Şimdi Ara

AMD Mantle Hakkında Her Şey (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.337
Cevap
19
Favori
65.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deadpool__77__

    artifact ne oluyor acaba?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 18 Kasım 2013; 12:47:52 >
    _____________________________
  • Valla çok merak ediyorum bakalım ne çıkıcak
    _____________________________
    Kralın kızını sevdim vermediler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheJudgé

    quote:

    Orijinalden alıntı: deadpool__77__

    artifact ne oluyor acaba?



    kardeş kartım daha gelmedi fakat şuan 5850 var ve ben gta 4 ve crysisi bitirmiş birisiyim gta 4 üde şuan hala oynuyorum yama yapıp fakat senin dediğin olayı hiç farketmedim şimdiye kadar artifactı bu videodaki yere gidipde denedim gta 4 de öyle bişery olmadı farklı yerlerde denedim yine olmadı acaba driverdenmi kaynaklı dediğiniz sorun .Bende böyle sorunlar eski sistemimde ramım bozukken oluyodu artifact değişince düzelmişti o zamanda hd 5850 kullanıyordum.
    _____________________________




  • Hocam eğer bu mantle işlemci yükünü ciddi manada düşürüyorsa gerçekten mükemmel birşey yapmış olacak. Yani üst seviye oyunlar için pahalı işlemciler şart olmayacaklar. Düşünsene fx4100 ile r290x kullanabildiğini yan benmi yanlış anladım durum böylemi ? Amd kartlar orta seviye işlemcilerde dar boğaz yapmayacaklar gibi birşeymi ? Eğer durum böyle olursa AMD uygun fiyatlı işlemci bölümünde de satışları arttırır çünkü mantle ile kimsenin 500 liranın üstündeki intel işlemcilere ihtiyacı kalmaz. Tam bilen anlatsın ben böyle hayaller kurdum ama oluru nedir
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tersol

    Hocam eğer bu mantle işlemci yükünü ciddi manada düşürüyorsa gerçekten mükemmel birşey yapmış olacak. Yani üst seviye oyunlar için pahalı işlemciler şart olmayacaklar. Düşünsene fx4100 ile r290x kullanabildiğini yan benmi yanlış anladım durum böylemi ? Amd kartlar orta seviye işlemcilerde dar boğaz yapmayacaklar gibi birşeymi ? Eğer durum böyle olursa AMD uygun fiyatlı işlemci bölümünde de satışları arttırır çünkü mantle ile kimsenin 500 liranın üstündeki intel işlemcilere ihtiyacı kalmaz. Tam bilen anlatsın ben böyle hayaller kurdum ama oluru nedir

    sorun orada iste.madem bu mantle konsoldan cevirelen demeyelim boyle degil artik konsol+pc ortak yapiliyor ama goruntu kalite farki var pc'yi gebertiyor yoksa eski konsol portlar da gebertiyordu ama onlar pc icin bastan gibi oluyordu ugrasmiyorlardi surunuyorduk simdi oyle degil konsol port kelimesini duyunca kotu bir sey gelmesin akliniza ama biz de guzel grafik isteriz mantle destekli olmayan oyunlar ps4'te daha guzel olacak.hepsi mantle desteklese gcn icin yapilan icat nvidia'da kusa donecek sony ms biz haybeye mi yaptik bunlari diyecek.az destek olursa boyle 10-15 oyunda kalirsa cok gorunuyor ama degisik turde oyunlar belki 3-2 tanesini oynarsiniz.o zaman da fransiz lokantasinda yemek gibi olacak iyiydi ama doymadik bir anlami olmaz bu mantle bir sekilde standart olmaz da bir iki ornegi var iste diye rafa kalkarsa.
    _____________________________
    Wilson Fisk - .45 ACP - cyrix120

    https://ibb.co/JFcsQyQL




  • Çizim işlemi tüm çekirdekler üzerinden yapılabilecek. Şu anda tek çekirdek(en azından AMD kartları sürerken öyle olduğu kesin).

