Şimdi Ara

Adalet Bakanı Akın Gürlek yapay zeka geliyor dedi, avukatlar karşı çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
81
Cevap
3
Favori
3.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
21 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Adalet Bakanı Akın Gürlek yapay zeka geliyor dedi, avukatlar karşı çıktı
    Adalet Bakanı Akın Gürlek, geçen hafta yaptığı açıklamada yapay zeka destekli avukatlık hizmeti projesini duyurdu. Vatandaşlar avukata ihtiyaç duymadan pek çok işlemi yapabilecek. Yapay zeka tarafından hazırlanan dilekçe ile adliyeye gitmeden online dava dahi açabilecek.

Vatandaşın yargıya daha hızlı ve verimli şekilde katılabilmesi için yapay zeka destekli sistemler bir araya getirilecek. Adalet Bakanı Akın Gürlek’in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Bir vatandaş platformu kurmayı düşünüyoruz. Vatandaş girdiği zaman; ‘benim problemim kira davası, işte nafaka davası, alacak davası’ diye yazdığı zaman, hemen kendisine örnek bir şablon çıkacak.

Yani avukat olmadan bir dava dilekçesi çıkacak. Bu konuda vatandaşın atması gereken adımlar. Şimdi biliyorsunuz ki illa adliyeye gidip dava açmasına gerek yok. Şu an online olarak da vatandaş dava açabiliyor.

Burada tek tek, adım adım yapay zekayı da kullanarak vatandaşa ne kadar kolay bir şekilde dava açması gerektiğini, açmış olduğu davada ne tür kararlar çıkabileceğini, cevap dilekçesi ya da delilleri hangilerini sunması gerektiğini söyleyecek. Bu konulara çalışıyoruz. Bu konuda yapay zeka ile ilgili bir çalışmamız var.”

Yapay zeka destekli avukatlık hizmetleri neler olacak?

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in ifadelerine göre planlanan yapay zeka destekli sistem, “vatandaş platformu” üzerinden çalışacak. Vatandaşlar bu platforma girerek kira, nafaka veya alacak gibi yaşadığı hukuki sorunu yazdığında sistem otomatik olarak örnek bir dilekçe şablonu oluşturacak. Böylece avukat desteği olmadan dava dilekçesi hazırlanabilecek. Platform ayrıca vatandaşa dava açma sürecini adım adım anlatacak, online dava açma yöntemini yönlendirecek ve açılan davada muhtemel karar türleri hakkında bilgilendirme sunacak. Bununla birlikte sistem, davaya karşı hazırlanacak cevap dilekçesi, sunulması gereken deliller ve izlenmesi gereken prosedürler konusunda da kullanıcıya yapay zeka aracılığıyla rehberlik edecek.

Ayrıca Bkz.Yapay zekalar kendi aralarında gerçek parayla ticaret yaptı: Sonuçlar şaşırtıcı

Avukatlardan tepki: 78 baro yapay zekaya karşı çıktı

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in açıklamaları hukuk camiasında büyük tartışma başlattı. Türkiye genelindeki 83 barodan 78’i yargıda yapay zekanın bu şekilde kullanılmasına karşı çıktığını bildirdi. 78 barodan yapılan ortak açıklamada, birtakım endişelere yer verildi. Hatalı yönlendirmeler yapılması, karar sürecinde insan faktörünün geri plana itilmesi ve tarafsızlık konusunda sıkıntılar yaşanabileceği belirtildi.

Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada ise yapay zekanın insan haklarını güvencelerinin yerine geçecek şekilde değil, onları destekleyecek şekilde kullanılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca öncelikli olarak yapay zeka teknolojileri yerine vatandaşların yargıya erişimindeki yüksek ücretlerin hafifletilmesi talep edildi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten eleştirilere yanıt geldi

Bakan Gürlek, hukuk camiasında tepki çeken “yapay zeka” konusuna açıklık getirdi. Bu sistemin avukatlık müessesine alternatif olarak değerlendirilemeyeceğini, amacın vatandaşların haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete etkin şekilde erişebilen bireyler olarak güçlenmesini sağlamak olduğunu açıkladı.

Bakan Gürlek, şunları söyledi:

“Adalet Bakanlığı olarak biz de hukuk okuryazarlığına ilişkin farkındalığı toplumun her kesimine yaymayı hedefleyen kapsamlı bir Eylem Planı üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu çerçevede, dijital teknolojilerin ulaştığı seviyeyi dikkate alarak yapay zekâdan yararlanılmasını ve vatandaşlarımızın bu alandaki üstün yararının gözetilmesini önemsiyoruz.

Elbette ki yapay zekâ uygulamaları; savunma makamını temsil eden ve yargının üç sacayağından biri olan avukatlık müessesine alternatif olarak değerlendirilemez. Amacımız; vatandaşlarımızın haklarını bilen, sorumluluklarının farkında olan ve adalete etkin şekilde erişebilen bireyler olarak güçlenmesini sağlamaktır.”

