Amerikada Devlet Daireleri Sınavsız ? (2. sayfa)

-
-
Amerikalılar bizden daha iyi durumda tabii ama onların da kendi dertleri var. Herkesin derdine kendi referans sisteminden bakmak gerek. Hani sen de kendini belki Amerikalılar benden daha şanslı, benim ülkemde böyle ancak Afrika veya Hindiçin ülkelerinde de şöyle diye avutabilirsin ama hiçbir yerde varolan sıkıntılara düpedüz şurada daha kötüsü varmış diye kör kalamazsın. Her ülkenin kendisine has, bazen çok benzer, bazen çok farklı sıkıntısı var. Bazısının durumu çok daha vahim, bazısınınki kısmen daha az problemli. Durumlar görece daha iyi. İnsanlar daha rahat. Tabii daha az derdi olanları ve belirli dertleri tamamen veya kısmen çözebilmiş olanları örnek almak akıllıca olur. Esasında bu yolda son birkaç asırdır dünyanın geri kalanı Batı dünyasını ve oradaki medeniyeti örnek almaya çalışıyor. M.K.Atatürk mesela bu örnek alışın tarihteki en büyük temsilcilerinden.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
aldığı paranın kaçı elinde kalıyor onuda araştır olaya dolar olarak bakma.
-
Çünkü orada Amerikan Büyükelçiliği yok !!!
-
Zamanında Türkiye de öyleymiş. Özellikle polis adayı bulmak için devlet çabalarmış. (boyu olması gerekenden bir iki santim kısa olanı geçirmek, köylerde davulla duyuru yapmak gibi) Özel sektörde maaşlar yükselsin, işverenler işçilerini kanunlara uygun şekilde çalıştırsın Türkiye'de memurluğa olan talep yine azalır. Bu iktidarla mümkün değil ama. İşini yapamıyor, yapamıyorum demek yerine iş beğenmiyorlar diyor. Hatasını kabul etmeyenden hatasını düzeltmesi beklenmez.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denn.zent -- 17 Ekim 2023; 0:18:51 > -
Yazmayım diyorum ama çok yanlış bilgiler veriyorsunuz.
SAT sınavları
Bkz
Amerikada okul okumak günümüzde türkiyeden daha zordur. Orada da üniversite okumak için sınava ihtiyacınız var. Hatta daha da önemlisi bursa ihtiyacınız var. Amerikada ortalama aileler üniversite masraflarını karşılamazlar. Yeme içme konaklama eğitim vs hepsi size ait ve paralıdır. Bizdeki gibi örgün ücretsiz eğitim sistemi yoktur. Sınav+lise diploma başarısı+niyet mektubu+referans mektubu vs gerekliği vardır. Ya sınavlardan yüksek puan alıp mülakatları geçip burs alırsınız, yada gidip senelik 10-20bin dolar ücreti cebinizden yatırır okursunuz. Top tier yatıkı okullarda bu ücret senelik 100-200bin doları bulur. Devlet okulunda da bu böyledir özel okulda da.
Burs içinde başarılı olmak yetmez, birde üstüne referans mektubu+iyi bir lise referansı ve lise başarısı isterler sizden. Okul müdürünün size yazacağı olumlu yada olumsuz mühürlü referans mektubu hayatınızı değiştirir. İsminize cisminize soyunuza sopunuza notunuza aldıpınız derslere sosyal hayatınıza üye olduğunyz kulüplere iyice bakarlar. Her okulun kendi kabul sistemi vardır. Siz yüksek puanlı başarılı bir öğrenci olsanız dahi kabul almadığınız taktirde istediğiniz okula gidemezsiniz. Yani bizdeki gibi merkezi sistemden puan aldım istediğim yere girerim olayı yoktur. Sınav sadece bir referanstır.
