Şimdi Ara

Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Roblox neden engellendi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
948
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Online oyun Roblox, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos 2024 tarihli ve 2024/5282 sayılı kararıyla erişime engellendi. Bugün erişim yasağı kararının detayları ortaya çıktı. Roblox’un neden engellendiği belli oldu.

Ayrıca Bkz.Türkiye, son 1 ayda Instagram, Wattpad ve Roblox’a erişimi engelledi

Roblox neden engelendi?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Roblox’a çocuk istismarına neden olacak olacak içerikler barındırması nedeniyle erişim yasağı getirildiğini duyurdu. Bakan Tunç, “Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir.” diyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci, Roblox'a erişim engelinin gerekçesi olarak şu ifadelere yer verdi:

"Roblox isimli oyun platformunda;

• ⁠Çocukların istismarına neden olan cinsel içerikli paylaşımlar yapılması,

• ⁠Eşcinselliği özendirici sanal partiler düzenlenmesi,

• ⁠Bunlara teşvik amaçlı çocukların katılımını sağlamak amacıyla "robux" isimli oyun parasının bot hesaplar tarafından dağıtılması,

• ⁠Söz konusu içeriklerin denetlenmesinin mümkün olmaması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda erişimin engeli getirildi."

Roblox açılacak mı?

Yukarıda belirtilen içeriklerin kaldırılması halinde Roblox yeniden erişime açılacaktır. Ancak yapılan açıklamalarda belirli bir içerik yerine platformun genelinde bu tarz içeriklerin yer aldığına vurgu yapılıyor. Bu da Roblox'un tekrar açılması konusunda işinin zor olduğunu gösteriyor. Oyunun denetim mekanizmasına köklü bir değişiklik olmadığı sürece Roblox'un yeniden açılması zor görünüyor. 

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/oyun-platformu-robloxa-cocuk-istismarina-yonelik-icerikler-nedeniyle-erisim-engeli/3298040

• Her şeyden önce tüm dünya şahit oldu Paris Olimpiyat açılışında yeni düzenin dayatmak istediklerine. Bunu bir kere başa yazalım.

Şimdi el kadar çocuklarımız -saçma salak Robux sanal para uğruna- istismara en açık çağlarında TEKRAR EDİYORUM İSTEDİĞİNİZ KADAR ÇOCUĞU EĞİTİN, İSTİSMARA EN AÇIK ÇAĞLARINDA bunların bozuk düzenlerine maruz kalıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi makamları da bunu tespit edip raporlamışsa, bu karara karşı söylenecek çok da söz yok. Elbette mükemmel bir çözüm değil ama bu paraya tapan ahlaksız firmaları "hizaya" getirmenin yaptırımı buysa, yapacak bir şey yok.

Roblox'un bu olaylar olmadan önce de çocuklara ne denli tüketimi özendirdiği ve firmanın hiçbir şekilde geri adım atmadığı eleştiriliyordu. Döviz kuruyla-fakirlikle alakası yok, dünyadaki herkes aşırı şikayetçi. Bir de cari açığı geçtim, çocuklarımızdaki psikolojik yıkımı da bilmiyorsunuz? Oradaki moderatörler-adminler keyfi bir şekilde banlıyor, Destek'e yazsan bu işin doğası gereği milyonlarca kullanıcının olduğu düzende, yani yönetimin çok sakat ilerlediği düzende, kendi dünyalarında birey-benlik kazanmış kaç tane çocuk bu yüzden bunalıma giriyor, tehlikenin farkında mısınız? Alın burada Şikayetvar'a yansımış son 1 yılda şikayet sayısı 1800 küsür:https://www.sikayetvar.com/roblox

Ayrıca çocuklarımız sırf sessizce bir köşede otursun, oynasın diye her şeye göz yumamayız. Sağdan soldan okudum, Roblox'u birlikte oynayan ebeveynler varmış, onlar tabi özel aileler, bu kapatmalarda onlar için üzüldüm. Ama işte her ailede bu tablo mümkün olmuyor, dürüstçe kabullenelim bu gerçeği...

Sen girme, sen oynama, çocuğuna oynatma, sana ne, size ne demekle de olmuyor. Her birimiz bu toplumun parçasıyız. Nereden nasıl kötülük geliyorsa hepimiz ortak akılla çözüm aramalıyız. "Keşke" taleplerimizi ciddiye alan taraf olsa bu kapatılmalara gerek olmasaydı.

