Bildirim
Albert Einstein mı, Isaac Newton mu?

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
bilimde önemli önemsiz diye birşey yoktur. Önemsiz diye gördüğünüz akademik çalışmalar birçok önemli diye görülen çalışma yahut buluşlara yol açmaktadır yol göstermektedir,temelini oluşturmaktadır. Genelde hep belli fizikçiler göze çarpıyor halbuki bulunduğu dönemin şartları göz önünde bulundurunca inanılmaz atılımlarda bulunan sayısız bilim adamı vardır. Misal büyük bir bilim adamı olan Pauling bunlardan birisidir. Kuantum,Anorganik,Fiziko ve Biyokimyada bazı alanlarda temel atmıştır.Bence bilime katkı olarak en ileri düzeydeki bilim insanlarından birisidir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling )
-
quote:
Orijinalden alıntı: C2H5OH
bilimde önemli önemsiz diye birşey yoktur. Önemsiz diye gördüğünüz akademik çalışmalar birçok önemli diye görülen çalışma yahut buluşlara yol açmaktadır yol göstermektedir,temelini oluşturmaktadır. Genelde hep belli fizikçiler göze çarpıyor halbuki bulunduğu dönemin şartları göz önünde bulundurunca inanılmaz atılımlarda bulunan sayısız bilim adamı vardır. Misal büyük bir bilim adamı olan Pauling bunlardan birisidir. Kuantum,Anorganik,Fiziko ve Biyokimyada bazı alanlarda temel atmıştır.Bence bilime katkı olarak en ileri düzeydeki bilim insanlarından birisidir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling )
Burada söylediğiniz her şeye katılıyorum; ama bilim adamlarının bilime yaptığı katkılar farklıdır. Ben de diyorum ki, içinde bulundukları tarihî dönemi de düşünürsek Newton mu günümüz bilimi için daha büyük bir yer tutuyor, yoksa Einstein mı? Bana kalırsa Isaac Newton derim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Yerdeniz B.
quote:
Burada söylediğiniz her şeye katılıyorum; ama bilim adamlarının bilime yaptığı katkılar farklıdır. Ben de diyorum ki, içinde bulundukları tarihî dönemi de düşünürsek Newton mu günümüz bilimi için daha büyük bir yer tutuyor, yoksa Einstein mı? Bana kalırsa Isaac Newton derim.
Scrodinger
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: enesdincer
quote:
Orijinalden alıntı: Yerdeniz B.
quote:
Scrodinger
Hocam iyi de, Schrödinger kuantum mekaniğine giriyor. Newton ve Einstein ise kütleçekim gibi konular hakkında çalışmışlardı. Yani karşılaştırılabileceklerini pek sanmıyorum.
-
Dehşet saçma bir soru. Senin dünyaya gelmeni annen mi sağladı baban mı? -
quote:
Orijinalden alıntı: Magnetic Monopole
Dehşet saçma bir soru. Senin dünyaya gelmeni annen mi sağladı baban mı?
"Direkt olarak karşılaştırma yapmak ve doğrudan önemlerini belirtmek hata olur; ama yaklaşık olarak bilim için hangisi daha büyük işler başarmıştır?" -
Einstein farklı. Yalnız ikiside çok çalışmışlar kolay olmuyor bu işler. -
Bütün bilimler, insanların birbiriyle iş birliği yapması sonucunda gelişmiştir. Kimsenin, kendini dünyadan tamamen soyutlayarak ve eski bilgiyi kullanmayarak bilime katkı yapması mümkün değildir.
Ancak bence, ilk katkılar daha önemlidir. Bu yüzden Newton öne çıkarılabilir. Newton bilim yaparken, Einstein'ın 1900'lerin başında kolayca elde edebileceği bilgilere ve yararlandığı bilgi birikimine sahip olma olanağına daha az sahipti. Her ikisi de kendi alanlarında bir dönüm noktasıdır. Ama Newton olmasaydı Einstein'ın katkıları daha farklı olurdu. -
İkisi de aynı öneme sahiptir. Eğer biri bir binanın temelini attıysa, diğeri de o temelin üstüne bir yapı dikmiştir.
Bildiğim kadarıyla Newton'un öğretileri günlük hayatta, Einstein'in öğretileri ise yüksek hız gerektiren yada uzay gibi daha karmaşık ve hassasiyet isteyen alanlarda kullanılıyor. -
quote:
Orijinalden alıntı: Siyah.