Amerikada pek çok aile çocuklarının üniversite masrafını karşılamaz/karşılayamaz. Özellikle alt gelir grubuna ait gençler için üniversite okumak hayaldir. Gençlerin büyük kısmı üniversite okuyabilmek için okul öncesi çeşitli işlerde çalışıp para biriktirir, oda yetmez üzerine birde kredi çeker ve ancak öyle okula başlayabilir. Amerikada günlük siyaset malzemelerinden biri de bu krediler ve yıllarca süren geri ödemeleridir.
Amerikada askerlik sistemide bizden farklıdır. Gönüllülük ve hizmet esastır. Üniversite bursu almanın yollarından biride gönüllü asker olmaktır. Mezun olduktan sonra 6 sene kadar orduda çalışacağınızı kabul etmeniz durumunda özel mülakat ve beden eğitimi sınavlarından sonra silah altına alınır ve üniversite hayatınız boyunca süren özel eğitimlerden geçersiniz. Ordu size burs ve maaş verir, karşılığında da mezun olduktan sonra orduda çalışmaya devam edersiniz. Tüm eğitim hayatınız boyunca ve mezun olduktan sonra askeri yönetmeliklere ve disipline tabi olursunuz. Zorunlu hizmet bittikten sonra yedeğe ayrılır, olası bir görev emrinde de geri çağırılırsınız.
Eğer orduda üst rütbeli bir subay olarak hizmet etmek istiyorsanız da ya harp okullarından mezun olmanız gerekir, ya da ordunun belirlediği okullardan birinden ordu programıyla mezun olmanız gerekir. Her sene binlerce öğrenci başvurur bu okullara. Büyük bir kısmı ya mülakatta ya beden eğitimi sınavlarında elenir. Şartları çok ağırdır. Gecesi gündüzü haftasonları yoktur.
Yani amerikada askerlik de bizdeki gibi değil. Askerim diyen adamın en az 4 sene hizmeti vardır. Bu hizmet esnasında dünyanın herhangi bir yerindeki bir üsse tayin olabilir, sıcak çatışma bölgelerinde görev alabilirsiniz. Senelik 8 trilyon dolar askeri harcaması vardır amerikanın, yani amerika asker memleketidir.
Bu kadar sıkı elenen ve denetlenen bir sistem içerisinde olduda kamu hizmetlerine başvuruda bulunmak isterseniz bu sefer sizden kpss yerine kallavi bir CV ve ref isterler. Bu esnada türlü türlü diskriminazsyonla karşılaşmanız da pek olasıdır. Amerikada uniform bir sosyal yapı yoktur. Kurumlarda da bu sebeple sıklıkla gruplaşmalar vardır. Üst düzey bazı gruplara da daha henüz okurken alım yapılır. Devlet dairlerinde alt seviye memurların da hayatı sandığınız kadar toz pembe değildir. Mortgage denilen 10-20 yıllık kredi sistemin mucididir amerika.
Youtube da sayısız video var açıp izleyebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 17 Ekim 2023; 1:44:16 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
ben size tuhafını söyleyeyim ispanyada italyada öğretmen oalbilmek için bizdeki gibi kpss gibi bir sınav artı mülakat yapıyorlar
Yani işsizliğin fazla olduğu ülkelerde torpil kaçınılmazdır. Maalesef bu Türklükle alakalı bir durum değil.
-
eğitimin ücretsiz olmasının değerini Türk halkı bilmiyor ve senelik ülkeye maaliyeti aşağı yukarı 10 milyar dolar
-
Mesela tıp okumak için dehşet paralardan bahsediyorlar. Face’de, abd ile ilgili gruplarda varım. Abd’de öğretmen olan tek maaşla zor geçinir diyor çoğu kişi.
