişeyi yok dedi. Bordu ısıttım sonuç yok. kabloları kontrol ettim başı ile sonunu.. 3 kablodan biri olan kırmızı kablo iletken değildi. ortadan uca yakın bir kısımdan içten kopmuş.değiştim .cıstak cıstak müzik dinliyorum artık. aynı şekil bir philips adaptörün kablolarından yanlış voltaj geliyordu. içini açıp baktığımda voltajda sıkıntı yoktu kutuplarda.. Kablo sıkıntılı çıktı.
    satışını da yaptığım havya rezistansı ısınmıyordu. ısı kabloları arasında direnç ölçülmüyordu. kopmuş içten.. bir seferinde de iletim kablosu biyerlerden koptuğu için çalışmıyordu. multimetre olmasa arıza teşhisi koymak imkansıza yakın ... ya da en azından vakit ve emek kaybı..


    Önceki yıllarda Karaköy Selanik pasajından toptan stereo jack almıştım. Toptan derken yanlış anlamayın.. ..bneden demek istedim.. daha sıfır stereo jack ı lehimliyorum ama.. ses stereo değil. 1-2 günümü buna harcadım. kabloyu , pc yi, ses ayarlarını filan bulamamıştım sorunu. sıfır jaktan şüphelenmiyorsunuz ki..O zaman elimde multimetre yoktu tabi...
    1 yıl sonra jak ın 3 bağlantısının 3 ayrı bölmeyle irtibatlı olduğunu anladım diyot modunda. Aldığım 40 tane jak varsa en az 10 tanesi hatalı üretimmiş. Yani kablo ile uç arasında bağlantı yok..sende uğraş baba uğraş..

    Anakartların markasına göre sorunları değişmekte...

    Gigabyte genellikle en iyi ve pahalı kapasitörleri kullanıyor. O nedenle kapasitör sorunu pek fazla görülmez. Onun yerine güney köprüsü gidiyor.
    Gigabyte anakartların arkasını kontrol etmek gerek önce. Arka tarafında kızarıklık bu kartlarda çok oluyor. Yani aslında bir anakartın arkasında ısıdan dolayı kızarıklık varsa( güney köprüsü , mosfet arkası bazı çipler) bu anakart Gigabyte markadır. Diğer hiçbir markada bu kadar çok kızarıklık görülmez.
    anakartın açma düğmesine bastınız.hiç hareket yok. psu sağlamsa ve anakart gigabyte ise güney köprüsünü elleyin. ısınıyor veya yanıyorsa çip gidik..Güney köprüsü sorunlarını çevresindeki kapasitörleri ve mosfeTleri kontrol ederek anlayabilirsiniz.kısa devre olmuştur.tabi kendileri değil. bağlantı noktaları..Bu elemanları çıkarıp ölçtüğünüzde normal olduklarını görürseniz çip gitmiştir yani..(tabi her kapasitör anakart üzerinde kısa devre gözüküyorsa veya direnci düşükse arızalıdır anlamına gelmez. Güney köprüsü filtre kapasitöründen bahsediyorum.yakınında olur. Ben genelde aynı anakartın sağlamını da kontrol edip karşılaştırıyorum.) Bu noktalar kısa devre olduğu halde hale çalışıyorsa çip aşırı ısınır ve "USB aygıtı tanınmadı" hatası verir. USBler çalışmaz. Bazen de kuzey köprüsü... kapasitör şişmişse muhtemelen çip te gitmiştir. Yani kapasitör değişimi pek işe yaramıyor.(Rem slotları üstünde ise işe yarayabilir.ama köprü yakınındakilerden sonuç alamadım. ) Bir keresinde anakartın fanı az dönüyor ve duruyordu. Pin yakınındaki patlamış kondansatörü değiştirdiğimde normale döndü. Bazen de ITE çipi yanıyor. Anakartta hayat olmuyor ama ITE çip aşırı ısınıyor.Güney köprüsü yanıklarında da aynı durum geçerli. Anakartta hayat olmuyor.Fan dönmüyor. Yani anlayacağınız bozulmuş bir Gigabyte karttan pek ekmek çıkmaz. Aniden gidebiliyor bu kartlar...Bazen de açılış ekranında kalıyor çip arızasından dolayı. Bence bu kartların mosfetleri dandik olduğu için köprüler yanıyor. Hep aynı mosfet transistörleri kullanıyor.bundan olabilir belki de.. K3918 gibi.. Ama bu benim tahminim.. Kendi kendine bios arızası hiç yok denecek kadar azdır..Zaten dual biosu var. Genelde kurşunsuz lehim kullanıyor. Pb üzerinde çizik vardır. Bu lehim daha yüksek ısıda eridiği için elemanları çıkarmak bayağı bir zordur. Ben önce anakartı komple ısıtıp sonra işe girişiyorum.