    Mesela athlon x2 varsa 2 kat çizim komutu. FX4100 varsa 4 kat. FX8150 varsa 8 çekirdekten görüntüleme komutu yollanacak. Mesela FX8150 ile kartı %99 kullanabilmek için 5GHz kastırdığınız bir benchmarkta mantle gelince 2-3GHz fazla bile olacak. Fizik skoru için gene 5GHz e çıkartılır tabiki.

    Yani tek çekirdek performansı yerine ne kadar çok çekirdek o kadar iyi. Alırsın bi fx6300, 290x sli/cf akarsın. Sonuçta elemanlar 2GHz ile 1 tane sürmüşse 4 GHz kafada 2 tane CPU fizik düşünürsen biraz kastırıp FX8320 alırsın oc çekersin . Aslında 2 tane 290x + bullet3.0 kullanan oyunlarda fizik hesaplamaları GPU ile halledilebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 18 Kasım 2013; 11:31:39 >
    _____________________________




  • quote:

    Orijinalden alıntı: .45 ACP
    o zaman da fransiz lokantasinda yemek gibi olacak iyiydi ama doymadik bir anlami olmaz bu mantle bir sekilde standart olmaz da bir iki ornegi var iste diye rafa kalkarsa.

    Çok şahane benzetme olmuş burası.
    _____________________________
    Mess With us, and you will feel
    A Pain so true yet so unreal
  • PS4 ve XBOXONE ile birlikte AMD'nin onboard ekran kartları yükselişe geçecek gibi görünüyor.
    _____________________________
    (...-e(RC)o-...(..._35_1/2_KarŞıyaKa_...)
    Sınırı Yok, Bu hiçlik Mertebesinin. Tarifi Yok, dünyadaki Sahipsizliğimin...
  • ne amd nin nede önsesinde atinin bugüne kadar iddia ettiği bir teknolojinin yaygın kullanımına şahit olmadım, ilk önce gayet güzel 10 kat fark olacak şöyle olacak böyle olacak diye açıklama yapıyorlar sonra adı bile geçmiyor, ne diyeyim
    _____________________________
  • Bu farklı ama, ona da dikkate alıyor musun?

    Beğenmediğin şeyleri geçmişten sırala ben sana neden işe yaramadığına veya benimsenmediğine örnek faln veriyim. Tesellation'ın atası TruForm diye başladı mesela, o zmanlar kimse kullanmak istemedi. Ben uğraşamam dedi 3d sanatçı, geo. detayı arttırılacak yerleri elle niye seçecem flan dediler. Bugün fellik fellik onun peşindeler, bi alan seçeyim burası oyun render ederken kamera açısına vs. göre geo detayı artsın peşindeler. Bunn için prosedüral geometri içeren, otomatik ölçekleme yapan sistemlerin peşindeler. Aradan kaç yıl geçti güya Nvdiia'da da demosu vardı adaptif tesellation'ın noldu? Hangi oyunlarda kaç yerde var? Anca yeni yeni görücez adaptif tesellation.

    Böyle tonla şey var, Mantle ise tamamen alakasız bi yerde bunlarla ilgili. Tek sorunu bunun standart olmasının pek olası gözükmüyor olması ve GCN GPU'larının bütün GPU'lar içinde kısıtlı yer alması. Millet anca haftasonu projesi niyetine kurcalarken güzel işler çıkmaya başlayıp dur şundan community project gibi bişeyler yapalım dedikten sonra hafif hafif yaygınlık güdüleme kazanabilir , o da 1 seneyi en az bulur.

    Belli mmo yapımcıları avantajını görüp desteklemek isteyebilirler vs. O şekilde küçük küçk dokunuşlar ile yayıgnlık kazanabilir. Kimse burda baştan aşağı bişeyleri değiltireceğini süper yayılacağını iddia etmiyor, hatta en başından beri kısıtlı bi alanda kalacağını bilerek dudak büküp keşke diyorlar. Ama kısıtlı alanda az az da olsa iyi işler görmek iyi olur. Bu Render altyapısının farklılığı ile ilgili, eski usül kusurlu bi yapı üstüne bişeyler eklemek ile ilgili değil.
    _____________________________
    Mess With us, and you will feel
    A Pain so true yet so unreal




