Şimdi Ara

AMD RX Vega [ANA KONU] (66. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.591
Cevap
10
Favori
67.273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6465666768
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    İyiymiş değerler vallahi ya
  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    şimdi lol falan da sık sık oynadığım için karta ultra düşük güç profili ayarlamaya çalışıyorum, evet garip bir iş ama mesele kart uzun yıllar götürsün beni, 1070 performansına kadar düşürüp tüketimi nereye çekebilirim ona bakacağım
  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt
    sesizliği seviyorsun hocam :))

bu arada şunu alsam iş görür mü ?
    urun.n11.com
    3.0mm*100*100mm - Chipset Soğutucu Termal Pad Ped - n11.com
    https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/30mm100100mm-chipset-sogutucu-termal-pad-ped-P377686250

aldığım arkadaş termal macun değişimi yapmış ama termal padleri değiştirmemiş. 2 yıldır crossfire sistemde forza 4 oynuyormuş 4k tv de 60 hz de.

yorulmuş kartlar değiller ama hot spot 100 dereceden 90 a bile düşse mutlu olurum

Referans tasarımı kendim değiştirebilirmiyim acaba ? zor diyen vs de var tecrüben oldumu hocam hiç termal pasta değişiminde

hocam inan ben kartı 3 ay boyunca almayı planladım, normal vega 64 lerin clocku hariç hiçbir özelliklerine bakmadım paso lc ye çalıştım, görüntüsü olsun performansı olsun beni cezbeden kart buydu. Vega 64 teardown yazın sizin için kolay gözüküyorsa halledersiniz. Termal ped hakkında fikrim yok malesef, belki ileride ihtiyacımız olabilir
    edit: hocam amaç aman aman sessizlik değil, amaç voltaj hız düşük olsun kart yorulmasın, en az 5 sene kullanacağım muhtemelen kartı, çok süper bir teklif gelmezse tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whitebeard. -- 24 Nisan 2020; 18:13:9 >
    Referans tasarımda 3 çeşit thermal pad lazım.
    Bobinler için 0.5mm
    Mosfetler için 1mm
    Bellek mosfeti ve kartın arkasındaki doubler lar için 1.5mm

Görüntü hazırladım referans tasarım için hiçbir pad bu değerlerden fazla olmamalı aksi takdirde pcb eğilir vidalarken.

AMD RX Vega [ANA KONU]

AMD RX Vega [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starborn -- 24 Nisan 2020; 18:24:53 >

• Hocam çok teşekkür ederim. bir arkadaş 3mm olsun yoksa iş yapmaz diyordu. Referans tasarım soğutucuya bakmam lazım. Dediğiniz şekilde sipariş verip denerim hocam bir bakalım teardown kısmını halledebilirmiyim referans tasarımın. Umarım hallederim
    En hassa nokta çipin tam arkasındaki parlak 4 vidalı gergin duran parça onun hangi ucunun hangi köşeye baktığını işaretleyin çünkü alttaki küçük seramik kapasitör şehrindeki belirli boş yerdere denk gelen ayakları var birde onu sökerken önce 4 ucuda biraz gevşetin gergin duran bir metal parça olduğu unutmayın ardından parmağınızla bir uca bastırıp o uçtaki vidayı tamamen gevşetin ardından onun çaprazındakini aynı şekilde gevşetin geri kalan 2 vida içinde parçayı ortadaki kare bölümden bastırınki vida çıkınca birden serbest kalmasın.

Geri takarkende yine çapraz yöntemi izleyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ek olarak vegalarda 2 tür çip şekli var ilk üretilenlerde hbm bellek ve gpu arası boşluk sonraki üretimlerde hep epoksi ile kaplı şekilde.
    Sizin kartın ilk serideki gibi olma ihtimali düşük ama öyleyse bellek ve gpu arasında kalan termal macunu temizlemeye çalışmayın yüzeyi temizleyin.

AMD RX Vega [ANA KONU]

• hocam yemin ederim hiç bir şey anlamadım çok özür diliyorum.4 vidalı gergin duran parça dediğin çipin arkasındaki parçamı hani soğuyucu ile çipi birlikte tutan demir birşey.
    Aynen destek parçası bir isim veremedim ona.