İkisi de aynı öneme sahiptir. Eğer biri bir binanın temelini attıysa, diğeri de o temelin üstüne bir yapı dikmiştir.
Bildiğim kadarıyla Newton'un öğretileri günlük hayatta, Einstein'in öğretileri ise yüksek hız gerektiren yada uzay gibi daha karmaşık ve hassasiyet isteyen alanlarda kullanılıyor.quote:
Bildiğim kadarıyla Newton'un öğretileri günlük hayatta, Einstein'in öğretileri ise yüksek hız gerektiren yada uzay gibi daha karmaşık ve hassasiyet isteyen alanlarda kullanılıyor.
Çok doğru. Hemen sebebini de belirteyim: (Bu arada 'Newton'un öğretileri' tanımı felsefî bir tanım gibi duruyor ama fark etmez.) Newton'un kütleçekim yasaları, normalde hatalı olsalar bile gündelik yaşamda yeterli oluyor; çünkü ufak kütlelerle yapılan ölçümlerde hata oranı çok az. Buna karşılık ışık hızına yakın hızlarda ve çok daha büyük kütlelerde Newton kütleçekimi etkisini kaybediyor ve Einstein'ın formülleri kullanılmaya başlanıyor. Genel görelilik teorisi, aynı zamanda kütleçekim kuramından daha zor anlaşılan bir teori olduğu için (İlk ortaya atıldığında neredeyse hiçkimse anlamamıştı zâten.) gündelik hayatta kullanımı gibi bir durum sözkonusu değil. Lâkin Newton'un kütleçekim hesabı yanlış. Bugün bu kesin olarak biliniyor.
-
İnsanlığa faydayı en çok hangisi sağladıysa o diyorum.
Mesela Elektiriği kim bulduysa o şuan herşeyin çalışmasına fayda eden en önemli bilim adamıdır.(Elektiriği edison bulmadı)
Eklenti ; "Elektiriği Edison'un doğrudan akımının aksine daha da kolay bir yöntem olan alternatif akımı geliştirip evimizde kullanabilecek hale getiren Nikola Tesla bence en önemli bilim adamıdır." -
bence genel ve özel görelilik kuramları insanlık tarihindeki en büyük keşiftir. Yani cevap Einstein. -
Hagi mi Alex mi? -
quote:
Orijinalden alıntı: stabwound
bence genel ve özel görelilik kuramları insanlık tarihindeki en büyük keşiftir. Yani cevap Einstein.
Ona bakacak olursak Newton o çalışmalarını yapmasaydı şu an ne uçaklar olurdu ne bilgisayarlar olurdu ne de Einstein'ın yanlışlayabileceği bir teori olurdu ki mevcut teorilerini belkide yapamayacaktı. Hal böyleyken direk düz mantık bakmamak lazım. Biri birinden daha önemli değildir ikisi de çok önemlidir. -
Bu noktada karşılaştırmayı bilimsel tarih sıralamasında ve birbiri ile alakalı konular dahilinde yapsaydın daha yerinde olurdu. Ayrıca ikisini birbirinden farklı düşünmemelisin. Zira Zamanında anlaşılmasada einsten çağlara açık kapılar olacağını göstermiştir ki hala einstenin fikirleri çözümlenememiştir. Algılanabiliyor ancak uygulama noktasında ne kendisi nede insanoğlu pek başarılı olamamıştır.
Ancak newton ise hazır zamanına oldukça etkileyici buluşlar bırakmıştır.
Şimdi kalkıp bunları sıraya koymak yanlıştır. Bazı düşünceler fikir noktasında insana yön verir ve belki insanın hayatını etkiler. Bazıları ise insanın işini kolaylaştırır ve yine hayatına etki eder. Etkisi hem fiziki olabilir hemde düşüncesel noktada olabilir... -
her ikisi de derim.çünkü bilime hizmetin ölçümlenmesi daha doğrusu karşılaştırılması zordur.yapılan herşey önemlidir.
en güncel haberler için;
www.haberlervegazeteler.com -
Birakin doğrulari gelecek söylesin , herkesi eserlerine ve başarilarina göre değerlendirsin . Bugün onlarin olsun ama uğrunda çok uğraştiğim gelecek benimdir . (Nikola Tesla )
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
tüm bilim adamları bilime çok değerli katkılar sağlamış ve arkadan gelenler de bu katkılar üzerinden çıkarımları yaparak daha iyi şeyler ortaya çıkarmıştır ancak einstein ın yeri hepsinin arasında farklıdır.
einstein çağının çok çok ötesinde bir düşünce yeteneğine sahipti.