    Bir keresinde bir gigabyte anakart fişe takar takmaz açılıyordu. Uğraş uğraş en sonunda anakart pilini değiştirince sorun çözüldü. Güney köprüsünü test etmenin diğer bir yolu da PCI 14. pininin direncinin 80 ohm dan daha düşük olmasıdır.bunu youtube dan hindliden öğrenmiştim. Ama 80 den yukarda ise "tamam bu sağlam" anlamına gelmiyor.Bir zamanlarda EPOX marka vardı. Onunda Nforce çipleri giderdi genellikle..Çökünce açılıyordu.Zaten bir anakartta tek bir köprü varsa ve bu nvidia'ninsa ilk önce o çipten şüphelenin. Ama hızları çok iyiydi. K8N bir anakartım var. Bundaki N harfi Nforce çipin kullanıldığını gösterir. (U varsa Uli, A varsa AMD, V varsa Via gibi ya da çipset modelinin harfleri g41 vs) inanın bu anakart masaüstü uygulamalarında ddr3 g41 anakartlardan daha hızlı çalışıyor. Belki ddr 1 remin saat hızı daha iyi olduğu içindir. windowsta puanı daha yüksek gösteriyor. Reflesk gibi çalışan remler var ddr1.. bir ihtimal de 64 biti desteklediği için...yani şu an bile 939 pin nforce çipli bir anakart bir çok işinizi görür. fakat asus'un bir kaç anakartı 64 bit yüklendiğinde sorunlar çıkarıyordu 32 bitte sorunsuzken..
    https://www.youtube.com/watch?v=blbI2uilRDg

    MSI mantıklı üretim yapıyor. Tamire ve modifiyeye en yatkın anakarttır. Ürettiği anakartlar 2-3 yıl dayanacak şekilde dizayn edilmiş. Kapasitörleri gigabyte kadar kaliteli değiller.Bilhassa TK ve OST markalı.. O yüzden kapasitör değişimi ile kartı hayata döndürme ihtimaliniz gayet yüksek. Kuzey ve güney köprüleri gigabyte kadar kolay yanmıyor. Çok nadir gördüm. ITE (I/O) çipi arada sırada yanıyor. Bazen de VRM deki mosfetler kısa devre oluyor. 760gm-p21 2 adet anakartta buna rastladım. Birini kurtardım diğeri olmadı. Bios arızasını en çok veren anakarttır. Bu yıllardır böyledir.Soğuk lehimden dolayı pil soketinde temassızlık oluyor. Tarih, bios vs. sıfırlanıyor. Lehimi 10 yılda pörsüyor. Ses çipi yanabiliyor. Ses sorunu çok görülüyor. Ama bu sorunlar kolay halledilir. Şişik kapasitörler anakartın ısısını aşırı arttırıyor. Remler mesela... Bir keresinde aşırı ısınan bir mosfet vardı. Kapasitörler normal görünüyordu. Bulamadım sorunun kaynağını. Değiştiğim halde sorun çözülmedi. 1 yıl o şekil kullandım. Daha sonra da tamamen yandı.değiştim yine yandı. Yanarken de 4 çekirdekli xeon işlemcimi de götürdü. Anakartın kapasitörleri işe yarar diye cesedinden söktüm. Rem sağında normal görülen 2 kapasitör sağlam görülmesine rağmen ölüydü.Sorun aslında bu 2 kapasitörmüş. Sinsi sorunlar büyük zarar veriyor. Anakart üzerinde çıkarmadan kapasitör ölçülebildiğini farkettiğim için artık benim için sinsi kapasitör yok gibi...
    Uyumsuzluk durumunda yeni bioslar çıkarır. Ama dikkat etmeniz lazım anakartınızın modeline ..benzer bir anakartın biosunu yüklerseniz veya aynı olsa bile MSI Live Update programını kullanarak bios yazarsanız anakartınız açılmayabilir. O programı asla kullanmayın. Bios setuptan Mflash kullanabilirsiniz yoksa benim gibi Hiren Boot USB diski kullanarak Dos'tan yazın.
    Yeni yöntemim şu: Bir 2,5 inç hard diski fat32 olarak biçimlendirdim. Tabi boyut 32 gb dan küçük olmalı biçimlenen kısım yoksa olmaz. Dos en çok 32 gb a kadar fat32 desteklidir. Bu diske DOS yazdım. Ve bu Dos sayesinde bios yazıyorum artık. Hard diski USB kutusuna koyup başka pc den bios dosyasını kaydedebiliyorum. Bunun şu faydası var: Disket sürücüden ve USB bellek tanıma sorunlarından tamamen kurtuluyorsunuz. Eski tip her türlü karta disket sürücü olmadan bu şekil bios yazabilirsiniz.
    Anakartın görmediği rem ve işlemciler için bios update gereklidir ama bir seferinde tam tersi olmuştu.yeni bios yazınca anakart kendi remini görmemeye başladı. böyle gariplik yapıyor msi..