  • Mantle desteğine Rebellion'da katıldı, Sniper Elite dersem hatırlarsınız.

    http://www.rebellion.co.uk/blog/2013/11/21/rebellion-throws-weight-behind-amd-mantle
    _____________________________
  • Nvidia kartlar Mantle destekleyecek miydi ? Yılbaşında mantle çıktı diyelim bu api seçeneği ile nvidia bir kartla oyunu oynayıp nimetlerinden faydalanabilecek miyiz.Tress fx gibi açık olur umarım.
    _____________________________
  • Tress Dx üstünde çalışan bişey. Nvidia veya başka biyerde çalışmasında garipsenecek bişey yok.

    Mantle sadece GCN'de çalışacak. Nvidia'ya adapte olmasını beklemeyin öngörülebilir bi zmanda. O tür imkanlar olsa ilk önce bütün kendi kartlarında destek olurdu AMD'nin. GCN 'de %20 etkisi olsn, öncekilerde %10 olsun, kullanıcı tabanı ne kadar geniş olrsa o kadar katkısı olur. Bunun yeni kart sattırmak ile de alakası yok hem. Eski kartlarda 40fps yeni kartlarda 70 fps olabiliyorsa zaten gider yenisini alır normal insan ihtiyacı varsa. Sorun mimari fark ve bunun uydurulma güçlüğü.

    Sağda solda hiç yer almadı ve tekrarlanmadı mesela, Mantle AMD_IL üstüne kurulu. AMD_IL üstüne kurulu olmasına rağmen, bu AMD nin bütün mimarileri için bi tür ortak kısmen alt seviyeli kodlama dili gibi bişey olmasına rağmen eski kartlarda desteklenmiyor. Demekki ilave farklılıklar da ciddi oranda var. Hem GCN'e özel gerekli olduğu düşünülen şeyler var, hemde ilave farklı bi driver altyapısına benzer bişeyler gerekiyor. AMD kendi bütün kartlarında bunu destekleyemezken Nvidia'nın bu olaya dahil olmasını beklemek çok çok çok iyimser ve "nasıl olacak"ı sorgulamadan yapılan bi temenni olur sadece.

    Ha olabilseydi, herkes Mantle kullansaydı oh be derdik. Derdimiz burda Mantle AMD'nin zımbırtısı, kullansın güçlensin bizim de egomuzun keyfi yerine gelsin değil. Herkes Dx dışında adam gibi ortak bi API'de birleşebilsin veya kendi donanımlarının özelliklerini adam gibi kullandırtabilsin. Adamlar laf arasında "portable" gibisinden bişeyler dediler diye herkes Nvidia'da kullansın gibisinden moda girmeye başladı. "Cuda" ne derece "portable" ise şimdilik Mantle da o derece "portable" gibi gözüküyor, yani olacağı yok gibi.

    Nvidia da kassın, benzer özellikleri nasıl yapabilecekse bu mimaride bilmiyorum, programcıya daha esnek bi API çıkartsın. Yukarda ve başka bi srü yerde tekrarladım, herkesin kendisine özel API'si olursa ölme eşşeğim ölme moduna gireriz çok aşırı yük biner geliştiricilere. Diğer taraftan "gayri etik" yapılan şeylerin etkisini azaltır, adam gibi oturup herkes kodunu yazar. Dx üstünde yapıldığı gibi, Öyle 3 tane popüler oyunu kendi tarafıma çekecem diye 40 dereden su getirip, o oyunlarda kendine özel iyileştirmeler için ortak çalışıp, sonrada binlerce oyunda laylaylom diyip sallanıyor. MAntle gibi özel APIler olsun, o dediğim binlerce ayrıcalıklı olmayan oyun geliştiricisi otursun özel desteğe gerek olmadan takr takr çalışan projeler geliştirebilsinler. Ha bu oyun sade AMD'de çalışır öbürü Nvidia'da çalışır, bazısında Dx desteği bile olmaz sade yeni kartlarda çalışırmış önemli ama şu anki durumun saçmalığını kavrayabiliyorsanız bu fedakarlığı rahatça kabullenebilmeniz gerek.
    _____________________________
    Mess With us, and you will feel
    A Pain so true yet so unreal




  • Anlamadığım amd gibi bir donanım firması Mantle gibi daha verimli çalışabilen yazılım(iddiaya göre) geliştirebilirken yazılım devi MS neden daha iyisini yapamıyor!