Neyse son olarak, böyle düşünüyorum diye bana saçma sapan ithamlarda bulunan varsa alın mesela Common Sense Media sayfası:
    https://www.commonsensemedia.org/website-reviews/roblox

Oradaki yetişkinlerin şikayetlerini okuyun. Meselenin sandığınız gibi dayatmacı-yasakçı zihniyet sorunu olmadığını, hele ki siyasal islamla hiç de ilgisi olmadığını, global sorunlar olduğunu göreceksiniz. Elbette onların da içlerinde yobazları vardır. Ama şöyle tüm tabloyu okuyunca gerçekten ters giden durumlar var.
  • Bi yerde iyi bir yerde kötü. Aileler çocuklarına eğitim verse, takip etseler en azından bu kadar sosyal medyaya, oyunlara müdahale olmayacak. Ülkece zihniyetimiz düzeltmek yerine engellemek, yok etmek olduğu için çok normal bu tarz kararlar...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Biz biliyoruz niye kapandı

• anilk91 kullanıcısına yanıt
    Sence zihniyet düzelir mi hocam? Ülke öyle bir halde ki küçücük çocuklara aileler adam gibi eğitim vermediği veremediği için iç dünyası sapkınlık dolu itlerin elinde oluyor. Her platformda çocuklar üzerinden para kazanan sapik bir güruh var. Aileler zaten farkında değil. Devlet de yasaklıyor üç gün sonra sebep buydu diyor. Adamlara bir uyarı çeksen de kendilerini bir duzeltseler yok, illa yasakla. Sonra aynı terane devam.

• gameon0908 kullanıcısına yanıt
    Öyle tabikide. Bu aralar Türkiye üretmeden tüketen konumunda öyle yasaklar getiriyor ki, sanırsın üreten sıralamasında dünyada ilk 10dayız 😂

Kuzey koreye döndük iyice. Ama kuzey kore engelleme yaparken bile muadil imkan vererek engelleme yapıyor ve refahı sağlayarak işletiyor bu sistemi...

• Ailelerin işi de zor Devletin işi de zor, işi güç uğraş çocukla uğraş TV'yi kontrol et, telefonu kontrol et yetmedi içeriklerin gidişatına bak ne giriyor çocuğun zihnine ona bak.
    Çocuğunun tabletine telefonuna bakıp neler izlediğini gördüğünde şaşırmayacak ebeveyn var mı merak ediyorum.
    Toptan yasaklamak en kötüsü tam tersi etki yapıyor kontrol etmekte yorucu, ne yalan diyeyim etrafımda bu işlere girişen ebeveyn çok az, çocukların zihni böyle sakatlanarak yetişirse biz yaşlandığımızda dünya çok değişik bir yer olur sosyal hayatın akışına şaşarız.

Devletin bu mevzularla ilgilenen bir bakanlığı olması lazım, her akış yönüne bakan detaylı kurumların ihdas edilmesi bunlarında eski nesil değil yeni nesil memuriyet formatında yapılması lazım, kpss ve şuan ki sistem eskide kalması gerekiyor. sinir edici memur bürokrat yapısının değişmesi için bu şart, devletin bu kurumunun Roblox'u denetimden geçirip öyle salması gerekiyor, kitap yazdığınızda kafanıza göre baskıya matbaaya gönderemiyorsanız bir yayın kontrolden geçmeden nasıl ülkeye girip yıllarca yayın yapabiliyor???

Bugün Roblox yarın minecraft öbürgün başka bir sıkıntı

• Roblox oynamayan çocuk tinerci olur…

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • babus0606 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam tel aviv merkez patlıyor herkez

• Her şeyden önce tüm dünya şahit oldu Paris Olimpiyat açılışında yeni düzenin dayatmak istediklerine. Bunu bir kere başa yazalım.

Şimdi el kadar çocuklarımız -saçma salak Robux sanal para uğruna- istismara en açık çağlarında TEKRAR EDİYORUM İSTEDİĞİNİZ KADAR ÇOCUĞU EĞİTİN, İSTİSMARA EN AÇIK ÇAĞLARINDA bunların bozuk düzenlerine maruz kalıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi makamları da bunu tespit edip raporlamışsa, bu karara karşı söylenecek çok da söz yok. Elbette mükemmel bir çözüm değil ama bu paraya tapan ahlaksız firmaları "hizaya" getirmenin yaptırımı buysa, yapacak bir şey yok.