    Asus tabi ki en iyi anakart markasıdır. Kolay kolay arıza vermez. Vermişse de kullanıcı hatası, PSU arızasıdır.
    Pek fazla sorun vermediği için çok yorum yapamayacağım. Bazen mosfet bazen ITE çipi gidiyor.. Çoğunlukla da temizlenerek kurtarılabiliyor.bazen SATA çıkışları kırılıyor.Kullanıcı kirletiyor, tornavida kaçırıyor vs..Bir kere güney köprüsü üzerinde 0 ohm luk bir direncin yandığını gördüm. Yanıksa da görülüyor genelde.Değiştim açıldı. Bios ve Kapasitörleri neredeyse hiç arıza vermiyor.(tabi Tk gibi dandik kapasitör kullanmadıysa..) Diğer firmalardan ayrı olarak 1000 yerine 820 mikrofarad kapasitör kullanıyor.Kutup işaretleri de terstir. PEGASUS ROCK Beşiktaşlıdır. PEG: PEGATRON, ASUS, ASROCK Asus menşeili firmalardır. Değişirken Beşiktaşlı oluyorsunuz Güney köprüsü arızalarında köprü üstüne çökünce açılan kartları oluyor. Ama tabi elinizi öyle sürekli tutamayacağınız için işe yaramıyor..s2.gif
    3V'luk pili zayıflayınca mesela 1,4 voltun altına inmişse her açılışta "new cpu installed" uyarısı verir.Ve saati geri kalır. Multimetreyle baktığınızda pil 2,5 V dan daha düşük gösteriyorsa bitiyor demektir. Bazı 939 anakartları da pili 3 ayda filan bitiriyordu. Pil yuvasını değiştirince düzelmişti.
    EPU'su olan Asus Lar sorun olduğunda açılmayı engelliyor. Eğer PSU'nuz sorunlu ise anakartın işlemci fanı 3-4 defa döner, durur ve açılmaz.Ama aynı Psu diğer anakartları çalıştırır.Siz de asus anakartım bozuk sanabilirsiniz.

    Asrock, ucuz üretim yapan diğer biostar, ecs, palit vb markalarla rekabet etsin diye Asus tarafından kurulmuştur diye biliyorum. Kapasitörleri ucuz olduğu için arıza verebiliyor. Değişim ile kurtarabilirsiniz. Yeni neslini bilmiyorum ama eski kartların lehimi kurşunludur. o nedenle devre elemanlarını rahat çıkarırsınız. Diğer ucuz markalar yerine Asrock kullanmak daha mantıklıdır.


    Foxconn gördüğüm en dandik anakart markası.. Aniden bozulabiliyor ve tamiri bana göre imkansız gibi.. Nerde arızası var bulmak zor.. Kapasitörleri şişmiş olsa da değişim ile kurtarılmıyor.Bazen biosu uçuyor kendi kendine.. Casper genellikle bu markayı ve Msi anakartları kullanıyor.Geçmişte elimdeki foxconn bir anakartın modelini bulmak için 1 saat uğraştığımı bilirim. Web desteği yok gibi. Bios ve sürücülerini netten bulmak mesele.. Apple, iphone ları bu firmaya nasıl yaptırıyor halen anlayamıyorum.. Hiç kullanmadığım ve sorunlarını bilmediğim için telefon boardları hakkında birşey diyemiyeceğim.