Bizimkiler kaçak gidip, ne iş olursa yaparım konuları dolu gruplarda.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Birader bu yazdıkların oranın vatandaşı olmayanlar için geçerli
Biz Vatandaşlık kıyaslaması yapıyoruz. Ayrıca nesi yanlış? Avrupada Mesela Alman vatandaşıysan Sadece lise diploman ile bedava okuman mümkün.. Batılı ülkeler kendi vatandaşlarına ücretsiz eğitim vererek refahlarının üstüne refah kattılar. Bizdekilerde çıkmış bügün yok Turkcemi Dil anlatımmı 70 olacakmış bilmem ne salak saçma şeylerle insanları mağdur ediyorlar. Bu ülkenin en büyük sorunu lobileşmiş baronlardır. Özellikle eğitim sektörünü tamamen ticaret sistemine çevirmişlerdir ve Dışarıdan gelen ne idüğü belirsiz yabancılar sınavsız tıp vs okumakta
Bu millet böyle giderse virajı alamayacak. Cok daha karanlık günler kapıda
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nexus can -- 17 Ekim 2023; 6:7:28 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
aynı sıfatları pkk pyd pyd militanları içinde söylemeleri ne tesadüf değilmi.?
-
Kovulmama garantisi iptal edilip başlangıç maaşları asgari seviyeye düşürülmeli. Ondan sonra sınavlar kaldırılabilir
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Çok uluslu üç farklı firmada toplam 5 yıl çalıştım.
İş konusunda başarılı olduğum, hatta firma merkezinden takdir gördüğüm halde her seferinde müdürün en gıcık olduğu kişi ben olduğumdan kovuldum.
Misal; müdür erkek elemanları toplayıp meyhanaye götürür ben gitmiyorum diye kıl olurdu.
Sonraki iş yerinde iş arkadaşım kıdemli olduğu için müdür oldu. İlk işi sebepsiz beni kovmak oldu.
Çünkü bu ülkede başarılı elemana yöneticiler "Yarın benim koltuğuma da sahip çıkar işsiz kalırım" gözüyle bakar...
-
Türkiyede herkesin memur olma isteği garanti iş olması ve kolay kolay memurluktan çıkarılamama. Bildiğim kadarıyla ABD de memurluk sistemi de özel sektör gibi işliyor memur olmak kolay olduğu kadar memurluktan çıkarılmak ta kolay ve memuriyette yaptığın hatalardan mesul olmak gibi bir durum var. Onun için memurlar kolay kolay işi savsaklayamaz kaytaramaz ihmal edemez. Memurluk işleri bize göre çok daha düzgün yürür. Birde Federal memurluk ile Eyalet memurlukları çalışma hak ve şartları açısından farklılıklar oluşturuyor. Memur alımlarında buna göre kriterler belirleniyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AO -- 17 Ekim 2023; 10:43:3 > -
Nasıl işçiye ama. Niyeyse herkes hiçbir vasfı olmadan çok para kazanmak derdinde. Bugün CNC operatörü işçi, ama bu adamlar ülkedeki çoğu mühendisten fazla pars alıyor. Kepçe operatörü işçi, yine tonla para alıyor. Yani Türkiye'de de işçiye para var, ama vasfı olan işçiye. Getir götür yapan işçiye hiçbir ülkede yüksek maaş verilmiyor. Türkiye'ye özel bişey değil bu
Hayır birader bak gene yanlış bilgi veriyorsun. Ben insanlar okumasın demiyorum hatta bazı meşhur hocaların bu konu hakkındaki söylemlerini yanlış buluyorum.
Amerikada vatandaş olanlar için bu bahsettiklerim geçerli. Bazı okullarda in state indirimi olur olursa. Yurt dışı öğrenci başarılı ve burslu değilse yerel öğrencilerin ödediği ücretin 2-3 katını öder. Yerel öğrencide ücretini çatır çatır öder. Hiç duymadınız mı görmediniz filmlerde dizilerde okul parası biriktirmek için çalışan gençleri?
Bkz.research.com
Average Cost of Community College by State in 2023 | Research.comhttps://research.com/universities-colleges/average-cost-of-community-college
Bkz.
https://registrar.fas.harvard.edu/tuition-and-fee
Bkz.
https://www.gs.columbia.edu/content/undergraduate-tuition-and-fee
Avrupada almanyada ise durum farklı. Almanya büyük ölçüde finansman sorununu çözebilmiş bir sosyal devlet. Eğitim bir yere kadar ücretsiz ancak almanyada da öyle herkesin okuma fırsatı yok. Ücretsiz eğitim gene başarı esasına bakar. Devasa ekonomik gücüyle almanya bile bu konuda seçici. Günün sonunda almanya türkiyeden doktor mühendis mimar ithal ediyor orası ayrı tabi. Türkiyenin en başarılı olduğu konu yetişmiş insan ihracatı.
