Şimdi Ara

Albert Einstein mı, Isaac Newton mu? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
7.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Nicola Tesla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle Einstein derim. Einstein E=m.c(2)'yi bulurken elmaya ihtiyaç duymadı :) tabi newton'unda hakkını vermek gerek yani, oda çok kral adamdı :)
  • newton'u sadece elmayla ilişkilendirmeyin. diferansiyel ve integral hesap gibi önemli matematiksel kavramları da bilime hediye etti.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yerdeniz B.

    Bilim tarihinde hangisi daha önemlidir? Direkt olarak karşılaştırma yapmak ve doğrudan önemlerini belirtmek hata olur; ama yaklaşık olarak bilim için hangisi daha büyük işler başarmıştır?
    Bana kalırsa bu sorunun cevabı Isaac Newton olur; fakat herkesin görüşü farklı olacaktır muhtemelen.

    Tabi ki de Isaac Newton yoksa yerçekimsiz nasıl yaşardık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    newton'u sadece elmayla ilişkilendirmeyin. diferansiyel ve integral hesap gibi önemli matematiksel kavramları da bilime hediye etti.

    evet şu final günlerinde adını bol bol anıyoruz ,

    ama Einstein alır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Newton'un bulduklarını günlük hayatta daha fazla kullandığımızı düşünürsek katkısı daha büyük diyebiliriz. Elbetteki karşılaştırmak çok anlamsız olur. Ancak sonuna kadar Nikola Tesla ;)
  • Her ikiside başarılı oldukları kadar,ün yapabilmişlerdir.Bu yüzden ben bir karşılaştırma yapamıyorum.Ama şunu da eklemeden edemiyiceğim,her ne kadar çok fazla ün yapamasada en büyük fizikçilerden bir diğeri de Niels Bohr'dur.
    Hangi açıdan değerlendirildiğini bilmiyorum ama bir ara en büyük fizikçi İsaac Newton diye okumuştum.Onun ardından da,Richard Feynman geliyordu.Ama neye göre?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    newton'u sadece elmayla ilişkilendirmeyin. diferansiyel ve integral hesap gibi önemli matematiksel kavramları da bilime hediye etti.

    Newton'un çalışmalarından bir kesit.Çocukların anlaması için anlatılan ''elma hikayesi'' kadar basit değil tabi ki :)

    http://www.youtube.com/watch?v=j3mhkYbznBk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 17 Ocak 2013; 19:48:06 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Albert De Salvo

    İnsanlığa faydayı en çok hangisi sağladıysa o diyorum.


    Mesela Elektiriği kim bulduysa o şuan herşeyin çalışmasına fayda eden en önemli bilim adamıdır.(Elektiriği edison bulmadı)

    Eklenti ; "Elektiriği Edison'un doğrudan akımının aksine daha da kolay bir yöntem olan alternatif akımı geliştirip evimizde kullanabilecek hale getiren Nikola Tesla bence en önemli bilim adamıdır."

    +9999999999999999999999999999999999999999999999
  • Hepsi çok fazla önemliler,ve bilim bu ınsanlaar sayesınde adımlar attı...onların yaşadıkları anda hıckımsenın bılmedıgı dusunmedıgı sadece kendılerının dusundugu anlıyamıyanlar ıcın sacma gelecek fikirleri sayesınde cok onemlı adımlar attık..Ancak bazı bilim adamları vardır ki onlarla adım atılmaz 1 km ileri zıplanır..EİNSTEİN , GAUSS , NEWTON , FARADAY , TESLA, böyle adamlar karşılaştırılamaz..Çünki bilimde bu adamlar sayesinde çağ atlanmıştır..Ancak yinede imzamdaki şahsiyeti keşke yaşadığı dönemde anlayabilselerdi..Herhalde şimdilerde teknoloji bambaşka yerlerde olurdu..Bir şarap gibidir kendisi :) yılar geçtikçe değeri anlaşılır..Eğer işine karışmasalardı insanlara öyle şeyler hediye edecekti ki adını duyduğumuzda evet teknolojının babası diyebilirdik..Şuanda evinizde nereye bakarsanız bakın emin olunki teslanın parmağı vardır :) ....
  • steve jobs
  • Newton integral hesabını bulmadı mı arkadaşlar? Fizikçi yönünü bir kenara koyacak olursak bu yönüyle bile ağır değil midir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: natrium

    Newton integral hesabını bulmadı mı arkadaşlar? Fizikçi yönünü bir kenara koyacak olursak bu yönüyle bile ağır değil midir?