• Arkadaşlar kolay gelsin. Size faydası dokunabileceğini düşündüğüm bir konuyu paylaşacağım. Müsaadenizle önce küçük bir giriş yapayım ardından detaylar gelsin:

Şimdiye kadar internette gördüğüm kadarıyla daima Vega serisinin undervolt/oc işleminden bahsedilmiş ve güç tüketimini kısmen azaltarak performans getirilerine değinilmiş. Bu tür incelemelerin ekseriyetinde de PL 25-50 arası seviyelere çıkarılmış. Ben ise direkt güç tüketimini minimize ederken performansı olabilecek en yüksek seviyeye çıkarmaya odaklanarak biraz daha farklı bir noktadan ele almaya çalıştım konuyu. Elde ettiğim sonuç ise kesinlikle muazzam oldu.

Elimdeki kart MSI Vega 56 Airboost OC. Sıfır aldığım ve mining türü işlerde kullanmadığım için yorulmamış bir kart, haliyle aşağıdaki değerler oldukça gerçekçi diyebilirim. İşlemci ise tüm çekirdekleri 4.6 GHz'da çalışan bir 4790K. 16GB'lık 2400 MHz'da çalışan RAM'lar var bir de. Sürücü ise son çıkan 20.4.2 sürümlü sürücü.

Amaç dediğim gibi güç tüketimini minimum seviyede tutarken, performansı olabildiğince yükseltmek. Kısacası 'sweet spot' denilen ideal dengeyi tutturabilmek. Bunun için de ilk iş olarak ekran kartının bios'unu çıkış portlarına doğru olan enerji tasarruflu bios seçeneğine çektim. Malum iki tane bios var bunlarda. Ardından wattman üzerinden PL'yi -50'ye (yani en dibe) getirdim ve en nihayetinde de saat hızı/voltaj değerlerini ayarlamaya giriştim. En çok sıkıntı veren, zaman alan kısım da bu oldu zira oldukça ince ayar gerektiren bir iş. Her kademenin voltajını milim milim düşürmek ve saati de yine milim milim (5 MHz) artırmak suretiyle onlarca çökmenin ertesinde nihayet en iyi değerleri yakalamayı başardım. Aşağıdaki değerler 3D Mark Firestrike Ultra, TimeSpy, TimeSpy Extreme ve Unigine Superposition Extreme testlerinin tümünden defalarca geçti. Haliyle %100 stabil diyebilirim. Tabii her kartın değeri farklı olacağı için sizde de aynı değerlerde çalışacağının garantisi yok. Ama kabaca da olsa bir fikir vereceği kesin.

En önemli şey kartın güç tüketiminin yarı yarıya düşürülmüş oluşu. Bu haliyle GPU-Z verilerine göre en ağır yük altında dahi 82W (GPU Chip Power Draw bölmesi) çekiyor yani diğer bir deyişle elektriği adeta kokluyor. Bu arada GPU-Z'yi baz aldım çünkü sabit olan değer bu. Keza HWInfo yazılımındaki GPU Chip Power'a karşılık gelen şey de bu. Bunun yanısıra HWInfo'da görebileceğiniz Core power ve Memory power değerleri ise anlık olarak devamlı değiştiğinden göz önünde bulundurmadım. Dediğim gibi önemli olan GPU-Z'deki değer ve o da maksimum 82W. Buna karşılık verdiği performans ise 120W TDP'ye sahip 1660 veya 130W'lık 5500 XT gibi modellerin bariz biçimde üzerinde. Sonuç itibarı ile performansı 1660 Super'in %5 aşağısında ve bunu 82W güç tüketimi ile başarıyor. Bellek vs. diğer tüm unsurları da işin için katsak dahi tahminimce 100W'ı geçmez kesinlikle toplam tüketim. Gerçekten inanılmaz. Bir diğer güzelliği ise ısı zaten asgari seviyede seyrettiği için (50-60 derece arası) fan sesinin de minimum seviyede oluşu.