    Biostar ve ECS dandiktir. Kolay gidiyor. Bazen kapasitör değişimi ile düzgün çalışabiliyor. Bazen de ortasına sağına soluna çökünce açılıyor.. Katmanlarda sıkıntı çıkıyor gibi... Bir anakartın arkasını kontrol edin. Yollarda sıcaktan dolayı kopma olmuşsa o anakart ECS dir. Foxconn dur. Nadiren de MSI dır. Ama Asus, Gigabyte değildir o.

    Hurdacıya verilen anakartların, pc lerin, elektroniklerin en az yarısı ya sağlamdır ya da çok ufak arızası vardır. İşlemci tutacağı plastiğinin ucu kırıldı diye koca kasayı hurdacıya vermişler.

    5 dk da tamir edilebiliyor bazıları. Ama cahil insanlar anakartı savurup attığı için önünde arkasında çizik yapıp yolları koparıyor. Bu nedenle 5 dk da tamir edilecek bir anakarta bir günümü verdiğimi biliyorum. Bir de anakartların arka panellerini kaybediyor, atıyorlar.. Ki bulması çok zor... Hepsi birbirinden farklı nerdeyse.. bazıları da yapamayacağı işe girişiyor. dandik aletlerle kapasitör çıkarmayı deniyor. deliği parçalıyor matkap vs kullanıyor. yerinden usulüyle çıkarılmayacak kapasitör yoktur.

    Milli servet bunlar yüzünden heba oluyor..
    Bir de sahibinden sitesinden "sağlam" diye satın aldığım anakartların en az yarısı sorunlu idi. Şerefsizlik diz boyu.. ben biraz pahalıya satarım ama anakartlarıma en az 6 ay garanti veririm.

    En kaliteli kapasitörler :Japon üretimi olanlar.. Sam Young, Sanyo, Rubycon . Bilhassa Sanyo.. yıllar geçse bile değerinde kayıp olmuyor. 1000 mikrofaradsa 5 yıl sonra da 1000 dir.. değerini küsüratına kadar koruyor.
    iyi olan: Nichicon
    Dandik: Karaköy' Selanik pasajında satılanların nerdeyse hepsi: Beryl, Jackcon gibi.. Zaten boyutları da normalden küçük oluyor.
    OST, TK larda bozulma, değerinde yükselme, düşme, akma, çok yaşanıyor. Tabi bu kaç yılda olur onu bilmiyorum. Elimdeki kart fazla durmadığı için pek bilemiyorum. Ama tahminen 3-4 yıl gibi..

    bir kapasitör normalden küçük ise dandiktir.
    Yani üzerindeki yazan değerle boyut, hacim arasında doğru orantı olmalı..aynı değerli-voltajlı farklı hacimli kapasitörden büyük olanı iyidir.
    Normalden büyükse LOW ESR dir. Direnci düşüktür, kalitelidir. Mesela monitör ve Tv' lerdeki gibi. Sam Young kullanırlar genelde. Bir keresinde Samsung firması monitörde yanlışlıkla (!) düşük voltaj değerli kapasitör kullanmış ve kapasitörleri şişmiş ve patlamıştı..
    Samsung Tv leri ve monitörleri de hiç önermiyorum. Kolay bozulur ve zor yapılır. tecrübeli hiçbir TV ci Samsung'a para vermez. Panel arızası verirler. Paneli arızalıysa çöp olur genelde..hurdası bile beş para etmez.yani 5000 tl ye aldığınız herhangi bir tv nin paneli gitmişse 150 tl ye satarsanız büyük kardır. Samsung tam bir kapitalist firmadır. "2 yılda bozulsun, atsınlar, yenisini alsınlar." mantığıyla üretilir. Tamir yok..

    Philips monitör ve tvler ise sağlamdır.Zor bozulur kolay yapılır. Tabi her modeli için konuşamam. genelde power ve logic boardları iyidir.görüntüsü de güzelse alınır.bazen kötü panel kullanıyor.böylelerinde resim güzel değil. Araştırarak almak lazım.

