Şimdi Ara

3V dc motor ve 12v güç kaynağı problemi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elimde bulunan robot kitindeki dc motorlar 2 tane 1.5 voltluk pilin seri bağlanmasıyla 3v ile çalıştırılmış. Ben bu kontrolü mikrodenetleyicili bir devre ile yapacağım. Fakat elimde 12v luk güç kaynağı var sadece. Motorların iç sargılarını da yakmak istemiyorum. bu motorları beslemek için ne yapsam? elimde kullanabileceğim 7805, 7806, lm317t entegreler var ya da motora seri bir direnç mi bağlasam? motorların yedeği olmadığı için ve yenisini bu civardan bulamayacağım ( en azından kısa süre içinde) için sizlere danışmak istedim.

• Derdini biraz daha detaylı anlatırsan yardımcı olabiliriz.

Öncelikle elindeki motorun özelliklerini yazmalısın.Elindeki hazır devrede 3 volt ile beslenmesinin bizim için hiç bir anlamı yok.Motor'un datasheet i falan varsa bak ve nominal gerilim,akım değerlerini öğren sana ne yapman gerektiğini söylerim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Méchatronic

Derdini biraz daha detaylı anlatırsan yardımcı olabiliriz.

Öncelikle elindeki motorun özelliklerini yazmalısın.Elindeki hazır devrede 3 volt ile beslenmesinin bizim için hiç bir anlamı yok.Motor'un datasheet i falan varsa bak ve nominal gerilim,akım değerlerini öğren sana ne yapman gerektiğini söylerim.

Ne motorun üzerinde bir yazı ne de motorun datasheeti var. Oyuncakların içindeki küçük dc motorların aynısı sanırım. Kendi devresinde 3v ile çalıştırıldığı için 12v ile çalıştırmak istemiyorum sargıları dayanmayabilir diye. Seri bir direnç bağlasam üzerine düşen gerilimi ve akımı böyle sınırlandırsam olur mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: metal can

quote:

Orijinalden alıntı: Méchatronic

Derdini biraz daha detaylı anlatırsan yardımcı olabiliriz.

Ne motorun üzerinde bir yazı ne de motorun datasheeti var. Oyuncakların içindeki küçük dc motorların aynısı sanırım. Kendi devresinde 3v ile çalıştırıldığı için 12v ile çalıştırmak istemiyorum sargıları dayanmayabilir diye. Seri bir direnç bağlasam üzerine düşen gerilimi ve akımı böyle sınırlandırsam olur mu?

olur 470 ohm direnç koyarsan sorun olmaz.

• 470 ohmla 12 v'u sınırlandıramazsınız. Benim size tavsiyem 12 v'a 7805 bağlayın. Böylece 5v elde etmiş olursunuz. Daha sonra avometre ile ölçerek 3v'a düşürmek için uygun direnci bulun. Yani ilk önce 1k bağlayın olmassa 10k bağlayın. 3v'u bulana kadar devam edin. Yada hiç uğraşmayın gidip elektrikçiden 5 TL'ye ayarlı adaptör alın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 20 Ocak 2010; 13:40:59 >
  • quote:

olur 470 ohm direnç koyarsan sorun olmaz.

Direnç ile gerilim düşürmek mi?Böyle bir şey yapmak akıl işi değil.

En doğrusu 7805 ile 12 Volt'u 5 Volt'a regüle etmek.Fazladan 2 volt motora çok fazla zarar vermez demek isterdim ama motorun hiç bir bilgisi yok.O yüzden karadüzen yani deneme yanılma ile yapacaksın.Zaten o motorların tanesi 1 ya da 2 TL çok pahalı bir motor değil.Ama büyük bir ihtimal 5 volttan bir şey olmaz(Motoru çok zorlamazsan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Smoch -- 20 Ocak 2010; 14:58:47 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.