AMD RX Vega [ANA KONU]

Dikkat etmeniz gereken noktalar:

1) P1 voltajını 800'ün üzerinde tutmanız gerek. Zira 800'de kalırsa bellek voltajı ile çakıştığından bellekler daima 500 MHz seviyesinde çalışıyor. Forumlarda bu konudan muzdarip olan ve çözüm arayan çok sayıda kişiye rastladım. Sebebi belirttiğim gibi voltaj çakışması.
    2) Saat hızları ile voltaj değerleri arasındaki (hem kendileri hem de birbirleri arasında) değer farklarını yaklaşık tutmanız gerekiyor zira aksi halde test ya da oyunlarda normal yük seviyesinden ağır yüke geçişlerde güç tüketimi bir anda farklılaştığından ve PL'yi -50'de tuttuğumuzdan sistem çöküyor.
    3) Belleklere dokunmayın, olduğu gibi bırakın. Zira faydası yok, zararı var. Değeri yükselttiğiniz zaman yük altında daima P1 seviyesinde (500MHz) çalışıyor. Olduğu gibi bırakırsanız olması gerektiği gibi 800MHz'ı görüyor.
    4) Çökme ihtimalini sıfırlamak için voltaj değerlerinin hepsini 5V'lık güvenli bölgede tuttum. Yani 5V düşürseniz de olabilir ama tavsiye etmem. Keza aynı şekilde, voltajı aynı bırakmak suretiyle saat hızlarını da 10 MHz yükseltebilirsiniz. Bunu da tavsiye etmem ama.
    5) Uygulamadan uygulamaya, yük altı durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte saat hızları ortalama 1000-1200Mhz aralığında çalışıyor.

Örnek olması açısından 3D Mark testinin ekran görüntüsü aşağıda, linki ise burada:
    3DMark.com
    I scored 3 985 in Fire Strike Ultra
    https://www.3dmark.com/3dm/46160424?

AMD RX Vega [ANA KONU]

Diğer testlerden elde ettiğim sonuçları da listeleyeyim ki aklınızda kabaca bir fikir oluşsun. Onlarca test yaptığım için, en iyilerini değil ortalama değerleri yuvarlatarak veriyorum:

3D Mark Timespy: 5200 (Genel) 5300 (Grafik)
    3D Mark Timespy Extreme: 2600 (Genel) 2700 (Grafik)
    Unigine Heaven Extreme: 3200
    Ac Odyssey: 1080P Ultra High 40 fps / 1080P High 65 fps

Okuduğunuz için teşekkürler, merak ettiğiniz şeyler varsa sorabilirsiniz tabii ki. Sevgiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemms -- 25 Nisan 2020; 21:42:28 >

Hocam kartını kaça satmayı düşünürsün ? aklımda olsun. ben şimdi termal ped siparişi verip bir ayarlama yapacağım hot spot 100 dereceden 85 lere inse bile mutlu olurum zaten undervolt ayarlarda kullanıyorum. belki satıp senin karta talip olabilirim
    hocam en ucuz vega 64 referans bile 2500 tl, kim bilir kaça satarım , kolay kolay satmayı düşünmüyorum efsane bir teklif gelmezse
  • erdemms E kullanıcısına yanıt
    1200mhz de v56 için çok düşük sanki bence güç ısı performans açısından 1500mhz mükemmel oluyor tabi sizin amaç olan güç tasarrufunu geçiyor 150 160watt arası çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starborn -- 27 Nisan 2020; 6:14:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Starborn

1200mhz de v56 için çok düşük sanki bence güç ısı performans açısından 1500mhz mükemmel oluyor tabi sizin amaç olan güç tasarrufunu geçiyor 150 160watt arası çalışıyor.
    Konuya senin kadar hakim olduğumu zannetmiyorum kesinlikle ama bence 150W çekmesi imkansız dostum. GPU-Z'de en ağır yük altında dahi 82W'ı geçmedi çünkü. Zaten geçemez de zira pl -50'de ayarlı. Bu tüketimin hangi parçaları kapsadığını bilmiyorum ama muhtemelen bellekleri, pci'ı falan da eklesek 100W eder ancak. Tabii tahmin yürütüyorum.

Bildiğim kadarı ile tdp değeri 210W bu kartın, tasarruf biosunda da 15W daha düşük çekiyor. Yine tasarruf biosunda pl 0 iken gpu-z 165W gösteriyor. Demek ki buradan yaklaşık bir 85W kardayız zaten kafadan. 195'den 85 çıkarsak da 110W kalır ki o da en ağır senaryo dahilindeki tüketimdir.

Yanlışım varsa düzelt lütfen.