    TV tamiri ve kapasitörler ile ilgili en iyi site. https://badcaps.net/forum/index.php

    Devamı gelecek.. Eklemeler yapılacaktır İnşallah



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mikail13 -- 2 Ekim 2023; 15:9:45 >







  • Asusa en iyi anakart diyen, Asuslar iyidir diyen birisini Kesinlikle kaale almam.. Asus ucuz etin yahnisidir, işi gücü ona buna para yedirerek reklam yaptirmaktir.. Piyasadaki durumlardan, Asusun işleyişini falanlari filanlari uzun uzun anlatacak mecalimde yok.. Sadece Asus sandiğiniz gibi kaliteli falan değildir bunu söylemek istedim.. Anakart seçimini ya MSI yada Gigabyte'dan yana yapan pişman olmaz..
    doğru evet. ama halen sıvı kapasitörlü anakartlar satılıyor.

    katı kapasitörlerde sorun çıkarabiliyor ama 5 yıl ömürleri vardır normalde. kısa devre olup anakartın açılmasını engelleyebiliyorlar.. bazen de patlıyorlar ekran kartlarında filan....
    ama artık eskisi gibi sorun çıkarmıyor kapasitörler...

    dolar böyle giderse yeni kartların anca sohbetini yapacağız "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" misali..
    Bozulan anakartların çoğu üretim yılı eski ve en az maliyet için amaçlanarak hazır sistemler için üretilmiş anakartlardır.

    Zaten 2014'den sonra üreticileirn son kullanıcı için sattıkları en düşük anakartda dahil tüm anakartlar %100 solid cap kullanıyor artık o kapasitör şişme sorunları kalmadı, ASUS, Asrock, gigabyte, msi için konuşuyorum.

    Yani bunlar üzerinden markalar için genelleme yapılamaz.
    Yanlış amperden sorun olmaz. Yani yüksekse hiç sorun olmaz. makina ihtiyacı olanı çeker. Düşükse en fazla çalışmaz.

    Bence siz kalitesiz adaptör almışsınız. Muhtemelen içinde problem vardı. Voltaj sorunu olabilir.bu da sizin laptopu bozmuş olabilir. Ben zaten kalitesiz olup ta arızalı olmayan veya düzgün voltaj veren adaptör görmedim.üzerinde 5V yazan adaptör multimetreyle baktığımda 8,5 volt görülüyor.yani 2 katına yakın voltaj değerinde ..Tabi bu adaptörlerin cihazı bozacağını söylemeye gerek yok.

    bir adaptör normalden fazla ısınıyorsa mutlaka içinde problem vardır. Ve bu adaptör dizüstü bilgisayarınızı da aşırı ısıtır. sonra da bozar.

    Benim bir adaptörüm normalden fazla ısınıyordu. toshiba adaptör ..
    içini açtım lehimlerden biri yerinden çıkmıştı. Muhtemelen aldığı bir darbeden dolayı ... lehimi tazeledim ve ısınma sorunu bitti.

    Linksys modemler kaliteli olmasına rağmen adaptör sorunu veriyor. Bu da muhtemelen Türkiye de ki voltaj dalgalanmalarından. WAG modelleri bu yüzden gidiyordu. Pazarcıların patlıcan tartmak için kullandıkları adaptörü vardı. Bende 2 adet var ve 12V olması gerekirken multimetreyle ölçtüğümde 16V gösteriyor. Tabi bu adaptörler devreye, çipe zarar verip bozuyordu. Kopma yapıyordu. Hatta daha sonra gerçek 12 V luk adaptör taksanız bile çalışmıyordu. Kondansatörleri de şişik çok gördüm.

    benzer bir problem de airties modem de karşılaştım. Hurdacıdan almıştım. Modem de kopma, bağlanmama sorunu vardı. Adaptörü değiştim. sorun çözüldü. Sonra adaptörün içini açtım ve darbeden dolayı bir lehimin temas etmediğini gördüm. Lehimi tazeleyince normal çalıştı. Halen kullanıyorum. resim atabilirim arızanın.
    Bir de adaptörün kondansatörü şişmiş olabiliyor.. o da kopma yapar. Değişince çözülüyor.

    ANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLAR
  • z77 bootloop sorunu var düzeltebiliyormusunuz
  • 2011'de aldığım Msi 760gm anakartın ses girişi bozulmuştu. Ses gidip geliyordu, sesi kasanın önünden alayım dedim. Sesi aldım ama bazen cızırtı yapıyordu rafa kaldırdım:D Kenarda duruyor hala. Tamir ettirmeyi düşündüm ama eski çipset diye boşver dedim ve Gigabyte 970A-UD3P aldım. Gayet iyi bir anakart. Asrock hakkında ne düşünüyorsun?
  • Emeğe sağlık hocam devamını bekliyoruz
  • Ses girişini değiştirebiliriz. 30 tl gibi bir fiyata.Sorunun çıkışta olduğundan eminseniz tabi.. Ama cızırtıyı araştırmak gerek...

    Videodaki anakartın ses çıkışını değiştirmiştim.

    https://www.youtube.com/watch?v=v3jXLMNtNvY&t=2s

    Asrock 'ı e ekledim.
  • Bozulan anakartların çoğu üretim yılı eski ve en az maliyet için amaçlanarak hazır sistemler için üretilmiş anakartlardır.

    Zaten 2014'den sonra üreticileirn son kullanıcı için sattıkları en düşük anakartda dahil tüm anakartlar %100 solid cap kullanıyor artık o kapasitör şişme sorunları kalmadı, ASUS, Asrock, gigabyte, msi için konuşuyorum.

    Yani bunlar üzerinden markalar için genelleme yapılamaz.
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    doğru evet. ama halen sıvı kapasitörlü anakartlar satılıyor.

    katı kapasitörlerde sorun çıkarabiliyor ama 5 yıl ömürleri vardır normalde. kısa devre olup anakartın açılmasını engelleyebiliyorlar.. bazen de patlıyorlar ekran kartlarında filan....
    ama artık eskisi gibi sorun çıkarmıyor kapasitörler...

    dolar böyle giderse yeni kartların anca sohbetini yapacağız "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" misali..
  • Merhaba dostum, bende lenovo g510 laptop vardı bunun şarj aleti bozulmuştu yenisini almıştık ama yanlış amper almisiz 1 ay kadar kullandık ama bu sefer şarj socketi eridi ve sarj etmemeye başladı socketi dwgistirdik ayni sorun olmaya basladi ayrica sarjdan cikardigimizda en fazla 30 dk gitneye basladi sarj aleti bidaha da tamere yollamadik. Bilgili birini bulmusken sorayim dedim sorun nedir acaba tamir edile bilirmi olursa kaca patlar tahmin edebilir misin uzaktan zor tabi bu isler ama?
  • Çok iyi konu olmuş. Devamını bekliyorum. Ayrıca her türlü bileşen de böyle bir konu açılsın ki ona göre marka kararı verelim.
  • dragontooth11 kullanıcısına yanıt
    Yanlış amperden sorun olmaz. Yani yüksekse hiç sorun olmaz. makina ihtiyacı olanı çeker. Düşükse en fazla çalışmaz.

    Bence siz kalitesiz adaptör almışsınız. Muhtemelen içinde problem vardı. Voltaj sorunu olabilir.bu da sizin laptopu bozmuş olabilir. Ben zaten kalitesiz olup ta arızalı olmayan veya düzgün voltaj veren adaptör görmedim.üzerinde 5V yazan adaptör multimetreyle baktığımda 8,5 volt görülüyor.yani 2 katına yakın voltaj değerinde ..Tabi bu adaptörlerin cihazı bozacağını söylemeye gerek yok.

    bir adaptör normalden fazla ısınıyorsa mutlaka içinde problem vardır. Ve bu adaptör dizüstü bilgisayarınızı da aşırı ısıtır. sonra da bozar.

    Benim bir adaptörüm normalden fazla ısınıyordu. toshiba adaptör ..
    içini açtım lehimlerden biri yerinden çıkmıştı. Muhtemelen aldığı bir darbeden dolayı ... lehimi tazeledim ve ısınma sorunu bitti.

