Şimdi Ara

30,000 kmde yağ değişimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
3.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hipermilci olarak sabit devirde araba süren bir sürücüyüm. Hipermil yapıyorum. Arabamın cok fazla trafik görmez, fazla stres çekmez. El kitabında 30000 kmde yağ değişimi yapılabilir denmiş. Tabi 1 yıl veya 30000 km olarak yazılmış. Geçen bakımda 1 yılda 18000 km yaptım. Bu bakımda 1 yıl içinda 20000 km aşacağım kesin gözüyle görünmekte

En pahalı motor yağlarından olan Liqui Molly Toptech 4600 aldım doldurdum. Şu an 10000 km doldu. Yağ testlerini izlediğim. Bu kullandığım yağ 10000 km performansı, ilk kutudan çıktığı halden %15 daha yüksek durumda. Yağ eskidikce performansı artıyor.

Motor yağı halen sapsarı durumda, ilk döküldüğündeki rengini kaybetmemiş. Arabanın yağını değiştirmek için bir ölçek arıyorum. Yağı haftada bir kalitesini ölçerek 30 bin km kullanmak niyetindeyim. Yağın kalitesini durumunu ölçeçek bir alet varmıdır. Yada pratik bir yöntem.

Arabayı haftada 1 defa OBD ile tam yol kaydı alıp değerleri inceliyorum . Ama motor yağın için bir ölcek yok şimdilik. Arabamda yağ kalite ikazı var. Hiç bir zaman bu ikazı alamadım. Araba bende olduğu sürece yanmadı. Sensör var, karterin üstünde. Seviyesini ve sıcaklığını ölçüyor.

Pratik bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

30,000 kmde yağ değişimiNitroChargeryoutube
    Merhaba Bu videoda arabamın durumunu tespit ediyoruz. Gaza basınca 14,5 psi intake olması hava filtresinin temiz olduğunu gösteriri Ltft 0.0 olması subablarda ve enjektörde sıkıntı olmadığını gösterir Voltaj 12,7 -12,8 olması akünün ful olduğunu gösterir. Hava sıcaklığı 26 derece ve üzerinde ise termostat 90 derecede açılıyor Hava sıcaklığı 25 derece ve altında ise termostat 100 derecede açılıyor. Ach basıncı 110 kadar çıkıyor, idare eder.
    https://www.youtube.com/watch?v=xzf0aEmp1Ag&feature=youtu.be

• Arabanın masrafları totale vurulduğunda 10 bin tl aşmış durumda. Hepsi son 6 ay içinde oldu. Bu haliyle kmsi 1 liraya çıkmış durumda.

Heryerden masrafları kısıp, toplam masraflarını yarı yarıya azaltmam gerekiyor. Yoksa şu pandemi döneminde otobuse binmek zorunda kalacağız.

30,000 kmde yağ değişimi
  • İstanbul için 30 bin km çok, trafikte durulan zaman arttıkça yağın ömrü azalır. Aslında motor yağları kmye göre değil motorun çalışma saatine göre değiştirilmesi doğrudur ama otomobil sektöründe km yaygın olduğu için tekrardan saate dönülmek istenmiyor o yüzden böyle devam ediyor. Kısacası İstanbul trafiğinde bir yağ 30 bin km gitmez ancak sürekli uzun yol yaparsanız anca dayanabilir.

Bunun yerine Petrol Ofisi gibi daha ucuz yağları tercih ederek 10 bin km aralığında değiştirilebilir. Çok kaliteli yağ almanız şehiriçinde ve kısa mesafe de beklediğiniz kadar uzun ömür vermez.

Doğru km de değiştirip değiştirmediğinizi anlamanın yolu da çıkan yağ ve filtreye bakmak. Örneğin 10 bin km de değiştirdiniz çıkan yağın kokusuna ve eldeki akıcılığına bakmanız lazım. Filtreyi de kesersiniz içine bakınca bu km sizin için uygun mu değil mi anlaşılır. Sonra 15 bin km , sonra 20 bin km vs gibi deneyerek ideal değişim aralığını bulabilirsiniz.