Roblox'un bu olaylar olmadan önce de çocuklara ne denli tüketimi özendirdiği ve firmanın hiçbir şekilde geri adım atmadığı eleştiriliyordu. Döviz kuruyla-fakirlikle alakası yok, dünyadaki herkes aşırı şikayetçi. Bir de cari açığı geçtim, çocuklarımızdaki psikolojik yıkımı da bilmiyorsunuz? Oradaki moderatörler-adminler keyfi bir şekilde banlıyor, Destek'e yazsan bu işin doğası gereği milyonlarca kullanıcının olduğu düzende, yani yönetimin çok sakat ilerlediği düzende, kendi dünyalarında birey-benlik kazanmış kaç tane çocuk bu yüzden bunalıma giriyor, tehlikenin farkında mısınız? Alın burada Şikayetvar'a yansımış son 1 yılda şikayet sayısı 1800 küsür:
    www.sikayetvar.com
    ROBLOX - Şikayetvar
    https://www.sikayetvar.com/roblox

Ayrıca çocuklarımız sırf sessizce bir köşede otursun, oynasın diye her şeye göz yumamayız. Sağdan soldan okudum, Roblox'u birlikte oynayan ebeveynler varmış, onlar tabi özel aileler, bu kapatmalarda onlar için üzüldüm. Ama işte her ailede bu tablo mümkün olmuyor, dürüstçe kabullenelim bu gerçeği...

Sen girme, sen oynama, çocuğuna oynatma, sana ne, size ne demekle de olmuyor. Her birimiz bu toplumun parçasıyız. Nereden nasıl kötülük geliyorsa hepimiz ortak akılla çözüm aramalıyız. "Keşke" taleplerimizi ciddiye alan taraf olsa bu kapatılmalara gerek olmasaydı.

Neyse son olarak, böyle düşünüyorum diye bana saçma sapan ithamlarda bulunan varsa alın mesela Common Sense Media sayfası:
    common sense media
    Roblox Website Review
    https://www.commonsensemedia.org/website-reviews/roblox

Oradaki yetişkinlerin şikayetlerini okuyun. Meselenin sandığınız gibi dayatmacı-yasakçı zihniyet sorunu olmadığını, hele ki siyasal islamla hiç de ilgisi olmadığını, global sorunlar olduğunu göreceksiniz. Elbette onların da içlerinde yobazları vardır. Ama şöyle tüm tabloyu okuyunca gerçekten ters giden durumlar var.

• Geri açarsan adam değilsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Kesinlikle öyle hocam misal temu vb. sitelere gelen ek vergi olayı. Ülkede zaten pahalı olan şeyi ucuzlatacağımız yerde nerede ucuz engelle. Alacaksan benden pahalı al diyor devletimiz. Yorum yapmasam İçim el vermez yapsam apayrı bir dert. Yani nereye tükürsek elimizde kalıyor 😂

Eskiden fırlatıp fırlatıp sokağa atma tabiri vardı, artık eline telefon veriyorlar, yeterki sussun. Öyle bir kitle yok hocam.

• ry4n kullanıcısına yanıt

darısı size diyelim.nlok rahmetli cüneyt abimizden. 

• Roblox açılmaz artık

• çoktan kapatılması gerekiyordu, çok şikayetler vardı.

Avrupada bu platform üzerinden yaşını 12-13 gibi gösterip çocukları istismar edenler tespit edilip hapse atıldı.

Elbette burada büyük sorumluluk ailelerde..Çocukları bilinçli şekilde eğiten kaç aile var? telefonu tableti ver eline sussun mantığıyla çocuk büyütmeye çalışan ailelerde burada sorumsuzluk yaratıyor ve böylesi olayların yaşanmasına zemin hazırlıyor. Bu platformunda bir denetim mekanizması yok, zaten asıl sıkıntı orada..

• Tarikatlar da kapatılsın o zaman.

• Çocuk istismarının en büyüğü merdiven altı tarikat, yurt ve kurslarda yapılıyor SAYIN BAKAN ! Sizin eski bakanınız değil miydi "bir kereden bişey olmaz" "küçüğün rızası vardı" diyen. Önce siz sapık zihniyete sahip kişi ve kurumları bitirin. Roblox falan kolay yani dert etmeyin !

• Bir kereden bir şey olmaz diyen ve kahkaha atarak tarikatları koruyanlara ….

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.