    Linksys modemler kaliteli olmasına rağmen adaptör sorunu veriyor. Bu da muhtemelen Türkiye de ki voltaj dalgalanmalarından. WAG modelleri bu yüzden gidiyordu. Pazarcıların patlıcan tartmak için kullandıkları adaptörü vardı. Bende 2 adet var ve 12V olması gerekirken multimetreyle ölçtüğümde 16V gösteriyor. Tabi bu adaptörler devreye, çipe zarar verip bozuyordu. Kopma yapıyordu. Hatta daha sonra gerçek 12 V luk adaptör taksanız bile çalışmıyordu. Kondansatörleri de şişik çok gördüm.

    benzer bir problem de airties modem de karşılaştım. Hurdacıdan almıştım. Modem de kopma, bağlanmama sorunu vardı. Adaptörü değiştim. sorun çözüldü. Sonra adaptörün içini açtım ve darbeden dolayı bir lehimin temas etmediğini gördüm. Lehimi tazeleyince normal çalıştı. Halen kullanıyorum. resim atabilirim arızanın.
    Bir de adaptörün kondansatörü şişmiş olabiliyor.. o da kopma yapar. Değişince çözülüyor.

    ANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLAR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mikail13 -- 26 Kasım 2017; 19:0:56 >




  • bu da alttaki problemi veren Asus anakart..kendi kendine 15 sn de kapanıyordu. yol kopmuş. yolu tamir ettim ama yine çözülmedi. Yolun sonundaki P03P06G çip yanmış. Onu çok zor çıkardım. Son resimde ortasının sıcaktan oyulduğunu koptuğunu görebilirsiniz.Zaten yanan bir parça çok şiddetli yapışır. Çıkarırken çok dikkatli olmak lazım . Zorlarsanız yollları da kopartabilirsiniz..
    ANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLARANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLARANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLAR
    ANAKART TAMİRİ YAPIYORUM. MARKALARA GÖRE GENEL SORUNLAR




  • Hocam ekran kartı tamiri de yapıyorsanız ekran kartları hakkında da yorumlarınızı bekleriz...
  • Tabi sen daha iyi bilirsin ama Asrock z68 pro3 aldim 2011'de pc'yi catur cutur her gun kullaniyorum 6 sene gecti hala tas gibi hic bir yerinde sorun yok umarim cikarmazda heleki bu donemde dolar 4 euro 5 de

    MSI kesinlikle almam Asus alirim bundan sonra alirsam yada Asrock ne olsa kredisi var
  • Ustad benim pc nin saati her actigimda yanlis oluyor baya farkli oluyor bios pili bitince mi boyle oluyor ?

    Asus anakart

    Win10
  • Hocam merhaba. Bende Lenovo G510 laptop var. Bu laptopta açılış düğmesine basıyorum ışığı yanıyor ancak bilgisayar açılmıyor. bazen çok zorlarsam açılıyor. bu sebeple tamirciye götürdüm oda ekran kartı chipsetini değiştirdi 1 hafta kullandım ama yine arıza verdi. başka tamirciye götürdüm kuzey güney yolları v.s hepsi yanmış dedi. 1 2 ay uğraştı ancak yapamadı şimdi sıfır anakart arıyorum. bu anlattıklarım normal mi sizce ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: general4242

    Ustad benim pc nin saati her actigimda yanlis oluyor baya farkli oluyor bios pili bitince mi boyle oluyor ?

    Asus anakart

    Win10

    Evet
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MissMacHoOo

    Hocam merhaba. Bende Lenovo G510 laptop var. Bu laptopta açılış düğmesine basıyorum ışığı yanıyor ancak bilgisayar açılmıyor. bazen çok zorlarsam açılıyor. bu sebeple tamirciye götürdüm oda ekran kartı chipsetini değiştirdi 1 hafta kullandım ama yine arıza verdi. başka tamirciye götürdüm kuzey güney yolları v.s hepsi yanmış dedi. 1 2 ay uğraştı ancak yapamadı şimdi sıfır anakart arıyorum. bu anlattıklarım normal mi sizce ?

    Muhtemelen yüksek sıcaklık sorunun var. Bu sorun cihazın kasasından yada kullandığın ortamdan kaynaklıdır.
  • Hocam ben daha düzgün lehim yapamıyorum varmı tavsiyeler çömezlere
  • En sağlam, kaliteli ve uzun ömürlü TV üreticisi hangisi? Neden? Teşekkürler...
  • Hocam elimde asrock h87 pro 4 var daha önce denediğimde onboard girişten görüntü alamadım ekran kartım olmadığı için diğer girişlerden görüntü alınıp alınmadığını bilmiyorum cevap verirseniz sevinirim.

    Bilgisayar açılıyor ekran gelmiyor hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurbaba10 -- 26 Kasım 2017; 22:52:57 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.