    İntegral ve Diferansiyel hesabını buldu. Yansıtmalı teleskobu geliştirmiş, beyaz ışığın bir prizmaya tutulduğunda farklı renklerden bir tayf yaratması gözlemi sonucu bir renk kuramı oluşturmuştur.

    Fiziğin temelini atan Newton kanunları:

    1) Hareketli bir cisim dışarıdan bir kuvvete maruz kalmazsa doğrusal hareketini sürdürür.
    2)Kütlesi m olan bir cisme uygulanan F kuvveti ile a ivmesi arasında F=ma bağıntısı vardır.
    3) Her etkiye karşı ona eşit bir tepki vardır.

    Zeka olarakta Einstein'dan üstündür.
  • Ulen karşılaştırmak bile anlamsız... Bir kere başlığı açan arkadaş Newton'un dünyanın en büyük matematikçisi olduğunu bilmiyor, direk fizikçi kabul edip einstein ile karşılaştırmış.

    Çoğu yerde pisagor, thales'ten bahsedilir fakat matematikçiler arasında ilk 3 şu şekildedir.

    Newton, arşimet, gauss

    Mevzu bahis dünyaya katkı, dünyayı etkileme, buluşlarındaki karizma falansa kimse kusura bakmasın Newton en yakın rakibine fark atar.

    Tabiki bilime katkısı olan insanları bu şekilde sıralamak ise en saçma olanı, yani şu an yaptığımız.

    Bir de şu var ; einstein'a gelene kadar tonla isim sayılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 11 Nisan 2013; 2:03:41 >
  • Fizik doktorası yapan ve bilimle uğraşan bir insan olarak benim gördüğüm iki önemli şey var. Birincisi yanlış dediğimiz şeylerin ne kadar yanlış veya ne kadar doğru olduğu. İkincisi ise bilimsel bir keşfin arkasındaki eski keşiflere ne kadar bağlı olduğu. Bilimde herşey sizden bir öncekilerin ne yaptığına dayanıyor. İlk olarak Newton ne kadar yanlıştı bunu düşünelim. Newton'un denklemleri Galilean dönüşüm denen dönüşümlerle başka konumlarda bulunan gözlemciler için hesaplanır hale getirilir. Mesela bir gözlemci bir aracın hızını durduğu yerden ölçerken v1 buluyorsa, v2 hızlı bir gözlemci aracın hızını v2-v1 hızıyla görecektir. Bu bir Galilelan transformation(dönüşüm) oluyor. Gelgelelim Einstein ise özel görelilikte Lorentz dönüşümü denen başka bir dönüşüm kullanıyor ve herşeyi 4 boyutlu bir Minkowski uzayında açıklamaya çalışıyor. Bu teori farklı hızlarda hareket eden gözlemcilerin farklı sonuçlar bulacağını ama hepsinin ışığın hızını aynı ölçeceği gibi dahiyane bir fikri kanıtlayan dahiyane bir teorem. Lakin düşük hızlarda tamamen kullanışsız olan bir teori. Ve aslında Newton fiziği düşük hızlarda (ışık hızının %10'u'a kadar) çok iyi sonuçlar veren bir teori. Unutmamak lazım ki Einstein'ın da ilk başta özel görelilik teorisi her durumu kapsamıyor sadece ivmesiz gözlemciler için geçerli oluyordu. Daha sonra genel görelilikte bu aşıldı. Bir de unutmamak lazım ki fizik gerçeği bulmaz, gerçeği yapabileceği en iyi şekilde modeller. Newton fiziği günümüzde oldukça geçerli ve önemli bir modeldir, Newton'ın kütleçekimi yasaları halen fiziğin bir çok alanında vazgeçilmezdir. Newton'ın hareket kanunları birebir Einstein tarafından 4 boyutlu olacak şekilde uyarlanmıştır, temelde hareket kanunları hala Newton'ın bulduğu gibidir. Bir gün muhtemelen biri gelip Einstein'ın genel göreliliğini de değiştirecek. Bu konuda Isaac Asimov'un "Relativity of Wrong" adlı denemesini okumanızı tavsiye ederim.




  • Albert Einstien

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maxwell, Maxwell ve Maxwell.

    Hopladı konu ama.
  • newton gelmeseydi birkaç yüzyıl sonra buldukları bulunurdu ama einstein gelmeseydi onun yaptıklarının yapcak bir adam gelmezdi
  • tesla
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.