Şimdi Ara

40 yıllık Prizde SIFIRLAMA yapılmış.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
2.953
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamın aleyküm arkadaşlar. Odamdaki prizi değiştiricektim fakat nötürden topraklamaya kablo atmışlar. Bu yaklaşık 30 yıllık bir oda tam emin değilim ama baya eski.

    Şimdi yeni aldığım prizi aynı şekilde bağlayayımmi? Bu prizden pc kullanılıyor. Bunca yıl bi sıkıntı olmadı ama kararsız kaldım. Fikirlerinizi bekliyorım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMATİ -- 25 Mayıs 2017; 15:43:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Toprakalmada sıfırlama kullanılmaktadır. AMa bu priza gelen hattın faz ve nötürü yer değiştirilirse, sıfırlama yapılan priz topraktan elektrik verecektir. Bu priz öncezinde elektriksel tamirat yapılırken faz ve nötr önemli mdeğil diye yerleri karıştırılabilir. Bilginize...
  • Ben aynı sekilde bağlasam bi sorun teşkil edermi? İleride tamirat yada ekstra birşey olursa evdekileride uyarırım. Sonucta kac yıldır bu sekilde kullanılıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMATİ -- 25 Mayıs 2017; 15:43:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MEMATİ kullanıcısına yanıt
    Toprak hattı olmayan yerlerde nötre bağlıyorlar evet ama nötr hattında yaşanacak bir sorunda devreye girmesi gereken topraklama zaten çalışmayacağından gerçek görevini tam olarak yerine getirmeyecektir şeklinde bir bilgi edinmiştim üni'deki hocamdan ama çok zaman geçmiş üzerinden. Ayrıca size gelen hatta nötr de olabilecek bir sorun(kaçak akım gibi) prizden cihaza iletilebilir. bunun dışında hatta tadilat yapılmadığı sürece bir sorun olmaz diye düşünüyorum
  • metulen kullanıcısına yanıt
    tahminen 5 yada 6 sene önce sokaktaki elektrik direklerindeki kabloları yer altına aldılar ve her bina girişine trafo koydular. sizin tadilattan kastınız nedir acaba ? bana ne önerirsiniz suan
  • [quote=metulen]bilgi edinmiştim üni'deki hocamdan ama çok zaman geçmiş üzerinden

    Sayın Metulen korkmayın. Geçen zaman elektriği değiştirmedi.

    Tadilattan kasıt; ev içinde ya da dışında nötr ile fazın yer değiştirilmesi. Söken bir vatandaş ters bağlarsa toprak hattı sandığımız hat artık elektrik hattı olur ve çarpmaya başlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 25 Mayıs 2017; 20:56:38 >
  • MEMATİ kullanıcısına yanıt
    En temizi tesisat eskiyse bina bodrumuna kadar bakır kablo çektirip zemine kazık şeklinde topraklama çivisi çaktırmak. Sonra daire içine yeniden tesisat çekmek. Ama oldukça maliyetli bir iş bu. Kendim bir zararını gözlemlemesem de topağı direk nötre bağlayın gibi bi yönlendirme yapamam. Ama kendi evimde tüm toprak bağlantıları boşta. Ev tesisatını yeniledim fakat binada toprak hattı olmadığından daire içine de alamadık. Bu şekilde şimdilik kullanıyorum ve üzerine pekte kafa yormamıştım. Siz sorunca aklıma takıldı. Derinlemesine bir araştırmak lazım.
  • metulen kullanıcısına yanıt
    Babamla görüştüm binanın önünde bakır çubuk çakılı diyor. Yani binada topraklama varmış sanırım benim prizde yok. Bu durumda ne yapmak gerek iyice karıştı bu iş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MEMATİ kullanıcısına yanıt
    Binada varsa daire içinde de vardır. Daire içinde de büyük ihtimal fırın, ç.makinesi gibi aletlerin takılacağı prizlerde topraklama vardır. Eğer akım korumalı priz+LED TV + Desktop Bilgisayar kullanmayacaksanız toprak hattı gereksiz. Misal priz ucu sadece ikili olup priz kenarında metal olmayan tüm cihazlar (şarj cihazı, bazı ses sistemleri, aydınlatma vb gibi)
  • metulen kullanıcısına yanıt
    Anladım fakat tam tersi tv pc ses sistemi gibi hep elektronik aletlerde kullanılacak. Yıllarca bu şekilde kullanılmış şeytan diyor tak aynı şekilde kullan gitsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Bir şeyden korkmadım sayın karafetva, sizin bahsettiğiniz durum en basit öngörülebilen ihtimal zaten, bir sürü kere yazmışsınız, arkadaş anlamıştır artık bu riski. üzerinden çok zaman geçmiş bir sohbete dayanarak hele hele elektrik konusunda kimseye direk şunu yapın demek istemedim. Bunu belirttim ben arkadaşa. Üslubunuz hoşuma gitmedi.
  • MEMATİ kullanıcısına yanıt
    Benimde nötr topraklamasi yaptığım olmuştur,, genelde toprak hattı olmayan duvara gömülü dişi prizde , nötr den prizin toprak vidasina tel atılır.. ((bilgisayar kasası, elektrik kaçırdığı zaman ve bazı toprak olmadığından dolayı aşırı olan durumlarda))

    Bu sadece duvardaki priz için geçerli,,, çünkü buatta veya priz hattında sorun olmadıkça, kolay kolay ellenmez, sadece priz değiştirilir.. priz değişirkende, mutlaka aynı şekil nötre bağlanmalıdır, duvardaki dişi pirizin toprağı..