Bir de yine testlerime göre anladığım şu ki bu kartta saat hızını arttırmak mantıklı değil. Özellikle 1300'ün üzerine çıktığımızda güç tüketimi ile performans dengesi giderek kötüleşiyor. Yani performans çok az yükselirken güç aşırı artıyor. Ortalama %5 performansa karşılık %20 güç tüketimi artışı oluyor. Haliyle 1500'de kullanmak pek mantıklı değil.

150watt değerini oyun içi 1500mhz frekans ve 960mv voltajda alıyorum sizin ayarlar için demedim.
    Daha sonra sizin ayarlarda rdr 2 açtım 30 fps aldım
    Stock ayarlarda 41fps
    Kullandığım ayar 150watt tüketim 1500mhz 960mv sıfır powerlimite aldım 48 fps verdi.
    1600mhz 1070mv +40 power limitte ayarlarında ise fps yine 48 di tüketimde 200watt.

Burdanda vega 56 için en uygun frekansın 1500mhz olduğu anlaşılıyor.

AMD RX Vega [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starborn -- 28 Nisan 2020; 3:14:6 >

• Katılmıyorum hocam. Neden derseniz, 30 fps ile 48 fps arasında %55 performans farkı varken, güç tüketimindeki artış ise %81 seviyesinde. Buradan da hareketle performans/watt dengesinin benimkine kıyasla oldukça kötü olduğunu söyleyebiliriz. Eğer denerseniz 1400Mhz'lık değerler uyguladığınızda aradaki farkın %63-65'e %70-72 seviyesine çekildiğini göreceksiniz. Kartın başa baş noktası ise 1250-1300MHz seviyesi. Bu profille benchmarklarda (özellikle TimeSpy Extreme, UH Extreme gibi aşırı yük bindirenlerde) ortalama 1200MHz'da çalışırken, oyunlarda 1250-1300MHz'ı görüyor. Aradaki farkın sebebi tahmin edeceğiniz gibi seans farkları. Üzerine çıktığınız oranda da p/w güç dengesi de bozuluyor.

Sokağa çıkma yasağı esnasında boş vaktim epey olduğu için yüzlerce test yaptım neredeyse hangi frekansta ne tür bir tepki verdiğini ezberledim. Yaygın kanaatin aksine aslında muazzam seviyede bir p/w potansiyeline sahip bir kart bu. Açıkçası piyasada 80W güç tüketimi ile bu kadar yüksek bir performans sağlayacak bir kart olduğunu zannetmiyorum. 1080p/60 fps çözünürlüğü için biçilmiş kaftan. Diğer yanda güç tasarrufunu değil de dengeyi hedeflersiniz bu defa da GTX 1080'i rahatlıkla yakalayabiliyor. Kısacası her açıdan tam bir kazan/kazan senaryosu mümkün kartla.

80W güç tüketimi ile bu performansı verecek başka kart olmaması konusuna katılıyorum ama fps ile güç tüketimini yüzdeye vurmanıza katılmıyorum alta bir tablo atıcam bu oyunda +18fps için 3000TL civarı fazladan bir ücret ödemek gerekiyor.

AMD RX Vega [ANA KONU]
  • Hocam iyi de benim zaten incelemeyi yazmamın sebebi buydu. Minimum güç tüketimi ile en yüksek performansı alabilmek zaten işin özünde yatan gerekçe. Haliyle p/w dengesi benim için aslolan. :)

Bu arada dikkat ederseniz 1080p/60fps vurgusu yaptım yukarıdaki mesajımda zaten. 80W ile 2K monitörü beslemek zaten ortalama bir oyunda bile oldukça güçken bir de üstüne üstlük RDR gibi günümüzün en kasıcı oyununu üstelik bir de ultra ayarlarda baz almak pek de adil olmaz değil mi?

Kaldı ki bu oyunda dahi 1080p'de ortalama 35 fps yakalayabiliyor gördüğüm kadarı ile, ultradan high'a çeksek bir %10-15 arası da öyle gelir ki eder 40 fps. Ki bu tür oyunlar için gayet yeterli bir değer 40 fps. 80W tüketimle RDR2'den 40fps alabilmek başlı başına mucize değil de nedir? :)
  • 
Sayfa: önceki 6465666768
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.