    Ben MS dan umutluyum eminimki ilerleyen zamanlarda(3 vakte kadar) çok daha iyi API (belkide dx 11.2) ortaya koyacaktır...

    Umut fakirin ekmeği

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Rsan-

    Nvidia kartlar Mantle destekleyecek miydi ? Yılbaşında mantle çıktı diyelim bu api seçeneği ile nvidia bir kartla oyunu oynayıp nimetlerinden faydalanabilecek miyiz.Tress fx gibi açık olur umarım.

    desteklemeyecek diye biliyorum yani physx gibi olacak büyük ihtimalle
    _____________________________
  • bana kalırsa Microsoft genelde çok bencildir bazı konularda ve bağımlı olmayı istemez

    mantle çıksa da ya DirectX ile yeni bir sürüm veya buna benzer bir yenilemeye giderse ne olacak?

    ayrıca bi arkadaş yazmış yukarıda grafikler Playstation grafiklerine benzeyecek diye öyle bir şey olacaksa hiç olmasın

    çünkü DirectX in kalitesi daha iyi ve Playstation grafikleri her zaman PC nin gerisinde kalmıştır. bunu desteklemem şahsen

    bakalım karşımıza daha ne çıkacak ama bana kalırsa AMD nin bununla kafa yoracağına

    İşlemcilerini gerçek anlamda İntelin 1 üst seviyesine çıkarmasını beklerim. her türlü İntel bu konuda önde.

    grafik kartlarında da Nvidia yine 1 adım önde gitmeyi başarıyor. bilmiyorum bu ne kadar başarı göstericek

    ama %10 performans için ise hiç gerek yok derim benim için fark %50 dir
    _____________________________
  • .45 acp niye uzaklaştırdı kendini bilen var mı?
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: poyraz_371

    Anlamadığım amd gibi bir donanım firması Mantle gibi daha verimli çalışabilen yazılım(iddiaya göre) geliştirebilirken yazılım devi MS neden daha iyisini yapamıyor!

    Ben MS dan umutluyum eminimki ilerleyen zamanlarda(3 vakte kadar) çok daha iyi API (belkide dx 11.2) ortaya koyacaktır...

    Umut fakirin ekmeği

    Sabit olmayan donanımlar(bi sürü farklı kart ve mimari), geçmişten gelen yük(dx9 vs. gibi öncekilerin ağır overhead yükü), xbox'a bi miktar ayrıcalık tanımak vs. vs. Anlaşılabilir yanları var donanımdn bağımsız olması isteniyor vs.

    Madem öyle OpenGL ne güne duruyor dimi? Çok çok iyi optimize edilince, GL altında oyun çalıştığı ortamdan %99 haberdar olmuyor mesela, madem öyle Dx niye daha iyi olamıyor dimi?

    GL üstünde tonla iyileştirme ince optimizasyon için çalışmak gibi Dx üstünde de aşırı bi çaba gösterilince, kusurlarına rağmen idare edebilecek bi halde devam edebiliyor. Ama GL üstünde bu dediğim gibi iyi optimize iş için çok çabalamak lazım. Aynı derecede Dx içinde çok çok çalışıp, ayrı ayrı mimarilere optimize ince işler yapılabilir, bugün baya bi yapılıyor zaten. Ama ama mesela bi %10-15 daha fazlası için 2 kat daha çok zaman harcanması gerekir mesela onun gibi. Geliştiriciye geri dönüşü çok az, geliştirme zmanı olarak çok fazla götürüsü olur. Şunu demiyorum, önceden bıdı bıdı edip durduğum kısıtlamaları faln hiçbi şekilde aşamayız zaten, ne GL üstünden ne Dx üstünden (GL üstünde de kısıtlamalar var). Sadece ikisi için de biraz daha performans veya biraz daha görsel iyileştirme yapılabilir ama geliştirme zmanını çok uzatır. O sürede belki varolan motoru başka bi hale getirebilir , yeni oyuna bile başlayabilirsin. Sonuçta iki mimariye göre özel ilave optimizasyonlar içerecek yeni motorumuz, hem Nvidia hem AMD için. Ama ikisinde de iyi çalışsın diye, Dx'in kısıtlımalarının etrafından dolaşamasak bile sınırları zorlayacaz daha çok çalışıp.