Avrupa birliğinin bir derdi gençlerin okumak istememesi. Bu sebeple doktor mühendis vs açığı çok var. O sebeple yurt dışından doktor mühendis işçi vs alıyorlar çünkü sistemi destekleyecek genç yok ellerinde. Sırf bu sebeple birçok eğitim kurumu standartlarını düşürdü. Standart bir işte günlük yaşamlarını rahatlıkla idame edebiliyordu insanlar.
Türkiye dünyada ücretsiz örgün üniversite eğitimi veren birkaç ülkeden biri. Öğrencilerin kaymak kısmı çok başarılı. Türkiyeden akademik eğitim için gidip yurt dışında çok zorlanan almanya harici pek bulamazsınız. Türkiyede atıl bir akademik kapasite vardı uzun yıllarca okumak isteyene okul yoktu. Şu anda neredeyse her ilde devlet üniversitesi var. özel üniversiteler de bir nevi bu açığı kapatmaya destek oluyor.
Yani özetle amerikada avrupada işler sizin sandığınız gibi toz pempe değil. Amerikada paran yoksa başarılı değilsen okuyamazsın. Almanyada başarılı değilsen meslek okuluna gidersin.
-
Aynı zamanda eskiyi de yurt dışını da pek bilmiyorlar.
Ben esas bizdeki eğitimcilere biraz kızıyorum. Amerikada halen daha community kolejde kredili sistemde MAT 080 MAT100 dersi verilir.
Bkz.
Bizde mat 80 okumadan liseden mezun olamaz, 6.7. sınıfı geçemezdin eskiden. Bizim sistem gençleri gereksiz haşlıyor aslında. Lisede calculus veriliyor bizde.
-
Çok uluslu 3 firmada toplam 5 yıl iyi dayanmışsın. Müdürü masaja götürmedin mi?
Memurluk eski Turkiye de en istenmeyen sektorlerdendi ... Memura kiz bile verilmiyordu...
Sonra ne olduysa memurluk el ustunde tutuldu
...
-
Birader verdiğin linklerde tuition fee göremiyorum ayrıca harvard diyorsun bi buna bak birde aynaya bak gelelim konumuza şimdi.
Gir siteye örneğin burası abd ordusunun alım yeri adamlar lise diploması ile tıbbi personel alıyorlar sen kalkmışsın yok harvard felan diyorsun harvard dediğin okul bir kere yahudi lobisi tamamen zengin ve zeki insanların yeri. Ayrıca Almanyada kimse okumuyormuş felan nerenden uyduruyorsun bunları Almanyada herkes Türkler hariç en az 3.dili biliyor neredeyse. Ayrıca örneğin Münich Teknik Üniversitesi ki dünyada sayılı üniversitelerden birisi sınavsız lise diploması ile öğrenci alıyor ayrıca öğrenci olduktan sonraki tüm avrupa ülkelerinde parasız seyahat felan bunları saymıyorum bile.
Ayrıca Türkiyede Ana Okulu bile paralı nerede eğitim ücretsiz miş? Gösterde bi Tıp Bölümü gidelim okuyalım. Elin Arapları bile dünyada ortalaması olmayan okullarda okuyup Doktor olmuş İngilizceyi çatır çatır bizlerden daha iyi konuşuyorlar. Hangi dünyada yaşıyorsun sen birader?
Ben sana birşey söyleyeyim mi Türkiye'nin Üniversitelerinin hiçbirinin Dünyada gram değeri yok. Aynı zamanda değeri olsaydı Şuan bu ülke bu durumda olmazdı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X