    Buraya kadar sorun yok.



    Eğer , bu pirize gelen hatta değişiklik yapıp, veya binada ,, nötr faz yeri değişirse, sizin priz toprağına doğal olarak faz gelmiş olur,, sakıncalı bir durum bu şekilde açığa çıkar..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Dediginiz gibi sadece priz değişikliği olup aynı şekilde bağlanacak. Ve pc tv gibi aletler kullanılacak.





    5-6 sene önce tedaş sokaktaki kabloları yer altına aldı ve bina girişine trafo gibi kutu koydu. Tahmin ediyorum ki birdaha böyle kapsamlı çalışma olmaz? Yıllarca bu sekilde kullanılıyor sizce aynı yoldan devam etmelimiyim? En kötüsü elektrikmi çArpar



    Edit : bizim sanayi sitesinde bir elektrikçi abim var sanayip tipi elektriklerle uğrasıyor aynı soruyu ona sordum kaçak akım rolesi çalışmaz dedi bizim bina eski olduğu için yok ondan dedim tamam ozaman aynı şekilde devam et dedi. Peki abi tedaş yarın öbürgün kablo yönlerini değiştirirse nolur dedim öyle birşey olmaz dedi yönler bellidir kolay kolay değiştirmezler dedi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMATİ -- 25 Mayıs 2017; 18:12:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sayın Metulen size ne dedik ki? Elektrik yıllardan beri değişmedi dedik. İsterseniz elektriğe sorun...

    Bi de arkadaş anlamıştır demişsiniz. Zaten aynı şey tekrar edince ikinci kez yazmıştım ama hala aynı şey soruluyor. 3. kez yazıyim;
    Kabloları sadece tedaş değiştirmez. Ev ya da bina elektriği ile ilgilenen herhangi bir elektrikçi de bir değişikliğe sebep olabilir.

    Tedaş muhtemelen kabloları aynı yerinde takacaktır. Çünkü fazların uygun sırada olmaması üç fazlı elektrik motoru vb nin ters dönmesi demektir. Ama buna rağmen, Samsunda bir trafo yangını ardından sanayide dükkan dükkan gezip motorunuz doğru tarafa dönüyor mu diyen yetkilileri bilirim. Ve de Ankarada geçende nedeni belli olmayan bir trafo patlamasından sonra yine ters dönen motorlar olmuştu. Elektrik mühendisi neyin nerede olduğunu bilmiyordu ve kabala bağlamışlardı sistemi. Bu arızada aslında düz dönen ve ters dönen motorların ikisi de mevzu oldu ki en anlaşılmaz kısmıydı işin. Yani düz dönen motor tek faz/inverterli ve ya dc olabilir ve buna rağmen ters dönense 3 fazlı olabilir ama anlaışlmazdı sonuçta..




  • Evet sıkıntılı bir durum. Bina sahibi biziz o tip sorunlarla biz alakalı oluyoruz. Aynı şekil devam edicem Allaha emanet bunca yıl birşey olmamış inşallah olmazda. Teşekkür ederim sağolun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMATİ -- 25 Mayıs 2017; 21:29:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıfırlama yapılan uçta eğer elektrik olursa uyarı verecek bir lamba ve ya sesli ikaz. Priz uçlarının hangisinin toprak hangisinin nötr ve faz olduğunu söyleyen bi alet vardı. Çin malı. Uygun bi mantıkla iş çözülebilir.

    Hatta bi devre eklenip ne olursa olsun, prizin uçlarının pozisyonunu hep aynı yapılabilir. Giriş ne kadar yön değiştirse de priz çıkışında hep aynı yerler faz-nötr olabilir. Memlekete lazım.

    Hani kabloda kesiklik varmı diye temassız enerji akışını kontrol eden bi alet vardı. Düşünülebilir.

    Kaçak akım rölesi neden atmicakmış?
  • priz duvarda herzaman sabit duracak yöne değiştirme ihtimali yok yani. o kısmı tam anlamadım kaçak akım çalışmaz gibi birşey söyledi sıfırlama yapınca.
  • Prize gelen hatta bir yön değişikliği, faz ile nötrün yer değiştirmesi gibi bişey olursa; prizin sinyal vermesinden ışık yakmasından bahsediyorum.

    Kaçak akım rölesinin neden atmayacağı konusu da ele alınırsa memnun oluruz.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    anladım. hocam zaten bizim binada kaçak akım rölesi yok eski bir bina. bu yeni binalarda sıfırlama yapınca röle çalışmıyormuş sanırım tam bilmiyorum. dediginiz ürüne bakıcam
  • Bahsettiğim ürünün modifiye edilmesi lazım. Hem de devamlı elektrik harcamayacak biçimde olmalı.

    Sıfırlanmış uçta elektrik olursa sinyal veren bi lamba düşünülebilir. Kabloda elektriğin kesildiği yani kablonun kopuk olduğu yeri anlamaya yarayan enerji takip cihazı bu işe uyarlanabilir.

    Elektronik uzmanlardan, sıfırlanan prizde nötr kısmına faz gelmesi sorununu önleyecek ve ya uyarı verecek bi cihaz bekliyoruz.

    Kaçak akım rölesi hakkında da birileri yazsınlar ufkumuz genişlesin.
    Başarılar.

    not: Olmadı siz bu konuyu mekaniğe açın, buradan pek çözüm çıkmıyor..!
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.