    Bazen oyun motorunda, temel hareket noktası mesela ışıklandırma altyapısı belli bi tür mimariye uyarken diğerinde dandik çalışabiliyor. Işıklandırma için kullanacağımız model, bi mimariye iyi uyum sağlıyamıyorsa ve farklı bi yöntem kullanmadığımıza göre, o iyi çalışmayan mimaride daha iyi perf versin diye trick / hack peşinde koşar dururz.

    O zamanda işte 6 ayda yapılacak iş belki 1.5 seneye uzayacak, idare edecek kadar ilave perf / kalite alacaz. Dx üstünden gidilecek yer, ortak bi mimari altyapı olamadığı için şimdiye kadar çok fazla olamadı bundan sonrada pek olur gibi durmuyor.


    GL son zamanlarda Dx'in peşinden gelmeye başladı yeni bazı özellikler anlamında. Compute Shader mesela Dx11 ile kaç zman öncesinde varken GL'e anca çok yakın zamanda geldi. Gerçi Dx üstünde GPGPU ile iş yapan çok çok yok GL ile niye olsun dimi. Sonuçta demek istediğim GL cillop gibi Dx'e 40 basacak platform değil. Üstünde yeterince uzun vakit harcarsan iyi, Dx'e göre daha iiyi olduğu yerler var. Oyunu GL üstünde süper çalışacak şekilde yapmaya çalışınca Dx'e göre %16 civarlarına kadar daha iyi perf verebilir. Valve dışında bunun örneğini verebilen yok. Ama Valve örneğinde de, özel olarak bi tür proof-of concept olsun diye yapılmış bi iş. Çok çok mühendis yardımı faln aldılar. Valve'in aldığı desteği ve uzun gelştirme zamanını fırsatları hemen hiçkimse yakalayamaz. O yüzden GL ile Dx arasında perf farkı öyle devasa noktalara varamıyor %90'dan çok durumda.

    Graham Sellers, AMD OpenGL'den sorumlu adamı, eğer teorik değerlere ulaşamazsan API buna engel olursa ben işimi iyi yapamamış olurum diyor, haklı. Ama bi sürü oyunda da kazın ayağı öyle olmuyor işte, Dx için de geçerli bu GL içinde geçerli.

    Üstüne, belli bi deneysel motor tasarımına başlayıp GL ve Dx'in ayrı ayrı kısıtlamaları yüzünden yarı yolda bırakmak zorunda kalanlar flan da var.

    Özeti, Dx mesela GL gibi bi hale gelse belki 3-5 ortalamada bi katkısı olur, o şekilde %15-20 lerde bi kazanç olamaz. Buna, en başta yazdığıma benzer çeşitli nedenler, kendi ürünlerini sattırma gibi ilave nedenler de ekleyince içinden çıkılmaz bi hale geliyor iş.

    Dx için herşeyi, bütün abstraction denilen kısımları tamamen yeniden elden geçirilir, AMD ve Nvidia'nın kendi ara-katman dillerine özel çıktı gibi bişey olur mesela (ara-katman dil / ortam = Intermediate Language / representation / IL / IR). Şimdiki Dx sanal bi çıktı kümsei üretiyor (bi tür Virtual ISA). bunun yerine direk AMD Nvidia'nın kendi ara katmanlarının anlayacağı dilde çıktı üretir mesela. Üstüne de süper temiz, ince bi ara katman için uğraşırlar, GL Shim'e benzer. Buna benzer şeyler ile çare olur ama tutup %50 fark oluşacak gibi bişeye imkan yok. Üstüne devasa çalışma gerektirir bu.