Tabi normalde çıkan yağı teste göndermek en ideal durum ama testin ücreti ne kadardır sormak lazım.

• böyle bir bakım senaryosu için en azından Long-Life yağları tercih etmek daha mantıklı olabilir hocam.

30,000 kmde yağ değişimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 26 Ağustos 2021; 23:34:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yagi sık degistirmenin iyi olddugunu zaten herkes biliyor, yukari da dendigi gibi daha uygun ve spekleri karsilayan yag alip 10-15binde degistirmek daha mantikli sanki. Yagi renginden gorevini yerine getirdigi anlasilmiyor maalesef. Eski aracimda her degisimde yagin rengine bakardim hep temiz sari olurdu, 11 ila 15binde degisim yapardim.

Eskiler "Atla Avradın yediği aranmaz" demişler. Bu arabalar da modern çağın atları, arabasını seven bakımını sık yapar bence...

İstanbul'da yaşıyorum. Yol bilgisayarına göre uzun kullanımda ortalama hızım saatte 12 km. 8-9 bin km de bir motor yağını shell yağları ile değiştiriyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Uzun yağ değişiminin tek getirisi uzun vadede zarardır.

30,000 kmde yağ değişimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 27 Ağustos 2021; 8:43:8 >

• quote:

Orijinalden alıntı: AIRBOSS

Yağ eskidikçe, performansı mı artıyor?? yakıt tüketimi azalıyor çünkü baz kaybediyor olmayasın.
    Bu konu çok eğlenceli olacak. Yağ yıpranması linear değildir. Yağın renginin kararması ile de konunun alakası yoktur. Bir gün bir bakmışsın. Das Kaput.

Uzun yağ değişiminin tek getirisi uzun vadede zarardır.

30,000 kmde yağ değişimi

Bak işte bana bunlarla gelin. Teşekurler. Bu evrakı aldığınız siteyi paylaşırmısın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yağ Değişimi Ve 10/60 Yağ
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Paylaşılan labratuar raporu, Opel Astra J 1.4 turbo arabaya ait.

Sahibi arabaya yazılım yaptığını, gaza dibinie kadar bastığını, agresif kullandığını, otobanda top

speed yaptığını yazmış . Bu şekilde kullanımla 20 bin kmde yağ değişmiş. Sonuçları rapor olarak almış.

Yani bu benim sürüş stilimle alakası olmayan bir kullanım tarzı. :(

Gözden kaçan şey yağ belki aşırı bozulmuyor olabilir bu senaryoda ama yağ filtresinin durumu bilinmiyor. Yağ pompasına gereksiz yük bildirmeye gerek yok. Yağ ve filtre ucuz ama motor ve pompalar pahalı şeylerdir. Riske girmeye değer mi düşünmek gerek.

Arabanın masrafları totale vurulduğunda 10 bin tl aşmış durumda. Hepsi son 6 ay içinde oldu. Bu haliyle kmsi 1 liraya çıkmış durumda.

Heryerden masrafları kısıp, toplam masraflarını yarı yarıya azaltmam gerekiyor. Yoksa şu pandemi döneminde otobuse binmek zorunda kalacağız.

30,000 kmde yağ değişimi

Selam UberJager,

Evet Lakin fark etmez, İstanbul trafiğinde de sürekli yağa işkence ediyoruz.mesela Yağ sıcaklığın nedir?

Çünkü yağın düşmani isil işlem görmesi.

OPET ya da Belgin gibi yerli firmalardan yağ tedarik edip 30.000km yerine daha kısa sürede mesela, 10- 12.000bir defa ekonomik sürüş ile yağ değişim yapıp yağ filtresini orijinal kullandığın sürece 20.000 24.000 km arasında kullanabilirsiniz.

Bunun haricinde sana ufak bir fikir, 15gunde 1defa 50litre yakıt almak yerine 7gunde 25 litre yakıt alman, yakıt tüketimine olumlu etki yapacak.

