Şimdi Ara

4 bin lira maaşla çoban bulunamıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da hayvancılığın en önemli enstrümanı olan çoban sıkıntısı yaşanıyor. Asgari ücretin 3 katı maaş verilen meslekte eleman sıkıntısı yaşanırken, üreticiler çalıştıracak çoban bulamıyor.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Mahmut Aktürk, artık kimsenin köylerde yaşamak istemediğini belirterek, çobanın da bu yüzden bulunamadığını söyledi. Çobanlığın hayvancılık sektöründeki en önemli enstrüman olduğuna dikkat çeken Aktürk, “Hayvancılığı yapabilmek için en önemli enstrüman çoban, mera ve pazar sorunu. Türkiye’de küçükbaş hayvancılık noktasında çobanlıkla ilgili çok sıkıntılar var. Çünkü hiç kimse çobanlık yapmak istemiyor. Aslında gelir olarak da Türkiye’deki asgari ücretin bin 400 lira olduğunu düşünürsek bunun 2-3 katına varan maaşlar ödeniyor ama buna rağmen çoban bulmakta güçlük çekiyoruz” dedi.

"İNSANLAR KÖYDE YAŞAMAK İSTEMEYİP, ŞEHRE GÖÇÜYOR"

Çoban sıkıntısındaki en önemli faktörün köyden kente göç olduğunun altını çizen Başkan Aktürk, “Çünkü insanlar köyde kalmıyorlar. Özellikle genç nüfus köylerde yaşamak istemiyor. Şehirlere ciddi anlamda göç var. Bu genç nüfusu köyde tutabilirsek hem çobanlık yapar, hem çiftçilik yapar, üretim yapar. Ama ne yazık ki genç nüfusu köylerde tutamıyoruz” diye konuştu.

"ÇOBANLARA KIZ BİLE VERİLMİYOR"

Çobanlara artık kız bile verilmediğine değinen Başkan Aktürk, “Çobana kız bile vermiyorlar. İşte sigortası yok diyorlar, güvencesi yok, belli bir işi yok, sürdürülebilir değil, her yıl bu işi yapabilir mi? Herkes bir iş peşinde, bir ay peşinde. Yani sosyal hayat noktasında çok ciddi anlamda sıkıntıları var. Çobanlık çok zor bir meslek aslında. O yüzden insanlar çobanlık yapmak istemiyorlar. Bu işi çözmek noktasında da hükümetimiz çeşitli adımlar attı. İşte çobanlık mesleğini sevdirmek için çobanların sigortasının bakanlık tarafından karşılandığı bir ortam da var” şeklinde konuştu.
    http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yasam/482579.aspx

• 3-4bin mi.Asgari ûcret 1bin 400 lira desek(misal) 3katıda etti sana 4bin200 tl.

Giderler de az zaten...

İşimi bırakıp çobanlık yapasım geldi.(!)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Etin kilosunu 50 liraya satıp çobana 4.000 mi veriyorlarmış , günün komik haberi gerçekten
  • 4000 tl olmasada güzel paralar verilebiliyor ancak nitelikli çoban sıkıntısı var.
  • O kadar paraya yapilacak is olsa kendileri yapardi.

Adam hayattan soyutlanacak dagin basinda ve sen 4000 veriyorum kimse gelmiyor diyorsun.

Harcayamayacagi parayi ne yapsin insanlar?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam inandık he he ekonomi çok iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fthtsdmr -- 19 Haziran 2017; 17:9:52 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu çoban haberlerinden de gına geldi. Yeter ya..

Ulan başkan bozuntusu kendin diyorsun kız vermiyorlar diye genç ne yapsın o zaman parayı tövbe tövbe... Birde sanmayın öyle 8 10 saat alıp davarı dağın başına gideceksiniz gece gündüz demeden. 10000 tl verseler 1 gün durmazsınız... Büyükbaşa benzemez bu davar işi, İlk insan gibi dağlarda günler boyu hangi babayiğit yapacak o işi.
  • 1200 dolara kimse çobanlık yapamaz. Hayvancılık bitti zaten. O derdide kimse çekemez.

• Ya dağın başında para harcayacak yer de yok zaten ne yapayım ben 4 bin tl maaşı.

Ayda 1 hafta izin veriyorsa yarın gidip çalışmaya başlayayım. 3 hafta çalış ye iç yat sadece geri kalan 1 haftada krallar gibi yaşarsın şehirde miss
  • Yav he insanları aptal yerine koymayın kazandığı ne ki o parayı versin
  • kactane hayvancılıkla uğraşan arkadaşım var yaşlı anası babası çobanlık yapıyor 60 70 yaşındakı adamlar yapıyor çobanlığı arada arkadaşlarım yardımcı oluyor para kazandırmadığını söylüyorlar para kazandırsa arkadaşlarım neden çoban tutmasın boş boş konu açmayın neyın noldugu bellı
  • 4000 verseler .ötümü bile veririm.Uydurmuşlar Millet gider 5 sene çobanlık yapsa 240bin lira yapar. Millet enayi mi 1500liraya mühendislik yapıyor

• öyle fotoda gösterdiği gibi köyün bahçesinde otlatmıyorlar kmlerce yol gitmen dağlara ormanlara girmen gerekiyor, ayıdan kurttan çakaldan koruman gerekiyor, kaçarsa hastalanırsa sakatlanırsa senden bilinir. günde 10-12 saat güneşin yağmurun karın altında oluyorsun.muhtemelen tatilin de olmuyor her gün çalışman lazım.
  • ben yaparım nereye baş vuruyoruz, yanıma bide malaklı yavrusu versinler 6 ay büyüsün köpek sonra yaparım

insan görmeyi sevmem tam bana göre iş

• Yillarca daglarda heslerde calistim 4000 lira maasa ben gider calisirim..yeterki işbegenmiyorsunuzmatikciler sussun.. Torpille 2000 lira maasli ise baskasinin ekmegini calarak giren akapeliler 4000 lira maasli ise gitmezler emme sonra is cok siz begenmiyorsunuz derler

• Buradaki çobanlar köylü ağızları kokuyor

• ankaradaki daha fazla alıyor
  • Sehirden bunalip koy hayati sevenler icin iyi is.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gohardorgohome

Etin kilosunu 50 liraya satıp çobana 4.000 mi veriyorlarmış , günün komik haberi gerçekten

bu mesajından sonra senin mesajlarını neden okumamalıyım hatta ve hatta seni neden bloklamalıyım,bunun cevabını vermiş oldun. teşekkür ederim bunun için. Normalde insanları bloklamam,en koyu troller bile açıktır bende. ama not düşerim onlara,ne olduklarını hatırlayayım diye,olurda doğruyu yazarlarsa...

ama sen,sen çok farklısın, Bilmeden konuşmanın yeni bir boyutusun. Senin ne bilip-ne bilmediğinin önemi yok,varsada yoksada sen o mesajını yazacaksın. Egonu mu tatmin ediyorsun,yoksa hani forumda azınlığa düşen arkadaşlarından tebrik mesajı mı alıyorsun bilmiyorum ama artık yetti. SAÇMALAMA , BİR KERE DE OLSUN BİLME BE ADAM...

ciddi ciddi sattıkları bir etin 50 lirasının da onlara gittiğini mi düşündün? veya bu işlerin....

ben kime yazıyorum ki,böyle gelmişsin,böyle gideceksin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.