    İlave olarak / Yada tek başına, GL'de olduğu gibi, bi tür değişik extension imkanı getirirler. AMD mesela PRT'yi çıktığı zamndan beri desteklesin diye bekliyor, Dx altında desteği yok. Intel'in kendi çıkardığı zımbırtıları var Dx altında desteği yok. Nvidia'nin Bindless zımbırtılarının Dx desteği yok. Bu tür şeyler için Dx için de extension kavramı çıkar, donanıma özel ilave şeyleri desteklemiş olur. Ama dönüp dolaşıp yine dx limitlerine takılınmış olacak. Bi önceki paragraftakine benzer yeniliklerin olması lazım.

    GPU'ların IL'lerine özel çıktı, extensionları destekleme vs. gibi şeyler MS'nin üstüne tonla ama tonla yük bindirir. Çünkü GL deki gibi iş geliştirici ve donanım üreticisinde değil, direk MS'nin üstünde ve bunları bütün uyumlu platformlarında destekleme mecburiyeti var. O yüzden devasa yükün altına girmek demek. Geri dönüşü ne olacak belli olmayan bi iş için bu kadar yükün altına giremezler. Dx12 mesela dx12 ye göre kodlanmış bi işi, aynı iş dx11 de yapılsa %50 artış verebilse, bu yazdıklarıma benzer ince bi ton şey olsa ve bunu iyi pazarlayabilse belki o zman $$ geri dönüşü olur. Yoksa Dx'i adam edelim demenin bedeli çok fazla.

    Bide Mantle olayına, Ms bazı işleri AMD'ye out-source ediyor faln gibi de bakabiliriz. Ms'ye kazık atmanın bedeli ağırdır, AMD'de büyük bi firma sayılmaz aslında. Kazığı Ms atar burda, Ms'nin çöplüğünde kazık atmaya kalkarsan bedeli ağır olur. Nokia'dan beter ederler canını okurlar. O yüzden Ms ile AMD'nin ortak çalışmaları oluyor olması laızm diye düşünüyorum kapalı kapılar ardında. AMD Mantle 'da, abstraction olarak anlatılanların hepsi donanıma bağlı şeyler yok, zaten o yüzden başka donanımlara da gidebilir dendi. Ama şu anki hali AMD'de çalışacak 1 ay içinde göreceğimiz hali zorunlu olark sadece GCN üstünde çalışan versiyonu. Belki 1.5 sene sonra farklı donanımlar için başka donanımlar için olabilir bilmiyoruz. Yakın zmanda oluru yok. Ms AMD bi tür proof-of-concept'i hayata geçirdikten işlevselleştirdikten sonra ilerde Dx ile bütünleştirebilirler veya yeni Dx böyle cillop gibi bi hale gelebilir.

    Bu son yazdıklarımın hepsiyle ilgili şeyler görebilmemiz için çok zmn lazım daha.
    _____________________________
    Mess With us, and you will feel
    A Pain so true yet so unreal




  • Her yeni kapali teknolojinin pesinde kisa donem hesaplarla oradan oraya savrulmak bir secenek tabi.

    Telefonlara ne zaman geliyormus Mantle ? :)

    OpenGL'e yatirim yapan ise her zaman sonunda kazanir. Ne destek kaybolur, ne ogrendigin beceriler bosa gider.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 22 Kasım 2013; 22:07:54 >
    _____________________________
    Dijital ve teknolojik konularda nasıl daha akıllı olabileceğimize dair bildiklerimi ve öğrendiklerimi paylaştığım blog:https://dalgamotor.wordpress.com/
    Favori Linux distrom: Antergos
    Daha iyi bir PC deneyimi için kullandığım özgür (free open source) yazılımlar:
    7zip - Anki - Audacity - Calibre - Clamwin - eMule - FileZilla - Firefox - GIMP - GSmartControl - Handbrake - Inkscape - Jitsi - LibreOffice - MediaInfo - Mumble - PDF SaM - qBittorrent - Shotcut - SumatraPDF - Thunderbird - VLC
  • MERAKLA NE ZAMN GELECEGİNİ BEKLİYORUZ
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.