Mesela ben OPET DPF C2/C3 yağı beğenen çok kişi duydum. Fuchs ile iş birliği içinde ve Fuchs iyi bir tedarikçi.

Biraz ilkel gelebilir sana, ama benzini telafi edersin ama yağın telafisi zor oluyor.

Sana verdiğim örnekte metal alaşım yoğunluğu inanılmaz korkutucu. Yağ bir anda kesilir, ve aşınma Linear olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 27 Ağustos 2021; 10:50:45 >
  • Ben senesi dolunca yağı değiştirmeye karar kıldım. Seneye Mart ayına kadar şurda 6 ay kalmış. Yaz tatilleride bittiğine göre dahada km artmaz. Şimdiden bütce yaratmak için birikime başlıyayım. 30 gün sonra kaskosuda bitiyor :(

NitroChargeryoutube
    Camshaft Actuator System Description - LDE Circuit/System Description The camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust system enables the engine control module (ECM) to change camshaft timing while the engine is running. The camshaft position actuator assembly varies camshaft position in response to directional changes in oil pressure. The camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust controls the oil pressure that is applied to advance or retard the camshaft. Modifying camshaft timing under changing engine demand provides better balance between the following performance concerns: • Engine power output • Fuel economy • Lower exhaust emissions The camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust is controlled by the ECM. The crankshaft position sensor and the camshaft position sensor - inlet and camshaft position sensor - exhaust are used to monitor changes in camshaft position. The ECM uses information from the following sensors in order to calculate the desired camshaft position: • The engine coolant temperature (ECT) sensor • The mass air flow (MAF) sensor • The throttle position sensor • The vehicle speed sensor (VSS) Camshaft Position Actuator System Operation The ECM operates the camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust by pulse width modulation (PWM) of the solenoid coil. The higher the PWM duty cycle, the larger the change in camshaft timing. Oil pressure that is applied to the advance side of the fixed vanes will rotate the camshaft in a clockwise direction. The clockwise movement of the camshaft will advance the timing up to a maximum of 21°. When oil pressure is applied to the return side of the vanes, the camshaft will rotate counterclockwise until returning to 0°. Oil flowing to the camshaft position actuator solenoid valve - intake and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust housing from the camshaft position actuator solenoid valve - Intake and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust advance passage applies pressure to the advance side of the vane wheel in the camshaft position actuator assembly. At the same time the camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust retard passage is open, allowing oil pressure to decrease on the retard side of the vane wheel. These two simultaneous actions cause the vane wheel to rotate clockwise, advancing camshaft advance timing. When the oil flowing to the camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust housing is from the camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust retard passage, oil pressure is applied to the retard side of the vane wheel. Because the solenoid advance passage is open, allowing oil pressure to decrease on the advance side of the vane wheel, the camshaft position retards. The ECM can also command the camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust to stop oil flow from both passages in order to hold the current camshaft position. The ECM is continuously comparing camshaft position sensor - inlet and camshaft position sensor - exhaust input with camshaft position actuator solenoid valve - Inlet and camshaft position actuator solenoid valve - exhaust input in order to monitor camshaft position and detect any system malfunctions. The following table provides camshaft phase commands for common driving conditions: Driving Conditions Change in Camshaft Position Objective Result Idle No change Minimise valve overlap Stabilise idle speed Light engine load Retard valve timing Decrease valve overlap Stable engine output Medium engine load Advance valve timing Increase valve overlap Better fuel economy with lower emissions High RPM with heavy load Retard valve timing Retard inlet valve closing Improve engine output
    https://youtu.be/IIEACM29O_A

Ucuz ama sertifikalı yağ + mann yağ filtresi 250 lira, 15.000 kmde bir değiştirsen kmde 1.6 kuruş yapar ama sen bilirsin 30,000 kmde yağ değişimi 

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.