özel görelilik teorisini ortaya atmasaydı bugüne kadar biri de aynı teoriyle çıkagelirdi ancak genel görelilik diye bir teori hala ortaya atılmamış olabilirdi derler. -
quote:
Orijinalden alıntı: abdullahors84
Bu noktada karşılaştırmayı bilimsel tarih sıralamasında ve birbiri ile alakalı konular dahilinde yapsaydın daha yerinde olurdu. Ayrıca ikisini birbirinden farklı düşünmemelisin. Zira Zamanında anlaşılmasada einsten çağlara açık kapılar olacağını göstermiştir ki hala einstenin fikirleri çözümlenememiştir. Algılanabiliyor ancak uygulama noktasında ne kendisi nede insanoğlu pek başarılı olamamıştır.
Ancak newton ise hazır zamanına oldukça etkileyici buluşlar bırakmıştır.
Şimdi kalkıp bunları sıraya koymak yanlıştır. Bazı düşünceler fikir noktasında insana yön verir ve belki insanın hayatını etkiler. Bazıları ise insanın işini kolaylaştırır ve yine hayatına etki eder. Etkisi hem fiziki olabilir hemde düşüncesel noktada olabilir...
Isaac Newton'un insanlara en büyük katkısı, bana göre Kant felsefesinden de anlayabildiğimiz üzere insanoğluna düşünsel olarak bıraktıklarıdır. Bir bakıma bilimselliğin meşalesini yakmıştır Newton. Modern dünya görüşünü başlatanların arasında Newton da vardır. (Descartes, Bacon ve Newton) Yani Newton'un bilimselden öte düşünsel olarak insanoğluna çok fazla katkısı var. Ek olarak şunu da belirteyim, bunlar gayet alakalı konular; Newton kütleçekim kuramını geliştirdi, Einstein da ondaki eksiklikleri görerek bu teoriyi düzeltti ve genel göreliliği ortaya attı. (Bu eksiklikler şunlardır: 1. Yerçekimin yayıldığı bir alan olmaması, 2. Newton'a göre yerçekiminin sonsuz hızda yayılması ki bu özel göreliliğin hıza ışık hızını limit koyan yasası ile çelişki içerisindedir.) Bir bakıma Newton'un bulduğu yapbozu Einstein tamamlamıştır. Tabii tamamlamıştır demek ne kadar doğru, onu bilemiyorum.
Günümüzde genel göreliliğe uygulama alanı bulmak kolay değil; zaten yerçekimi nerede kullanılıyorsa orada genel görelilik de kullanılabilir. Buna karşılık, Newton'un yasalarının anlaşılması daha kolay olduğu için ve arada uçurum bir fark olmadığı için gündelik hayatta yerçekimi kuramını kullanıyoruz. Oysa gerçekte geçerli olan genel göreliliktir. Bu teori, yerçekiminden farklı olarak sadece yüksek hız-kütleli gökcisimlerinde kullanılmaya yatkındır ki günümüzde bu kullanımlarda bile Newton kuramından 'çok' büyük fark oluşturacak değerler göstermemektedir. Einstein'ın teorisinin uygulamayı dökülmesi bugün için değil, gelecekte olacaktır. Bu yüzden fikirleri anlaşılsa bile bunun uygulamaya konulması çok ama çok zor...
Şimdi bir de kuantum mekaniğiyle genel göreliliği birleştirmeye çalışıyorlar. Umarım başarırlar, ne diyelim... Atomaltı evreni açıklayan kuramla atomüstü evreni açıklayan kuram arasında çelişki bulunmaması gerek.
Saygılar...
Benzer içerikler
- aklından geçen şeyin gerçekleşmesi neden olur
- yakında öleceğini hissetmek
- soyadının kökenini bul
- neden her şey yere düşer
- havada uçuşan parlak beyaz noktalar görmek
- elektrikli fluence
- çoklu evren teorisi
- meridyenlerin özellikleri
- mars"ta yaşam var mı
- dünyada en çok konuşulan diller
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X