Kaynak:https://www.adalet.gov.tr/adalet-bakani-gurlekten-yapay-zeka-paylasimi-yapay-zeka-uygulamalari-savunma-makamini-temsil-e

• Yapay zekanın pek çok avukattan çok daha iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Avukat hatası ya da yeterince takip etmemesi yüzünden pek çok kazanılabilecek dava kaybediliyor.

Üstelik adaleti temsil eden avukatlar, kendi hatalarından dolayı kaybettikleri dava için de avukatlık ücreti üstelik indirim bile yapmadan istiyor, karşı çıkarsanız dava açıp haciz ile alacaklarını söylüyorlar. Kendi açacakları davayı takip ederler gerçi  

Bu arada ülkemizde avukatlar iki kere para alabiliyor.

Örneğin mağdur oldunuz ve dava açtınız. Avukatınız sizden bir ücret alıyor. Kaybederse bu ücreti size iade etmiyor tabii. Ama kazanırsa, karşı taraftan da bir avukatlık ücreti alıyor ve cebe atıyor.

Türkiye hariç tüm dünyada, eğer davanızı kazanırsanız karşı tarafın verdiği avukatlık ücretini siz alırsınız ama Türkiye'de o parayı da avukatlar alıyor. Bunun normalde hukuk dışı olması lazım ama Yargıtay bir şekilde bunu kabul etmiş.

• 10 yıl veriyorum, 10 yıl sonra avukatlar işsiz kalacaklar, bu işin doğası bu, yapay zeka geliştikçe meslekler teker teker ıskartaya çıkacak.

• Yapay zekanın pek çok avukattan çok daha iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Avukat hatası ya da yeterince takip etmemesi yüzünden pek çok kazanılabilecek dava kaybediliyor.

Üstelik adaleti temsil eden avukatlar, kendi hatalarından dolayı kaybettikleri dava için de avukatlık ücreti üstelik indirim bile yapmadan istiyor, karşı çıkarsanız dava açıp haciz ile alacaklarını söylüyorlar. Kendi açacakları davayı takip ederler gerçi Adalet Bakanı Akın Gürlek yapay zeka geliyor dedi, avukatlar karşı çıktı 

• Avukatlık mesleği öleli yıllar oluyor. Çay bahçesinde çay iççek paraları yok. Bunuda yıllar içinde bilinçli olarak yaptılar. Bunlada bitmedi. Çoğu şehrin baro yönetimlerini dövlet kaynaklarıyla dolaylı olarak besliyorlar.. O yüzden tüm barolardan aynı tek ses duytamazsınız. Siyasi davranırlar.
    Kısaca Ölü bir meslek. yıllarınızı harcayıp zırlamayın.

• Türkiye özelinde avukatlık ve emlakçılık, nefret ettiğim iki meslek grubu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vega -- 27 Nisan 2026; 14:47:57 >

Örneğin mağdur oldunuz ve dava açtınız. Avukatınız sizden bir ücret alıyor. Kaybederse bu ücreti size iade etmiyor tabii. Ama kazanırsa, karşı taraftan da bir avukatlık ücreti alıyor ve cebe atıyor.

Türkiye hariç tüm dünyada, eğer davanızı kazanırsanız karşı tarafın verdiği avukatlık ücretini siz alırsınız ama Türkiye'de o parayı da avukatlar alıyor. Bunun normalde hukuk dışı olması lazım ama Yargıtay bir şekilde bunu kabul etmiş.

• Avukatlar da bu bildiriyi ai desteği alarak yazmadıysa hiç bişey bilmiyorum :)

• üçkağıtları ortaya çıkacak diye korkuyordur muhtemelen karşı çıkanlar.

Mühendislerin - geniş anlamda kullanıyorum - devrindeyiz; avukatların değil. :)

birde galericiler

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Benzer durum. At arabacıları da otomobilleri istemiyordu :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • chp hdp tip seçmeni avukat/barolar bunlar. Yani halkın maksimum %45 ' i ancak denk gelir. Karşı olmak değilde ama siyaset yapmak. Hak hukuk adalet peşinde değiller. chp deki yargı mensuplarına bakabilirsiniz.

https://www.youtube.com/shorts/qPUDcSb6i5Q?si=lUEVZLhPraGQrq9i

mucityusuf37youtube
    kolpaçino dalavereci galerici 🤣#kolpacino #keşfetbeniöneçıkar #keşfeteyizzz
    https://www.youtube.com/shorts/72xoiUUE6x8?si=ZBm4V9iYlflfxbC5

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naruto45 -- 27 Nisan 2026; 16:18:10 >

• Yapay zeka rüşvet yemeyen ai hukuk istiyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.